Įkraunama...
Įkraunama...

Duonelės kepėjos renkasi čia

Labas,
uzsukau su prasymu pas patyrusias kepejas..niekaip negaliu pasigamint gero raugo, jau kelintas kepalas is eiles i siuksline keliauja, neiskyla normaliai ir viduj visas sukrites, zalias lieka, nors laikausi recepto doh.gif verysad.gif Gal kuri galetu pasidalinti raugu arba bent jau patikrintu jo receptu blush2.gif Nes nzn ka pati ne taip darau, ar temperatura namie per maza ar kas g.gif doh.gif
Atsakyti
smile.gif+2012 01 11, 23:07-->
QUOTE(As smile.gif @ 2012 01 11, 23:07)
Umberta, manau, kad nėra būtina dėti mielių į raugą.
Dabar mano kepama duonelė iš išorės panaši į Tavo duoto recepto nuotrauką, tačiau pirmoji iškepta tokia nebuvo, aš sveikuoliškos duonos receptą pritaikiau pagal save. Tiesa, duonelė mano lyg ir iškepdavo, bet labai jau drėgna buvo. Mažinau vandens kiekį, sėklų mažiau dėjau. Dabar tešla būna kaip tiršta košė, maišau ją šaukštu. Pabandyk paeksperimentuoti, gal mažink vandens, o gal reikėtų ilgiau duoną palikti kilti? Čia ji paliekama 3 val., aš kildinu 12 val., o kartais ir ilgiau, jei vėsiau kambary.
Umberta, o kaip orkaitė kepa kitus produktus? Ar tada viskas tvarkoje būna?

dekui uz komentara 4u.gif na orkaite kepa viska, pyragus, picas kuo puikiausiai. tik as dabar pagalvojau, gal mano ta funkcija kepti is virsaus ir apacios netinkama? nes yra tokia pat, bet su ventiliatoriumi, as jungiu be unsure.gif pabandysiu seklu deti maziau, gal jos duoda slapuma g.gif vakar vel bandziau kepti, jau jau lyg labiau sukepe, bet vistiek dreeegna gerokai doh.gif bet ne slapia jau. kepiau dvi val unsure.gif kildinau tris, gal tuomet pabandyti per nakti pakildinti?
dar karta dekui uz komentarus 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(wituxas @ 2012 01 11, 17:47)
labas smile.gif  gal kas galite pasidalinti raugu uz saldainiu dezute 4u.gif (telsiai)


Kai važiuosim kada pas tėvus, galėsiu atvežti, jei dar reikės biggrin.gif Bet tai gali būti iki mėnesio...
Papildyta:
QUOTE(Sawanna @ 2012 01 12, 14:25)
Labas,
uzsukau su prasymu pas patyrusias kepejas..niekaip negaliu pasigamint gero raugo, jau kelintas kepalas is eiles i siuksline keliauja, neiskyla normaliai ir viduj visas sukrites, zalias lieka, nors laikausi recepto doh.gif  verysad.gif  Gal kuri galetu pasidalinti raugu arba bent jau patikrintu jo receptu blush2.gif Nes nzn ka pati ne taip darau, ar temperatura namie per maza ar kas g.gif  doh.gif


Sveika, ką reiškia žalias vidus? pagrinde reiktų įdėti ruginių miltų ir vandens, paskui vis maitinti, kai po maitinimo per pusę paros ar greičiau raugas padvigubėja, tada jau galima kepti duoną.
Maitinti - tai vis dadėti miltų ir vandens, kad būtų tokia tirštos grietinės masė. Na, labiau kaip kaimiška grietinė, nei kad pirktinė biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo letuciux: 12 sausio 2012 - 16:37
QUOTE(letuciux @ 2012 01 12, 17:36)
Sveika, ką reiškia žalias vidus?


Man su paskutine duonele taip buvo. Tiksliau antrakart dar tik kepiau rugine duona. Pirmoji pavyko, bet jau labai elementaria dariau, kad jei nepavyktu, nebutu gaila ismest. Antraja jau pamandrinau pagal kelis receptus. Norejau plikyta kept, tai is esmes viska kaip recepte dariau, tik uzplikinus nelaikiau para, tik kelias valandas (gal tai ir buvo klaida g.gif ) - zodziu, jau dadedant miltu tesla lyg ir gera buvo, paskui baisiai lipt prie ranku pradejo, tai suformavau ir kildinau. Bet visai nekilo kepaliukas, todel surizikavau toki ir kept - na pagal laika idealiai apkepe, graziai atrode, bet kepant irgi nei kiek nepakilo. O rezultatas buvo zalia duona viduje, visa slapia, tik plutele ideali. doh.gif

