Įkraunama...
Įkraunama...

Kepurytė-šalmas

Viena tema priplepėta, pradedam naują 4u.gif

I tema

turėdama laiko pasistengsiu iš anos temos išrankioti šalmukų "receptus" ir įkelti čia.

Pradžiai mano firminė rolleyes.gif

user posted image

user posted image

Kepurėlę mezgiau 37cm apimties galvytei wub.gif

Pirmiausiai nusipiešiau kepurėlės "iškarpą", kad būtų lengviau orintuotis mirksiukas.gif Kadangi šį kartą mezgiau be "modelio" ir negalėjau pamatuoti eigoje, tai teko "matuoti" ant iškarpos.

user posted image

Pradedam nuo paprasčiausių dalykų - nusimezgam nedidelį pavyzdėlį, kad galėtume pasiskaičiuoti, kiek reikės kepurėlei akių mirksiukas.gif

user posted image

Kai jau paskaičiuojame, kiek bus akių, galime pradėti megzti mirksiukas.gif

Mezgimas prasideda nuo šniūriukų - aš mezgu abu iš karto. Uždedu du kartus po 6 akis (turi būti du atskiri siūlų kamuoliukai) ir mezgu "žarnelę"

user posted image

user posted image

"Žarnelė" mezgama sekančiu būdu - pirma akis nukeliama, antra išmezgama geraja akim, trečia perkeliama ant dešinio virbalo neišmezgus (siūlas eina tos akies priekyje), ketvirta vėl išmezgama geraja akim, penkta perkeliama, šešta išmezgama blogaja akim. Apsukus viskas kartojama analogiškai.

Jei "žarnelė" nesigauna, galima raištelius megzti tiesiog ripso raštu, tik tada jie bus labiau linkę tampytis.

Raišteliai turėtų būti maždaug 30 cm ilgio.

Dabar atėjo eilė "ausims".. Iš kiekvienos akies išmezgu po dvi akis - viso gaunasi 10 akių (pirma akis visada nukeliama, paskutinė išmezgama blogaja akim)

user posted image

Numezgu 6 eiles ripsu

user posted image

Ir pradedu platinti - iš penktos ir šeštos akių išmezgu po dvi akis. Trys akys iš aboejų kraštų visą laiką mezgamos ripsu, akys tarpe - pasirinktu kepurėlės raštu.

Kiekvienoje gerosios pusės eilėje iš akie, esančios šalia ripsinio kraštelio išmezgu po dvi akis, tokiu būdu "ausis" pastoviai platėja.

Kai numezgu reikiamą ausytės ilgį (mano kepurėje tai buvo 4,5 cm), pridedu ant virbalo reikalingą kiekį akių nugarinei daliai

user posted image

ir sujungiu abi "ausytes".

user posted image

Papildyta:
Toliau mezgu dar porą cm, išorinį kraštą vis dar platindama

user posted image

Dabar jau reikės 5 virbalų. mirksiukas.gif Pridedu reikiama kiekį akių kepurytės priekinei daliai ir paskirstau visas akis ant keturių virbalų.

Toliau kepurytė mezgama apvaliai, kaip kojinė.

user posted image

mezgam reikiamą ilgį - aš matavau pagal savo "iškarpą", kai megzdavau dukrei, matuodavau, ar jau gana ax.gif

user posted image

Kai kepurytę mezgu lygiuoju raštu, mėgstu siaurinti šešiose vietose kiekvienoje eilėje vis sumegzdama po dvi akis (toks siaurinimas gerai matosi dukrytės raudonoj kepurėje). Nepamirškite - kad siaurinimo linijos būtų tiesios, vienoje eilėje sumezgate akį iš karės, kitoje iš dešinės.

kadangi šitą kepurėlę mezgiau pynučių raštu, tai siaurinti "juostomis" negalėjau - tiesiog kas tris-keturias sumažindavau trečdaliu akių skaičių - sumegzdavau po dvi akis

Kai liko 10 akių, numezgiau cibuką, tada per visas akis adatos padalba pervėriau siūlo galą ir užtraukiau.

user posted image

štai, kepurėlė beveik baigta...

user posted image

Visą kepurytės kraštelį apnėriau vašeliu "vėžio" žingsniu..

