Įkraunama...
Įkraunama...

Akimirkos rudenėjančiame Helsinkyje

Mintis nuvažiuoti į Helsinkį kilo labai spontaniškai. Keliautojai plepučiai žino mano nesenas netektis, todėl labai norėjosi kažkur prasiblaškyti. Kad Helsinkyje vyks tarptautinė konferencija, žinojau jau senokai. Tačiau viešbučių ir pragyvenimo kainos tiek gasdino, kad vijau mintį ten nuvykti. Vis dėl to maždaug prieš tris savaites ėmiau ir susiorganizavau sau komandiruotę smile.gif Lėktuvo bilietus ir viešbutuką užsakinėjau Internetu. Skridau per Taliną (4,5 valandos laukimo iki skrydžio į Helsinkį) su Estonian Airlines avialinijomis. Bilietas į abi puses kainavo 542 litus. Aišku, pirkdama daug anksčiau, tikrai būčiau sutaupiusi. Bet kaip yra, taip yra. Pradėjus žiūrinėtis viešbučio, ėmė neviltis - kainos nežmoniškai užkeltos. Todėl nutariau pasižiūrėti kokio nebrangaus hostelio. Čia man į pagalbą atėjo rezervavimo sistema www.galahotels.com, per kurią užsisakiau Eurohostel. Kaina - 123 eurai 3 nakvynės, į kainą įeina mažiukas maždaug 9 kvadratinių metrų kambariukas ir rytinė sauna thumbup.gif Visi kiti patogumai bendri, pusryčius irgi reikia arba pačiam susiorganizuoti, arba nusipirkti recepcijoje. Pusryčių kaina 7,90 eur (už 1 dieną), pusryčiaujama tame pačiame pastate esančiame restoranėlyje. Beje, pastarajame vakarais galima sąlyginai nebrangiai pavakarieniauti - mieste be 25-30 eurų niekaip neapsieisi, o čia už 15 eurų gauni didelę porciją karšto patiekalo ir alaus arba sidro bokalą smile.gif Hosteliuko adresas internete http://www.eurohostel.eu. Beje, iš pradžių bandžiau užsisakinėti tiesiogiai per hostelį, bet jie neturėjo vietų. Ir iš tiesų hostelis buvo pilnas žmonių smile.gif Hostelis iš išorės atrodo taip smile.gif

user posted image

user posted image

user posted image

Gatvė šalia hostelio

user posted image
Atsakyti
yess.gif aš pirma į gerbėjų klubą įsirašau thumbup.gif Ačiū ačiū!
Atsakyti
Ačiū už pradžią wub.gif 4u.gif 4u.gif 4u.gif
Atsakyti
Dėkui mergaitės 4u.gif

Pradžioje šiek tiek praktinės informacijos apie Helsinkio viešąjį transportą. Helsinkio oro uostas įsikūręs ne pačiame Helsinkyje, bet nelabai toli esančiame Vantaa. Pastarasis kartu su Helsinkiu ir dar keliais kitais miestukais sudaro didįjį Helsinkį. Bet ribų tarp šių miestukų (arba kaip jie vadina municipalities) beveik nėra. Taigi oro uoste užsuku į turizmo informaciją ir pasiimu žemėlapį (vėliau jis man labai pravertė, vaikščiojant po miestą). Iš oro uosto į centrinę Helsinkio geležinkelio stotį važiuoja finnair aerobusas (kaina 6,90 eur) arba 615 autobusas (kaina 4,50 eur), skiriasi jų važiavimo laikas, be to, aerobusas niekur nesustoja. Helsinkyje patogiausia nusipirkti 1-7 dienų bilietą, jis skirtas visoms transporto rūšims - metro, autobusui, tramvajui. 1 dienos bilietas kainuoja 7 eurus, 2 dienų - 10,50 eur ir t.t. Aš nusipirkau 4 dienų bilietą, kuris kainavo 17 eur (man susitaupė palyginus, jeigu būčiau pirkusi vienkartinius bilietus). Beje, šis bilietas negalioja važiuojant iš/į oro uostą, nes tai jau kitas regionas. Tokiu atveju reikia pirkti dviejų regionų bilietą, o jis žymiai brangesnis. Kita vertus, Helsinkis man pasirodė ganėtinai kompaktiškas miestas, kur visus svarbiausius objektus galima apeiti pėsčiomis. Bilietą pirkau, kadangi konferencijos vieta buvo šiek tiek toliau nuo centro (nors kolega švedas nuo centrinės stoties ten ateidavo maždaug per 40 minučių - beje, jis jau pensijoje)

