Įkraunama...
Įkraunama...

Pasivaikščiojimai Jūrmala ir aplinkui

Nusprendžiau sukurpti šiokį tokį reportažėlį apie 4 dienų išvyką į Jūrmalą ir jos apylinkes. Nors lietuvaičiai dažnai važiuoja ilsėtis į Latviją, bet pasakojimų apie Jūrmalą bei važinėjimą po jos apylinkes visuomeniniu transportu neužmačiau. Tad gal kam pravers bei padės apsispręsti, verta rinktis Jūrmalą savo išvykų vieta ar ne.

Kadangi pati nevairuoju, lengviausias ir pigiausias būdas nusigauti į Latvijos kurortą buvo mūsų miestelio kelionių agentūros organizuojama kelionė. Tad nuvažiavimu ir apgyvendinimu rūpintis neteko. O visa kita vyko savarankiškai, pačių suorganizuotai. smile.gif

Kad kelionė taps pažintine, o ne poilsine, žadėjo iš anksto stebimos orų prognozės. Taigi, prieš išvažiuojant greitomis atliekamas namų darbas: išstudijuojamos vietovės, kurios yra netoli Jūrmalos bei nusigavimo iki jų galimybės. Planas sudarytas: pirma diena – pliažinamės, vakare – pirmoji pažintis su kurortu.
Antrai dienai – šeštadieniui iš anksto buvo pranašaujamas lietus. Taigi, apie paplūdimį negali būti ir minčių. O štai pasivaikščiojimams lietus ne toks ir baisus.
Trečiai dienai – žadama nors ir menka, bet saulutė – Ryga.
Ir paskutinę dieną – lyg ir turėjusią šilčiausia būti – ketinimai užbaigti pliažinimosi reikalus.

Jūrmaloje nepilnai valandžiukei esu buvusi prieš 7 metus. Tiek tada, tiek dabar pirmas įspūdis buvo nelabai smagus: Jūrmala pasirodė lyg aptriušęs kaimas, kuriame nėra nieko gero, apart jūros. Šis įvaizdis gal net nebūtų pasikeitęs, jei ne pažinimas: ištisi naršymai gatvėmis ir gatvelėmis, mėgavimasis tylą ir ramybe, kvėpavimas gaiviu pušų oru. Tik pabuvus ilgiau pajuntu, kad Jūrmala turi kažką savita, kas įtraukia ir vilioja sugrįžti. wub.gif

Apsigyvenome labai kukliame būste labai nekuklioje teritorijoje. rolleyes.gif Latvijos universitetui priklausančiame studentų bendrabutyje. Kadangi anksti ryte išeidavome, o vėlai vakare grįždavome, šis būstas su bendrais dušais, virtuve mums labai tiko. Be to viskas suremontuota, švaru.
Bendrabutis yra Kristaps ir Auguste Morbergs vasarnamių ir botanikos sodo teritorijoje.

user posted image


P.S. Seniai nuotraukas bedėjau. Žiuriu, per didelė. Ko gero teks visas sumažinti ir perkelti i photobucketa is naujo... doh.gif

Lyg ir pavyko - tęsiu toliau:
Pagrindinis pastatas.

user posted image

Priklausė Morbergs šeimai, kuri testamentu paliko Latvijos universitetui. Namas su botanikos sodu tvarkomas is ES lėšų. Kiek žinau, priima grupeles lankytojų, kaina - 20 santimų žmogui. Reikia tartis iš anksto. Pati nebuvau, nes grupė organizavosi mums nepalankiu laiku. blush2.gif Girdėjau, kad ekskursiją veda ta pati moteris, kuri prižiūri ir bendrabutį, ir įdomiai pasakoja.


Sodo fragmentai:

user posted image

user posted image

Šioje nuotraukoje kairėje matyti bendrabutis - labai prie bendro ansamblio nesiderinantis statinys.