Galvoju ar gali but, kad neislaikiau uzplikytu miltu? O gal raugas buvo problema? g.gif Pirmaja duonele kepant is to paties raugo kepiau, tik dadejau mieliu, nes pats pirmas kepimas buvo. Na ir siaip neidealus raugas buvo, bet duona puiki gavosi, kilo be problemu.
Atsakyti
QUOTE(shopingas @ 2012 01 13, 02:34)
Man su paskutine duonele taip buvo. Tiksliau antrakart dar tik kepiau rugine duona. Pirmoji pavyko, bet jau labai elementaria dariau, kad jei nepavyktu, nebutu gaila ismest. Antraja jau pamandrinau pagal kelis receptus. Norejau plikyta kept, tai is esmes viska kaip recepte dariau, tik uzplikinus nelaikiau para, tik kelias valandas (gal tai ir buvo klaida g.gif ) - zodziu, jau dadedant miltu tesla lyg ir gera buvo, paskui baisiai lipt prie ranku pradejo, tai suformavau ir kildinau. Bet visai nekilo kepaliukas, todel surizikavau toki ir kept - na pagal laika idealiai apkepe, graziai atrode, bet kepant irgi nei kiek nepakilo. O rezultatas buvo zalia duona viduje, visa slapia, tik plutele ideali.  doh.gif

Galvoju ar gali but, kad neislaikiau uzplikytu miltu? O gal raugas buvo problema?  g.gif Pirmaja duonele kepant is to paties raugo kepiau, tik dadejau mieliu, nes pats pirmas kepimas buvo. Na ir siaip neidealus raugas buvo, bet duona puiki gavosi, kilo be problemu.

Su raugu kepant jei nepakilo kildinant tai neberizikuokit kept, nes jei nekyla, tai vidus neiskeps. Jei jau taip atsitinka, gal vertetu idet tada mieliu, permaisyt ir kept.
Del plikinio tai jei buvo atveses jau, tai nemanau kad galejo pakenkt, nebent uzpliket kartu su raugu, tada jau raugas nusimarino.
Atsakyti
QUOTE(letuciux @ 2012 01 12, 17:36)
Kai važiuosim kada pas tėvus, galėsiu atvežti, jei dar reikės biggrin.gif Bet tai gali būti iki mėnesio...
Papildyta:
Sveika, ką reiškia žalias vidus? pagrinde reiktų įdėti ruginių miltų ir vandens, paskui vis maitinti, kai po maitinimo per pusę paros ar greičiau raugas padvigubėja, tada jau galima kepti duoną.
Maitinti - tai vis dadėti miltų ir vandens, kad būtų tokia tirštos grietinės masė. Na, labiau kaip kaimiška grietinė, nei kad pirktinė biggrin.gif



butu puiku smile.gif jei vaziuosite parasykite.
p.s. siaip paciai kita savaitgali i kauna reikia vaziuoti, bet gali ir nepavykti. tiksliau zinosiu tik ketvirtadieni.
Atsakyti
QUOTE(Umberta @ 2012 01 12, 13:31)
pabandysiu seklu deti maziau, gal jos duoda slapuma g.gif

siaip tai seklos sugeria dregme, del to jas ir reikia pamirkyt vandenyje g.gif

As irgi kepu plikyta duonyte, tai plikini palaikau 3 val. paskui imaisau rauga ir palieku nakciai (12 val.). Tada imaisau likusius miltus, suformuoju kepala (tiksliau idedu i formele) ir kildinu orkaitej (25 laipsniai) dar 3 val. smile.gif
Duonyte puikiai iskyla, tik mano silikonine forma istampo i krastus mad.gif tai gaunasi tokia kaip krokodilas, su pilvu biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(letuciux @ 2012 01 12, 16:36)
Sveika, ką reiškia žalias vidus? pagrinde reiktų įdėti ruginių miltų ir vandens, paskui vis maitinti, kai po maitinimo per pusę paros ar greičiau raugas padvigubėja, tada jau galima kepti duoną.
Maitinti - tai vis dadėti miltų ir vandens, kad būtų tokia tirštos grietinės masė. Na, labiau kaip kaimiška grietinė, nei kad pirktinė biggrin.gif


Taip ir dariau, bet man kazkodel tas raugas nei kilo, nei dvigubejo..ir duonos neiskele, bet rizikavau kepti, tai liko viduj zalia doh.gif
Ir taip jau bandziau kokius 3 kartus, vis is naujo darau ir darau ta rauga, bet nu nepasigamina jis man toks koks turi buti doh.gif Kur jus laikot ta indeli su raugu paprastai? Gal pas mane namie per salta, nors laikiau salia radiatoriaus g.gif
Atsakyti
QUOTE(Umberta @ 2012 01 12, 13:31)
pabandysiu seklu deti maziau, gal jos duoda slapuma g.gif vakar vel bandziau kepti, jau jau lyg labiau sukepe, bet vistiek dreeegna gerokai doh.gif bet ne slapia jau. kepiau dvi val unsure.gif kildinau tris, gal tuomet pabandyti per nakti pakildinti?

