Senelio Antano keksasReikia (matavimo vienetai pagal senelį, skliausteliuose nurodau gramais dėl aiškumo):
pakelio sviesto (200 g);
stiklinės geros grietinės (200 g);
6 kiaušinių;
stiklinės cukraus (200 g);
8 šaukštų miltų (su geru kaupu);
šaukštelio su kaupu kepimo miltelių (kartais senelis deda sodą, kurią sumaišo su grietine);
šaukšto nesaldžios kakavos miltelių;
sviesto formai ištepti.
Minkštą sviestą senelis ištrina mediniu šaukštu su cukrumi iki purumo. Po vieną įmuša kiaušinius, po kiekvieno gerai išmaišo. Sudeda grietinę ir vėl gerai išmaišo.
Miltus sumaišo su kepimo milteliais ir, mano pamokymais, švelniai įmaišo į skystąją tešlą, nes antraip suka, kaip pašėlęs, perplaka ir dėl to kartais pyragas ne visada gerai iškyla (o tai tik papildoma priežastis ilgiems debatams, kodėl taip nutinka). Kadangi miltai matuojami šaukštais, o kaupai pasisemia pagal nuotaiką, kartais tešla gaunasi per skysta ir kepant iškyla, o po to staiga sukrenta. Čia vėl seneliui didelis galvos skausmas. Kad taip nenutiktų, tenka miltus dėti su gerais kaupais arba išmaišius tešlą, nuspręsti, kad ji per skysta ir dar šiek tiek įdėti miltų.
Kai jau tešla paruošta, maždaug vieną trečdalį tešlos (apie penkis šaukštus) senelis sudeda į kitą indą ir išmaišo ją su kakavos milteliais.
Likusios baltos tešlos dalį (maždaug puse) sukrečia į sviestu pateptą kekso formą.
Ant viršaus sudeda kakavinę tešlą, ant kurios - likusią baltąją.
Liko svarbiausia dalis - išmakaliuoti, kad gautųsi dailus raštas. Šaukštu senelis meistriškai permaišo formą su tešla iki pat dugno, kad vidury likęs kakavinis sluoksnis susimaišytų su šviesiąja tešlos dalimi. Čia jau kaip kam, bet senelis tai daro meistriškai, mano raštas daug prastesnis.
Dabar jau galima kepti. Formą su tešla pašauna Antanas į vidutinio kaitrumo (190 laipsnių) orkaitę ir kepa apie 50 minučių. Čia vėl labai svarbu neperkepti, kad nebūtų per sausas, ir svarbu iškepti, kad vidurys neliktų neiškepęs. Geriausia tikrinti sausu mediniu pagaliuku, kaip senelis ir daro...
Iškeptą pyragą senelis gerai ataušina ir tik tada krapšto iš formos.
nuoroda