Įkraunama...
Įkraunama...

Dzūkijos nacionalinis parkas

Manau, kad verta atidaryti šią temą, nes vienas didžiųjų Lietuvos parkų, dar atskirai nepaminėtas forume.
Dalinkimės įspūdžiais apie žygius pėsčiomis, dviračių takais ir automobiliais.

Mane šiuo metu domina žygiai dviračiais. Gal kas jau bandėte, papasakosite ar faina?
Atsakyti
Mes pernai po ilgokos pertraukos sugrįžome į Dzūkijos nacionalinį parką. Įspūdžiai patys geriausi. Labai mieli informacinių centrų, muziejų darbuotojai: mielai papasakoja, paaiškina, kur dar galime nukeliauti, ką verčiausia aplankyti, apdalina informacine medžiaga. Daug jaukių nemokamų poilsiaviečių, stovyklaviečių. Pakankamai aiškios nuorodos. Lyginant su Aukštaitijos nacionaliniu parku (po jį keliavome 2011m. vasarą) žymiai mažiau komercijos ir daugiau nuoširdumo. Kadangi suplanuotų trijų dienų šiam parkui pasirodė mažoka, tai šiemet vėl žadam sugrįžti.

Tiesa, daugiausia keliavome automobiliu, tik į atokesnes vietas pėsčiomis kelis kilometrus paėjėdavome. Bet ir dviračiu yra tekę po Dzūkijos nacionalinį parką keliauti, tačiau jau senokai. Iš tų laikų atmintin įstrigę, kad net vieškeliai ten smėlėti, nelengvai pravažiuojami, nekalbant apie mažesnius keliukus. Vienas iš sunkiausių žygių po Lietuvą man buvo (o dviračiu ją mokykliniais-studentiškais metais gerokai išmaišiau). Pernai pastebėjome, kad nemažai mūsų studentiškų laikų vieškelių Dzūkijoje asfaltuoti, turėtų smagu būti jais pralėkti. Tik gal nelabai saugu, nes keliai gana siauri.
Atsakyti
Ačiū. Gyva info visada vertinga.
Bet tai matot, jūs komercijos radot Aukštaitijoje, o mes tai nevalgę lakiojom, nes niekur normalių vietų neradom lotuliukas.gif malūne valgyti norėjom, aha, 'pavalgėm', ten tik jei nakvoji, tai su tavimi ceremonijasi, o jei ne, tai ir nosies vidun neįkiši. Bičių muziejus irgi nedirbo, mes buvome kaip tik viena diena prieš jo atidarymą, nes taip tiesiog pagal kalendorių išėjo. Nebeatidėjome kelionės kitam savaitgaliui. Tai irgi nemokamai prasibrovėm ir sunervijom bites biggrin.gif
tai va, dabar laikas Dzūkiją šturmuoti, tikiuosi vabalai nesugrauš, jų ten kaip ir daugiau g.gif Erkės scare.gif
Dėl smėlėtų keliukų matysime, įdomu dabar netgi kaip ten pravažiavimas bus, nes neaišku ar jūs važiavote būtent tam skirtais, pažymėtais maršrutais. Gal anksčiau dr to nebuvo, bet šiemet svetainėje viskas sudėliota, išaiškinta.
Atsakyti
QUOTE(Vicious Vici @ 2013 04 17, 15:20)
Ačiū. Gyva info visada vertinga.
Bet tai matot, jūs komercijos radot Aukštaitijoje, o mes tai nevalgę lakiojom, nes niekur normalių vietų neradom lotuliukas.gif malūne valgyti norėjom, aha, 'pavalgėm', ten tik jei nakvoji, tai su tavimi ceremonijasi, o jei ne, tai ir nosies vidun neįkiši.

Kaip tik tai ir turėjau mintyje rašydama apie "sukomercinimą": nori pavalgyt - pirk ir nakvynę, nori stabtelt išsimaudyti ar sumuštinių užkąsti - mokėk ir už stovyklavietę, informaciniai bukletukai, žemėlapiukai - ir tie visur mokami. Už nakvynę palapinėje visiško miško sąlygomis (net lauko tualetas už šimto metrų) mokėjome kaip už gerą kempingą su dušais ir virtuve.

Na, su pavalgymu mums ir Dzūkijoje nelengvai ėjosi - pasirūpinkite sumuštiniais iš anksto. Marcinkonyse pieno norėjom nusipirkti (pradžioje parduotuvinio, vėliau jau ir kaimiško ieškojome) - naminukės greičiau pasiūlė lotuliukas.gif . Bet už maudynes ar pietus lauko pavėsinėje nei karto pinigų nepaprašė, o kad stovyklavietė paežerėje, su vaikų žaidimo aikštele, pikniko vietomis, lieptu su suoliukais nemokama, tai patys patikėt negalėjome - skambinome, ieškojome, kam susimokėti už nakvynę biggrin.gif . Ir žmonės - tiek parko darbuotojai, tiek ir vietiniai gyventojai - labai geranoriški, paklausti kelio vietiniai dažnai net palydėdavo, paprašyti vandens, dar ir obuoliais pavaišindavo wub.gif .
Atsakyti