Įkraunama...
Įkraunama...

Maldyvai

Gal kas žino, kokie orai rugpjūčio mėnesį? Ar nebus taip, kad visą laiką lis lietus?

Atsakyti

 Maldyvuose teko atostogauti vasario mėnesį- sausuoju sezonu. Oro temperatūra dieną +29/+30°C, naktį +28/+29°C. Lietaus nė lašo nebuvo, tik išvykimo dieną pradėjo lyti (visa dieną permainigas oras: šilta liūtis- sausa ir saulė, po to vėl -liūtis ir tt). Saulė labai kaitri, todėl rekomenduojama nuolat teptis kremu nuo saulės (kūnas+veidas+lūpos) ne mažesniu SPF50, net ir po drabužiais, nes įdegama net ir tos vietos, kurios nežinojote, kad gali įdegti net ir per drabužius. Būtina turėti kremą po saulės, nors odos drėkinimo papildomo nereikia, dėl šilto ir drėgno klimato, bet „paskrudus“ jis praverčia, ypač nudegus rankoms per alkūnės linkį ar kelių linkį (vidinė pusė). Ypatingų rūbų neprireikė, madų šou ten niekas nerengia, labiausiai dėvimas rūbas buvo greitai džiūstanti, itin plono audinio suknelė (ja „puošdavausi“ vykstant į salas, grįžtant iš jų ir einant pietauti- su maudymosi kostiumėliais tiesiog nepriimtina pasirodyti veišbučio recepcijoj/restorane/kavinėj/kt. valgymo įstaigoj). Avalynės taipogi užteko tik vienos rūšies- paplūdimio šlepečių, kurios buvo reikalingos tik plaukiant kateriu ir kartais pietaujant. BŪTINAI reikia turėti vandenbačius- beveik jų nenusiėmiau- ir salose, ir vandeny man buvo daug smagiau ir patogiau su jais, be to juos avint pėdutės „apturėdavo“ nerealų pilingą- patekus šiek tiek smėlio į vandenbatį, šlapios pėdos taip nusibrūžindavo, kad buvo švelnios kaip kūdikio. Na ir, savaime aišku, kepurė bei akiniai nuo saulės taip pat būtini.

 Keliavome su Makaliumi, pasitiko/išlydėjo oro uoste, kasdien lydėdavo ir „prižiūrėdavo“ nerealiai faina ir be proto draugiška gidė lietuvė Elvina, kuri supažindindavo su dienos programa, atsakydavo į visus rūpimus klausimus, leido pasijusti kaip namuose ar pas artimus gimines- šiltas, draugiškas, rūpestingas bendravimas. Apsistojome Maafushi saloje (nedidukė vietinių sala) 3* svečių namuose. Svečių namai tvarkingi, švarūs, patalynė švari, tik rankšluosčiai man užkliuvo, bet gal čia mano bėda, tad naudojau savo atsivežtą. Duoda ir dušo žele, ir šampūno, vanduo iš krano bėga šiltas nuolatos, bet ten taip karšta, kad jo beveik nereikia maudantis, kambarius tvarko ir lovas kloja kasdien. Sala mažutė, tvarkinga, siūlanti vandens pramogas pigiau nei resortinės salos, turinti keletą paplūdimių, iš kurių vienas skirtas turistams būti su maudymosi kostiumėliais, degintis, maudytis. Po salą pageidautina vaikščioti su rūbais, nes tiesiog su maudymukais makaluotis nepriimtina. Bet tikrai nereikia slėpti pečių pridengtų palaidine su petnešėlėmis ar vilktis sijoną iki žemės, ar kelnes vietoj šortų. Šiaip saloje praleisti visas dienas būtų nuobodu, nes paprasčiausiai ten nelabai yra ką veikti. Išskyrus kelis vakarus, kai buvo rengiamos krabų lenktynės, gatvėje vietinių šokių ir dainų pasirodymas, pramogos (diskoteka ir alkoholis) toliau nuo kranto esančiame laive (vietinių saloje alkoholis oficialiai nevartojamas). Kiekvieną dieną už tam tikrą mokestį buvo galima keliauti vis į kitą privačią salą (jose ribotas žmonių skaičius, tai vietų pliaže ir ant gultų tikrai bus, pasivaiksčioti ramiai taip pat galima) su tam tikra programa (snorkelingas, giluminis nardymas, maudymasis, braidymas, All inclusive, fotosesijos ir tt.): vieną dieną viena sala visai grupei- nori vyksti, nori ne. Gelbėjimosi liemenes, snorkelingo kaukes ir vamzdelius, lastus duodavo svečių namai, kuriuose apsistojome Maafushi saloje už 15USD užstatą. Paplūdimio rankšluosčius dažniausiai duodavo resortai, į kuriuos atvykdavome, jei neduodavo, juos taip pat pasiimti galėjome iš savo svečių namų recepcijos. Plačiau apie salas ir ką jose veikti labai gražiai aprašo pats Makalius savo puslapyje, tai nesiplėsiu. Kiekvienoje saloje recepcijoj pasitikdavo su nealkoh. gėrimo stikline, gidė papasakodavo apie salos ypatybes bei ką galima nuveikti ir „paleisdavo“ veikti ką nori. Principe visose salose smėlis, palmės, vanduo ir tt. Bet tingėti ir drybsoti nebuvo kada, diena prabėgdavo be proto greitai: vieni plaukiojo, kiti snorkelingu užsiiminėjo, treti žaidė paplūdimio žaidimus ir tt. Atėjus pietų metui pietaudavom: švediškas stalas, pritaikytas europietiškams skrandžiui, keletas neįprastų mums vietinių skanėstų, desertai (nerealaus skonio). O po to vėl laisva programa- ką nori tą veiki. Salose praleisdavom apie 8 valandas (~9:30-17:30val.), tada grįždavom į Maafushi ir veikdavom ką norėjom.

