Įkraunama...
Įkraunama...

*Aronijos*

Kadangi įsigijau Aronijos krūmą, tai pasidalinsiu info ir su jumi, kur ji panaudojama smile.gif

Juodavaisė aronija- daugiametis iki 2 m krūmas. Žiedai dvilyčiai, balti, po 12-34 susitelkę žiedynuose. Žydi gegužės-birželio, vaisiai prinoksta rugpjūčio-rugsėjo m. Vaisiai(uogos) - saldžiarūgščiai, truputį aitrūs.

user posted image

Auginimas:
Aronija mėgsta lengvą ir vidutinį priemolį, orui pralaidžią, imlaus drėgmei
podirvio, maisto medžiagomis aprūpintą dirvą. Šviesomėgė, gerai auga tik saulėtoje vietoje. Atspari šalčiui, ligoms ir kenkėjams.

Dauginama vegetatyviškai (atlankomis, auginiais, krūmų dalijimu, skiepijimu) ir sėklomis.
Prieš sėją sėklos sumaišomos su pjuvenomis (1:1). Sėjama į gerai įdirbtą dirvą, į 6-7cm gylio vagutes. Pirmaisiais m sėjinukai būna ne aukštesni kaip 20cm. Kai išauga antrasis tikrasis lapelis, pasėlis retinamas. Krūmai, išauginti iš sėklų, pradeda derėti 4m. Gausiausiai dera 4-6 metų stiebai.

Vaistinei žaliavai naudojami vaisiai, renkami rugpjūčio antroje pusėje-rugsėjo pradžioje. Vaisiai skinami giedrą dieną. Jei norima ilgiau laikyti, skinama kekėmis, stengiantis išsaugoti viršūninius pumpurus. Be kotelių skinti vaisiai tinka sultims, uogienėms ir kitiems gaminiams. Švieži vaisiai išbūna 1,5-2mėn., laikant juos +10°C t drėgnoje patalpoje.
Jei nuskinamos kekės, suveriamos ant vielų ar virvelių ir pakabinamos ant aukšto, sandėliuose, nekūrenamose patalpose. Iki pavasario vaisius galima išlaikyti šaldytuve 0 – +3°C t arba šaldiklyje, supilsčius po 1,0-1,5kg į plastikinius maišelius. Laikant vaisiai pasidaro saldesni, sumažėja aitrumas. Tinka vartoti metus.
Vaisius galima džiovinti džiovykloje 45-50°C t, po to sumalti ir naudoti įdarams, kepiniams paskaninti bei spalvai suteikti.
Kad ilgiau išsilaikytų vitaminai, nuskintos uogos iš karto pertrinamos su cukrumi(1:1), laikomos vėsioje vietoje.

Vartojimas medicinoje
Juodavaisių aronijų vaisių vitamino P savybėmis pasižyminčios medžiagos stiprina kapiliarų sieneles, mažina jų pralaidumą, kartu gydo hipertoninę ligą, vartojama aterosklerozės profilaktikai, įvairios kilmės kraujavimams stabdyti. Juodavaisės aronijos uogos ir sultys gerina apetitą, didina skrandžio sulčių rūgštingumą ir virškinimą, mažina kraujospūdį. Uogas rekomenduojama valgyti ligoniams, sergantiems anacidiniu gastritu, kapiliarų toksikoze, cukriniu diabetu, ateroskleroze ir inkstų ligomis. Tinka vartoti kraujuojant iš inkstų, plaučių, bronchų kraujagyslių ir vaikams, sergantiems mažakraujyste. Vaisiai ir sultys veikia antibakteriškai. Šviežios uogos ir jų preparatai tinka sergant reumatu, tymais, alergija. Aronijos preparatai efektyvūs gydant kai kurias odos ligas, ypač šlapiuojančią egzemą. Sultimis galima gydyti nudegimus.

Sergant hipertonija, ateroskleroze
Šviežias sultis arba uogas vartoti po 50-100g 3 kartus per dieną 30min prieš valgį 10-30 dienų.

Aronijų vaisiai
Kaip vitamino P preparatas vartojami ir džiovinti vaisiai. 3 šaukštai kokybiškų džiovintų aronijų vaisių patenkina vitamino P paros poreikį.

Maistui
Aronijos vaisiai vartojami sultims, uogienėms, sirupams, kisieliams, kompotams, džemams, maisto dažams gaminti. Iš jų daromi vynai, trauktinės, likeriai.

Juodavaisė aronija su cukrumi
Nuo uogų nuskabyti vaiskočius, nuplauti, blanširuoti verdančiame vandenyje 3-5min, sumalti mėsmale,
įdėti cukraus(1:1) ir kruopščiai išmaišyti. Virti ant silpnos ugnies, kol cukrus visiškai ištirps. Karštą masę išdėlioti į
stiklainius, 15min sterilizuoti, paskui hermetiškai uždaryti ir ataušinti.

