Įkraunama...
Įkraunama...

Paauglių kleptomanija?

Sveikos, reikalinga pagalba.

Mano 16 m. dukterėčia, gyvenant Šiauliuose, turi problemų su svetimų daiktų "pasisavinimu".
Tai ne vienkartinis atvejas, todėl tėvai nori kreiptis į specialistus, nes patys jau išbandė įvairias priemones...

- Ar gali tokio amžiaus paauglė sirgti kleptomanija?
- Ar tokiu atveju kreiptis reikia pas psichologą, ar pas psichoanalitiką?
- Kokius konkrečius gydytojus galėtumėte rekomenduoti Šiauliuose?
- Jei žinote specialistų kituose miestuose, gal irgi galite rekomenduoti?

Iš anksto ačiū!
Atsakyti
up.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo audronasak: 15 lapkričio 2011 - 12:31
Patologinis vogimas (kleptomanija) yra laikomas suaugusiuju elgesio sutrikimu.
Jam budingas nesugebėjimas atsispirti potraukiui vogti daiktus, kurie nera paimami asmeniniam naudojimui ar siekiant materialines naudos. Paprastai daiktai išmetami, atiduodami kitiems arba paslepiami. Pries vagiant paprastai įtampa stiprėja, ir tuojau po to jaučiamas pasitenkinimas. Asmuo vagia vienas, be bendrininku. Jeigu veiksmai kruopsciai suplanuojami ir yra asmeninis naudos motyvas, tuomet tai ne kleptomanija, o paprasta vagystė.

Reiktu kreiptis i psichologa ar psichiatra, kuris turi psichoterapeuto kvalifikacija.

Siauliuose, kiek zinau dirba gerai zinomas ir gerbiamas gydytojas psichiatras psichoterapeutas V. Stulpinas, bet tikriausiai yra ir daug kitu geru specialistu. Pradzioje galima nemokamai kreiptis i Psichiokos sveikatos centra, kuris priklauso pagal apylinke.

Dr. Lina Kalinauskiene, psichologe-psichoterapeute.
Atsakyti
Negaliu labai diskutuoti sia tema, nes tikrai neturiu tiek daug kompetencijos. Bet dirbant su vaikais ir teikiant kriziu iveikimo pagalba, man tenka su tokiais vaikais susidurti. Nereikia priimti visko "uz gryna piniga" ir asmeniskai, bet tiesiog pasidalinsiu savo patirtimi, kai teko su tokiais vaikais lankytis pas psichologu, psichiatru, o ir paciai paskaitineti ir net vienai mergaitei as padejau.
O padejau jai, nes su ja lankemes pas psichologa, kurio profesionalios konsultacijos deka issiaiskinome, kad mergaite namie jaucia labai didele itampa. O itampa kilo is to, kad krizes metu turtingas tete, prarades didziuli kapitala ikrito i skolas, paradejo gerti. Gere labai stipriai, kaip narkomanas is ryto parsinesdavo "vaistu", ir visa diena praguledavo lovoje. O vargse mama, kuri dirbo "savo malonumui" ir nebuvo pripratusi maitinti seimos pradejo islaikyti seima. Tu pinigeliu buvo labai mazai. Mama tapo depresyvi, konfilktuodavo su tevu, bet slepe, niekas is aplinkiniu net nezinojo, kad geriama namie. O jos broliukas parukinejo zolyte ir pradejo meragite spausti, nes ji buvo labai mamos mylima. Taip ji pradejo is mamos vogti ir taip skatikus, esancius pinigineje.
Daug dirbom, mergaite gyveno pas mus, atsigavo. Labai daug su ja kalbejausi, daug ko nezino net mano bendradarbes. Irasiau ja i sokius. Pas mus grupeje ji nebevoge. Bet visa situacija pagerejo, kai tetis uzsikodavo ir pradejo is naujo gyventi normalu gyvenima. Isbandymu ir daug vargo ta seima isgyveno. Bet net sia vasara mergaite su tevais buvo isvykusi pailseti i uzsieni. Viskas pas juos tvarkoje.

Taip pat vaikai pradeda vogti, kai negauna arbatpiningiu. Juos butinai vaikas turi gauti ir tai neatsiejama auklejimo dalis. taip vaikas ipranta gauti pinigu, taip ji ypac paauglysteje galima valdyti, taip jis mokosi taupyti ir valdyti savo biudzeta. Jau geriau pinigu duoti, negu vagia. Vienas vaistu, netureti pinigu pinigineje, juos laikyti "ant korteles". Taip jau ismoktas iprotis, veiksmas imti is tevu pinigines bus pasalinamas.

Dar viena priezastis yra narkotikai. O kazkiek suabejoti savo vaiku galima tada, kai vaikas nei is sio, nei is to tampa emociskai nestabilus, o seniau to visiskai nepastebeta. "Bangomis" per dienos eiga keiciasi jo nuotaikos, savijauta. Na aprasyti man labai sunku, bet kadangi jau teko savo gyvenimeli su tokiais vaikais susidurti, tai nuo "paauglystes oziuku" ta vaiko busena man eina jau atpazinti. Tiesiog is pradziu vaikas labai geros nuotaikos, paskui rimsta, veliau nuotaika tampa depresyvi. Ypac vaikas ryte labai mazai energijos turi. Labai svarbu pastebeti ar vaikas salinasi tevu grizes is kiemo. Na jei seniau to nebudavo ir bendraudavote normaliai. Arba nuo jo sklinda keistas kvapas, nei tai alkoholio, nei tai tabako, bet sklinda.

Daug yra tu priezasciu. sakoma, kad mamos meiles, silumos ir demesio stoka. O koki gyvenymeli mes dabar gyvenam. Tik ziurek, kad vaikas butu apsirenges, pavalges, i bureli koki nueitu...
Kaip pvz. pasakysiu savo vakarojima su seniai matyta pusesere. Mes gimine labai nebendraujam, na tokie jau mes tongue.gif Suzinojau, kad pas mus pusbrolis voge ir pusesere, bet kokia ji faina dabar, nors prie sirdies dek. O mano vyro gimineje, tai jo brolis mamai gedos padarydavo, niekur nusivesti negaledavo, ir pusesere, kuri dabar yra pavyzdine triju vaiku mama. Nu ir ka, ne vienas i kalejima nesedo, visi labai faini zmones. g.gif
Todel as galiu pasakyti, kad tai tiesiog labai jautrus zmones.
O gasdinti nereikia, nepades. Gasdiname tik viena, pirmajai karta, jei suveike, tada gerai, jei nesuveike, reikia ieskoti kitu budu. Nes gasdinimas sukelia itama, o kazkodel tokie zmones itampa nuima vogdami.
Gasdiname vaika labai stipriai pirma syki, kai jis paima svetima daikta, pinigeli mazas. Va tada jam ir pliaukstelti gerai reiketu ir papurtyti ir nubausti. Kad, kai uzaugs, prisimintu, kad taip daryti negalima. O su paaugliu jau saukstai po pietu, visko pasiekti galima tik kalbantis, aiskinant, kaip jus jauciates, issiaiskinant, koks jausmas jam, kai jis is pinigines pinigus ima. Darant pratimus "paimk ir idek atgal pinigelius i pinigine". Tai yra visai neprastas metodas.

Ir dar, as vaikams visada pasakau, kokim pamoksla as baznycioje girdejau apie vagyste. Dievas vagiui atleis tik tada, kai jis paemes svetima visu pirma labai gailesis tai padares, o paskui grazins. Tik tada, kai grazins, jam bus atleista si nuodeme.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo aukseklaipeda: 02 gruodžio 2011 - 22:06