Įkraunama...
Įkraunama...

Duonelės kepėjos renkasi čia

QUOTE(Terra2 @ 2012 01 18, 08:17)
Sveika,
na su kvietiniu raugu labai sunku susidraugauti, jis labai kaprizingas. Tam reikia patyrimo ir tinkamų sąlygų. Geriau pasidaryti ruginį raugą, o jeigu norit kvietinės duonos, prieš kepant maitinkit kvietiniais( rupiais) miltais. Kvietiniam raugui tinka tik rupūs arba I rūšies kvietiniai miltai. Ir jeigu jūs jau pridėjote gliukozės, tai atsidėjimui, manau nebetiks. Aš visas duonas kepu tik su ruginiu raugu, ir dar niekad nenusivyliau! Tikras raugas - tik miltai ir vanduo! Visi kiti priedai galimi dėti tik į duonos tešlą, bet ne į raugą! Atsiprašau, jei per daug "pabambėjau" smile.gif


drinks_cheers.gif
aš ir taip manau, visi tie atsidėjimai tai jau nebe raugas, o tiesiog tešla.
Net ir praktiškumo atžvilgiu grynas raugas geriau, nes iš jo gali pasidaryt tai ką reikia.
Atsakyti
labas, ar viskas gerai ruginiam raugui, jei pavirsiuje siek tiek yra atsiskyre skaidraus skycio nuo teslos, yra daug mazu burbuliuku tesloje, o kvapelis tai baisus kaip mazgotes. ryte masciau jau ji ismesti. siandien jau 4 diena butu kaip jis rugsta. rauga dariau pagal Terra2 .

[quote=Terra2,2010 02 08, 12:46]
Taigi, ruginis raugas "kitaip""
Patį pirmajį raugą geriausia daryti iš rupių ruginių mitų. Ruginiai miltai nėra tokie kaprizingi ir raugas pavyksta iš pirmo karto. Tuo labiau, kad ruginį raugą bet kada galima perdaryti į kvietinį ir atvirkščiai. Visa metodika paimta iš rusiško forumo ( nuorodą tuoj surasiu), viską išstudijavau ir jau daug kartų patikrinau praktikoje.
Pirminis raugas paruošiamas per 4 dienas, o 5ą dieną galima kepti duoną.
1diena:
Plastmasiniame, stikliniame ar kokiam kitame švariame inde išmaišyti 100gr rupių ruginių miltų ir 100-150ml drungno(40laipsnių) vandens. Masė turi gautis blynų tirštumo. Pirmam kartui reikia truputį daugiau vandens, kitiems maitinimams, naudosime po 100ml vandens. Nesandariai uždengti( aš uždengiau plastikiniu maišeliu ir prabadžiau skylutes, kad raugas kvėpuotų). Pastatome šiltai(vonioje ar prie radiatoriaus ir paliekame ramybėje 24 val.
2 diena:
Raugą permaišome, dapilame 100gr rupių ruginių miltų ir 100ml drungno vandens. Viską sumaišome vėl nesandariai uždengiame ir paliekame šiltai 24 val.
3 diena :
Ta pati procedūra kaip ir 2 dieną. Raugą permaišome, dapilame 100gr rupių ruginių miltų ir 100ml drungno vandens. Viską sumaišome vėl nesandariai uždengiame ir paliekame šiltai 24 val.
4 diena:
Šiandien raugą pamaitinsime paskutinį kartą. Kartojame jau įprastą procedūrą:
Raugą permaišome, dapilame 100gr rupių ruginių miltų ir 100ml drungno vandens. Viską sumaišome vėl nesandariai uždengiame ir paliekame šiltai 24 val.
5diena:
Raugas paruoštas! Galima kepti duoną. Tiesa, nuo visos raugo masės, reikia į atskirą indelį atsidėti apie 80-100gr raugo, uždaryti sandariai ir pasidėti į šaldytuvą. Taip raugas galės "miegoti" apie 2 savaites. Tą atidėtą raugą vokiečiai vadina "starteriu". Visiems duonų kepimams jau bus naudojamas tik starteris, kurį išėmę iš šaldytuvo ir pamaitinę, turėsime naują raugą, nuo kurio vėl atsidėsime 80-100gr "starterio" sekančiam kartui. Iš starterio pasiruošti naują raugą labai paprasta, apie tai parašysiu vėliau.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo wituxas: 18 sausio 2012 - 17:20
sveikos duonos kepejeles 4u.gif ,

esu duonos kepimo pradziamoksle, kol kas duonele minkydavau rankomis ir kpedavau ja orkaiteje, bet neseniai isigijome duonkepe ir norejau patyrusiu kepeju paklausti ar galima ir jei galima kaip kepti duonele duonkepeje su svieziom mielemis ir su raugu?

viena karta kepiau duonkepeje duonele su svieziomis mielemis, kurias pries tai istirpdziau siltame vandenyje. bet kepaliukas buvo nevykusiai iskiles, su sausomis mielemis gaunasi kur kas geriau.

sirdingai dekui uz patarimus 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(wituxas @ 2012 01 18, 18:18)
labas, ar viskas gerai ruginiam raugui, jei pavirsiuje siek tiek yra atsiskyre skaidraus skycio nuo teslos, yra daug mazu burbuliuku tesloje, o kvapelis tai baisus kaip mazgotes. ryte masciau jau ji ismesti. siandien jau 4 diena butu kaip jis rugsta. rauga dariau pagal Terra2 .