 Vandens iš krano gerti nerekomenduojama, reikia pirkti parduotuvėje. Skonis vandens buteliuose tragiškas, bet nėra kito pasirinkimo, tai nusteikit.. Nebent pirksit gaiviuosius gėrimus ar sultis pakeliuose/buteliuose. Vaisių įvairovė skurdi: papaja, arbūzas, bananas, ananasas, melionas. Jūros gėrybių taip pat nerasit: tunas, tunas ir darkart tunas (dažniausiai ant griliaus keptas). Labai skanu blyneliai pertepti su kondensuotu pienu ir vietiniai blynai, skoniu ir vaizdu primenantys lavašą (pavadinimo nepamenu). Lauktuvių nieko ypatingo nėra ką parsivežti, išskyrus šviežiai spaustą kokosų aliejų (gidė žino gerą ir nebrangų „tašką“), tuną skardinėse ir savo išvaizda kubietiškus cigarus primenančius saldumynus (į palmės lapą susukta džiovintų vaisių ir riešutų masė). Na ir dar vieną kitą koralo nuolaužą, rastą paplūdimyje (akmenukų ir kriauklių beveik neįmanoma rasti), nors sako, kad muitinė suradus tokį nelegalą tarp jūsų daiktų, gali nubauduoti, bet, kartais pasiseka kokią smulkmę prasivežti. Vietiniai be proto draugiški, paslaugūs, mandagūs ir labai simpatiški žmonės. Dar nesugadinti turizmo, tad nežiūrį į atvykėlius kaip į vaikščiojantį pinigą ar sekso objektą- neapžiūrinėja, neaptarinėja ir nepriekabiauja. Pardavėjai ir svečių namų darbuotojai stengiasi išmokti kuo daugiau naudingų žodžių turistų kalba: demonstravo rusų, lenkų, lietuvių ir tt. kalbų įgūdžius.

​ Papildomai atvykę dviese išleidom apie 1000 USD ( kelionės į resortus, įėjimo į salas kainos ir lauktuvės). Vieną dieną valgėme asmeniškai mums gamintas jūros gėrybes (tai buvo brangiausias patiekalas meniu) dviem žmonėms atsiejo apie 60USD.

Atsakyti

Ačiū labai , Mukaltina, už tokį išsamų pasakojimą :4u: Kažkaip tema numirusi, o mes vis viešbučio neišsirenkame. Galvojame apie Kuredu ar Kurumba. Gal kas paskutiniu metu juose buvote? Parašykite :hmm: 

Atsakyti
Gal kas patars kiek yra "normalu" palikti arbatpinigių Maldyvuose kambarinei?;)
Atsakyti
Sveiki, norėjau paklausti kokią valiutą vežėtės, dolerius? Nes čia visos rašote kainytes būtent šia valiuta:)
Atsakyti