Kol kas tiek praktinės informacijos. O dabar - pats Helsinkis. Įkurtas 1550 metais švedų karaliaus Gustavo Vazos kaip atsvara Talinui jūrų prekyboje. Ilgą laiką tai buvo nedidelė gyvenvietė. Suomijos sostine Helsinkis tapo 1812 metais, todėl šiemet švenčia 200 metų jubiliejų. Helsinkyje labai ryški rusiškos carinės architektūros įtaka (vis tik Suomija priklausė Rusijos imperijai). Labai įdomu tai, jog Helsinkis neturi senamiesčio ta prasme, kaip mes paprastai įsivaizduojame senamiestį. Jame nėra viduramžių gatvelių, barokinių bažnyčių ir pan. Visi pastatai iš esmės iš 19-20 amžiaus. Bet tai man pasirodė savotiškai žavu wub.gif
Atsakyti
Laba diena, tęsiu reportažą smile.gif Iš karto noriu atsiprašyti dėl nuotraukų kokybės. Mano fotoaparatas kelionės išvakarėse nusprendė nedraugauti su manimi, tai fotografavau mobiliuoju telefonu.
Šį reportažą pavadinčiau pasivaikščiojimų akimirkomis. Tai bus tiesiog Helsinkio vaizdai, kuriuos užfiksavau bevaikščiodama. Retkarčiais įterpsiu šiek tiek informacijos apie rodomus objektus. Bus daug žalumos, gėlių - Helsinkis man pasirodė labai žalias miestas thumbup.gif
Taigi pasivaikščiokime kartu smile.gif

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image
Papildyta:
user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

Papildyta:
Gražioji Uspenskio Katedra wub.gif Pastatyta 1868 metais, tai yra didžiausia stačiatikių bažnyčia Vakarų Europoje

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

Vaizdas į Helsinkį nuo Uspenskio Katedros kalvos

user posted image

user posted image

user posted image
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vasariukas76: 09 spalio 2012 - 09:14
user posted image

Taip ir nesupratau, ar jie gyvi, ar ne g.gif

user posted image

Vadinamasis Kilmingųjų namas (House of Nobility) - pastatytas 1862 metais neogotikos stiliumi. Dabar jame firmos gali užsisakyti vietą pobūviams, konferencijoms ir koncertams smile.gif

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image
Papildyta:
user posted image

user posted image

user posted image

Baltoji gulbė - Helsinkio Katedra wub.gif Pastatyta 1852 metais, mėgdžiojant Sankt Peterburgo architektūros stilių. Viduje - labai labai kukli smile.gif

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image
Papildyta:
Senato aikštė aplink Katedrą ir joje esantys pastatai

user posted image

user posted image

user posted image

Pozuotojos thumbup.gif

user posted image

Paminklas rusų carui Aleksandrui II, paskelbusiam Helsinkį Suomijos sostine (Suomija turėjo tam tikrą autonomiją Rusijos imperijos sudėtyje)

user posted image

user posted image
Papildyta:
Helsinkio universiteto pastatas ir mielos skulptūrėlės kitoje gatvės pusėje smile.gif

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

Modernusis Helsinkis

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image
Papildyta:
Vyrai darbuojasi smile.gif

user posted image

user posted image

Suomijos parlamento rūmai - pastatyti 1920 metais, pagrindinį fasadą sudaro 14 korintinių kolonų

user posted image

user posted image

Pasirodė įdomu ir miela, kad Helsinkyje nemažai vietų paliktos natūralios uolos. Kartu su žalumynais jos tikrai puošia miestą wub.gif

user posted image

user posted image

Kitokie žiedai 4u.gif

user posted image

user posted image
Papildyta:
Nacionalinis muziejus

user posted image

user posted image

Helsinkio centrinė geležinkelio stotis

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

Ateneum meno muziejus - pastatytas 1887 metais, jame yra didžiausia Suomijoje meno kolekcija

user posted image

user posted image
Papildyta:
Aikštė šalia geležinkelio stoties ir joje esantys didingi pastatai smile.gif

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

Tiesiog gyvenamojo namo kiemas wub.gif

user posted image

user posted image

user posted image
Papildyta:
Ar Jūs žinojote, kad Helsinkyje yra kalnų? lotuliukas.gif Mano manymu, labai vykęs vaizdas thumbup.gif

user posted image

Atsakyti
Helsinkio olimpinis stadionas - pastatytas 1938 metais, jame 1952 metais vyko olimpinės žaidynės.

