QUOTE(picea @ 2012 01 13, 14:35)
Sveikos
Noriu paklaust ir aš dėl raugo. Darau trečią kartą, jau du išmečiau, vienas nekilo, kitas supelijo

Ar užengt plėvele reikia aklinai, ar plėvelę subadyt? Pas mus gyvena pelėsis, tai jaučiu, kai subadžiau - jis ir pakliuvo. Dėl šilumos - apie 20 laipsnių kambariuose - pirmas raugas nenorėjo kilt, per šalta turbūt? Antrą laikiau vonioj, apie 24 laips., tai kilo.
Ir kada geriau maitint, pagal receptą (aš dariau, kur pirmam ps., su paveiksliukais), ar kai pakyla ir nukrenta, ir tada maitint nieko nelaukus?
Ačiūū!
Nežinau dėl pirmam puslapy esančio recepto, bet aš dariau taip:
Sumaišiau miltų ir šilto vandens į 3-litrinį stiklainį, į tokią tirštos grietinės masę, pastačiau vonioj - pusė dugno ant gyvatuko vamzdelio, pusė ant kriauklės. Uždengiau rankšluosčiu. Po paros pamaišiau, vėl įdėjau miltų ir šilto vandens. Ir taip kelias dienas. Tada dalį gauto raugo (kiek ten priklauso pagal receptą) įdėjau į duoną, o likusią dalį - uždengiau dangteliu ir į šaldytuvą.
Kiek teko skaityt, šaldytuve esantį raugą maitinti kas savaitę - kaip suprantu, ištraukus ir pašildžius, ir su šiltu vandeniu/miltais.
Raugas visiškai ruginis, jei kas norės Vilniuje, galėsiu pasidalinti, kai vėl pasiauginsiu.
Papildyta:
QUOTE(chica @ 2012 01 14, 16:18)
Sveikutes,
as tylusis skaitytojas ir kepejas tik pradedantysis - ačiū už receptus ir patarimus (tiksliai nežinau kam dėkoti, nes iš kikvieno patarimo paimu ko reikia man ir pridedu dar savo

) Duona tapo manija
Norėjau paklausti dėl salyklo. Aš gyvenu Anglijoje, parduotuvėse kol kas nemačiau, tik radau internete pardavinėja salykla alui (kvietinį, miežinį, ruginį , karamelinį ir dar belekokį). Ar galiu aš tokį pritaikyti duonytės kepime?
Koks skirtumas tarp salyklo extrakto ir salyklo grūdų visų.kapotų? Ką geriau naudoti ?
Pvz. Wheat Malt 500g Crushed / Milled
Roasted Rye Malt 500g Crushed?
čia nuorodėlė iš kur aš tai paėmiau:
http://www.the-home-...0g_Crushed.html
Ačiū už patarimus iš anksto.
Kaip suprantu, duonos kepime galima panaudoti ir grūdus, ir maltą salyklą. Va, ką LT sąlygom radau: kapotų grūdų salyklas naudojamas mišinyje su paprastu
http://www.delona.lt...usis-200-g.html ir kaip suprantu, labiau naudojamas duonai paskaninti, kas mėgsta duoną su grūdeliais, o grynas pardavinėjamas ir atskirai
http://www.delona.lt...yklas-500g.html
Aš naudoju tik tą gryną, nes nemėgstu grūdelių duonoj.
Kiek žinau, tiek alui, tiek duonai naudojamas tas pats salyklas - kažkada tekdavo važiuot pro alaus daryklą, tai man nuolat duona kvepėdavo