Įkraunama...
Įkraunama...

Auklėjimas be bausmių

Sitas straipsnis, tai labai artima mano supratimui kaip reiktu auginti vaikus. Idmu ar kas bandote auginti panasiai ir kaip sekasi siuolaikineje visuomeneje?

http://www.geramama.lt/node/63

Apžvalga: The Continuum Concept: In Search of Happiness Lost
Manau, visi tėvai nori užauginti gerus, savimi pasitikinčius protingus, drąsius, savarankiškus vaikus. O vaikai lyg tyčia - neklauso, nesileidžia auklėjami ir visą daro atvirkščiai, nei tėvai norėtų. Į pagalbą tėvams skuba pedagogai ir psichologai, aiškindami vaiko vystymąsi ir vis naujas auklėjimo taisykles, tėvai bando jas taikyti, bet rezultatas ne visada yra patenkinamas. Ką daryti?

Knygoje autorė dalijasi įžvalgomis iš indėnų genties Yequana, gyvenančios Amazonės džiunglėse, gyvenimo. Tai, ką ji pastebėjo gyvendama su indėnais, tiesiog stulbina. Indėnų naujagimiai ir kūdikiai neverkia, vaikai paklusnūs suaugusiems, jei pasielgia blogai - mielai bendradarbiauja taisydami klaidas, mielai mokosi, o suaugusieji gyvena laimingi ir patenkinti. Gal verta iš jų pasimokyti? Kaip gi reikėtų elgtis, kad vaikai užaugtų geri ir laimingi?

Pasirodo, viskas, ko reikia - tai pasitikėti vaiku ir parenkinti jo poreikius. Kaip ir kokius? O čia jau reikėtų mesti šalin knygas ir įsiklausyti į savo instinktus, paklusti savo prigimties reikalavimams, atmesti racionalaus proto argumentus, nes protas, kaip rodo vakarų civilizacijos patirtis, nepadeda žmonėms gyventi taikoje ir harmonijoje su savimi, savo artimaisiais ir aplinka.

Teisingo vaikų auginimo "receptas" pagal Liedloff yra gana paprastas.

Visų pirma, vaikus gimdyti reikia natūraliai.
Antra, nuo pat gimimo nuolatos nešiotis kartu. Tai vadinama rankų stadija (in-arm phase), kuri yra be galo svarbi tolimesniam žmogučio vystymuisi. Jokių lovelių, vežimėlių, vaikštukų, maniežų, automobilinių kėdučių. Jeigu sunku nešioti ant rankų - galite pasisiūti slingą ar naudoti juostinę nešynę. Tokiu būdu vaikas nepaliekamas vienas pasaulyje, o dalyvauja kasdieniame savo genties gyvenime, girdi ir jaučia tai, ką girdėjo ir jautė būdamas mamos pilvelyje. Ne tik nešojamas, bet ir patirdamas nuolatinį odos kontaktą vaikas jaučiasi saugus ir savo vietoje. Nešioti vaiką reikia tol, kol jis pradės ropoti pats, kad galėtų pasiekti mamą, kai jam jos prisireiks. Ir, be abejo, vaikas turi būti maitinamas krūtimi pagal poreikį, o ne pagal grafiką.

Trečia, miegoti su vaiku.
Ketvirta, ropojančių vaikų nesaugoti nuo tariamų pavojų. Indėnų vaikai žaidžia su aštriais peiliais, šalia ugnies ar stačių skardžių ir nesusižeidžia, nes jų savisaugos instinktas stiprus, o tėvai jais pasitiki ir neskatina susižeisti. Mūsų kiemuose labai dažna situacija, kai bėgantis vaikas išgirdęs "Atsargiai, pargriūsi" po akimirkos iš tiesų pargiūna. Tai, autorės teigimu, yra visų vaikų neklausymų priežastis - tėvai tikisi, kad vaikai nepaklus, ir šie nepaklūsta. Ypač ji tai pabrėžia kalbėdama apie vaikų "pametimus". Liedlof teigia, kad jie yra tėvų išprovokuojami.

Penkta, nuo vaikų gyvenimas neslepiamas - mylimasi prie vaikų, sakoma viskas, ką reikia pasakyti, leidžiama vaikams daryti tai, ką jiems norisi. Vaikai pagal savo amžių supranta tai, ką mato ir girdi, ir jiems netenka vieną dieną patirti šoko, kad ir jų tėvai daro TAI. Berniukai auga mėgdžiodami vyrus, mergaitės - nuolatos dalyvaudamos moterų gyvenime. Ir kol užauga, merginos tampa vaikų auginimo ekspertėmis, kurioms nereikia skaityti knygų apie vaikų auginimą, jos jau turi tobulus įgūdžius. O vaikinai puikiai išmano vyriškus reikalus. Kai vaikai pasielgia blogai, jie yra barami, tačiau turėdami gerą savęs vertinimą jie sugeba suvokti, kad ir geri vaikai kartais pasielgia blogai, todėl mielai nesipriešina suaugusiems, o bendradarbiauja su jais mokydamiesi teisingo elgesio.