šaltinis

user posted image

Vyšnių lapų-Aronijos sirupas

Receptai su Aronijomis
Atsakyti
Tai niekas neauginate aronijų?
Aš planuoju sodinti ir daryti gyvatvorę, mačiau - visai neblogai atrodo.
Tiesa, gyvatvorė ne nuo gatvės, tiesiog nedidelė tvorelė reikalinga sodyboje, manau kad bus neblogai ir kartu nauda.
Gal kas turite patirties ar foto, kaip pas Jus atrodo aronijos - pasidalinkite smile.gif
Atsakyti
Nagi mamytės, nejaugi nei viena neauginate Aronijų?
O tai aš viena čia pati su savimi kalbuosi....
Atsakyti
QUOTE(mamukas71 @ 2013 08 27, 08:17)
Nagi mamytės, nejaugi nei viena neauginate Aronijų?
O tai aš viena čia pati su savimi kalbuosi....

As auginu aronijas kaip gyvatvore nuo kaimynu. Ka galiu pasakyti: krumai karpomi, auksti, siekia 2,5 metro, rudeni skinu puikias uogas, leidziu sultis ir maisau su kitu vaisiu/uogu sultimis. Tokiu budu gaunu labai skanius ir sveikus gerimus drinks_cheers.gif Ka dar parasyti? Augalas nereiklus.
Atsakyti
Šiandien Vilniuje visur ieškojau aronijų sodinukų blink.gif Vienam medelyne radau po 20,00Lt. - siaubas kažkoks doh.gif Kaina kaip obelaitės.Gal kas užmatėte ar žinote kur pigiau, norėčiau bent jau 10vnt., bet tikrai ne tokia kaina.
Gal kas turi mažučių sodinukų? Vienmečių ar dvimečių.
Atsakyti
Kaip visada, uogų daug, tik niekas jų nemėgsta blush2.gif

user posted imageuser posted image
Atsakyti
QUOTE(jediara @ 2013 09 12, 12:57)
Kaip visada, uogų daug, tik niekas jų nemėgsta  blush2.gif

Isleiskit jas per sulciavire arba spauskit su obuoliais ir maisykit-skonis fantastiskas drinks_cheers.gif
Atsakyti
QUOTE(sena pažįstama @ 2013 09 12, 14:02)
Isleiskit jas per sulciavire arba spauskit su obuoliais ir maisykit-skonis fantastiskas drinks_cheers.gif

Nebent reikėtų pabandyti spausti obuolių-aronijų sultis, kažkada tarybiniais laikais esu ragavusi biggrin.gif Žinau, kad labai sveikos uogos, bet kai skonis ne koks, tai niekas ir nevalgo.
Atsakyti
QUOTE(jediara @ 2013 09 12, 13:07)
Nebent reikėtų pabandyti spausti obuolių-aronijų sultis, kažkada tarybiniais laikais esu ragavusi  biggrin.gif Žinau, kad labai sveikos uogos, bet kai skonis ne koks, tai niekas ir nevalgo.

As maisau su daug kuom: su vynuogiu sultim, raudonuju serbentais, obuoliu. Zodziu, tomis sultimis, kurios pacios savaime yra rugstokos, tai aroniju aizus skonis "uzmusa" kitu vaisiu rugstuma, ir gaunasi labai fantastines sultys, tiek spalva, tiek skoniu drinks_cheers.gif
Atsakyti
Aš virdavau žiemai "vyšnių sirupą" iš aronijų uogų su vyšnių lapais... Dabar jau tingisi užsiimti blush2.gif Stovi kompotai, uogienės ir taip nesuvalgomi doh.gif
Dauguma suaugusių turi problemų su kraujotaka - tai negali uogų naudoti, o vaikai aišku nenori dėl skonio. Dabar įmetu šiek tiek uogų virdama obuolių košę, na ir pati suvalgau kokią uogą, nes mano kraujas skystokas, tai galiu valgyt, nors ir nėra skaniausia uoga tongue.gif
O krūmelis nereiklus, tik pastebėjau nori šviesos ir erdvės. Persodinom į pakraštį šalia kitų krūmų - tai nelabai patinka, kai užgožia jį. O apgenėjus kaimynus - atsigavo, ir uogų daugiau atsirado.
Atsakyti
Ir aš anksčiau virdavau tą "vyšnių sirupą", bet dabar kažkaip nesinori ax.gif Šiandien spaudžiau sultis obuoliai-aronijos-moliūgas, visai neblogas skonis.
Atsakyti
Ir aš pirkčiau 5 vnt. aronijų sodinukų. rolleyes.gif
Atsakyti