Įkraunama...
Įkraunama...

Spermos kokybė ir tyrimai

user posted image

SPERMOS TYRIMAS

Medžiagos pristatymo į laboratoriją laikas neturi viršyti 30 min. Mėginį pristatyti steriliam indelyje palaikant jo temperatūrą artimą kūno temperatūrai.
PSAO rekomenduoja prieš tyrimą 2-4 dienų lytinio susilaikymo periodą.

Normos

Kiekis : > 2 ml
pH : 7,2-7,8
Spermos koncentracija : > 20 mln. spermatozoidų 1 ml ejakuliato
Bendras spermatozoidų kiekis : > 40 mln. ejakuliate
Gyvybingumas : > 50 % spermatozoidų, progresyviai judrių (a ir b kategorijos), > 25 % greitai progresyviai judrių (a kategorija)
Morfologija : > 30 % normalių spermatozoidų

Aprašomoji terminologija

Normozoospermija - normalūs spermos rodikliai.
Oligozoospermija - mažiau kaip 20 mln. spermatozoidų 1 ml.
Kriptozoospermija - mažiau kaip 1 mln. spermatozoidų 1 ml.
Polizoospermija - daugiau nei 250 mln. spermatozoidų 1 ml.
Astenozoospermija - mažiau nei 50 % spermatozoidų, progresyviai judrių (a ir b kategorijos); mažiau nei 25 % spermatozoidų, greitai progresyviai judrių (a kategorija).
Teratozoospermija - mažiau nei 30 % normalių spermatozoidų.
Oligoastenoteratozoospermija - oligo-, asteno-, teratozoospermijos kombinacija.
Azoospermija - ejakuliate nėra spermatozoidų, yra spermatogenezės ląstelių.
Parvisemija - ejakuliato tūris mažiau nei 2 ml.
Hipersemija - ejakuliato tūris daugiau nei 5 ml.
Aspermija - nėra ejakuliato, spermatozoidų ir spermatogenezės ląstelių.
Hemospermija - eritrocitai ejakuliate.
Akinezė - nejudrūs spermatozoidai.
Nekrospermija - mirę spermatozoidai.

user posted image

XXI amžiaus vyrui gresia problema, apie kurią anksčiau net nesusimąstydavome. Remiantis paskutiniais tyrimais, per pastarąjį dešimtmetį, vyrų spermoje spermatozoidų sumažėjo 50 proc. O apie ketvirtadalį visų nevaisingumo atvejų sąlygoja vyrų spermos sutrikimai. Nuo 24 metų amžiaus, kiekvienais metais tikimybė apvaisinti moterį sumažėja net 2 proc. Tačiau ir tai dar ne viskas, mat problema niekur nedingsta net ir partnerei pastojus. Viena iš septynių moterų patiria persileidimą, o vyro sperma tam turi didelę įtaką. Laimei, yra išeitis. Truputį pakoregavę savo meniu, galite labai pagerinti savo spermos kokybę.

Cinkas. Ši medžiaga skatina spermatozoidų gamybą, gerina jų judėjimą, greitį, formuoja spermatozoidų uodegėlės išorinį sluoksnį. Cinkas didina hormonų kiekį organizme, o taip pat ir lytinį potraukį. Kai kurie šaltiniai teigia, kad jis net gerina genetinės medžiagos kokybę bei skatina ląstelių dalijimąsi. Minimali cinko paros dozė yra 15 mg, ją galima padvigubinti, nes vienos ejakuliacijos metu vyras gali prarasti net iki 9 proc. paros cinko normos. Turtingiausias cinko šaltinis yra austrės. Jo taip pat yra moliūgų bei sezamo sėklose.

