Įkraunama...
Įkraunama...

Kačių mityba

user posted image
Katę galima šerti dviem pagrindiniais būdais: natūraliu maistu, t.y. sudarant katės maisto racioną ir gamintojų pagamintu ėdalu. Kokį iš jų pasirinkti priklauso tik nuo Jūsų pačių laisvo laiko, noro ir Jūsų katės. Jei pasirinkote katę šerti natūraliu būdu, tai nereiškia, kad galėsite katei duoti bet ką nuo Jūsų stalo. Pasirinkus šį šėrimo būdą turėsite sudaryti specialų katės maisto racioną, su kuriuo ji gautų reikiamą kiekį maisto medžiagų, bei turėsite užsiimti jo paruošimu, kuris reikalauja Jūsų laisvo laiko, bei žinių. Racionai sudaromi iš įvairių produktų, todėl suintensyvėja kačių virškinimas ir geriau įsisavinamos maisto medžiagos. Sudarant racioną katėms, reikia žinoti katės maisto medžiagų poreikius, produktų maistinę vertę. Tai svarbu, nes neteisingai šeriamai katei gresia įvairios ligos. Plačiau apie natūralų kačių šėrimą galima pasiskaityti apačioje nurodytose nuorodose.

Pasirinkus antrąjį šėrimo būdą, t.y. šėrimą gamintojų pagamintu ėdalu, svarbu pasirinkti tinkamą ėdalą. Pravartu žinoti, kad kačių maistas yra skirstomas į klases.
user posted image
Žiniasklaidoje apstu kačių ėdalo reklamų, kuriose teigiama, kad būtent šis kačių maistas - geriausias, yra puikiai subalansuotas, atitinkantis visus katės poreikius ir yra rekomenduojamas veterinarų. Prisiklausę tokių tiesų, mes ramia širdimi keliaujame į artimiausią parduotuvę ir savo mylimajai augintinei nuperkame maišelį traškaus „Whiskas“, „Kitekat“, „Darling“ ar panašaus kačių ėdalo, ir esame visiškai tikri, kad tai geriausia, ką galime duoti savo katei. Deja, tai toli gražu nėra tiesa. Ar kada nors įsigilinote, kas iš tiesų yra dedama į Jūsų augintinio maistą? Palyginkime economy („Whiskas“ ) ir super premium („Orijen“ ) kačių maisto sudėtį:
    user posted image
Kaip matome, sudėtyje dominuoja grūdai (sudėtyje produktas, kurio yra daugiausiai - rašomas pirmas, o tas kurio yra mažiausiai – paskutinis), kai tuo tarpu katė yra mėsėdis gyvūnas. Grūdai neatneša naudos katės organizmui, taigi maistas neatitinka fiziologinių katės poreikių. Įdomu ir tai, kad prastos kokybės kačių maistui, naudojami „netinkami vartoti žmonėms“ grūdai. Sudėtyje taip pat rašoma, kad yra konservantų, antioksidantų, dažiklių ir visokie kitokie sintetiniai priedai. Sintetiniai priedai neturi jokios maistinės vertės, gali sukelti vėžį ar net būti nuodingi katės vidaus organams. Jie pamažu kaupiasi katės organizme, kol galiausiai tai iššaukia kokio nors organo atsisakymą.
    user posted image
Žvilgtelėję į „Orijen“ kačių ėdalo sudėtį, matome, kad tiksliai įvardintas kiekvienas ingredientas, surašytos visos papildomos sudėtinės priemonės. Taip pat matome, kad 75% sudėties yra mėsa, visiškai nėra grūdų. Tiesa ta, kad pigaus komercinio kačių maisto gamintojai naudoja grūdus kaip maisto pagrindą, nes grūdai yra pigesni nei mėsa, todėl gamintojams taip „labiau apsimoka“. Sudėtyje yra konservantų (pagalbinė medžiaga, be jų maistas sugestų per trumpą laiką), tačiau tai nėra sintetika. Dažniausiai naudojami natūralūs konservantai – Vit. E, Vit.C, rozmarino ekstraktas ar tokoferolis (Vit. E forma), kurie yra netgi naudingi katės organizmui.