Ir pagrindinė taisyklė: vaikas nėra gyvenimo centras, apie kurį sukasi visi darbai ir rūpesčiai. Suaugusiųjų gyvenimas yra vertas dėmesio, įdomus ir svarbus, jis yra vertas gyventi ir vaikas turi išmokti, kaip tai daryti, todėl mamos gyvenimas yra centras, apie kurį sukasi vaiko gyvenimas. Liedloff teigia, kad vaikai, nepatyrę ropojimo fazės, vėliau turi kalbinių sutrikimų, kuriuos galima ištaisyti sudarius paaugusiems vaikams sąlygas ropoti po keletą valandų per dieną. Tuo pačiu ji kelia klausimą, kokie gi sutrikimai kyla mums dėl to, kad mes Vakarų visuomenėje vaikystėje buvome izoliuoti nuo tėvų miegamojo ir to, kas jame vyksta?

Knyga gausi įvairių detalių iš indėnų gyvenimo ir kuo daugiau jos perskaitai, tuo labiau supranti, jog užauginti laimingą vaiką mūsų sąlygomis - neįmanoma. Dėl to, kad pažeistas Tęstinumo principas (Continuum concept), nes dabartinių vaikų tėvai patys buvo auginami tėvų, kurie neatsižvelgė į vaikų poreikius ir jų nepatenkino, tokiu būdu užaugindami naują kartą žmonių, nežinančių, kaip gyventi harmonijoje su savimi ir aplinka. Taigi, ir nežinančių, kaip auginti vaikus.

Į visišką neviltį autorė veda skaitytoją, kai rankų stadijos nebuvimu (o tai nuolatinis reiškinys mūsų visuomenėje) aiškina nusikaltamumą, psichines ligas, įvairias priklausomybes, o taip pat nuolatinį ilgesį kažko, kas padarytų gyvenimą pilnavertį arba pasakojimais kaip viską, ko tik geidžia, turintys žmonės pasitraukia iš gyvenimo neištvėrę tokios laimės naštos.

Tačiau viltis yra, sako autorė. Tyrimai rodo, kad pirminius poreikius galima patenkinti ir vėliau, nors tam reikia daug daugiau laiko, negu būtų reikėję atitinkamoje augimo stadijoje. Tam, kad patenkintume rankų fazės poreikius, reikia daug apsikabinimų, meilių prisiglaudimų, laikymosi už rankų, sėdėjimo ant kelių, ropojimo, miegojimo kartu ir daug daug laiko. Taigi, jei turite vaikų - padėkite jiems jau dabar tapti laimingesniais. Neturite - čiupkite tuos, kas šalia: tėvus, brolius, seseris, giminaičius ir draugus ir padėkite vieni kitiems tapti geresniais (čia nereikia manyti, kad kontaktai turi turėti kokį nors seksualinį atspalvį wink.gif

Tačiau knyga nėra vadovėlis, kuriame surašytos teisingo elgesio su vaikais taisyklės. Akcentuojama tai, kad mes esame evoliucijos produktas, mes atsinešame per milijonus kartų patikrintą žinojimą kaip gyventi ir kaip auginti vaikus laimingus. Taigi, tereikia būti atidiems ir klausytis savo vidinio balso...

Yra ir sunkumų, kurie gali būti nelengvai įveikiami. Mes nebegyvename bendruomenėse, ir motina, gimus vaikui, tampa izoliuota nuo aplinkos. Mes važinėjame automobiliais, kur vaikų saugumas ir gyvybė priklauso ne nuo buvimo ant motinos rankų, o tvirtos automobilinės kėdutės. Be to, net ir vasaros Lietuvoje nėra tokios šiltos, kad galėtum nešiotis nuogą vaikutį prie nuogo pilvo. O pagrindinis sunkumas, kurį įžvelgia pati autorė - tai civilizuotų tėvų nepasitikėjimas savo vaikais.

