QUOTE(Dilma @ 2006 06 14, 12:23)
Ne visoms aišku

. Galėtum pasidalint informacija

- gi niekad nebūna per daug žinojimo
Na čia jau ne viena rašė, kad Slovakijoje idealiausiai mokėti šiek tiek lenkiškai, šiek tiek rusiškai. Jų kalba daugiausiai panašumų turi su lenkų - visgi kaimynai ir slavų kalbų grupė. Kas parašyta - tikrai galima suprasti (aktualūs žodžiai ieškant nakvynės - ubytovani (apgyvendinimas)). Valgant pstruch - upėtakis, hranolki - bulvytės, pivo - alus, smaženy ser (na rašau ne tiksliai, bet panašiai) - keptas sūris su džiūvėsių apvalkalu, tatartka - totoriškas majonezo padažas, šunka (ar šynka) - kiaulienos kumpis ir pan.
Apgyvendinimas - jei prie namo stovi mano jau minėta ubytovani - vadinasi nuomoja. Principas kaip pas mus Palangoje - prie turistų informacijos ar tiesiog pakelėse būriuojasi žmonės su kortelėmis (kartais be). Informacijos cetruose kartais ir vėlai vakare gali gauti info apie laisvas vietas. Paprasčiau ir būti negali.
Jei įdomu, galiu parekomenduoti, ką Slovakijoje galima būtų skanaus suvalgyti.
QUOTE(Dilma @ 2006 06 14, 13:20)
O ką skanaus suvalgyt, tai tikrai norėtume žinot
Slovakų maistas sotus, porcijos nemažos, o kainos kartais pasirodo juokingos.
Kas mėgsta žuvį - primygtinai rekomenduočiau paragauti upėtakį. Jis dažniausiai būna apvoliotas ir iškeptas su džiūvėsėliais. Neapsigaukite - beiveik visuose baruose klausia kokį garnyrą pridėti prie žuvies. Bulvytes, kroketus ar ryžius prideda prie žuvies, bet salotos dažniausiai būna jau įskaičiuotos į upėtakio kainą, todėl jas neša atskiroje lėkštėje. Ir atkeliauja tada upėtakis su bulvėm ir daržovėm + nemaža lėkštė daržovių atskirai. Man labaiusiai patinka upėtakis su sviestu (pstruch na masle).
Toliau be abejonės jų keptas sūris su bulvytėmis - pigus ir labai sotus maistas. Būtinai paimkite tatarkos prie jo.
Taip pat skanu jų česnakinė sriuba - ji nėra aštri, bet skonis labai savotiškas. Ant viršaus dažniausiai plūduriuoja kepto batono kubeliai.
Man patiko žvėrienos patiekalai kalnuotose vietovėse dažniausiai būna atskiri žvėrienos restoranai. Kainos ten gal šiek tiek aukštesnės, net gali užsisakyti rinkinį 2 ar 4 žmonėm ir paragauti įvairių laukinių gyvių mėsytės po truputį
Na jų kniedlikai labai savotiški. Jei juos duoda prie guliašo (kuris, beje, visai neblogas) - tai dar pusė velnio, bet vieni - labai neįprastas skonis ir ypatingai vaizdas. Pas juos parduotuvėse yra tokie nekepti batonai. Tai jie juos pjausto ir merkia ir į tą guliašą, ir į pieną. Valgo su kefyru, pienu. Man tai nelabai
Neblogi ir jų mėsiški patiekalai, bet kažko išskirtinio negalėčiau rekomenduoti.
Iš gėrimų be alaus ir slivovicos mes su malonumu geriame Becherovką (nors ji gal daugiau čekų). Taip pat mėgaujamės romu. Neblogas ir slovakiškas vynas. Taip pat yra ir kriaušių, obuolių, vyšnių ir visokių kitokių gėrybių degtinės. Paragauti įdomu, bet mes neatsispiriame alui. Beje, Žilinoje netoli centrinės aikštės yra baras, kuriame yra pilstomas Velvet alus (jo galima gauti ir parduotuvėse, tamsiai rudose skardinėse). Tai tirštas ir ypatingai švelnus alus. Mes jį praminėme moterišku. Jį galima gerti tik išpylus į stiklą iš aukštai, kad suputotų. Pamėginkite. Gal patiks.