Supermamoje esu naujokė, kaip matau yra įvairiausių temų, man užkluvo ši, kadangi jau metus kepu duoną pati (dažniausiai šventėms) taigi sugalvojau pasidalinti receptu su jumis, dar nė karto nenusivyliau..
Reikės:
2 kg miltų (aš dedu kvietinius)
30 g. kmynų.
1,5 stiklinės cukraus.
2 valg. šaukštai druskos (su mažais kaupukais)
RAUGAS
Į dubenį suberti 30 g. kmynų, 2 šaukštus druskos, 0,5 stikl. cukraus. Viską užpilti 1,7 l verdančio vandens, maišant berti 4 saujas miltų. Gerai išmaišyti, kad neliktų gumuliukų. Kai atvės iki +36 laipsnių supilti raugą ir vėl išmaišyti. Uždengti rankšluosčiu ir padėti ramiai rūgti 48 val.
Po to įdėti dar 1 stiklinę cukraus, išmaišyti, pasiimti raugo apie 300g, kitam kartui (pasidėti į šaldytuvą) suberti likusius miltus ir gerai išmaišyti. Palikti rūgti apie 8 valandas.
Skardą iškloti kepimo popieriumi, ištepti sviestu, pabarstyti miltais. Gražiai įdėti tešlą, suformuoti kepalėlį. Dėti į šaltą orkaitę nusatytą ant +200 laipsnių, kepti 1 val. Po to nustatyti +120 laipsnių ir dar kepti valandą (viso dvi valandos kepimo) Sėkmės!
P.S. tą raugą kurį reikia įpilti atvėsus vandeniui galima pasidaryti prieš duonos kepimą kokią savaitę, ir iš tų dviejų litrų būtų galima imti po tuos 300g kiekvieną kart kepnt, aišku, kol nepasens.
Sita duonele kepiau,tik nesudejau visu miltu,bet gavosi skani.Siandien vel uzsiraugsiu,kepsiu
Gal kas galit pasakyti,kodel mano raugui ant virsaus nusistovejo, vanduo ? laikiau saldytuve apie 2-3savaites ir nieko jam nedariau( Na tiesiog pamirsau apie ji) Sumaisiau,atrodo viskas normaliai,bet kvapas tai kaip spirito,uh... Ar iskepsiu su tokiu raugu duonele?