Ir keli kvadratai jam priklausančios žemės, kurios tvarkymas turbūt nera finansuojamas iš ES lėšų:

user posted image

Sodo teritorija galėjome naudotis, tik aišku, tvarkingai, nelaužant ir nešiukšlinant. Pakraštyje yra stalas su suoliukais. Kas norėjo, vakarojo.
Naktį tik apšvietimo norėtųsi. Skęsta toks grožis tamsoje, vos kelios lemputės žiba.
Nors visoje Jūrmaloje matėme gana nedaug įspūdingai apšviestų teritorijų.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo linole: 23 rugpjūčio 2011 - 18:44
Jei kelionė butų poilsinė, būtume neatsidžiaugę gyvenamosios vietos patogumu: pora minučių - ir paplūdimys bei jūra. thumbup.gif Bet pirmąją kelionės dieną vietoje tikėtosios saulės radome gana žvarbų vėją ir apniukusį dangų. verysad.gif Taigi, pora valandėlių pirmyn – atgal pajūriu.

user posted image

Paplūdimys erdvus, švarus. Negausiai marširuojančių pirmyn atgal žmonių. Nors ir draudžiama, dauguma vedini šunimis. Daugybė važinėjančių tiek nuomotais, tiek savais dviračiais.

user posted image

Tankiai suoliukų, persirengimo kabinų, tualetų, šiukšliadėžių, kavinių. Besimaudančių vienas kitas. Jūra metanti žalius dumblius.

Galiausiai pradeda lyti – nusprendžiame susipažinti su Jūrmala. Gyvenome stambesnėje gatvėje, todėl susirasti buvo nesunku. Be to kiekviena net ir menkiausia gatveliūkštė turi nuorodą. thumbup.gif

Pamarširuojame po vaikų žaidimų/šeimos poilsio aikštelę bandydami surasti ten esanti apžvalgos bokštą. Didelė teritorija su daugybe veiklos tiek mažiems vaikams, tiek paaugliams.

Netoli Dzintari koncertų salės pasižiūrim į nedidukus šokančius fontanus:

user posted image

Apsižiūrime, kur turėtų būti geležinkelio stotis. Gal tris kartus pirmyn atgal pereiname pėsčiųjų gatve – Jomas. Žmonių nedaug. Muzika groja gana tyliai. Pasėdim kavinukėj ir vos parvelkame kojas namo.

user posted image
Jomas iela

user posted image
Viešbutis "Pegasa Pils" Turaidės gatvėje, netoli Dzintars koncertų salės.

.........

Visą naktį lyja, kitą rytą – taip pat. Vadinasi, paplūdimio nebus. Bus Kemeri ir Tukums.

.........

user posted image
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo linole: 23 rugpjūčio 2011 - 20:23
Kai namuose rinkausi info, kur būtų galima nuvykti visuomeniniu transportu netoli Jūrmalos, sudomino Kemeri nacionalinio parko pažintiniai takai. Dėkoju ir SM kelionių forumo dalyvėms, kurios pakuždėjo apie gražų ir jaukų Kemeri miestelį. Bet kad visko tiek rasime mažame atokiame gamtos kampelyje – tikrai nesitikėjau. thumbup.gif 4u.gif

Trumpa info iš gooooglo: Kemeriai – miestas Latvijoje (1928–1959), prijungtas prie Jūrmalos. Atstumas iki Rygos yra 44 km.
Miestelis yra 6 km atstumu nuo jūros tarp ežerų ir pelkių, turtingų sieringais šaltiniais. Todėl Kemerių plėtra susijusi su sieringų vandenų gydomųjų savybių panaudojimu. Kemerių kurorto teritorijoje yra daugiau kaip 30 sieros vandenilio šaltinių ir turtingos gydomųjų durpių bei sapropelio gydomųjų purvų sankaupos (Kanierio ežere). 1997 m. įkurtas Kemerių nacionalinis parkas, kurio administracinis centras yra Kemeriuose.
Su kitomis Jūrmalos dalimis ir Ryga Kemerius jungia elektrifikuotas geležinkelis ir Rygos - Ventspilio kelias.