user posted image

user posted image

O štai jau pabaigta ir išskalbta kepurytė 4u.gif

user posted image

Sėkmės mezgant 4u.gif

Jei kils kokių klausimų - mielai padėsiu mirksiukas.gif

Papildyta:
Štai toks šalmelis

user posted image

aprašymas
Papildyta:
user posted image

Pabandysiu papasakoti lietuviškai, o kai mezgiau, tai ir fotografavau. Visą laiką mezgama gera bloga. Pradedama nuo veido dalies. Išsimatuojate kiek yra aplink mažylio veiduką ir apsiskaičiuojate kiek reikia akių pagal savo mezginio pavyzdėlį. Pvz. yra 80 akių. Mezgama apvaliuoju mezgimu. Pradedame nuo dalies aplink veidą:

user posted image

Numezgus 3-4 cm, išmezgame 2 eiles gerosiomis akimis. Tuomet apie 1/5 akių nukeliame ant didelio žiogelio, mūsų atveju būtų 80:5=16 akių (čia dalis po smakriuku). Ir toliau mezgame gera bloga, bet ne apvaliuoju mezgimu:

user posted image

Taip mezgame iki kepurė yra tinkamo ilgio. Net nežinau kaip čia tiksliai paaiškinti, nes reikia įsivertinti, kad toliau bus mezgamas kepurės linkis per viršugalvį ir nugarinė dalis. Linkis mezgamas kaip kojinės kulnas, todėl kepurės ilgis dar šiek tiek pailgėja (pagilėja).

Kaip darome kepurės nugarinę dalį. Turimas akis padaliname iš 3. Mūsų atveju 80-16 (ant žiogelio)= 64. 64:3=21,33333... Tai daugiau akių paliekame viduriniei daliai, tuomet akys pasiskirsto taip: 21 - 22 - 21. Išmezgame pirmą virbalą su 21 akimi, tuomet antrą su 22, tik paskutiniąją 22 akį sumezgame su pirmąją trečiojo virbalo akimi. Tuomet mezgame antrąjį (vidurinįjį) virbalą (atgal - trečiojo virbalo išmegzti nereikia). Taip pat paskutiniąją jo akį sumezgame su pirmojo virbalo pirmąją akimi (čia grįžtant pirmoji). Ir taip mezgame, kol sumezgame visas akis iš kraštinių virbalų su viduriniojo virbalo kraštinėmis akimis. (nežinau ar aišku smile.gif aš mezgiau ant vieni virbalo).

user posted image

user posted image

Akių sumezgimas atrodo taip kaip nuotraukoje. Toliau, kad tęstume darbą, reikia surinkti akis. Tai maždaug atrodo taip: turime virbalą su 22 akimis tuomet surenkame akis iš vieno krašto, išmezgame akis nuo žiogelio ir surenkame akis iš kito krašto. Atrodo taip:

user posted image

Surinkę akis gauname jų mažiau, nei buvo uždėta. Taip ir turi būti. Mūsų atveju vietoj 80 akių išeitų apie 68. Vėl grįžtame prie apvaliojo mezgimo. Rusiškame tekste siūlo megzti su puse numerio plonesniais virbalais. Aš mezgiau tais pačiais. Mezgame gera - bloga 5-6 cm. Mažiems vaikams pakanka 3-4 cm.

Toliau liko pelerina. Aš ją mezgu reglanu tokio ilgio, kokio reikia.

user posted image


Papildyta:
user posted image

aprašymas
Papildyta:
user posted image

Va taip atrodo nesusiūta rolleyes.gif

user posted image

Štai jums kepurytės aprašymas 4u.gif

Kepurytės dydis: 1/3 - 6/9 - 12/18 mėnesių (2 - 3/4 metai)

Siūlų sąnaudos: 100-100-100 (150-150) g plona merino vilna

Megzta 2,5 numerio virbalais

Mezgimo aprašymas:
Apmesti 33-38-42 (46-50) akis. Mezgama ripso raštu. Pradedama megzti dešinėje mezginio pusėje didinant, o kairėje mažinant akių skaičių:
1-ma eilė (geroji mezginio pusė): 2 geros akys, 1 užmetimas, megzti gerom, kol ant virbalo liks 4 akys, 2 akis sumegzti kartu, 2 geros.
2-a eilė (blogoji pusė): megzti viską gerom akim, užmetimo akį išmegzti sukryžiuojant, kad nebūtų skylutės.
Kartokite šias dvi eilutes kol mezginys bus 5.5-6-6.5 (7-8) cm ilgio.
Dabar pradėkite mažinti dešinėje, o didinti kairėje mezginio pusėje:
Geroji pusė: 2 geros, 2 sumegztos kartu, megzti, kol liks 2 akys, užmetimas, 2 geros
Blogoji pusė: megzti viską gerom akim, užmetimo akį išmegzti sukryžiuojant, kad nebūtų skylutės.
Kartokite šias dvi eilutes, kol mezginys bus 11-12-13 (14-16) cm ilgio.
Toliau pridėkite po 1 akį mezginio dešinėje pusėje kiekvienoje 4 eilėje, o mažinkite po 1 akį kairėje pusėje, kas antrą eilutę, kol mezginys bus 15.5-16.5-17.5 (18-19) cm ilgio.
Toliau taip: Mažinti dešinėje pusėje kiekvienoje 4 eilutėje ir didinkite kairėje pusėje ant kas antrą eilutę, kol mezginys bus 21-21-22 (22-22) cm.

