Sita info jau buvo kazkada seniau pateikta, tad siaip priminimui
ALERGIJA IR HISTAMINO FIZIOLOGIJA Histaminas organizme gaunamas dviem būdais:
1. Endogeninis produkuojamas pačiame organizme (kepenyse, žarnyne).
2. Egzogeninis gaunamas su maistu.
Histaminas dideliais kiekiais išskiriamas vykstant bakterijų degradacijos procesui. Tai vadinama brendimu.
Todėl maisto produktai kurie yra brandinami, nokinami, džiovinami, rūkomi arba rauginami (pvz.: sūris, vynas, alus, rauginti kopūstai, rūkyta žuvis ir mėsa) gali turėti labai didelį histamino kiekį. Labai didelis histamino kiekis maiste tai maisto įrimo ir puvimo požymis.
Maisto produktai, galintys sukelti neimunologinę reakciją:Alkoholis histaminą atpalaiduojančios medžiagos;
Ananasai - histaminą atpalaiduojančios medžiagos;
Grūdai- histaminą atpalaiduojančios medžiagos;
Kakava, šokoladas histaminą atpalaiduojančios medžiagos;
Kiauliena - histaminą atpalaiduojančios medžiagos;
Kiaušinio baltymas histaminą atpalaiduojančios medžiagos;
Vėžiagyviai (austrės, krabai, kt. - histaminą atpalaiduojančios medžiagos;
Bananas histaminas, serotoninas;
Baklažanas histaminas;
Saliami dešra histaminas, tiraminas;
Silkė, tunas, skumbrė, lašiša histaminas;
Sūris histaminas, tiraminas, pelėsio toksinai;
Vynas histaminas ir cheminiai priedai.
Žemuogės, braškės histaminas, aromatinės medžiagos;
Riešutai, kokoso riešutas pelėsio toksinai;
Sojos pupelės, sorų grūdai pelėsių toksinai;
Avokadas vazoaktyvus aminai;
Citrusiniai vaisiai vazoaktyvūs aminai, tiraminas;
Fermentinis maistas vazoaktyvūs aminai;
Pomidorai vazoaktyvūs amonai;
Pupelės(nevirtos) lektinai, hemagliutininai;
Alus tiraminas, sulfitai;
Nenaturalios sultys tartrazinai;
Svogūnas eteriniai aliejai (Rinkevičienė D.).
NEGATYVŪS PRODUKTAI TURINTYS DAUG HISTAMINOŽemiau surašytos pagrindinės produktų grupės turinčios daug histamino. Asmenys, turintys padidintą histamino kiekį, turėtų vengti šių produktų.
Mėsa Rukyta ir vytinta mėsa, saliamis, kumpis, elniena, dešros.
Žuvis Rukyta bei nešvieži žuvis, silkė, sardinės, tunas, skumbrė, ančiuliai.
Vaisiai Bananai, raudonos slyvos, žemės riešutai, apelsinai, kivi, braškės.
Daržovės Rauginti kopūstai, pomidorai, špinatai, avokadai, baklažanas.
Pieno produktai Fermentiniai sūriai, čederis (kietas sūris), šveicariškas sūris, kamamberas (prancūziškas sūris iš viršaus baltas, vidus geltonas), olandiškas sūris (gouda apskritas geltonas), sūris su pelėsiais, parmezanas (itališkas kietas sūris).
Gėrimai Raudonas vynas, likeris, alus, šampanas, limonadas, vynas, juoda arbata.
Įvairūs Žemės riešutai, šokoladas, romas, nuga (saldumynas), graikiški riešutai bei produktai su jais, greito maisto užkandžiai, kakava, actas, kepimo mielės bei jų turintys produktai.
Taigi, mano galva, su bananu yra taip: kuo jis daugiau prinokes, gal jame ir yra maziau blogu medziagu, bet is kitos puses jame daugeja histamino. Mano maziui, pastebejau, zalesnis bananas maziau reaguoja, nei prinokes...