Kvapo nebijokit! Tiesiog neįprastai atrodo iš pradžių. Nieko baisaus ir atsiskyręs vandenukas.Gal tiesiog miltai buvo truputį gavę drėgmės ir vandens raugui jau buvo perdaug. Jokiu būdu nemeskit lauk. Tęskit pradėtą darbą! Sekmes!
Atsakyti
QUOTE(Terra2 @ 2012 01 19, 08:53)
Kvapo nebijokit! Tiesiog neįprastai atrodo iš pradžių. Nieko baisaus ir atsiskyręs vandenukas.Gal tiesiog miltai buvo truputį gavę drėgmės ir vandens raugui jau buvo perdaug. Jokiu būdu nemeskit lauk. Tęskit pradėtą darbą! Sekmes!


labas rytas 4u.gif matosi, kad raugas nakti buvo pakiles ir yra daug burbuliuku, reikes bandyt duona maisyti smile.gif . kvapelis kaip bravore, vyras sako, kad reiketu samane isvirti lotuliukas.gif
Atsakyti
QUOTE(wituxas @ 2012 01 19, 10:49)
labas rytas 4u.gif matosi, kad raugas nakti buvo pakiles ir yra daug burbuliuku, reikes bandyt duona maisyti smile.gif . kvapelis kaip bravore, vyras sako, kad reiketu samane isvirti lotuliukas.gif

Neissigaskit jei pirma duonele bus per rugsti, kitos bus liuks.
Atsakyti
Sveikutės

Kepu duoną senokai. Kepdavau orkaitėj, dabar duonkepėj. Atsirado problema. Jau kelintą kartą kepant su raugu duonkepėje ji labai gražiai iškyla, o iškepta susmunka per vidurį verysad.gif Gaunasi statūs kraštai ir įdubęs vidus. Gal kas gali pasakyti kodėl? Raugas porėtas, labai gražus ir kelia puikiai.

Ačiū, jei kas padės
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Oncik: 20 sausio 2012 - 09:30
QUOTE(Oncik @ 2012 01 20, 10:29)
Sveikutės

Kepu duoną senokai. Kepdavau orkaitėj, dabar duonkepėj. Atsirado problema. Jau kelintą kartą kepant su raugu duonkepėje ji labai gražiai iškyla, o iškepta susmunka per vidurį  verysad.gif  Gaunasi statūs kraštai ir įdubęs vidus. Gal kas gali pasakyti kodėl? Raugas porėtas, labai gražus ir kelia puikiai.

Ačiū, jei kas padės


Man ta pati problema. Laukiu ir aš patarimų 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(kacius @ 2012 01 20, 09:36)
Man ta pati problema. Laukiu ir aš patarimų  4u.gif

Kiek teko susidurti, vidurys įsmenga, jei per mažai miltų. Bandžiau kitu receptu (ne su raugu), tai būtent, įdėjus daugiau miltų, problema susitvarkė.
Atsakyti
QUOTE(Alinva @ 2012 01 20, 10:40)
Kiek teko susidurti, vidurys įsmenga, jei per mažai miltų. Bandžiau kitu receptu (ne su raugu), tai būtent, įdėjus daugiau miltų, problema susitvarkė.


O per kieta paskui nesigaus, nes ir taip jau gražus kepaliukas susiformuoja, ir nelimpa prie rankų. Rytoj bandysiu ilgiau kepti, gal per trumpai kepu?
Atsakyti
QUOTE(kacius @ 2012 01 20, 09:41)
O per kieta paskui nesigaus, nes ir taip jau gražus kepaliukas susiformuoja, ir nelimpa prie rankų. Rytoj bandysiu ilgiau kepti, gal per trumpai kepu?

Tikrai nepasakysiu, man irgi gražus kepaliukas susiformuodavo, ir įkrisdavo. Kai klausiau, ką daryt, gavau būtent patarimą pridėt daugiau miltų. Man susitvarkė, didesnio skirtumo skonyje nejaučiau.
Atsakyti
labas rytas, prasau patarimo!
jei duonkepeje tik maisote tesla su raugu, o po to kepate orkaiteje, kiek laiko uztrunka teslos maisymo ir kildynimo programa. pas kiekvienas is jusu duonkepes skirtingos ir skirtingas tos programos laikas, bent daugmaz, nes pas mane yra electrolux EBM8000 tesla 1:30 ir meistru tesla(rusiskai verciant kaimiska tesla) 5:15. kuria uztektu rinktis[U], nes kiek skaiciau, kai kuriu duonkepes maiso ir kildina apie 2 val (cia perejus per blogus ir SM)
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo wituxas: 20 sausio 2012 - 11:15