
Juodavaisė aronija- daugiametis iki 2 m krūmas. Žiedai dvilyčiai, balti, po 12-34 susitelkę žiedynuose. Žydi gegužės-birželio, vaisiai prinoksta rugpjūčio-rugsėjo m. Vaisiai(uogos) - saldžiarūgščiai, truputį aitrūs.

Auginimas:
Aronija mėgsta lengvą ir vidutinį priemolį, orui pralaidžią, imlaus drėgmei
podirvio, maisto medžiagomis aprūpintą dirvą. Šviesomėgė, gerai auga tik saulėtoje vietoje. Atspari šalčiui, ligoms ir kenkėjams.
Dauginama vegetatyviškai (atlankomis, auginiais, krūmų dalijimu, skiepijimu) ir sėklomis.
Prieš sėją sėklos sumaišomos su pjuvenomis (1:1). Sėjama į gerai įdirbtą dirvą, į 6-7cm gylio vagutes. Pirmaisiais m sėjinukai būna ne aukštesni kaip 20cm. Kai išauga antrasis tikrasis lapelis, pasėlis retinamas. Krūmai, išauginti iš sėklų, pradeda derėti 4m. Gausiausiai dera 4-6 metų stiebai.
Vaistinei žaliavai naudojami vaisiai, renkami rugpjūčio antroje pusėje-rugsėjo pradžioje. Vaisiai skinami giedrą dieną. Jei norima ilgiau laikyti, skinama kekėmis, stengiantis išsaugoti viršūninius pumpurus. Be kotelių skinti vaisiai tinka sultims, uogienėms ir kitiems gaminiams. Švieži vaisiai išbūna 1,5-2mėn., laikant juos +10°C t drėgnoje patalpoje.
Jei nuskinamos kekės, suveriamos ant vielų ar virvelių ir pakabinamos ant aukšto, sandėliuose, nekūrenamose patalpose. Iki pavasario vaisius galima išlaikyti šaldytuve 0 +3°C t arba šaldiklyje, supilsčius po 1,0-1,5kg į plastikinius maišelius. Laikant vaisiai pasidaro saldesni, sumažėja aitrumas. Tinka vartoti metus.
Vaisius galima džiovinti džiovykloje 45-50°C t, po to sumalti ir naudoti įdarams, kepiniams paskaninti bei spalvai suteikti.
Kad ilgiau išsilaikytų vitaminai, nuskintos uogos iš karto pertrinamos su cukrumi(1:1), laikomos vėsioje vietoje.
Vartojimas medicinoje
Juodavaisių aronijų vaisių vitamino P savybėmis pasižyminčios medžiagos stiprina kapiliarų sieneles, mažina jų pralaidumą, kartu gydo hipertoninę ligą, vartojama aterosklerozės profilaktikai, įvairios kilmės kraujavimams stabdyti. Juodavaisės aronijos uogos ir sultys gerina apetitą, didina skrandžio sulčių rūgštingumą ir virškinimą, mažina kraujospūdį. Uogas rekomenduojama valgyti ligoniams, sergantiems anacidiniu gastritu, kapiliarų toksikoze, cukriniu diabetu, ateroskleroze ir inkstų ligomis. Tinka vartoti kraujuojant iš inkstų, plaučių, bronchų kraujagyslių ir vaikams, sergantiems mažakraujyste. Vaisiai ir sultys veikia antibakteriškai. Šviežios uogos ir jų preparatai tinka sergant reumatu, tymais, alergija. Aronijos preparatai efektyvūs gydant kai kurias odos ligas, ypač šlapiuojančią egzemą. Sultimis galima gydyti nudegimus.
Sergant hipertonija, ateroskleroze
Šviežias sultis arba uogas vartoti po 50-100g 3 kartus per dieną 30min prieš valgį 10-30 dienų.
Aronijų vaisiai
Kaip vitamino P preparatas vartojami ir džiovinti vaisiai. 3 šaukštai kokybiškų džiovintų aronijų vaisių patenkina vitamino P paros poreikį.
Maistui
Aronijos vaisiai vartojami sultims, uogienėms, sirupams, kisieliams, kompotams, džemams, maisto dažams gaminti. Iš jų daromi vynai, trauktinės, likeriai.
Juodavaisė aronija su cukrumi
Nuo uogų nuskabyti vaiskočius, nuplauti, blanširuoti verdančiame vandenyje 3-5min, sumalti mėsmale,
įdėti cukraus(1:1) ir kruopščiai išmaišyti. Virti ant silpnos ugnies, kol cukrus visiškai ištirps. Karštą masę išdėlioti į
stiklainius, 15min sterilizuoti, paskui hermetiškai uždaryti ir ataušinti.
šaltinis
******

Vyšnių lapų-Aronijos sirupas
Receptai su Aronijomis