Pabaigai norėčiau pacituoti mano mėgstamiausią Liedloff mintį apie motinystę: "Mums be galo palengvėtų, jei į vaiko priežiūrą žvelgtume kaip į neveiklumą. Reikėtų suprasti, kad vaiko auginimas - tai nieko neveikimas. Darbas, apsipirkimas, valgio gaminimas, namų tvarkymas ir bendravimas su draugais - tai užsiėmimai, kuriuos reikia nuveikti, kuriems reikia skirti laiko, apie kuriuos reikia galvoti. Kūdikis (ir kiti vaikai), tiesiog pasiimami kartu kaip savaime suprantamas dalykas; jokio specialaus laiko kūdikiams nereikia, išskyrus tą, kai keičiami vystyklai. Vaiko maudynės gali būti ir mamos maudynės. Maitinti krūtimi galima nenutraukiant kitų darbų. Svarbu tik sugebėti pakeisti savo vaikocentriškus mąstymo šablonus į tuos, kurie labiau tinkami protingam, savarankiškam asmeniui, kurio prigimtis skatina jį mėgti darbą ir kitų suaugusių draugiją."
Atsakyti
Idomu, bet prisipazinsiu kad kartais auklejimas, grieztesnis zodis butinas. Nors noreciau ismokti graziuoju su vaiku sutart ax.gif
Atsakyti
Su kai kuriomis mintimis tikrai nesutinku schmoll.gif
O siuolaikiniams vaikams kuo daugiau leidi, tuo daugiau nebezino kaip zmoniskai elgtis doh.gif
Atsakyti
atleiskit, bet man cia panasu, kad kazkas is didelio rasto isejo ...
Atsakyti
Pievos doh.gif Miegoti su vaiku iki kol į mokyklą eis ar iki paauglystės? Neropojantis vaikas pradėjo kalbėti 1,5 metų, o nuo dvejų kalba nešvepluodamas. Mes ne indėnai, kita kultūra, kita aplinka.
Atsakyti
KAip mazai pozityviu minciu unsure.gif
TAigi tema apie pozityvu auklejima, jei tokio nepraktikuojat, ka padarysi, jusu apsisprendimas. Noriu, kad pasidalintu mintimis, tos kurios tai praktikuoja smile.gif

TAigi, labai gera straipsni perskaiciau paskutiniame Mamos zurnale apie pasaku terapija. Man labai patiko, nes jau pati senai pastebejau,kad pasaku pagalba galima pasiekti labai geru rezultatu. KAi buvo dar mazesni, uztekdavo priminti pasaka apie suniuka gobsiuka, kai nenoredavo kazkuom dalinti ar pan.

Ar sekat pasakas savo vaikams, kokias?Kokius dar budus naudojat pasiekti norimam rezultatui, kazka pamokinti ,paaiskinti?
Atsakyti
QUOTE(ada21lt @ 2012 08 17, 11:59)
Knygoje autorė dalijasi įžvalgomis iš indėnų genties Yequana, gyvenančios Amazonės džiunglėse, gyvenimo.
Teisingo vaikų auginimo "receptas" pagal Liedloff yra gana paprastas.
Visų pirma, vaikus gimdyti reikia natūraliai.
Antra, nuo pat gimimo nuolatos nešiotis kartu.
Trečia, miegoti su vaiku.
Ketvirta, ropojančių vaikų nesaugoti nuo tariamų pavojų.
Penkta, nuo vaikų gyvenimas neslepiamas - mylimasi prie vaikų,
[b]Ir pagrindinė taisyklė: vaikas nėra gyvenimo centras, apie kurį sukasi visi darbai ir rūpesčiai.
Liedloff teigia, kad vaikai, nepatyrę ropojimo fazės, vėliau turi kalbinių sutrikimų, kuriuos galima ištaisyti sudarius paaugusiems vaikams sąlygas ropoti po keletą valandų per dieną.


Na del naturalaus gimdymo gal ir sutiksiu,bet va del nesiojimo,tai...taip,kudikeli,gal reiketu nesioti ant ranku,bet kad daznai ir visur tikrai nesutinku...tokio amziaus vaikuciai dar neturi stabilaus stuburo slanksteliu,tai benesiojant taip vaikus dazniausiai tik pakenkia ju sveikatai,nei atnesa naudos.Miegoti vaikai turi savo lovelese,ir del patogumo,ir del sveikatos.Na del ropojimo,tai is dalies sutikciau,nes reikia sutvarkyti vaikui taip aplinka,kad jis butu saugus.O va del mylejimosi prie vaiko,tai briedas... Yra tam tikri dalykai,kuriuos vaikas suvokia kitaip nei suauge,todel ir toks poziuris ir elgesys tik pazeidzia vaiko psichika. O ropojimo susiejima su kalbos sutrikimais,tai is vis i lankas...pvz turiu daug,kur vaikai neropojo,arba labai mazai ropojo,o kalbeti pradejo labai anksti.Gal ta jusu knygos autore nesusipazinusi su vaiko psichlogija,jo vystymusi, ir lyginti afrikieciu mentaliteta,kultura,aplinka su europieciu,nelabai protinga.wink.gif biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Ilgaplaukė: 22 rugpjūčio 2012 - 14:02
QUOTE(ada21lt @ 2012 08 22, 08:23)
TAigi, labai gera straipsni perskaiciau paskutiniame Mamos zurnale apie pasaku terapija. Man labai patiko, nes jau pati senai pastebejau,kad pasaku pagalba galima pasiekti labai geru rezultatu. KAi buvo dar mazesni, uztekdavo priminti pasaka apie suniuka gobsiuka, kai nenoredavo kazkuom dalinti ar pan.