Selenas. Jis taip pat skatina spermatozoidų gamybą, gerina jų judėjimą. Be to, sumažina defektyvių spermatozoidų kiekį. Selenas reikalingas testosterono gamybai, kuris skatina spermos gamybą, reguliuoja lytinį potraukį. Jei seleno trūksta, spermatozoidai netenka uodegėlių, o dėl to ir judėjimo galimybės. Seleno trūkumas gali sukelti ir DNR defektus. Seleno daug turi bertoletijų (Braziliški) riešutai, grybai.

Vitaminas B12. Remiantis Japonijoje atliktais tyrimais, 1500 mikrogramų šio vitamino per dieną padidina spermatozoidų gamybą ir jų judrumą net 42 proc. vyrų. Šio vitamino yra lašišoje, kepenyse, kiaušiniuose, natūraliame jogurte.

Vitaminas C. Šis vitaminas apsaugo spermatozoidus nuo sulipimo, skatina jų gamybą, mažina patologiškų spermatozoidų kiekį spermoje. Vitamino C turi kiviai, brokoliai, mangai, braškės, pomidorai, kopūstai, bulvės, slyvos, serbentai (tačiau spermos kokybę labai blogina pesticidai, todėl verčiau rinktis ekologiškus, mūsų klimatinės juostos vaisius ir daržoves - red. past.).
Riebiosios rūgštys. Jos dalyvauja prostaglandinų gamyboje, o prostaglandinų trūkumas susijęs su nevaisingumu ir spermos kokybės sutrikimais. Prostaglandinai skatina spermatozoidų pajėgumą patekti į kiaušinėlį. Taigi valgykite tuną, lašišą ir kitas riebesnes žuvis, taip pat riešutus bei įvairias sėklas, kad gautumėte pakankamą kiekį nesočiųjų riebalų rūgščių.
Aminorūgštys. Spermos kokybę ypač gerina L-argininas ir L-karnitinas. Jų gausu raudonoje mėsoje, tačiau nerekomenduojama ja piktnaudžiauti, dėl sočiųjų riebalų rūgščių bei storosios žarnos vėžio tikimybės.
CoQ10. Kofermentas Q10 reguliuoja energijos tiekimą spermatozoidams, todėl padidėja tikimybė pastoti. Jo yra mėsoje, sezamo sėklose, riešutuose. Pasitarus su gydytoju, galima vartoti maisto papildus, turinčius CoQ10.
Vitaminas E. Tel Avivo mokslininkų atlikti tyrimai rodo, kad vyrų, vartojančių vitaminą E, vaisingumas ryškiai padidėjo. Šio vitamino yra migdoluose, bulvėse, pomidoruose,
avokaduose.

user posted image

Derėtų vengti

Kavos. Joje esantis kofeinas mažina testosterono ir liuteinizuojančio hormono kiekį. Šie hormonai dalyvauja spermos gamyboje.

Sojų. Dideli sojos kiekiai neigiamai veikia spermos gamybą.

Alkoholio. Net 80 proc. vyrų, reguliariai vartojančių alkoholį, yra nevaisingi, o spermos kokybės sutrikimai dažnėja proporcingai, lyginant su suvartoto alkoholio kiekiu. Alkoholis sutrikto vitamino B12 pasisavinimną, sumažina testosterono kiekį, sukelia impotenciją. Ir nereikia sakyti, kad kenčia tik alkoholikai. Neigiamos įtakos gali turėti vos keli gėrimai.