Iki Kemeri veža traukinys, kuris važiuoja į Tukums (nors mačiau, kad kažkuriuo metu tik iki Kemeri vienas važiuoja). Nuo Dzintari stotelės Jūrmaloje iki Kemeri mokėjome 1,30Lv dviems.

Kalbant apie keliavimą traukiniu („električka“ konkrečiai), bilietus patartina pirkti kasoje stotyje. Nes perkant traukinyje prisideda 30 santimu žmogui. Jei bilietu kasa nedirba, traukinyje priemokos irgi nebūna.

Traukinys važiuoja kažkur kas valandą – dvi. Nuo Dzintari iki Kemeri traukiniu kelias yra 21 km, važiavome pusvalandį.

Dar namuose buvau atsispausdinus paruoštukę su stotelių pavadinimais ir maršrutais. Bet to daryti visai nebūtina. Nes visi esamų ir būsimų stotelių pavadinimai dega švieslentėje. Taip pat tiksliai pranešami pavadinimai. Na, ir žinoma, aiškūs ir gerai matomi užrašai ant stočių pastatų. smile.gif

Kažkas forume stebėjosi, kad kam reikalingi vagone du konduktoriai. Taip, jie iš tikrųjų yra du. Pagalvojau, vasarą didesni srautai važinėja. O bent jau Jūrmalos mieste tarp stotelių tarpas dvi – trys minutės. Vienas žmogus tikrai gali nesuspėti. Juolab, kad traukinyje perkančiam bilietą sąskaita išrašoma ranka. bigsmile.gif

Pažintiniais takais Kemeri nacionaliniame parke nėjome, nes visą dieną lijo. Bet išvaikščiojome visą miestelį ir parką. thumbup.gif Kas myli gamtą, tikrai patiks. drinks_cheers.gif Nuo traukiniu stoties iki parko reikia paeiti gerą kilometrą. Kadangi Kemeri kurortinis miestelis, visos gatvelės labai tvarkingai sužymėtos, kaip kad ir Jūrmaloje.

user posted image
Mokykla ar seniūnija - nepriėjome arčiau pažiūrėti, kas per pastatas miestelio pradžioje.

Sustojome nusifotografuoti prie berods babtistų bažnyčios, autobuso laukiantis vyriškis pats priėjo ir patarė, kur eiti, ko ieškoti.

user posted image

Kaip ir Jūramaloje, tokie patys mediniai nameliai su ažūriniais papuošimais:
user posted image

user posted image
Informaciniame buklete randu, kad tai Kemeri poliklinika. 1924 m. pastatyta gydykla, kurioje ligonius gydė mineraliniu vandeniu ir purvo voniomis.
Dabar šis gražus ir labai didelis pastatas stovi apleistas, aptriušęs, išdaužytais langais ir durimis. verysad.gif
Aplink jį didelė erdvė: parkas su gėlynu. Už jo - vandens bokštas. Rašoma, kad aukščiausias pastatas miestelyje, 42 m. Rašoma, kad viršutinėje dalyje yra apžvalgos aikštelė, kur miesto svečiai galėjo grožėtis panorama. Gaila, bet atrodo, kad bokštas neprižiūrimas, kaip ir poliklinika.

Bokštas:
user posted image

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo linole: 24 rugpjūčio 2011 - 08:07
Nuo buvusios poliklinikos pastato vis einame pagrindine gatve ir pamatome kažką baltuojant:

user posted image

Vandenilio sulfido mineralinio vandens šaltinis "Driežas ir paviljonas".
Informaciniame buklete radau, kad Kemeri yra daugiausiai visoje Vakarų Europoje mineralinių šaltinių. Šaltinis "Driežas" - vienas iš 20 Kemeri esančių šaltinių:

user posted image

Apsižiūrime, kad pakliuvome į gražų ir jaukų parkelį. Teka upelis sudaugybe tiltų:

user posted image

Kvapas nuo vandens nemalonus - supuvusio kiaušinio. Bet vaizdai ir jaukumas kviečia pasilikti:

user posted image

user posted image

Kiek pailsėję ir pasislėpę nuo lietaus traukiame takeliu palei upelį vėl miestelio link. Tyluma net spengia. Prie buvusio Kemeri viešbučio "Baltoji gulbė" sutikome vienintelius anglakalbius turistus. Pastatas didingas, šiuo metu remontuojamas. Labai lijo, tai nenufotografavau. Nuotrauką pasiskolinu iš interneto:

user posted image

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo linole: 24 rugpjūčio 2011 - 08:36
Dar pavaikštom takeliu per mišką iki apvalios aikštės su gėlynais. Prie įėjimo į ją senas samanomis apaugęs tiltelis. wub.gif Apsukam ratą nuo lietaus patvinusiu šaligatviu ir žliugsinčia pieva. Ir vėl patraukiam į parką.

user posted image
Medis su kurortui nusipelniusių žmonių vardais.

user posted image
Meilės uostas.
Rašoma, kad dirbtinai sukurtoje saloje XIX a. pastatytas paviljonas su apžvalgos aikštele. Deja, laiptai i aikštelę suniokoti, per stogą varva vanduo, pastatas apleistas. O gaila, nes aplinka iš ties romantiška ir graži.

user posted image

user posted image

user posted image

Einame parkeliu tolyn. Prie stotelės mus užkalbinęs vyriškis sakė, kad turime rasti gražią bažnyčią. Visai netyčia ji išnyra prieš akis:

user posted image

Šv. Petro ir Povilo cerkvė. Iš informacinių šaltinių: pastatyta iš medžio 1893 m. Tai seniausia Kemeri cerkvė. Legendos byloja, kad ji pastatyta nenaudojant vinių.

user posted image

Ir paradinė cerkvės pusė:
user posted image

Jei atkreipėte dėmesį į prie durų sėdintį žmogų vežimėlyje, tai galiu pasakyti tik tiek, kad ji visai ne neįgali. Vaikštant parku pasivijo moteris, stumianti neįgaliojo vežimėlį. Galvoju, gal kokio ligonio važiuoja paimti. Na ir ką, užeiname į cerkvę, o kai išeiname, mano ankščiau matyta stumusi vežimėlį moteris tiesiog akyse atsisėda į jį ir ant kelių pasideda kepurę. doh.gif gun_bandana.gif
Nueinant išgirstam, kaip ji su aplinkos tvarkytoju aptaria, jog oras prastas ir uždarbio nebus. doh.gif
Žinau, kad dažnas išmaldos prašytojas taip daro, bet kai vyksta akyse, tai labai supykdo. Užeina mintis skambtelt kokiai institucijai. Bet taip ir lieka.

Išėję iš parkelio pasivaikštome gatvelėmis palei gyvenamuosius namus. Labai gražių sodybų neužeiname. Užmatome dar vieną medinę bažnytėlę:
user posted image

Liuteronų bažnyčios taip ir neužėjome. Per galvą vertis jos ieškant nenorime. Patraukiame link traukinių stoties. Planuose dar ir Tukums. Iki traukinio daugiau nei valanda. Iš vietinių sužinome, kad vienintelis būdas iš Kemeri pasiekti Tukums tik traukiniu. Atsisėdame parkelyje prie stoties ir suvalgome po sumuštinį. Kaip tik išsišvietė saulutė.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo linole: 24 rugpjūčio 2011 - 08:55
Tukums

Trumpa info iš Wikipedijos: Tukumas (latv. Tukums, lyv. Tukāmō) – Latvijos miestas, esantis senovės Lyvių genties teritorijoje, šiuo metu priskiriamas Latvijos etnografinei sričiai Žiemgalai. Jame gyvena 20 134 gyventojai (2008). Įsikūres Latvijos vakarinėje dalyje prie Rygos-Vetspilio geležinkelio linijos ir šalia Rygos-Ventspilio plento.
Yra dailės ir kraštotyros muziejus. Yra architektūros paminklų – pilies bokštas iš XIV amžiaus, Durbės pilis (1821 metų).