sėklos paleidžia klijus, ir ko daugiau sėklų, to sunkia duona kila

QUOTE(shopingas @ 2012 01 13, 00:34)
Norejau plikyta kept, tai is esmes viska kaip recepte dariau, tik uzplikinus nelaikiau para, tik kelias valandas (gal tai ir buvo klaida g.gif ) - zodziu, jau dadedant miltu tesla lyg ir gera buvo, paskui baisiai lipt prie ranku pradejo, tai suformavau ir kildinau. Bet visai nekilo kepaliukas, todel surizikavau toki ir kept - na pagal laika idealiai apkepe, graziai atrode, bet kepant irgi nei kiek nepakilo. O rezultatas buvo zalia duona viduje, visa slapia, tik plutele ideali.  doh.gif

Galvoju ar gali but, kad neislaikiau uzplikytu miltu? O gal raugas buvo problema?  g.gif Pirmaja duonele kepant is to paties raugo kepiau, tik dadejau mieliu, nes pats pirmas kepimas buvo. Na ir siaip neidealus raugas buvo, bet duona puiki gavosi, kilo be problemu.

plikyta duona visada drėgnesnė, o laikyt para nebūtina, pakaks palaikyt kol pravės kad galima būtu dėt raugą/mielės. Jūsų klaida tą, kad pastatėt kept neiškilusia, dėl to taip ir gavosi

QUOTE(Sawanna @ 2012 01 13, 13:22)
Taip ir dariau, bet man kazkodel tas raugas nei kilo, nei dvigubejo..ir duonos neiskele, bet rizikavau kepti, tai liko viduj zalia doh.gif
Ir taip jau bandziau kokius 3 kartus, vis is naujo darau ir darau ta rauga, bet nu nepasigamina jis man toks koks turi buti doh.gif Kur jus laikot ta indeli su raugu paprastai? Gal pas mane namie per salta, nors laikiau salia radiatoriaus g.gif

raugas kila net šaldytuve pamaitintas, gal lėčiau, bet visgi
jei laikot ant radiatoriaus, tai gal prikepa ir žūsta gerosios bakterijos
Atsakyti
QUOTE(nataliuncik @ 2012 01 13, 13:47)
sėklos paleidžia klijus, ir ko daugiau sėklų, to sunkia duona kila
plikyta duona visada drėgnesnė, o laikyt para nebūtina, pakaks palaikyt kol pravės kad galima būtu dėt raugą/mielės. Jūsų klaida tą, kad pastatėt kept neiškilusia, dėl to taip ir gavosi
raugas kila net šaldytuve pamaitintas, gal lėčiau, bet visgi
jei laikot ant radiatoriaus, tai gal prikepa ir žūsta gerosios bakterijos

Kad aš tai raugą iš pirmo karto pasigaminau vienu kampu ant gyvatuko laikydama.
Į trilitrinį stiklainį užmaišiau miltų su vandeniu, ir pastačiau vonioj taip, kad vienu kraštu stiklainis ant kriauklės, kitu - ant to plonesnio gyvatuko vamzdelio. Kilo puikiai. Bet vonioj ir šiaip šilčiau, tai gali turėti įtakos.
Atsakyti
Sveikos 4u.gif
Noriu paklaust ir aš dėl raugo. Darau trečią kartą, jau du išmečiau, vienas nekilo, kitas supelijo doh.gif Ar užengt plėvele reikia aklinai, ar plėvelę subadyt? Pas mus gyvena pelėsis, tai jaučiu, kai subadžiau - jis ir pakliuvo. Dėl šilumos - apie 20 laipsnių kambariuose - pirmas raugas nenorėjo kilt, per šalta turbūt? Antrą laikiau vonioj, apie 24 laips., tai kilo.
Ir kada geriau maitint, pagal receptą (aš dariau, kur pirmam ps., su paveiksliukais), ar kai pakyla ir nukrenta, ir tada maitint nieko nelaukus?
Ačiūū!
Atsakyti
[quote=Alinva,2012 01 09, 17:13]
Aš kepu duonkepėj, ir toks klausimas iškilo: ar pas visas taip greitai kietėja ta duona ir taip trupa?

Na aš, kad taip greit nesukietėtų ir nesudžiūtų suvynioju dar šiltą duoną į rankšluostį, taip ji ilgiau išlieka švieži. smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo simona.kom: 13 sausio 2012 - 14:46