Dabar mažinkite po 1 akį kairėje pusėje, kas antrą eilutę ir didinkite po 1 akį dešinėje pusėje kas antrą eilutę, kol mezginys bus 25.5-27-28.5 (29-30) cm.
Tada mažinkite po 1 akį dešinėje pusėje kas antrą eilutę ir didinkite kairėje pusėje kas antrą eilutę, kol mezginio ilgis bus 31-33-35 (36-38) cm. Uždarykite akis.

Susiūkite "dantukus" kepurytės viršuje, tada susiųkite vidurinę siūlę. Numegzkite ir prisiūkite 16-18-20 (22-24) cm ilgio raištelius.
Sėkmės 4u.gif
Atsakyti
user posted image
user posted image
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo kristynka*: 10 spalio 2011 - 10:32
pataisykit jeigu as blogai galvoju bet jeigu pirmiausia numegzti kepuryte, o paskui ausytes primegzti, ar jau butu ne koks vaizdas g.gif

Atsakyti
QUOTE(ingauk @ 2011 10 10, 13:15)


Manau, galvojate gerai - tokiu atveju patariama surinkti akis ir pamegzti ausyčių ir nugarinę dalį, o po to nukėlus nugarinės dalies akis, megzti tik ausytes 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo eling: 10 spalio 2011 - 13:33
QUOTE(eling @ 2011 10 10, 14:32)
QUOTE(ingauk @ 2011 10 10, 13:15)


Manau, galvojate gerai - tokiu atveju patariama surinkti akis ir pamegzti ausyčių ir nugarinę dalį, o po to nukėlus nugarinės dalies akis, megzti tik ausytes 4u.gif

siek tiek nesupratau blush2.gif kaip tu nugarine dali o po to ir priekine blush2.gif g.gif
Atsakyti
QUOTE(ingauk @ 2011 10 10, 15:14)



Apie priekinę dalį nieko nerašiau biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo eling: 10 spalio 2011 - 20:37
QUOTE(kristynka* @ 2011 10 10, 11:32)
user posted image


Gal kuri mezgeja pasidalintu patirtimi kaip narplioti sias kepurytes.
Mane labiausiai domina schemos rombu kurios ant priekio ir ausyciu vydurine kasa ,jaigu gerai suprantu ten is krastu tik isvirkscios akys g.gif
Atsakyti
Labas, mamytės, perskaičiau beveik visą I temą wacko.gif Du sezonus mezgiau pagal Misty pamokėlę, viskas pavyko ir puikiai tiko, bet šiemet nusprendžiau megzti kepurę be raištelių, kad mažoji savarankiškai galėtų užsidėti. Noriu tokios http://www.garnstudi...k...=28&lang=en, bet nelabai suprantu, kaip numegzti. Kaip suprantu pradėti nuo dalies apie veiduką, o toliau... Kaip padaryti tuos bumbulus, nes jei megsiu kaip kojinę, tai nesigaus unsure.gif
Padėkit, kas galit (aprašymo nesuprantu blush2.gif ) Ačiū 4u.gif
Atsakyti
Sveikos, jau norėjau eit kurt temukę, bet žiūriu, kad atsirado. Ačiū Lacei už temukę ir už pamokėles aciuks.gif

Atnešu ir aš savo vargšę, tris kartus ardytą, parodyti karsta.gif Deja, ardysiu dar kartelį, nes, pasirodo, megzti keliomis spalvomis, nėra taip jau paprasta karsta.gif doh.gif Tai darbas, reikalaujantis šimto metų praktikos, o aš, naivuolė, maniau, kas čia yra irnesakyk.gif lotuliukas.gif
user posted image
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ...little mary...: 11 spalio 2011 - 14:23
QUOTE(...little mary... @ 2011 10 11, 15:22)
Sveikos, jau norėjau eit kurt temukę, bet žiūriu, kad atsirado. Ačiū Lacei už temukę ir už pamokėles aciuks.gif



WoW kokia faina wub.gif labai labai LAAAABAI faina ..as jau tikrai neardyciau.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Carolina212: 11 spalio 2011 - 18:55
QUOTE(...little mary... @ 2011 10 11, 15:22)



Ir man labai graži! Briedžiukai, snaigutės wub.gif Neardykit šitos, jau geriau kitą numegzkit, jei noras yra dar kartą pakartoti smile.gif
O aš tai tik gražiai nuplagijavau su visom pynutėm blush2.gif
Atsakyti
Sveikos, mezgejeles. Gal busiu ne i tema, bet labai reik pagalbos. niekur nerandu kaip numegzti, stai toki dalykeli

user posted image

maciau mezgat kartu su kepurytem, o gal pasakytumet kaip megzt vien tik toki reikala?
issivaizduou, kad reik megzt ant dvieju virbalu arba ant dvieju su vielute nuo virsaus, po to platint, o kaip platint ir kas kiek nelabai ismanau blush2.gif gal kuri pagelbetumet?
Atsakyti