Iš Kemeri traukinių stoties 20 minučių dundame traukiniu iki Tukums1 stotelės. Atstumas 21 km. Nesuprantu, už ką sumokėjome po 85 santimus žmogui. Su bendrakeleive juokavome, kad ko gero I klase važiavome. Na, vagonas neatrodo pirmos klasės. Ką galiu pasakyti apie važiavimą traukiniais – visai neblogas keliavimo būdas. Vagonai švarūs, tvarkingi, nesmirda, sėdynės bent jau mums visur pasitaikė paminkštintos (prisimenu, kažkas kalbėjo apie medines).

Tukums pasitiko apsiniaukęs ir šaltas.

Tukums 1 traukinių stotis – kartu ir architektūros paminklas:

user posted image

Iš karto susižiūrime grįžimo tvarkaraščius. Nusprendžiame grįžti priešpaskutiniu traukiniu. Optimistės. Nes jau einant i kalną Pasta gatve kojos nuo nuovargio visiškai medinės.

user posted image
Senovinis pastatas Pasta iela.
Priešais jį šv. Nicholas rusų ortodoksų bažnyčia:

user posted image
Bažnyčia iš ryto uždaryta. Rašoma, kad ji turi prabangų interjerą ir kelias brangias bei garsias ikonas.

Netrukus pasiekiame Brivibas (Laisvės) skverą:

user posted image
Prieš daugiau nei 600 metų čia buvo turgaus vieta. Tarybiniais laikais stovėjo paminklas Leninui. Dabar jaukus parkas su fontanu ir daugybe gelių.
Dešinėje - liuteronų bažnyčios bokštas. O šalia jos turėtų būti šv. Stefano katalikų bažnyčia, kurios nuotraukos neturiu.

Pasivaikštome Lielos, Darza, Harmonijas gatvėmis. Senovinės akmenimis grįstos gatvelės, senovinį stilių išlaikę pastatai:

user posted image

Miesto centras sutvarkytas, gražus. Pakraščiai ir apleisti, ir prižiūrimi. Prisipažinsiu, iš Tukumio tikėjausi daugiau. Dabar galėčiau kitiems rekomenduoti specialiai į Tukums nevykti. Nebent važiuojant pro šalį kojas valandžiukei pramankštinti.

Drėgmė per visą dieną ir gana žvarbus oras bei nuovargis darė savo. Užėjome į konditeriją Pasta gatvėje išgerti kavos su bandele. Visa tai atsieina nepilną latą vienam. Kiek apšilę pasiryžome nusigauti iki Saulės kalns, esantį netoli Tukums1 traukinių stoties. Priėję vietovę, iš kurios matėsi Saulės kalnas su laipteliais ir skulptūromis, nusprendėme atsisakyti šio sumanymo. Nuokalne - įkalne iki saulės kalno daugiau nei kilometras. Be to dar lipimas laiptas: jautėme, kad turime ne tik kojas, bet ir visus sąnarius jose.
Grįžtame į stotį, nusiperkame bilietus. Pasitaikė labai paslaugi kasininkė, pati smulkiai nupasakojusi, kuriame kelyje traukinys sustos, po kiek laiko ir pan.
Nors mirtinai pavargę, bet patenkintos dienos kelionės rezultatais grįžtame namo. Jūrmaloje dar laukia keli "darbeliai".

user posted image

Tukums1 - Majori kelionė atsieina 1,30Ls vienam.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo linole: 24 rugpjūčio 2011 - 12:33
Kaip laiku radau aprašymą bigsmile.gif Ruošiamės kelioms dienoms į Jūrmalą rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(skanu_skanu @ 2011 08 24, 13:07)
Kaip laiku radau aprašymą bigsmile.gif Ruošiamės kelioms dienoms į Jūrmalą rolleyes.gif


Sėkmės Jums. 4u.gif

Tuomet pasistengsiu šiandien dar parašyti, nes ryt planuoju dienelei kitai išvažiuoti.
Atsakyti

Iš Tukums 1 geležinkelio stoties iki Majori riedame nepilną valandą. Išlipti Majori stotyje nutarėme, nes turime surasti Vėžlį. Atidėti rytdienai negalime, nes planuose – ryt iki išnaktų Ryga.