user posted image
    Beveik visi economy (ir ne tik) klasės kačių maisto gamintojai priklauso didesnėms kompanijoms:
  • Nestle: Friskies ,Felix, Go Cat, Gourmet, Proplan, One, ir pan.
  • Procter & Gamble: IAMS / Eukanuba
  • Mars Inc: Katkins, Kitekat, Royal Canin ,Sheba, Whiskas ir pan.
  • Colgate - Palmolive: Hills Science Diet
    Įmonės glaudžiai susijusios, todėl iš didesnių kompanijų perperkamos maistinės atliekos keliauja į kačių maistą.
Neretai kačių augintojus „išgąsdina“ Super Premium kačių maisto kaina. Tačiau atkreipkime dėmesį į tai, kad Economy klasės maisto paros norma didesnė nei Super Premium. Taip pat Economy klasės kačių maisto katė suėda daugiau, nes jos uoslę dirginanti sintetika skatina ją ėsti. Tam, kad įsitikintumėte...
user posted image

user posted image
Svarbu skaityti ant kačių ėdalo pakelio nurodytą sudėtį. Pagrindinis gero ėdalo rodiklis – mėsa. Jos turi būti daugiausiai, ir sąraše ji turi būti pirmoji. Taip pat gerai jei mėsa, naudojama ėdalo gamybai, yra tinkama žmonių vartojimui – tai rodo gerą jos kokybę. Toliau – daržovės arba grūdai, tačiau grūdų turėtų būti mažai. Įsitikinkite, kad tai ryžiai arba avižos, vieninteliai grūdai, kuriuos organizmas bent dalinai įsisavina. Taipogi svarbu, kad sudėtyje nebūtų kukurūzų, ar jo glitimo, nes tai padidina pavojų vėžiniams susirgimams. Venkite maisto, kuriame yra mėsos atliekų (by-products, animal digest, bone meal) bei maisto, kuriame yra cukraus. Taip pat įsitikinkite, kad ėdale nėra sintetinių cheminių priedų (tokių kaip BHA, BHT, propilo galatas (propyl gallate), etoksikvinas (ethoxyquin), sodos benzoatas (sodium benzoate) ir kt.).

Taip pat svarbu, kad...
  • Šalia katės dubenėlio su maistu visuomet būtų šviežio vandens;
  • Katės dubenėliai turi būti švarūs. Įdėjus ėdalą į nešvarų dubenėlį, galite būti tikri, kad katė jo neės;
  • Jei išvykstate ilgam laikui ir paliekate katę vieną, būtinai pasirūpinkite, kad kas nors už jus pašertų katę;
  • Visuomet pažiūrėkite ar šlapio (konservuoto) kačių maisto galiojimas nėra pasibaigęs. Taip pat atidarytas šlapias kačių ėdalas turi būti sušertas per vieną parą;
  • Neperšerkite katės! Peršerta katė gali nutukti, o tai trikdo širdies darbą;
  • Katė turi ėsti ramioje vietoje. Parinkite jai ramų kampelį, kur jos niekas netrikdys;
  • Nepalikite maisto neuždengto - katė gali užlipti ant stalo (ar lentynos) ir pasivaišinti.
Neduokite katei:
  • Pieno. Jame yra laktozės, kurios kačių organizmas netoleruoja. Niekada neduokite pieno vietoj vandens. Retkarčiais katę galima palepinti pienu, bet tik nedideliu kiekiu, taip pat pasirūpinkite, kad pienas nebūtų per riebus;
  • Maisto, kurį valgote pats (dešrų, dešrelių, kotletų ir pan.), todėl, kad šis maistas neatitinka katės poreikių ir gali būti netgi kenksmingas.
Nepamirškite...
  • kad norint pripratinti katę prie kito ėdalo, tai daryti reiktų palaipsniui, maišant senąjį ėdalą su nauju, pamažu didinant naujojo ėdalo kiekį;
  • Dažnai kačių augintojams atrodo: „Jei mano katė neveislinė, jai ir ėdalo brangesnio nereikia“ - tai visiška netiesa! Nesvarbu, ar katė veislinė ar ne, ji turi gauti gerą ėdalą, kuris atitiktų jos fiziologinius poreikius. Gydymas nuo economy klasės ėdalo žalos kainuos brangiau, nei pats katės ėdalas. Kuo skiriasi veislinės ir neveislinės katės skrandis?
user posted imageuser posted image

