uzsukau su prasymu pas patyrusias kepejas..niekaip negaliu pasigamint gero raugo, jau kelintas kepalas is eiles i siuksline keliauja, neiskyla normaliai ir viduj visas sukrites, zalias lieka, nors laikausi recepto
Labas,
uzsukau su prasymu pas patyrusias kepejas..niekaip negaliu pasigamint gero raugo, jau kelintas kepalas is eiles i siuksline keliauja, neiskyla normaliai ir viduj visas sukrites, zalias lieka, nors laikausi recepto
Gal kuri galetu pasidalinti raugu arba bent jau patikrintu jo receptu
Nes nzn ka pati ne taip darau, ar temperatura namie per maza ar kas
uzsukau su prasymu pas patyrusias kepejas..niekaip negaliu pasigamint gero raugo, jau kelintas kepalas is eiles i siuksline keliauja, neiskyla normaliai ir viduj visas sukrites, zalias lieka, nors laikausi recepto
QUOTE(As
@ 2012 01 11, 23:07)
Umberta, manau, kad nėra būtina dėti mielių į raugą.
Dabar mano kepama duonelė iš išorės panaši į Tavo duoto recepto nuotrauką, tačiau pirmoji iškepta tokia nebuvo, aš sveikuoliškos duonos receptą pritaikiau pagal save. Tiesa, duonelė mano lyg ir iškepdavo, bet labai jau drėgna buvo. Mažinau vandens kiekį, sėklų mažiau dėjau. Dabar tešla būna kaip tiršta košė, maišau ją šaukštu. Pabandyk paeksperimentuoti, gal mažink vandens, o gal reikėtų ilgiau duoną palikti kilti? Čia ji paliekama 3 val., aš kildinu 12 val., o kartais ir ilgiau, jei vėsiau kambary.
Umberta, o kaip orkaitė kepa kitus produktus? Ar tada viskas tvarkoje būna?
Dabar mano kepama duonelė iš išorės panaši į Tavo duoto recepto nuotrauką, tačiau pirmoji iškepta tokia nebuvo, aš sveikuoliškos duonos receptą pritaikiau pagal save. Tiesa, duonelė mano lyg ir iškepdavo, bet labai jau drėgna buvo. Mažinau vandens kiekį, sėklų mažiau dėjau. Dabar tešla būna kaip tiršta košė, maišau ją šaukštu. Pabandyk paeksperimentuoti, gal mažink vandens, o gal reikėtų ilgiau duoną palikti kilti? Čia ji paliekama 3 val., aš kildinu 12 val., o kartais ir ilgiau, jei vėsiau kambary.
Umberta, o kaip orkaitė kepa kitus produktus? Ar tada viskas tvarkoje būna?
dekui uz komentara
dar karta dekui uz komentarus
QUOTE(wituxas @ 2012 01 11, 17:47)
Kai važiuosim kada pas tėvus, galėsiu atvežti, jei dar reikės
Papildyta:
QUOTE(Sawanna @ 2012 01 12, 14:25)
Labas,
uzsukau su prasymu pas patyrusias kepejas..niekaip negaliu pasigamint gero raugo, jau kelintas kepalas is eiles i siuksline keliauja, neiskyla normaliai ir viduj visas sukrites, zalias lieka, nors laikausi recepto
Gal kuri galetu pasidalinti raugu arba bent jau patikrintu jo receptu
Nes nzn ka pati ne taip darau, ar temperatura namie per maza ar kas

uzsukau su prasymu pas patyrusias kepejas..niekaip negaliu pasigamint gero raugo, jau kelintas kepalas is eiles i siuksline keliauja, neiskyla normaliai ir viduj visas sukrites, zalias lieka, nors laikausi recepto
Sveika, ką reiškia žalias vidus? pagrinde reiktų įdėti ruginių miltų ir vandens, paskui vis maitinti, kai po maitinimo per pusę paros ar greičiau raugas padvigubėja, tada jau galima kepti duoną.
Maitinti - tai vis dadėti miltų ir vandens, kad būtų tokia tirštos grietinės masė. Na, labiau kaip kaimiška grietinė, nei kad pirktinė
QUOTE(letuciux @ 2012 01 12, 17:36)
Sveika, ką reiškia žalias vidus?
Man su paskutine duonele taip buvo. Tiksliau antrakart dar tik kepiau rugine duona. Pirmoji pavyko, bet jau labai elementaria dariau, kad jei nepavyktu, nebutu gaila ismest. Antraja jau pamandrinau pagal kelis receptus. Norejau plikyta kept, tai is esmes viska kaip recepte dariau, tik uzplikinus nelaikiau para, tik kelias valandas (gal tai ir buvo klaida
Galvoju ar gali but, kad neislaikiau uzplikytu miltu? O gal raugas buvo problema?