Paruošta pagal užsienio spaudą

Spermogramą galima pasidaryti

Kaune:
Vaisingumo Klinika
Motina ir Vaikas klinika
BMP klinika

Vilniuje:
BAK klinika
Vaisingumo klinika
Northway
Vaisingumo centras

Klaipėdoje:
Jolsana
Vaisingumo klinika

user posted image

Naudinga info rusų kalba

Sena tema

Bandžiau kurt, gavosi , kaip gavosi, nemoku padaryt centruotai, bet tiks gal.. Tema aktuali.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Ragany: 07 rugsėjo 2012 - 22:08
Aciu uz naujus namucius thumbup.gif thumbup.gif thumbup.gif
Papildyta:
Ainyte : 1. http://www.iherb.com...-Capsules/39319
2. http://www.iherb.com...-Capsules/36926
3. http://www.iherb.com...-Capsules/12057
Vartojom 1 men. visus 3 vienu metu. Bet kas padejo, taip ir nesuzinosim, nes buvo vartotojami ir kiti po situ. Rezultatus neseniai buvau rasiusi sioj temoj, pries ir po vartojimo.
Idomu, kiek Fertilaid pagerino jusu drauges vyro rezultatus :)Gal reik ir vel uzsakyt, bet dabar pakaktu tik vienu- judruma gerinanciu.
Pirkimas labai paprastas
O tu butent is sito psl uzsakinejai,nes ziurejausi ebay tai ten brangiau? g.gif
o per kiek laiko ateina? As dar kazkaip galvoju gal sau uzsisakyti Fertilaid for Women,nes MB irgi uzsakinesiu visus tuos trys,ir svarbiausia mums yra judruma pagerinti ir tuo paciu spermiuku skaiciu lotuliukas.gif
Atsakyti
merginos, čia gal buvo kažkur įdėta vitaminų dozės palei profertilio sudėtį? nelabai randu...
Atsakyti
Sveikos mergaites,
o kaip su vitaminu pirkimu is iherb.com?????? Ar juos galiu pati tiesiai uzsisakyti i Lietuva?
Atsakyti
QUOTE(Erikulis @ 2012 09 08, 20:41)
Aciu uz naujus namucius  thumbup.gif  thumbup.gif  thumbup.gif
Papildyta:
Ainyte : 1. http://www.iherb.com...-Capsules/39319
2. http://www.iherb.com...-Capsules/36926
3. http://www.iherb.com...-Capsules/12057
Vartojom 1 men. visus 3 vienu metu. Bet kas padejo, taip ir nesuzinosim, nes buvo vartotojami ir kiti po situ. Rezultatus neseniai buvau rasiusi sioj temoj, pries ir po vartojimo.
Idomu, kiek Fertilaid pagerino jusu drauges vyro rezultatus :)Gal reik ir vel uzsakyt, bet dabar pakaktu tik vienu- judruma gerinanciu.
Pirkimas labai paprastas
O tu butent is sito psl uzsakinejai,nes ziurejausi ebay tai ten brangiau?  g.gif
o per kiek laiko ateina? As dar kazkaip galvoju gal sau uzsisakyti Fertilaid for Women,nes MB irgi uzsakinesiu visus tuos trys,ir svarbiausia mums yra judruma pagerinti ir tuo paciu spermiuku skaiciu  lotuliukas.gif
Taip, uzsakineju is sio psl. Dazniausiai ateina siuntinys per 8-10d., bet kartais uzstringa ir ilgiau.

Atsakyti
Ainyte, ar galima parsisiusti tiesiai i lietuva?
Atsakyti
QUOTE(,,Selina'',2012 09 10, 09:52)
Ainyte, ar galima parsisiusti tiesiai i lietuva?

Vat ir man idomu ar siuncia visus tuos vitaminus i LT?
Siaip as dar ziurejau ebay,tai man visi 3vaistukai kainuotu apie 340lt,bet cia man dar be siuntimo,nes yra pazystamas kuris gali uzsakyti,tik reikia tartis kiek paims uz siuntima dar g.gif
Kadangi man nera teke siustis ir uzsakineti tokiu dalyku,tai baisoka kad kur nors uzstrigs jie doh.gif
Atsakyti
taip, siuncia! http://www.supermama...?...867860&st=0 tema apie tai.
jei nenorite moketi mokesciu, tai nevirsikite 75lt (be siuntimo mokescio) vienoje siuntoje. per kelis siuntimus pirkite. pasiskaiciuokite, kaip labiau apsimoka, nes siuntimas 6$ iki tam tikro svorio. as jau pora siuntu gavau, laukiu dar smile.gif ryja brangusis saujomis lotuliukas.gif
Atsakyti
QUOTE(eastie_girl @ 2012 09 10, 10:17)
taip, siuncia! http://www.supermama...?...867860&st=0 tema apie tai.
jei nenorite moketi mokesciu, tai nevirsikite 75lt (be siuntimo mokescio) vienoje siuntoje. per kelis siuntimus pirkite. pasiskaiciuokite, kaip labiau apsimoka, nes siuntimas 6$ iki tam tikro svorio. as jau pora siuntu gavau, laukiu dar smile.gif ryja brangusis saujomis  lotuliukas.gif