Dar vaikščiodamos apniukusiu ir šlapiu Tukums su drauge juokavome, kad mes čia šąlame, o Jūrmaloje kolegos turbūt prieš saulę bambutes išvertę paplūdimyje guli. Ne kitaip ir buvo: Majori randame saulėtą ir beveik be debesėlio dangų.
Išlipę iš traukinio pasinaudojame stoties tualetu. Tragiškas, smirdantis, be durų. Bet užtat nemokamas. Kitur Jūrmaloje tualetas kainuoja 20 santimų: tiek pliaže, tiek parke, tiek mieste. Tukumyje 5 santimais pigiau parsisukome.

Tik išėję iš stoties, patenkame į skverą su skulptūra. Rašoma, kad ties šia vieta istoriškai prasidėjo Jomas gatvė:

user posted image

Nufotografuoju dar ir „Majori“ viešbutį:

user posted image

user posted image

user posted image

Šalia yra Horno gėlių sodas - tiesiog nuošalesnis skvėrelis šalia judrios pėsčiųjų gatvės. Nedideli vaikai važinėjosi nuomotais elektromobiliukais. Nuotraukos iš ten neturiu.





Papildyta:
Patraukiame ieškoti Jūras iela su Baltic Beach Hotel, netoli kurio turi būti Vėžliuko skulptūra (Brunurupucis). Pasifotografuojame, paglostome Vėžlį dėl ilgo gyvenimo, pasėdime ant suoliuko grožėdamosi jūra.

user posted image

Kita šios dienos užduotis rasti apžvalgos bokštą, kurio vakar nepavyko rasti. Einame vakar jau kiek apžiūrėtą vaikų žaidimų aikštelę (Dzintari pramogų parkas vadinasi). Pavaikštom takeliais, susižavim žaidimų, pramogų, atrakcionų galybe ir įranga. Įėjimas tiek į parką, tiek į bokštą nemokamas.

Pagaliau randame bokštą su balkonėliais. Rašoma, kad bokšto apžvalgos aikštelė yra 33,5 m. aukštyje. Bokšte yra 12 balkonėlių:

user posted image

Iš pradžių atrodė, kad lipti bus labai sunku. Juolab po didelio dienos krūvio. Bet laiptai labai patogūs. Tiesa, jie peršviečiami, nežinau, kaip gali jaustis bijantys aukščio:

user posted image

user posted image

Žemesniuose balkonėliuose matyti tik medžių šakos. O nuo viršutinio atsiveria juostelė jūros. Visas kurortas paskendęs po žaliu pušų patalu. Tik kur ne kur išlindę aukštesni statiniai:

user posted image

Aišku, stebuklų nepamatėme, bet gana įdomi ir maloni atrakcija.


Papildyta:
Dar pamarširuojame mažomis gatvelėmis bei Turaidas iela.

user posted image

Nueiname prie jūros, vėl iki Vėžliuko einame pakrante. Pakeliui pamatome įspūdingą statinį, kuris dažnai vaizduojamas kaip Jūrmalos kurorto veidas: buvusi E. Racenės maudykla. Rašoma, kad ištisus metus teiktos įvairios gydomosios vonios. O tarybiniais metais veikė SPA centras – vienas geriausių Jūrmalos gydymo įstaigų:

user posted image

Šalia vyriškis lipdė įspūdingą smėlio skulptūrą:

user posted image

user posted image

Palydime saulę į jūrą. Devintą valandą juk neisime miegoti. biggrin.gif Iš paskutiniųjų dar kartą prasukame Jomas ir Turaidos gatvėmis. Ir dar apie dvidešimt minučių Dzintars prospektu – namai. Vienintelis noras – įkalti brendžio blush2.gif ir į lovą.

user posted image

user posted image
Atsakyti
Ryga

Keista, bet po vakarykščio nuovargio nubundame labai anksti. Dėl tik apsidžiaugiame, nes turėsime ilgesnę dieną Latvijos sostinėje.