QUOTE(shopingas @ 2012 01 13, 02:34)
Man su paskutine duonele taip buvo. Tiksliau antrakart dar tik kepiau rugine duona. Pirmoji pavyko, bet jau labai elementaria dariau, kad jei nepavyktu, nebutu gaila ismest. Antraja jau pamandrinau pagal kelis receptus. Norejau plikyta kept, tai is esmes viska kaip recepte dariau, tik uzplikinus nelaikiau para, tik kelias valandas (gal tai ir buvo klaida
) - zodziu, jau dadedant miltu tesla lyg ir gera buvo, paskui baisiai lipt prie ranku pradejo, tai suformavau ir kildinau. Bet visai nekilo kepaliukas, todel surizikavau toki ir kept - na pagal laika idealiai apkepe, graziai atrode, bet kepant irgi nei kiek nepakilo. O rezultatas buvo zalia duona viduje, visa slapia, tik plutele ideali.
Galvoju ar gali but, kad neislaikiau uzplikytu miltu? O gal raugas buvo problema?
Pirmaja duonele kepant is to paties raugo kepiau, tik dadejau mieliu, nes pats pirmas kepimas buvo. Na ir siaip neidealus raugas buvo, bet duona puiki gavosi, kilo be problemu.
Galvoju ar gali but, kad neislaikiau uzplikytu miltu? O gal raugas buvo problema?
Su raugu kepant jei nepakilo kildinant tai neberizikuokit kept, nes jei nekyla, tai vidus neiskeps. Jei jau taip atsitinka, gal vertetu idet tada mieliu, permaisyt ir kept.
Del plikinio tai jei buvo atveses jau, tai nemanau kad galejo pakenkt, nebent uzpliket kartu su raugu, tada jau raugas nusimarino.
QUOTE(letuciux @ 2012 01 12, 17:36)
Kai važiuosim kada pas tėvus, galėsiu atvežti, jei dar reikės
Bet tai gali būti iki mėnesio...
Papildyta:
Sveika, ką reiškia žalias vidus? pagrinde reiktų įdėti ruginių miltų ir vandens, paskui vis maitinti, kai po maitinimo per pusę paros ar greičiau raugas padvigubėja, tada jau galima kepti duoną.
Maitinti - tai vis dadėti miltų ir vandens, kad būtų tokia tirštos grietinės masė. Na, labiau kaip kaimiška grietinė, nei kad pirktinė
Papildyta:
Sveika, ką reiškia žalias vidus? pagrinde reiktų įdėti ruginių miltų ir vandens, paskui vis maitinti, kai po maitinimo per pusę paros ar greičiau raugas padvigubėja, tada jau galima kepti duoną.
Maitinti - tai vis dadėti miltų ir vandens, kad būtų tokia tirštos grietinės masė. Na, labiau kaip kaimiška grietinė, nei kad pirktinė
butu puiku
p.s. siaip paciai kita savaitgali i kauna reikia vaziuoti, bet gali ir nepavykti. tiksliau zinosiu tik ketvirtadieni.
QUOTE(Umberta @ 2012 01 12, 13:31)
siaip tai seklos sugeria dregme, del to jas ir reikia pamirkyt vandenyje
As irgi kepu plikyta duonyte, tai plikini palaikau 3 val. paskui imaisau rauga ir palieku nakciai (12 val.). Tada imaisau likusius miltus, suformuoju kepala (tiksliau idedu i formele) ir kildinu orkaitej (25 laipsniai) dar 3 val.
Duonyte puikiai iskyla, tik mano silikonine forma istampo i krastus
QUOTE(letuciux @ 2012 01 12, 16:36)
Sveika, ką reiškia žalias vidus? pagrinde reiktų įdėti ruginių miltų ir vandens, paskui vis maitinti, kai po maitinimo per pusę paros ar greičiau raugas padvigubėja, tada jau galima kepti duoną.
Maitinti - tai vis dadėti miltų ir vandens, kad būtų tokia tirštos grietinės masė. Na, labiau kaip kaimiška grietinė, nei kad pirktinė
Maitinti - tai vis dadėti miltų ir vandens, kad būtų tokia tirštos grietinės masė. Na, labiau kaip kaimiška grietinė, nei kad pirktinė
Taip ir dariau, bet man kazkodel tas raugas nei kilo, nei dvigubejo..ir duonos neiskele, bet rizikavau kepti, tai liko viduj zalia
Ir taip jau bandziau kokius 3 kartus, vis is naujo darau ir darau ta rauga, bet nu nepasigamina jis man toks koks turi buti
QUOTE(Umberta @ 2012 01 12, 13:31)
pabandysiu seklu deti maziau, gal jos duoda slapuma
vakar vel bandziau kepti, jau jau lyg labiau sukepe, bet vistiek dreeegna gerokai
bet ne slapia jau. kepiau dvi val
kildinau tris, gal tuomet pabandyti per nakti pakildinti?
sėklos paleidžia klijus, ir ko daugiau sėklų, to sunkia duona kila
QUOTE(shopingas @ 2012 01 13, 00:34)
Norejau plikyta kept, tai is esmes viska kaip recepte dariau, tik uzplikinus nelaikiau para, tik kelias valandas (gal tai ir buvo klaida
) - zodziu, jau dadedant miltu tesla lyg ir gera buvo, paskui baisiai lipt prie ranku pradejo, tai suformavau ir kildinau. Bet visai nekilo kepaliukas, todel surizikavau toki ir kept - na pagal laika idealiai apkepe, graziai atrode, bet kepant irgi nei kiek nepakilo. O rezultatas buvo zalia duona viduje, visa slapia, tik plutele ideali.
