Įkraunama...
Įkraunama...

Gimdymo pažeidimai, smurtas, įžeidinėjimai

I tema:

Gimdymo ligoninėje patirtis – „akušerinis smurtas“ ir prievarta
Atsakyti
Dėl to straipsnio,
http://www.15min.lt/...474556?comments
liūdniausia vis gi tai kad nutrūksta pasitikėjimas specialistais ir rėtais atvėjais kai mamai ar kūdikiui tikrai reikės pagalbos mamai bus sunku patikėt, kad tai ne eilinis gydytojų "manipuliavimas". Pvz yra tas paskutinis punktas, kai pataria nesigulti ant stalo. Išvys. Tačiau jeigu yra rimta komplikacija ir to stalo reikia blink.gif arba jeigu reikia prakirpti (vieną iš tūkstančių atvėjų) kaip tada gydytojams susikalbėti su stresuojančia šeima.

Atsakyti
Atsakomasis akušerės straipsnis:

http://www.15min.lt/...41-474755?cf=df
Atsakyti
QUOTE(Natuke @ 2014 12 22, 23:57)
Tačiau jeigu yra rimta komplikacija ir to stalo reikia  blink.gif arba jeigu reikia prakirpti (vieną iš tūkstančių atvėjų) kaip tada gydytojams susikalbėti su stresuojančia šeima.

Esant rimtom komplikacijom juk jaučiama, kad kažkas ne taip.. O susikalbėti galima esant abipusiam pasitikėjimui ir pagarbai.
Atsakyti
QUOTE(paukštukėlis @ 2014 12 24, 09:15)
Atsakomasis akušerės straipsnis:

http://www.15min.lt/...41-474755?cf=df


"Kartais tam tikrų veiksmų tenka imtis tik dėl gydytojui ir akušerei matomų pavojų, kurių moteris nežino ir nesuvokia, nesvarbu, kad „apie gimdymą žino geriau už gydytoją“.

Jo, ir isvis kam tai mopteriai dar kazka aiskinti apie jos ar vaikelio sveikatos bukle, apie komplikacijas ir reikalingas intervencijas - laiko gaisimas tik, zymiai greiciau smaukst braukst suledom, prakirpom, isstumem, o kam dar cia tai mama zinot ka su jos kunu darom.... Puikus akuseres poziuris. Tikrai mieliau namie viena su vyru gimdyciau.
Atsakyti
Akušerės atsakymas mane ne tai kad nustebino bet net pastebėjau tam tikrą dėsningumą - ką daro nusikaltėliai, kai auka ar kas kitas bando nusikaltimą iškelti, išaiškinti - ogi pirmoji (tikriausiai reiktų tai vadinti natūraliu dalyku) reakcija yra - užčiaupti kalbantįjį.

Kodėl, anot akušerės, moteris neturi teisės kalbėti apie savo gimdymo patirtį?

Kodėl 15min redakcija, kaip teigia akušerė, neturėtų to viešinti ir spausdinti?

Kad niekas nieko nežinotų. Kad nebūtų atpildo. Na, jo (atpildo) ir nėra iki šiol, bet visgi kyla nerimas.

Tiesa sakant tai akušerės atsakymas man atrodo emocionalus ir neprofesionalus. O moters pasakojimas - apgalvotas ir logiškas.
Atsakyti
Jei važiuoji į gimdymo namus nusiteikęs priešiškai ir tikėdamasi būtų traumuota, tai ta tikimybė ko gero labai labai išauga.
Visuomenės supriešinimas su medikais negali atnešti jokios naudos niekam.
O kaltinimai vieni kitiems toli gražu nėra sveikas ir produktyvus dialogas.

Deja, kartais gimdymas komplikuojasi ir ne visada jis atitinka susikurtą viziją ar svajonę.

Idealizuojamas "natūralus gimdymas", bet tada reiktų nepamiršti ir "natūralios atrankos". Štai kaip kito gimdyvių mirčių situacija per pastarąjį šimtmetį Amerikoje:

user posted image

Tai čia jau imami civilizuoti laikai. O jei paėmus tuos laikus, kai viskas išvis natūraliai vykdavo, tai mirčių tiek mamų, tiek naujagimių buvo dar daugiau.

Žinau, kad labai nepopuliarią nuomonę išdėsčiau ir tikiu, kad kartais pritrūksta gydymo įstaigose abipusio supratimo ir susitarimo. Bet pyktis ir kaltinimai vietoj situacijos aiškinimosi ir dialogo nėra problemos sprendimas.
Atsakyti
na juk ne apie natūralumą tema..

