QUOTE(Linaiva @ 2006 01 11, 18:37)
būtų gerai daugiau info apie 0 zoną ir ledų generatorių, bei No frost sistemą šaldiklio dalyje
Cituoju:
Šalčiui ne, arba kas ta No frost
Dinaminės šaldymo sistemos šaldytuvuose šaltą orą, iš kurio yra pašalinama drėgmė, tiekia ventiliatorius. Cirkuliuojamas šaltas oras pasiskirsto tolygiai, maisto produktus apgaubia iš visų pusių ir prasiskverbia net į sunkiai pasiekiamus kampelius. Ventiliatorius, kaip ir šaldytuvo garintuvas, yra įrengti už kameros. Drėgmė ne kondensuojasi ant sienelių (nesikaupia nei lašai, nei šerkšnas), o yra išskiriama iš oro ir surenkama į specialią vonelę po šaldytuvu. Tokių šaldytuvų nebūtina atitirpinti, tereikia tik kartais išlieti vandenį iš vonelės. Būtent taip veikia garsioji No frost sistema.
Žymūs buitinės technikos gamintojai šaldytuvuose šią sistemą derina su sudėtingomis sistemomis, kurios šaltą orą tiekia iš karto iš keturių pusių, oras sukasi ratu arba spirale (Multi-flow, Super-flow, Express cool ir kitos technologijos). Tačiau ir tokie modeliai turi trūkumų. Didžiausias trūkumas sausumas. Iš cirkuliuojančio kameroje oro visiškai pašalinama drėgmė, todėl iš produktų drėgmė taip pat išgaruoja. Hermetiškose pakuotėse laikomam maistui tai nebaisu, tačiau žalumynai, vaisiai ir daržovės greičiau vysta, sūris ir dešra greičiau džiūsta.
Šiuolaikiniuose dvejų durų šaldytuvuose dažnai naudojama mišri atšaldymo ir atitirpinimo sistema: savaiminio atitirpimo (verkianti sienelė) šaldytuvo kameroje, No frost šaldiklyje. Šaldiklio kamerai, kurioje dauguma produktų laikomi supakuoti, sausas klimatas nėra toks nepageidaujamas kaip šaldytuvų kamerose, kur būna teigiama temperatūra. Kitas šaldytuvų su statine šaldymo sistema gamintojų daromas kompromisas ventiliatorius. Tokiu atveju drėgmė kondensuojasi ant pačios šalčiausios galinės kameros sienelės. Jos lygis lieka natūralus, o ventiliatorius šaltą orą paskirsto daug tolygiau.
Visada švieži
Daugelis produktų negenda nuo +4°C iki +10°C temperatūroje. Būtent tokia temperatūra palaikoma šaldytuvo kameroje. Bet švieži produktai, laikomi tokiomis sąlygomis greitai netenka prekinės išvaizdos, vitaminų, mineralų. Specialiai šviežiai mėsai, žuviai ar daržovėms laikyti buvo sukurta vadinamoji šviežumo, arba nulinė, zona Biofresh. Tai sandarios dėžutės, kuriose palaikoma 0°C temperatūra. Apskaičiuota, kad tokioje temperatūroje šviežia mėsa, žuvis ar daržovės negenda tris kartus ilgiau nei paprastoje šaldytuvo kameroje. Be to, specialūs filtrai leidžia reguliuoti nulinės zonos drėgmę: optimali mėsos ir žuvies drėgmė yra 45 procentai, o vaisių, daržovių ir žalumynų 9095 procentai. Tokiame skyriuje laikomi produktai ne tik ilgiau negenda, bet ir nepraranda gero skonio ir kvapo.