Įkraunama...
Įkraunama...

Šafranas

vat labai megstu ivairius prieskonius. ar naudojate patiekalams safrana? kad spalva jis duoda geltona tai zinau, o skoni koki duoda ar verta pirktis, nes brangus gyvate:)
Atsakyti
galima naudoti ryziu patiekaluose - plove, karyje, ir pan.

esu valgius safraniniu ledu - labai skanu, bet neiprasta.
Atsakyti
su vištiena skanu, tačiau pati nepirkau jo... labai jau brangus, nors jo ir labai nedaug reikia....
Atsakyti
Aš šafraną dedu į arbatą, labai ypatingas kvapas būna wub.gif . O pirkti būna prieskonių parduotuvėse.
Atsakyti
QUOTE(Mega @ 2006 04 02, 15:38)
Aš šafraną dedu į arbatą, labai ypatingas kvapas būna wub.gif . O pirkti būna prieskonių parduotuvėse.

geeeras, i arbata....
i juoda ar i bet kokia galima?
i skoni duoda, ar tik kvapa?
Atsakyti
nesu apie toki girdejusi,gal kas placiau papasakotu ax.gif rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(hudika @ 2006 04 09, 10:42)
nesu apie toki girdejusi,gal kas placiau papasakotu  ax.gif  rolleyes.gif

Žinau tik tiek, kad šitas prieskonis ypač tinka Liūto ženklo žmonėms. Nors aš ir Liūtė, bet visada gailėjau jam pinigų, nes jis brangus doh.gif bet mama man jo vistiek nupirko, tik kad dar neišbandžiau, bet jaučiu reiks bandyt su mėsyte tongue.gif
Atsakyti


Safranas pas mus yra Santa Maria. Naudojamas jis zuvies patiekalams, kai zuvis troskinama, galima ir zuvienei. Dedamas i ryziu patiekalus. Saldiems patiekalams duoda grazia spalva ir kvapa malonu, tik pries dedant i tesla safrana reikia istirpinti vandenyje arba spirite. Reikes maziau safrano ir geriau nuspalvins tesla. ax.gif
Atsakyti
va ka apie safrana radau:

jis nudažo patiekalus nuostabia aukso spalva. Be to, šafranas buvo naudojamas ir kaip komponentas vaistams bei kvepalams gaminti.
Šis prieskonis – tai tikrojo kroko (Crocus sativus) žiedų purkos, kurios yra tokios lengvutės, kad, norint gauti kilogramą šafrano, rankomis reikia nuskinti 50–200 tūkstančių žiedų ir išskabyti jų purkeles. Tikrasis krokas – daugiametis augalas, užaugantis iki 20 centimetrų aukščio. Pavasarį jis iš gumbasvogūnio išleidžia lapus, o pražįsta tik rudenį.
Kad žinotumėte, jog įsigijote tikro šafrano, pirkite sudžiovintas purkas. Mat „išmoningi“ žmonės ir šiais laikais klastoja šafraną, vietoj jo parduodami sumaltus medetkos žiedlapius arba Kinijoje ar Indijoje auginamo dažinio dygmino miltelius. Šie pakaitai nudažo patiekalus geltona spalva, tačiau nesuteikia nei skonio, nei aromato. Be to, nesumaltas šafranas išlaiko stipresnį aromatą.
Šafranas yra savito, kartoko skonio, todėl jau kelis tūkstantmečius naudojamas kulinarijoje. Populiariausias jis su ryžių patiekalais, kuriuos nudažo gražia aukso spalva. Juo skaninami avienos, žuvies troškiniai, gardinamos sriubos, padažai. Jo dedama ruošiant Viduržemio jūros šalių nacionalinius patiekalus. Ispanijoje ir Prancūzijoje jo dedama į žuvies ir ryžių patiekalus, tokius, kaip zarzuela ir paella, Italijoje – į patiekalą risotto. Anglijoje kepami pyragaičiai su šafranu. Į likerį, pvz., šartrezą, taip pat dedama šafrano.
Būtina priminti, kad šafrano reikia labai nedaug – mažiau nei žiupsnelio, o tiksliau: 10 miligramų šafrano pakaks nuspalvinti patiekalui, skirtam keturiems žmonėms. Be to, padauginus šafrano, valgis pasidaro neskaniai kartus. Tad taisyklė „geriau mažiau nei daugiau“ čia tiks kaip niekad.
Kad šafranas kvepėtų ir būtų ryškiai oranžinės spalvos, jis šiek tiek pakepinamas sausoje keptuvėje, susmulkinamas ir užpilamas šaukštu pieno ar vandens, pabrinkinamas. Gautas mišinys supilamas į gaminamą patiekalą. Sumalto šafrano papildomai ruošti nereikia. Jei jo dedama į kepinius, jis įminkomas į tešlą proceso metu. Ruošiant kitus valgius, šafrano įdedama likus 5 minutėms iki patiekalo gaminimo pabaigos.
Atsakyti
Makaronai su safranu

Reikes:
makaronu - geriau trumpu
safrano 1 pakelio
2-3 nedideliu cukiniju (LT jos parduodamos labai dideles, tai uzteks ir 1 vnt.)
0,5 svoguno,
2 skilteles cesnako
grietineles 1 indelio
tarkuoto surio
alyvuogiu aliejaus.

Vandeny isvirti makaronus, nusunkti ir sumaisyti su padazu.
Padazas: aliejuje pakepinti supjaustyta cesnaka ir svoguna, paskui sumesti smulkiai supjaustytas cukinijas, kai viskas suminkstes pasudyti, ipilti grietinele ir galu gale sudeti safrana. Viska gerai ismaisyti.


Patiekti su tarkuotu suriu







Atsakyti
oj dziaugiuos, kad atradau sita tema! Man pries gerus metus drauge is Indijos parveze safrano, kadangi nelabai ka apie sita prieskoni buvau girdejus, tai isimeciau lauktuve i prieskoniu stalciu ir po siai dienai dar ji ten tuno. O pasirodo cia brangenybe turiu doh.gif reiks ispirkt savo kalte ka nors pagaminant biggrin.gif
Atsakyti
tevas buvo siemet Tunise tai parveze maiseli safrano butent ziedu, as ji dabar visur naudoju ir visiem labai patinka thumbup.gif bet jei jis toks brangus tai reik pataupyt tada trupuciuka... g.gif arba kita met tevo prasyt kad vel parveztu, nes tunise tai sake nebrangu bigsmile.gif tai va jei kas nors varys is jusu giminiu ar draugu i siltus krastus prasykit kad atveztu ten jis manau pats tikriausias thumb_yello.gif
Atsakyti