Ar gydytojai ir akušeriai neprivalo paaiškinti moteriai kas yra daroma su jos kūnu ir kiek įmanoma atsiklausti?
Atsakyti
QUOTE(Arven @ 2014 12 31, 12:41)
Jei važiuoji į gimdymo namus nusiteikęs priešiškai ir tikėdamasi būtų traumuota, tai ta tikimybė ko gero labai labai išauga.
Visuomenės supriešinimas su medikais negali atnešti jokios naudos niekam.
O kaltinimai vieni kitiems toli gražu nėra sveikas ir produktyvus dialogas.

Pasak autorės, ta tikimybė išauga, kai važiuoji nepasiruošusi, o informacija ir ją suteikiantis tvirtumas - kaip tik apsaugo. Apie priešiškumą regis nekalbėta, skatinta nepatikėti visos savęs personalui, nes tai ne visuomet bus naudinga, o būti atsakinga veiksmo dalyve, t.y. siekti bendradarbiavimo, o ne bejėgiškai paklusti.
Atsakyti
QUOTE(Natuke @ 2014 12 31, 14:54)
na juk ne apie natūralumą tema..

Ar gydytojai ir akušeriai neprivalo paaiškinti moteriai kas yra daroma su jos kūnu ir kiek įmanoma atsiklausti?



Butent! Juk nera jokios kitos medicinos sakos kur atejes gydytojas nieko nepaaiskines, neperspejes ir neatsiklauses smaukst ir darytu visokias proceduras, operacijas, leistu vaistus ir pan. To neturi buti ir gimdant.
Papildyta:
QUOTE(Arven @ 2014 12 31, 13:41)
Bet pyktis ir kaltinimai vietoj situacijos aiškinimosi ir dialogo nėra problemos sprendimas.


Ne, pykciais ir kaltinimais tikrai nieko nepasieksi, bet diskusija is abieju pusiu butina, nes kol kas Lietuvoj panasu kad jeigu nesusitari su tau patinkanciu gydytoju ar akusere tai zaidi loterija ar tavim pagarbiai, tinkamai, svelniai pasirupins (ir dekui Dievui tikrai yra nuostabiu pagarbiu specialistu), ar busi palaikyta mazvaike kuriai nieko nereikia aiskinti ir su kurios kunu galima elgtis kaip su mesos gabalu (deja, pasitaiko ir taip).

O Amerikos geriau neminekit - as jau ne pirmi metai domiuosi gimdymo statistika. JAV motinu ir kudikiu mirstamumo rodikliai issivysciusiose salyse yra vieni blogiausiu. Ir daugelis specialistu ir mokslininku nurodo pernelyg dideli gimdymo medikalizavima kaip pagrindine priezasti. Taipgi kartais ir naturalumas yra tik i gera.

Skaitancioms angliskai - Maternal Mortality in the United States: A Human Rights Failure
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo LasiukeUK: 01 sausio 2015 - 00:42
Kažkodėl gydytojai vaiko gimimą priima ne su džiugesiu (tebūnie ir apsimestiniu-profesiniu), o su kažkokia pikdžiuga ir pagieža - kentėk kentėėėk, malonu buvo gaminti, tai dabar kentėėėėk, ir kirpsiu tave ne sąrėmio metu, ir siųsiu be nuskausminimo, ir apskritai, koks tau skirtumas, ką darau, tavo smegenėlės suskystėjusios nuo hormonų.
Sutinku, kad išties pasitaiko mimozų ir suskystėjusių, bet abejojų ar tokių dauguma. Juk jeigu ir su to straipsnio autore gydytojai būtų normaliai bendravę - paaiškinę kodėl tikrina kaklelį kas dvi valandas, paaiškinę kitus savo veiksmus, informavę apie gimdymo eigą ir pan. konflikto veikiausiai nebūtų buvę. Bet vėlgi, o gal autorė ir buvo iš tų mimozų.
Bet kokių atveju, mūsų gydytojai, nors ir geri specialistai, vis tik šiek tiek praradę žmogiškumą. Esu susidūrusi su gydytojais (ne ginekologais-akušeriais), ypač "senosios mokyklos", kurie bet kokį klausimą priima, kaip abejonę jų kompetencija arba mano, kad pacientas pernelyg kvailas, kad suprastų jų atsakymą.
Atsakyti
Is tos pacios temos. Dar viena istorija. II dalis laukia ateityje, bet dziugu, kad toks elgesys yra keliamas i viesuma, po truputi padetis turi keistis.

Gimimas be smurto
Atsakyti