_______________________________________________________

Kadangi sena tema baigėsi ...user posted image

Papildyta:
QUOTE(Milla* @ 2013 07 03, 16:15)
Tikrai taip - nei vienas neišsilaikys be konservantų smile.gif apie natūralius ir sintetinius taip pat žino visi, kas domisi maisto (tiek žmonių, tiek gyvūnų) sudėtimi. Bet va čia ir kyla klausimas, jeigu jie deda natūralius, kodėl neparašo? Nes pvz., ant Whiskas pakuotės tai rašo, kad su konservantais, ant daugumos kitų maistų taip pat rašo, nesvarbu ar įdėta natūralūs ar sintetiniai. Tad jei maistas ilgai išsilaiko, bet nėra parašyta apie jokius konservantus, iš kur pirkėjui žinoti, ko ten įdėta? O kažkaip aklai tikėti, kad na jau Carny tai geri, jau jie tai nieko blogo nedės, tai būtų ne visai racionalu, tas šventas tikėjimas, ypač šiais laikais smile.gif dėl sub'ų - viskas tvarkoj, gyvūnui reikia ir jų, bet vėlgi, kodėl nepažymėta, kiek procentų jų ir kiek grynos mėsos? Nes pvz. Whiskas tai rašo, 40% mėsa ir jos subproduktai (iš jų vištienos 4%) vadinas likę 36% sub'ai. O tai Carny tas negalioja? smile.gif o gal ten irgi tie patys 4% grynos mesos smile.gif bet kai nerašo, tai turbūt ir širdies neskauda ir akių nebado kaip whiskas... Apie stipriklius - visi sako, kad i maximinius maistus juos deda, bet nei whiskas etiketėje tai nėra parašyta, nei gourmet, tad iš kur traukiami tokie faktai. Ir iš kur žinoti, kad Carny jų nepridėta? Nes irgi nerašo. O ypač kvapiklių, nes Carny tikrai turi specifinį visai malonų kvapą. Aš nepeikiu nei Carny, nei Whiskas, taip pat ir negiriu jų. Manau Carny vistiek truputį kokybiškesnis, nes nėra grūdų. Tiesiog man iš smalsumo tokių klausimų yra iškilę smile.gif


tai kaip ten yra su tais sub'ais, ar ne dėl jų didesnio kiekio Carny yra pigesnis konservas, ir kodėl nerašo apie kvapiklius ir pan.?
Tiesiog man katė juos mėgsta. Ji juos valgo normaliai, stabiliai (bet ir neišprotėja tik atidarius skarbonkę, kaip pvz kokius friskies ar whiskas atidarius visos katės būna tiesog paklaiksta ir prašo dar ir dar., jie net reklamose apie tai kalba). Nes jeigu duodu kad ir žuvies, virtos vištos ar kepenėlių, ji iš pradžių valgo, o kitą dieną jau nebenori, arba net vakare jau prašo kažko kito, su konservais, sausu maistu tas pats, turiu pastoviai kaitalioti ir ieškoti kas jai patinka, tai gaunasi krūva išmesto maisto ir pinigų. Tai dabar ji visada turi sauso (sveriamo iš gyvūnų parduot.), kaitalioju pagal galimybes, ir tris kartus per dieną gauna to Carny. Nenoriu vien sausu maitint. ir nėra taip, kad aš ją pripratinau nuo kūdikystės carny valgyt, bandžiau viską, kol atradau tai ko ji neatsisako. Jeigu turėčiau daugiau pinigų pirkčiau jai pačius brangiausius konservus.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo kykute: 28 sausio 2014 - 08:26
QUOTE(devuška @ 2013 07 04, 14:43)
Kadangi sena tema baigėsi ...user posted image

Papildyta:
[size=1][/size]

tai kaip ten yra su tais sub'ais, ar ne dėl jų didesnio kiekio Carny yra pigesnis konservas, ir kodėl nerašo apie kvapiklius ir pan.?
Tiesiog man katė juos mėgsta. Ji juos valgo normaliai, stabiliai (bet ir neišprotėja tik atidarius skarbonkę, kaip pvz kokius friskies ar whiskas atidarius visos katės būna tiesog paklaiksta ir prašo dar ir dar., jie net reklamose apie tai kalba). Nes jeigu duodu kad ir žuvies, virtos vištos ar kepenėlių, ji iš pradžių valgo, o kitą dieną jau nebenori, arba net vakare jau prašo kažko kito, su konservais, sausu maistu tas pats, turiu pastoviai kaitalioti ir ieškoti kas jai patinka, tai gaunasi krūva išmesto maisto ir pinigų. Tai dabar ji visada turi sauso (sveriamo iš gyvūnų parduot.), kaitalioju pagal galimybes, ir tris kartus per dieną gauna to Carny. Nenoriu vien sausu maitint. ir nėra taip, kad aš ją pripratinau nuo kūdikystės carny valgyt, bandžiau viską, kol atradau tai ko ji neatsisako. Jeigu turėčiau daugiau pinigų pirkčiau jai pačius brangiausius konservus.