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

Paminklas Paavo Nurmi - 9 kartus Suomijos olimpiniam čempionui, būtent jis nešė olimpinę ugnį smile.gif

user posted image

user posted image

Olimpinio stadiono 72 metrų aukščio bokštas, kuriame degė olimpinė ugnis. Bokšto viršuje yra apžvalgos aikštelė. Pasikėlimas į ją kainuoja 5 eur.

user posted image

Užtat iš viršaus atsiveria jauki rudenėjančio miesto panorama wub.gif

user posted image

user posted image

user posted image

Papildyta:
user posted image

user posted image

user posted image

Stadiono teritorijoje daug pasivaikščiojimo takų ir sporto aikštelių, kur treniruojasi miesto komandos

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image
Atsakyti
Tai nesupratau kaip su konferencija- tiek apvaikščiot spėjai biggrin.gif

O tai kaip su viešbučio užsakymu išėjo, jei iš pradžių vietų nebuvo?
Atsakyti
QUOTE(Aruna @ 2012 10 09, 11:04)
Tai nesupratau kaip su konferencija- tiek apvaikščiot spėjai  biggrin.gif

O tai kaip su viešbučio užsakymu išėjo, jei iš pradžių vietų nebuvo?

Konferencija vyko dvi dienas - aš atvykau išvakarėse apie pietus, tai iki vakaro daug apėjau. Pirmą konferencijos dieną iki vėlumos dirbau, o antrą viskas baigėsi anksčiau, t.y., apie 17 val, tai dar spėjau iki sutemstant pasibastyti. Na ir paskutinę išvykimo dieną iki pietų dar buvo darbas, o po pietų turėjau laiko porą valandų pasivaikščiojimui smile.gif
Vietų nebuvo, bandant tiesiogiai užsakinėti viešbučio svetainėje, o per rezervacinę sistema galahotels pavyko smile.gif
Papildyta:
user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

Paminklas žymiausiam Suomijos kompozitoriui Janui Sibelijui - pastatytas 1967 metais, vaizduoja vargonus, kuriuos sudaro daugiau nei 600 vamzdžių smile.gif Labai savotiškai atrodo smile.gif

user posted image

user posted image

Papildyta:
Šiaurietiškai santūri vakaro idilė wub.gif

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

Dar gabaliukas šiuolaikinio raudonplyčio ir kitokio man mielo Helsinkio smile.gif

user posted image

user posted image

user posted image

Papildyta:
user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image
Papildyta:
Vienas iš Helsinkio traukos objektų - Temppeliaukio bažnyčia, pastatyta 1969 metais oloje, joje ola atstoja altorių wub.gif Lankytojams atidaryta nuo 11 iki 14 ir nuo 16 iki 17 val.

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

Narinkka aikštė, kurioje šiemet atidaryta Kampi tylos koplyčia - modernaus meno kūrinys. 2012 metais Helsinkis yra pasaulio dizaino sostinė smile.gif

user posted image

user posted image

user posted image
Papildyta:
Senas skveras, kuriame, kaip supratau, kažkada buvę kapinės

user posted image

user posted image

user posted image

Aleksandro teatras - anksčiau buvęs Helsinkio operos teatras, dabar jame vyksta koncertai

user posted image

user posted image

user posted image

Su Helsinkiu atsisveikinu lyjant lietui - tarsi miestas liūdi, kad jau išvykstu smile.gif Norėčiau čia dar kartą sugrįžti - pasivaikčioti po centrą, nuplaukti keltu į gretimas salas ar Suomenlina tvirtovę, aplankyti dar nematytus miesto kampelius smile.gif
Atsakyti
Ačiū už gražius mano dar nelankyto krašto vaizdus ir įspūdžius thumbup.gif .
O tie Sibelijaus vargonai negroja? ax.gif
Atsakyti
Kaip fantastiška wub.gif wub.gif wub.gif ačiū ačiū 4u.gif 4u.gif 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Nata* @ 2012 10 09, 16:34)
Ačiū už gražius mano dar nelankyto krašto vaizdus ir įspūdžius  thumbup.gif .
O tie Sibelijaus vargonai negroja?  ax.gif

Dėl vargonų tai net nežinau - neradau niekur, kad grotų smile.gif Čia gal tik simbolis smile.gif

QUOTE(Thea! @ 2012 10 09, 17:11)
Kaip fantastiška wub.gif  wub.gif  wub.gif  ačiū ačiū 4u.gif  4u.gif  4u.gif

Smagu, kad patiko 4u.gif
Atsakyti