Galvoju ar gali but, kad neislaikiau uzplikytu miltu? O gal raugas buvo problema?
Pirmaja duonele kepant is to paties raugo kepiau, tik dadejau mieliu, nes pats pirmas kepimas buvo. Na ir siaip neidealus raugas buvo, bet duona puiki gavosi, kilo be problemu.
Galvoju ar gali but, kad neislaikiau uzplikytu miltu? O gal raugas buvo problema?
plikyta duona visada drėgnesnė, o laikyt para nebūtina, pakaks palaikyt kol pravės kad galima būtu dėt raugą/mielės. Jūsų klaida tą, kad pastatėt kept neiškilusia, dėl to taip ir gavosi
QUOTE(Sawanna @ 2012 01 13, 13:22)
Taip ir dariau, bet man kazkodel tas raugas nei kilo, nei dvigubejo..ir duonos neiskele, bet rizikavau kepti, tai liko viduj zalia 
Ir taip jau bandziau kokius 3 kartus, vis is naujo darau ir darau ta rauga, bet nu nepasigamina jis man toks koks turi buti
Kur jus laikot ta indeli su raugu paprastai? Gal pas mane namie per salta, nors laikiau salia radiatoriaus 
Ir taip jau bandziau kokius 3 kartus, vis is naujo darau ir darau ta rauga, bet nu nepasigamina jis man toks koks turi buti
raugas kila net šaldytuve pamaitintas, gal lėčiau, bet visgi
jei laikot ant radiatoriaus, tai gal prikepa ir žūsta gerosios bakterijos
QUOTE(nataliuncik @ 2012 01 13, 13:47)
sėklos paleidžia klijus, ir ko daugiau sėklų, to sunkia duona kila
plikyta duona visada drėgnesnė, o laikyt para nebūtina, pakaks palaikyt kol pravės kad galima būtu dėt raugą/mielės. Jūsų klaida tą, kad pastatėt kept neiškilusia, dėl to taip ir gavosi
raugas kila net šaldytuve pamaitintas, gal lėčiau, bet visgi
jei laikot ant radiatoriaus, tai gal prikepa ir žūsta gerosios bakterijos
plikyta duona visada drėgnesnė, o laikyt para nebūtina, pakaks palaikyt kol pravės kad galima būtu dėt raugą/mielės. Jūsų klaida tą, kad pastatėt kept neiškilusia, dėl to taip ir gavosi
raugas kila net šaldytuve pamaitintas, gal lėčiau, bet visgi
jei laikot ant radiatoriaus, tai gal prikepa ir žūsta gerosios bakterijos
Kad aš tai raugą iš pirmo karto pasigaminau vienu kampu ant gyvatuko laikydama.
Į trilitrinį stiklainį užmaišiau miltų su vandeniu, ir pastačiau vonioj taip, kad vienu kraštu stiklainis ant kriauklės, kitu - ant to plonesnio gyvatuko vamzdelio. Kilo puikiai. Bet vonioj ir šiaip šilčiau, tai gali turėti įtakos.
Sveikos
Noriu paklaust ir aš dėl raugo. Darau trečią kartą, jau du išmečiau, vienas nekilo, kitas supelijo
Ar užengt plėvele reikia aklinai, ar plėvelę subadyt? Pas mus gyvena pelėsis, tai jaučiu, kai subadžiau - jis ir pakliuvo. Dėl šilumos - apie 20 laipsnių kambariuose - pirmas raugas nenorėjo kilt, per šalta turbūt? Antrą laikiau vonioj, apie 24 laips., tai kilo.
Ir kada geriau maitint, pagal receptą (aš dariau, kur pirmam ps., su paveiksliukais), ar kai pakyla ir nukrenta, ir tada maitint nieko nelaukus?
Ačiūū!
Noriu paklaust ir aš dėl raugo. Darau trečią kartą, jau du išmečiau, vienas nekilo, kitas supelijo
Ir kada geriau maitint, pagal receptą (aš dariau, kur pirmam ps., su paveiksliukais), ar kai pakyla ir nukrenta, ir tada maitint nieko nelaukus?
Ačiūū!
[quote=Alinva,2012 01 09, 17:13]
Aš kepu duonkepėj, ir toks klausimas iškilo: ar pas visas taip greitai kietėja ta duona ir taip trupa?
Na aš, kad taip greit nesukietėtų ir nesudžiūtų suvynioju dar šiltą duoną į rankšluostį, taip ji ilgiau išlieka švieži.
Aš kepu duonkepėj, ir toks klausimas iškilo: ar pas visas taip greitai kietėja ta duona ir taip trupa?
Na aš, kad taip greit nesukietėtų ir nesudžiūtų suvynioju dar šiltą duoną į rankšluostį, taip ji ilgiau išlieka švieži.