Yra Europos Sajungoje priimtas zenklinimas gyvunu pasarui, tai pagal tas taisykles ir rasoma sudetis. Maistui, importuojamam is ne Europos Sajungos valstybiu, galioja jau visai kitokie zenklinimo standartai. Galiausiai dar yra ir toks dalykas, kaip netikslus vertimas i lietuviu kalba...As asmeniskai nesigilinu i sitas vingrybes, nes tai yra "aukstoji matematika". Stengiuosi, kiek imanoma, rinktis naturalu maista tiek sau, tiek savo gyvumans. Asmeniskai Carny konservu as nepirkau. Kai seriau konservais, pirkdavau brangesnius. Siuo metu konservu visiskai atsisakiau del keleto priezasciu. As sutinku, kad tie Carny nera geriausias variantas, bet jie yra aukstesnes klases negu Wiskis ir Friskis, juose nera grudu ir kaina palyginti nedidele. Vat tokie butu privalumai.
Atsakyti
O kaip yra su sauso maisto rūšies keitimu? Ar būtina (rekomenduotina) po kažkurio laiko keisti, ar galima ilgai ir sėkmingai maitinti tuo pačiu?
Šeriu saviškę Acana su ėriena. Jau kokius penkerius metus ėda tą patį. smile.gif Su sveikata katei viskas tvarkoje, maisto neriboju, nenutukusi. Tuo metu, kai rinkau, sudėtis Acanos buvo įvardinama kaip gera. Nuo stalo geriausiu atveju gauna kokios virtos mėsos, kiaušinio ar jogurto, bet taip būna tik kelis kartus per mėnesį.
Savu laiku, kai tik parsinešiau katę, jai su skrandžiu buvo nelabai gerai, nemažai pavargau, kol maistą atrinkau. Bet gal dėl tuo metu pasilpusio organizmo, neatmetu, kad dabar tokių problemų nebūtų.
Atsakyti
QUOTE(zomša @ 2013 07 05, 00:11)
O kaip yra su sauso maisto rūšies keitimu? Ar būtina (rekomenduotina) po kažkurio laiko keisti, ar galima ilgai ir sėkmingai maitinti tuo pačiu?
Šeriu saviškę Acana su ėriena. Jau kokius penkerius metus ėda tą patį. smile.gif Su sveikata katei viskas tvarkoje, maisto neriboju, nenutukusi. Tuo metu, kai rinkau, sudėtis Acanos buvo įvardinama kaip gera. Nuo stalo geriausiu atveju gauna kokios virtos mėsos, kiaušinio ar jogurto, bet taip būna tik kelis kartus per mėnesį.
Savu laiku, kai tik parsinešiau katę, jai su skrandžiu buvo nelabai gerai, nemažai pavargau, kol maistą atrinkau. Bet gal dėl tuo metu pasilpusio organizmo, neatmetu, kad dabar tokių problemų nebūtų.


Jeigu maistas tinka ir katinas dar turi problemu su skrandziu, tai tik dziaukites, kad atradot tinkama maista ir nekeiskit.
Atsakyti
kas maitinate katinukus Arden Grange maistu - man veterinarijoje pasakė, jog keičiasi jo pakuotė, brangs maistukas ir nebe visos rūšys liks doh.gif paėmėm paskutinį maišą pas juos su menke sausiako.
Atsakyti
QUOTE(žemuogienė @ 2013 07 05, 14:02)
kas maitinate katinukus Arden Grange maistu - man veterinarijoje pasakė, jog keičiasi jo pakuotė, brangs maistukas ir nebe visos rūšys liks doh.gif paėmėm paskutinį maišą pas juos su menke sausiako.