Ar sekat pasakas savo vaikams, kokias?Kokius dar budus naudojat pasiekti norimam rezultatui, kazka pamokinti ,paaiskinti?

Pasakas kiekviena vakara seku jau senai, taciau dabar jau sunkiai sekasi.Dukryte pati atnesa knyga kokia nori, issirenka pasaka, sugulam, pradedu skaityt, o ji "nenoriu" ir pradeda knyga tampyti, lapus lankstyti, kol galiausiai nusveicia ant zemes doh.gif bandziau is galvos sekti, bet tada visai dukti pradeda doh.gif na, bet vis dar turiu vilti, kad kazkada vel pradesim normaliai skaityti wub.gif ax.gif
O knygeles kol kas 3 turim, "Vaiku ir mamu pasakos" I ir II dalis ir is mociutes gavom dovanu "Graziausios lietuviu pasakos".O gryzus atostogu, planuoju atsargas papildyti ax.gif gal tada labiau susidomes smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Raselija: 22 rugpjūčio 2012 - 14:05
Praktiskai su niekuo nesutinku g.gif . Teorijos yra teorijos, o realybej.... na bet tiesa pasakius ir teoriskai nepriimtina, bet kas gali parasyti knyga su kvailais patarimais, reikia vadovautis galva, o ne knygom.
Atsakyti
Galima kai ką pritaikyti ir pas mus, tačiau nereikia pamiršit, kad mūsų vaikai auga visai kitoj aplinkoj nei indėnų. Laisvų indėnų vaikus supa gamta, kurioje realiai mažiau pavojų, nei mūsų civilizuotoje visuomenėje. Ten bėgdamas vaikas neišbėgs į gatvę po mašina ir pan. Peilis ne toks baisus daiktas kaip elektra , nes su juo gali tik susižeisti, o nuo elektros iškrovos žūti . Tokių palyginimų manau rasim kiekviena. Todėl ir stabdo mamos savo vaikus, nes supranta koks pavojus vaikui gresia, jei jis pvz išbėgs į gatvę.
Miegoti kartu- tik nepasakyta iki kokio amžiaus? Nors kiek žinau tas miegojimas kartu, tai miegojimas vigvame - ten nėra atskirų kambarių kai pas mus biggrin.gif

Rankų stadija nebūtinai turi būti nešiojimas. Ir ėjimas kartu susikibus rankomis, ir vaiko sėdėjimas tėvams ant kelių ir bet koks, net visai netikėtas priglaudimas yra rankų stadija. biggrin.gif

Tiesiog reikia savo vaikus mylėti, jiems tai sakyti, paglostyti, pagirti kai nusipelno, priglausti ir pačioje šeimoje tarp tėvų turi būti geras santykis, tada ir vaikučiai būna ramesni. biggrin.gif

Raselija, o gal tiesiog mergytei reikia kiek kitokiu knyguciu, nebutinai pasaku , yra ir kitokiu vaikisku knyguciu. O gal patiktu tiesiog ne knygutinis, o mamos pasakojimas arba kartu kuriama pasaka. biggrin.gif
Atsakyti
Straipsnyje yra keletas gerų minčių, tokių kaip "pagrindinė taisyklė". Aš auginu du ir visas mano gyvenimas tik apie juos, nes nuo gimimo pirmosios man atrodė, kad dabar mano darbas vaikai. Jei šį straipsnį būčiau paskaičiusi prieš 4 m. tai gal būčiau palikus ir laiko sau nuo pat pradžių, nes dabar išsikovoti nors mažą valandėlę labai sunku.
O dėl knygų, tai tikrai, gerai parinkus, galima pasiekti teigiamų rezultatų. Bet ir nuo vaiko priklauso ar nori klausytis.
Kartais tiesiog geriau pažaisti situaciją su meškiukais ar lėlėm ir iš šalies leisti vaikui stebėti gerai ar blogai pasielgė. Bet čia didesniems tinka
Atsakyti
Čia manau, kad kiekvienas jau pagal save prisitaiko..
Pvz., mažiukę faktiškai visada pranešiojau ant rankų, o štai miegot kartu mums niekaip neišeina, nes lieku nepamiegojus, apspardyta ir dar vyrą į kitą kambarį turiu išgrūsti.. o tai čia jau tada gaunasi, kad prieštarauja paskutiniam pasiūlymui "rūpintis savimi":) Žinau atvejų, kai atvirkščiai, sekasi puikiai kartu miegot, bet ant rankų nenešioja.

Ir niekada turbūt negalėčiau ir net nenorėčiau mylėtis kažkieno akivaizdoje:)
Atsakyti