Dzintari traukinių stotyje perkame bilietą į abi puses. Toks bilietas atsieina 1,85 Ls žmogui. Grįžti galima bet kuriuo maršrutu ir bet kuriuo laiku.
23 km, kuriuos važiuojame pusvalandį – ir mes jau sostinėje.

Kaip ir daugumoje sostinių, traukinių ir autobusų stotis yra šalia senamiesčio. Iš karto į jį ir neriame. Iš pradžių bandome eiti pagal žemėlapį pradedant toliau nuo Daugavos ir artėjant link jos. Bet paskui nusprendėme eiti ten, kur kojos pačios nuneš.

Patenkame į Vermanes darzs - Vermano parką Merkela, Barona ir Elizabetes gatvių sankirtoje. Girdisi muzika, pamatome eiles palapinių su liaudies dirbiniais ir prisimename, kad būtent šį savaitgalį vyksta Rygos miesto 810 – asis jubiliejus. Dirbiniai panašūs kaip ir mūsų mugėse. Dar nusifotografuojame prie fontano ir sukame į senamiesčio dalį arčiau Daugavos.

user posted image

user posted image

user posted image

Net neieškojus kojos pačios atveda beveik į pačią senamiesčio širdį – Rotušės aikštę. thumbup.gif Apžiūrėję pastatus aplinkui nusprendžiame pakilti i Šv. Petro bažnyčios bokštą. Kaina - 3 latai. Vaizdai nepakartojami. wub.gif Viršuje ilgai neužsibūname, nes pučia stiprus vėjas. Nors diena ir saulėta, tačiau vėjuota ir žvarbi.

user posted image
Tiktas per Daugavą, kuriuo važiuoja traukiniai.

user posted image
Rygos simboliu laikomas tiltas ir Dome Katedros bokštas dešinėje. Pati katedra šiuo metu restauruojama.

user posted image
Tarsi cukriniai nameliai.

Ir pati šv. Petro bažnyčia:
user posted image

Bei šalia esanti šv. Jana bažnyčia:
user posted image

Papildyta:
Rotušės aikštė su „Juodagalvių“ gildijos namais. Rygoje esu buvusi prieš gerus 7 metus ir šie gražieji rūmai buvo iškritę iš atminties. Pasigrožim ansambliu, pasiklausome jaunimo pučiamųjų orkestro atliekamų kūrinių. Žmonių daug. Dar nemokamai aplankome „Juodagalvių“ namų pirmojo aukšto ekspoziciją. Mačiau, bilieto kaina suaugusiam – 4 latai. Tad ir nežinau, ar į pirmą aukštą visada nemokamai įleidžia, ar čia tik miesto jubiliejaus proga nuolaida padaryta.

user posted image

user posted image

Praeiname krantine. Jubiliejaus proga gatvė palei krantinę paversta pėsčiųjų zona. Vyksta spektakliai ir koncertai, prekyba, kepami šašlykai. Žmonių minios. doh.gif Scenos nematyti, o i monitorių žiūrėti nematome jokio tikslo. Tad sukame toliau klajoti. smile.gif

user posted image
Visi traukia į miesto šventę.

Vietovių neberašysiu, nes nebeviską atsimenu, susimaišė galvoje krūva informacijos. blush2.gif
Tik tiek, kad gatvės pilnos į renginį plūstančios minios. Vis ieškome ramesnės gatvelės.

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image
Papildyta:
Taip beklajodamos užeiname Rygos pilį su muziejumi ir kaip supratau, prezidento rūmais g.gif . Ją saugo kariai. Prisimenu, kad kas valandą keičiasi sargyba. Laiko liko nedaug, nusprendžiame palaukti. drinks_cheers.gif Sėdime parkelyje ir valgome įsidėtus sumuštinius. smile.gif Sargybos pasikeitimas nėra ypatingai įspūdingas, bet pamatyti įdomu. smile.gif

user posted image

user posted image

Po prezidentinės garbės sargybos pataikome tiesiai į Latvijos Seimą. Tiksliau – prie jo, nes vyko atvirų durų diena ir eilutė buvo labai ilga:

user posted image

Taip pat netyčia pataikome ir prie Švedų vartų. Man šį vieta pasirodė labai jauki, tad sustojau nufotografuoti. Šalia stovėjusi gidė pasakojo grupelei anglakalbių, iš čia ir supratau, kas čia per vartai blush2.gif :

user posted image



Papildyta:
Einame toliau, kaip supratau, miesto gynybinė siena su bokštu. Šitą irgi išgirdau iš tos pačios gidės. biggrin.gif Gaila, kad ji vedė ekskursiją tik kelių žmonių grupelei, būč ilgiau paklausiusi. blush2.gif

user posted image

user posted image

Turbūt irgi vienas iš gynybinės sienos pastatų:
user posted image

Namas su katinais:
user posted image

user posted image

O čia nesupratau, sena ar nauja statyba g.gif :
user posted image

Žmonių minios labai nuvargino. Norėjosi ramiai pasėdėti, išgerti alaus. Kainos miesto centre žiauriai didelės. doh.gif Gal netgi dėl šventės iškeltos. Alaus be 2 latų už pusę litro nerasi. Vienintelis šventės privalumas mums buvo, kad galėjome visur nemokamai naudotis tualetu. Tiesa, dar visuomeninis transportas vežė už dyka. Tik mums jo neprireikė.

Po ilgų klajonių radome jaukų, ramų, patogų ir nebrangų, kas labiausiai nustebino, viešbučio restoranėlį. Papietavome, išgėrėme alaus ir apėmė toks nuovargis... Taigi, nusprendėme, kad nebeturime jėgų iki išnaktų trankytis po Rygą. Visus muziejus atidedame kitam kartui.

Gana greit pasiekiame traukinių stotį. Buvo šioks toks nerimas, kad nerasime savo takelio ar iš vis ne į tą traukinį įsėsime. Bet viskas daug paprasčiau nei atrodė. thumbup.gif

Išlipame Dzintari. Kažkaip gailu pasidarė, kad jau nebeeisiu į traukinių stotį, nebevažiuosiu į naujas nematytas vietas. Man kaip mažam vaikui – be proto patinka važiuoti traukiniu. Tuomet bent pati sau pasijaučiu tikra keliautoja. smile.gif

Taigi, apie septintą jau „šlifavome“ Jūrmalos gatveles, pajūrį. Nors po antros dienos įtempto keliavimo kojas vos vilkome, bet vis vien laikėmės, kad nepadoru atvažiavus į kurortą 9 valandą eiti miegoti.
Jūra buvo labai nerami – bangavo, ošė. Tokia, kokią dievinu. wub.gif



Papildyta:
user posted image
Atsakyti
Paskutinę kelionės dieną, kuri turėjo būti skirta deginimuisi, maudynėms, išvydome apsiniaukusį dangų. verysad.gif Taip visą dieną ir prasėdėjome paplūdimyje ant suoliuko, retkarčiais paėjėdamos pajūriu. Mėgavomės tyla ir ramybe. smile.gif

Dar galėjome nuveikti šį tą įdomaus: nepamatyti lankomi objektai Bulduri, Lielupėje. Bet jau nebeturėjome jėgų kur nors eiti.

Bukletą apie Jūrmalą lietuvių kalba radome savo bendrabutyje. Nors ta patį galima rasti ir oficialiame Jūrmalos tinklapyje www.jurmala.lv Taip pat informacijos centre, manau, būtų.

Apie maisto kainas nedaug galiu pasakyti. Tik tiek, kad ten viskas brangiau. Tą žinodamos, maistą vežėmės iš namų.

Būta kurorte, bet mauduko taip ir neapsirengta. Užtat gana daug pamatyta ir įspūdžių bei emocijų kalnas parsivežta. smile.gif

user posted image

user posted image

user posted image

Atsakyti
QUOTE(linole @ 2011 08 25, 09:40)

Dėkui, kad dalinatės įspūdžiais 4u.gif
Atsakyti