QUOTE(gintė @ 2006 03 04, 16:41)
Sveika

, o prieš pastodama ar gydeisi kokiais vaistais? Ir kokiame nėštumo laike tau visa tai praėjo

? Valgyti dabar viską gali

? Ar stipriai sirgai prieš tai?
man rugstys kildavo nuolat pries pastojima, bet kazkaip nelabai tas mane vargino, nezinojau nei kame reikalas, maniau del citrusiniu vaisiu, zalios arbatos ar dar ko...
kol neprasidejo blogumai, pykinimai, apetito stoka ir didesnis grauzimas. tada nuvariau pas gydytoja, istyre (kiso zarna i skrandi

) zodziu: gleivine pazeista nuo rugsties, ir refliuksas, neuzsidarineja sfinkteris. Man refliuksas butent nuo neuzsidarinejancio sfinkterio. Prirase vaistu, bet isgeriau ne visiskai pilna norma, mat pastojimo metu ju vartot nebegalima... kaip supratau vaistai paskiriami individualiai pagal atlikta testuka toki, papildomai del skrandzio bakterijos, kadangi pas mane ji buvo, man skyre kitokius vaistus, todel nezinau ar tau jie tiktu. o ka daktarai sake? ka skyre?
man faktiskai nuo nestumo pradzios ir praejo, gal visgi tie du menesiai gydymosi padare savo, bet gali atsinaujint... o spec nurodymu as nesilaikau: tokiu kaip - nevalgyt labai suraus, astraus, kepto, riebaus, rugstaus, marinuoto... ir t.t. numiciau turbut
Papildyta:
Va radau truputi info, gal pagelbes:
GASTROEZOFAGINIO REFLIUKSO LIGA
Dažnas, negalavimus sukeliantis refliuksas sutrikus apatinio stemplės sfinkterio (ASS) užsidarymo mechanizmui, kai skrandžio turinys grįžta į stemplę.
Etiologija
1. Pirminis: dėl neaiškios priežasties sutrikęs ASS užsidarymo mechanizmas (dažniausiai).
2. Antrinis (priežastis žinoma) pvz.: nėštumas (50% visų nėščių, ypač paskutiniame trimestre), būklė po chirurginio achalazijos, prievarčio stenozės, sklerodermijos ir t.t. gydymo.
Komplikacijos
išopėjimai, stenozė, retai - kraujavimas;
naktinė skrandžio turinio aspiracija - kosulys, užkimimas, galimas bronchinės astmos sukėlimas/ sustiprinimas;
Gydymas
1) Konservatyvus:
Bendrosios priemonės:
Nedideli refliuksiniai negalavimai dažnai pagydomi: normalizavus svorį, valgant negausiai ir neriebiai, vengiant saldaus maisto, nikotino, vynų ir stiprių gėrimų ir pan.
Medikamentai:
**Pirmo pasirinkimo priemonės - rūgštis slopinantys preparatai:
PSI - Omeprazolis, Lansoprazolis, Pantoprazolis, Rabeprazolis
H2 blokatoriai - Ranitidinas, Cimetidinas, Roksatidinas, Famotidinas
**Antraeilės svarbos priemonės (veiksmingos tik nesunkių refliuksinių negalavimų atvejais):
peristaltiką veikiantys medikamentai prokinetikai (Cisapridas, Metoklopramidas)
rūgščių neutralizavimas antacidai (Aliuminio hidroksidas, Magnio hidroksidas)
gleivinę saugančios medžiagos (Sukralfatas).
2) Aukso standartas - laparoskopinė fundoplikacija pgl. Nissen: spaudimui į apatinį stemplės sfinkterį padidinti, stemplė apsupama skrandžio dugno manžete. Indikacijos: III ir IV stadija, kai konservatyvus gydymas neefektyvus.