Oj tau Didelis ACIU,viskas liko aiskiau kaip pasiskaitinejau uzsakymo taisykles drinks_cheers.gif
Atsakyti
Sveikos,

mano vyras taip pat turi beda, nieko nerado pas ji verysad.gif diagnoze: Azoospermija. Sakykite, ar imanoma kazka pagerinti vaistais ir teisinga mityba? reiketu pasidaryti TESA procedura, bet ziurejau BAK'e ji kainuoja 3000 litu doh.gif tik man kazkaip iskilo klausimas.. as noriu, kad jis ta procedura pasidarytu, kad zinotume ar ten yra kazko pas ji ar ne, nes jei ne, tai verysad.gif jei taip, tai bandytume ivf.. bet kadangi ji tiek kainuoja, tai man idomu ar ja darant jau per IVF vel priskaiciuotu 3000litu?
gal cia ne i tema klausiu, bet gal kas zinote? blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(Kūlgrinda @ 2012 09 11, 15:10)
Sveikos,

mano vyras taip pat turi beda, nieko nerado pas ji  verysad.gif diagnoze: Azoospermija. Sakykite, ar imanoma kazka pagerinti vaistais ir teisinga mityba? reiketu pasidaryti TESA procedura, bet ziurejau BAK'e ji kainuoja 3000 litu  doh.gif tik man kazkaip iskilo klausimas.. as noriu, kad  jis ta procedura pasidarytu, kad zinotume ar ten yra kazko pas ji ar ne, nes jei ne, tai  verysad.gif  jei taip, tai bandytume ivf.. bet kadangi ji tiek kainuoja, tai man idomu ar ja darant jau per IVF vel priskaiciuotu 3000litu?
gal cia ne i tema klausiu, bet gal kas zinote?  blush2.gif

labas, manau, kad pirmiausia privalot kreiptis i gydytoja ir ieskot priezasciu del ko taip yra. Ir tik paskui bandyt TESA. Dauguma kiek skaitau ir patys lankemes pas Birute Zilaitiene. Kaune kiek zinau ji dirba ,,Motina ir vaikas'' ketvirtadieniais vakare. Paieskok infirmacijos. O del spermos gerinimo skaityk siuose skyreliuose, nes mergaites labai daug yra prirase.
Atsakyti
QUOTE(Kūlgrinda @ 2012 09 11, 16:10)
Sveikos,

mano vyras taip pat turi beda, nieko nerado pas ji  verysad.gif diagnoze: Azoospermija. Sakykite, ar imanoma kazka pagerinti vaistais ir teisinga mityba? reiketu pasidaryti TESA procedura, bet ziurejau BAK'e ji kainuoja 3000 litu  doh.gif tik man kazkaip iskilo klausimas.. as noriu, kad  jis ta procedura pasidarytu, kad zinotume ar ten yra kazko pas ji ar ne, nes jei ne, tai  verysad.gif  jei taip, tai bandytume ivf.. bet kadangi ji tiek kainuoja, tai man idomu ar ja darant jau per IVF vel priskaiciuotu 3000litu?
gal cia ne i tema klausiu, bet gal kas zinote?  blush2.gif

Dar galite pabandyti nuvykti i latvija, man atrodo ten pigiau, embrions klinikoje, pasidomekit!
Atsakyti