Įkraunama...
Įkraunama...

Protingas namas ir įvairūs valdikliai

Šiuolaikinės technologijos sparčiai tobulėja ir vis pateikia naujovių. Tai gi. Siūlau vienoje temoje pakalbėti ir pasidalinti patirtimi (kas ypač aktualu). Protingo namo naujovėmis, privalumais ir, privalomai, trūkumais. Labiausiai domina jau turinčių ir gyvenančių "protingame name" patirtis.

Skaičiau ir žiūrėjau reklamines prezentacijas, kaip viskas "vuau", įvairių tipų valdikių, "smart house" pateikiamus pavyzdžius. Domina konkreti info: skirtingų paketų kainos, kas apsimoka (ar iš viso TAI apsimoka), ko neverta imti, kokios naujovės.

Taip pat domina argumentai, kodėl iš viso neverta namuose įrenginėti "protingo namo" technologijų. cool.gif

Atsakyti
Manau protingas namas nera dalykas, kuris apsimoka tiesiogine ta zodzia prasme. Bet manau, kad ateitije visi namai bus protingi, kaip dabar kiekvienam name yra kompai bei mobiliakai. Is esmes yra 2 protingumo lygiai - technologinis ir komfortinis. Technologinis - tai valdymas visi butinu funkciju: sildima, vedinimas, ventiliacija, signalizacija ir t.t. Kitas klausimas komfortnis - uzuolaidos, balso valdymas, vaizdo stebejimai, sviesos sekimas, visokie valymo robotai, saldytuvai su kompais ir t.t. Manau kad tai turi buti atskiri dalykai, kadangi jei valdyklis del kazkokios smulkmes pakybs - atsijungs vios namo sistemos, kad ne tik negerai bet gali buti ir pavojinga.
Atsakyti
kaban, suprantu, kad tai iš dalies arba totalinis prabangos dalykas, nes įrenginėti nuo..iki ir valdyti daugybę dalykų, tai ne vien šildymo katilo valdymas.

Kad pavojinga - pritarčiau.
Atsakyti
QUOTE(Subjektyvi @ 2011 09 23, 09:50)
Skaičiau ir žiūrėjau reklamines prezentacijas, kaip viskas "vuau", įvairių tipų valdikių, "smart house" pateikiamus pavyzdžius. Domina konkreti info: skirtingų paketų kainos, kas apsimoka (ar iš viso TAI apsimoka), ko neverta imti, kokios naujovės.

Taip pat domina argumentai, kodėl iš viso neverta namuose įrenginėti "protingo namo" technologijų.  cool.gif


Dar negyvenu "smart house", bet jau keli metai intensyviai domiuosi. Patirtis labai įdomi: nuo "rinkos lyderių" pateikto pasiūlymo su nuolaida 90.000 doh.gif (sakiau pasisamdysiu šveicorių už tokią sumą, dešimtmečiui biggrin.gif ) iki auksarankių savadarbės sistemos, įkainotos 5000-10.000. Ką aš supratau, kokios išvados:
1. Lietuvos smart house rinka yra iškreipta, monopolizuota, todėl brendiniai sprendimai yra neracionalūs. Kaip sieninis valdikliukas, keturi klavišai ir mažas lcd displėjus gali kainuoti 1000+PVM, čia tik todėl, kad suderinamas KNX/EIB???
2. Jei brendiniai sprendimai yra "kosminių kainų" lygyje, belieka ieškoti jiems alternatyvų. Tokiomis gali būti sprendimai, kur vietoje brendinių "smart house" gaminamų dalių naudojami universalūs pramoniniai valdikliai. Teko bendrauti su keletu žmonių, dirbančių pramonės automatizacijoje, susidarė įspūdis, kad ši "SH" sritis yra patraukli, kad technologiškai nėra labai sudėtinga ir tikrai galima išsiversti be kosminių brendų. Kadangi pats esu labai tolimas nuo automatizacijos, tai kokybės,patikimumo, ilgaamžiškumo išvadų padaryti negaliu. Bet noriu pabrėžti alternatyvą neprotingoms kainoms.
Dar vieną punktą galima būtų išskirti - Elsis su KTU sukūrė savo sistemą, gamina valdiklį, diegia sistemas. Lyg ir ne superbrendas, bet ir "garažiniu" variantu pavadinti negaliu. Todėl atrodo gana patrauklu - būtent su jais šiuo metu bendrauju. Kas labai patiko - vyrukai ieško nestandartinių užduočių, kurių mano name bus apstu. Būtent iššūkių. Kol nežinoma viso šio projekto finansinė pusė - džiaugtis yra anksti.
Noriu pateikti įdomų "samadielkės" pavyzduką - žmogus dirbantis IT srity pats diegiasi savam name.
Ir tokių yra ne vienas - projektas Biržuose.
Labai būtų šaunu, jei atrastume gyvenenčių ir naudojančių SH, kurie pasidalintų vartotojo patirtimi, bet tuo labai abejoju. Kas galėjo šimtus tūkstančių investuoti į SH kaži ar rašinės šiame forume...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vilienė: 24 rugsėjo 2011 - 10:06
4u.gif 4u.gif labai ačiū už tokį išsamų komentarą, reikės pastudijuoti nuorodas. Nemaniau, kad "pilnas paketas" toooks pilnas biggrin.gif blink.gif Tiesą sakant šokiravo.
Atsakyti
QUOTE(Subjektyvi @ 2011 09 24, 18:48)
4u.gif  4u.gif labai ačiū už tokį išsamų komentarą, reikės pastudijuoti nuorodas. Nemaniau, kad "pilnas paketas" toooks pilnas biggrin.gif  blink.gif Tiesą sakant šokiravo.