Kiek žinau, gamintojas keičia sudėtį - ryžius keičia bulvėmis, visos rūšys bus begrūdės, "grain-free". Menkė su bulvėmis ir taip buvo tokia, taigi ji nesikeis. O jei katinui tinka maistukas su bulvėmis, bus dar geriau: galima bus rinktis iš vištienos su bulvėmis, lašišos su bulvėmis ir light su bulvėmis smile.gif Begrūdžių mėgėjams tokia naujiena nėr bloga.
Blogiau įprastą maistą valgiusiems: begrūdis maistukas visuomet yra brangesnis, nei su grūdais (grūdai pigesni, jie mažina maisto kainą (bet tuo pačiu ir virškinamumą)). 4u.gif
Taip kad stipriai panikuoti nevertėtų. mirksiukas.gif
Atsakyti
Sveikos,

gal kuri kauniete kartais lankosi Urmo bazeje, ten atsidare Thomas Philipps parduotuve ir siuo metu tik ji turi maisto, kuri eda musu kate, gal galetumete pagelbeti? Mes is Panevezio ir iki Kauno kazkaip nenuvaziuojame, o stai Siauliai ir Vilnius to maisto neturi ( paklausus ir iskart isperkamas, vos atveza).
Jei kas galetu pagelbeti su nupirkimu bei issiuntimu ( o gal kartais lankotes Pnvzio mieste)- neliktume skolingi :-)
Brukstelekite az.
Atsakyti
Mano katei metai. Ji eda sausa maista, kartais-konservus. Perku is Kikos. Bet visiskai needa jokios zalios mesos, taip pat needa pienisku produktu. Ar tai normalu?
Atsakyti
QUOTE(KaterinaLy @ 2013 07 09, 11:17)
Mano katei metai. Ji eda sausa maista, kartais-konservus. Perku is Kikos. Bet visiskai needa jokios zalios mesos, taip pat needa pienisku produktu. Ar tai normalu?


Ne, visiškai nenormalu. Tuoj pat imkites priemonių ir normalizuokite katę.


Atsakyti
QUOTE(kykute @ 2013 07 09, 10:44)
Kiek žinau, gamintojas keičia sudėtį - ryžius keičia bulvėmis, visos rūšys bus begrūdės, "grain-free". Menkė su bulvėmis ir taip buvo tokia, taigi ji nesikeis. O jei katinui tinka maistukas su bulvėmis, bus dar geriau: galima bus rinktis iš vištienos su bulvėmis, lašišos su bulvėmis ir light su bulvėmis smile.gif Begrūdžių mėgėjams tokia naujiena nėr bloga.
Blogiau įprastą maistą valgiusiems: begrūdis maistukas visuomet yra brangesnis, nei su grūdais (grūdai pigesni, jie mažina maisto kainą (bet tuo pačiu ir virškinamumą)).  4u.gif
Taip kad stipriai panikuoti nevertėtų.  mirksiukas.gif


ne, nepanikuoju, tik galvoju kad kol suės šitą maišą, galėtų jau naujasis būti prekyboje, nes kaitalioti visai nenorėčiau smile.gif lauksim naujovių, ačiū už informaciją.
Atsakyti
QUOTE(KaterinaLy @ 2013 07 09, 14:17)
Mano katei metai. Ji eda sausa maista, kartais-konservus. Perku is Kikos. Bet visiskai needa jokios zalios mesos, taip pat needa pienisku produktu. Ar tai normalu?

Kiekviena kate, kaip ir kiekvienas zmogus - turi savo ypatumus, kurie keiciasi begant laikui.
Daug kaciu nevalgo vieno ar kito produkto ar net visos rusies (sauso, konservu, zalio ir tt). Tam gali buti daug priezasciu.O ir dazniai tiesiog nepripratina nuo vaikystes.

Kartais, kate su laiku pradeda atsisakyneti vienos rusies mitybos (pvz valge tik "natura" ar tik "sausiukus" , ir po truputi , bet stabiliai santykis keiciasi, iki visisko atsisakymo vienos rusies.

O ir daznai (tai naturaliai mitybai budinga) - kates tiesiog "atsivalgo" vienos rusies produkto.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo adca: 10 liepos 2013 - 14:33
QUOTE(KaterinaLy @ 2013 07 09, 14:17)
Mano katei metai. Ji eda sausa maista, kartais-konservus. Perku is Kikos. Bet visiskai needa jokios zalios mesos, taip pat needa pienisku produktu. Ar tai normalu?


na aš jūsų vietoj neistikėčiau, kad katė valgys ir sausą, ir žalią maistą vienu metu..kai katalioji maistą gyvūnui gali būti sunku virškinti, o pienas nebūtinas joms kiek žinau, ir gali kai kurioms net trydą paleist, ne visos mėgsta vienodus produktus, čia toks stereotipas vyrauja, kad katė pieną vietoj vandens laka
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo devuška: 12 liepos 2013 - 21:40