Nuorodos nešokiruos - jos labai "user friendly" biggrin.gif
Dar truputi jus "pagrūdinsiu": kai bandžiau aiškintis kaip gauta sąmata už 90.000 man pasakė, kad tai "krizinė" kaina, normaliai tokie projektai patraukia iki 150.000 biggrin.gif
Paskutinėje Restoje bandžiau pakalbinti kitą gerai žinomą kompaniją, tai programa minimum buvo 50-60.000. Taigi kol nebuvo kitokių pavyzdžių esu tvirtai įsitikinęs tik nebrendinių sistemų racionalumu. Aišku kai man ir S class ne mašina, reikia Maybach - tai brendai gali pasirodyti visai saikingai įkainoti 4u.gif
Atsakyti
Aišku.. smile.gif

Kad ir perpus mažesnė kaina, ji vistiek tokia ganėtinai įspūdinga. Įskaitant, kad programa minimum...

Dar domina kitų patirtis apie atskirus valdiklius, nekomunikuojančius tarpusavyje, kas taip pat funkcionalu, bet pigiau ir ženkliai pigiau. Dauguma įsirengia šildymui, laistymui. Kas dar kontroliuojama, kokios dar naujos technologijos?
Atsakyti
sio metu visos sitemos turi savo integruota valdyma - ir sildymas ir ventiliacija ir laistimas ir t.t. Kalausimas, kam reikia jas sujngti i viena visuma?
Atsakyti
Kas yra "t.t."? smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Subjektyvi @ 2011 09 24, 20:26)
Kas yra "t.t."? smile.gif


sutrumpinimas - taip toliau

Atsakyti
Planuoju sau pasidaryti iėjus pro duris įsijungs koridoriaus apšvietimas tam tikram laikui. Išėjus iš kambarių į koridorių irgi jungsis šviesa, bus galima ir jungtuku pastoviai įjungti. Dar planuoju tuo pačiu distanciniu pulteliu junginėti signalizaciją, garažo vartus ir lauko apšvietimą. O vienam pažystam instaliuos "protingą namą" kiekvienam el. jungtuke ir rozetėj duomenų kabeliai atvesti, sakė web tinklapyje matys, ar rozetė naudojama, matys patalpų temperatūras. Tiesiog kompu ar telefonu prijungtu prie interneto galės valdyti apšvietimą, šildymą, signalizaciją, vaizdo stebėjimo sistemą.
Atsakyti
QUOTE(kaban @ 2011 09 24, 20:45)
sutrumpinimas - taip toliau


Suprantu gi, klausiau, kas už to t.t. slypi rolleyes.gif
Atsakyti