Įkraunama...
Įkraunama...

Maisto gamyba Kazane

Sveiki Visiems,

Manau, verta atidaryti atskirą temą, skirtą maisto gamybai kazano puode. Aš jį esu labai pamėgęs. Maistas gaunasi skanus, o kepimo procesas įspūdingas. Ypač smagu, kai gamini svečiams - visi stovi nosį į puodą sukišę biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif . Nežinau kaip kitiems, bet mano šeimyna labiau mėgsta patiekalus gamintus kazane, nei tadicinius gamtoje keptus šašlykus, ar ką pačirškinto ant grotelių... Nors gamyba "ant anglių" šeimyna taip pat pripažįsta...

Nekartosiu jau forume išdėstyto mano aprašymo apie plovo gamybą. Tik pasakysiu, kad pas mus tai patiekalas numeris 1 kazane. Aprašymą galite surasti šia nuoroda:Plovas

Rolandas
LY5RJ (Jaugaro)
Atsakyti
Kavurma - Šurpa

Sveiki Visiems,
Jau ne pirmi metai, kai kazane gaminu plovą. Nors ir labai skanus patiekalas, tačiau šiame puode galima pagaminti dar daug skanių patiekalų. Šiandien Jūsų kritikai siūlau patiekalą Kavurma-Šurpa.
Taigi, pradedam.

Naudojami ingredientai:
- Avienos mentė – apie 1kg;
- Morkos - 1kg;
- Svogūnai - 1kg;
- Bulvės – apie 1kg;
- Marinuoti savo sultyse pomidorai – 800 g indelis
- Aliejus - 300g;
- Bulgariški pipirai - 2 vnt;
- 1 česnako galvutė.
- Zyra (dar vadinama Kuminas). Jo galima nusipirkti Vilniuje, Basanavičiaus 18 esančioje prieskonių parduotuvėje „Skonio studija“);
- Aitrioji paprika, druska, kvapnieji pipirai, kalendra, ir kiti prieskoniai...
https://lh6.googleus...ys detaliau.JPG
Pradedame paruošiamuosius darbus:
Supjaustome avies mentį postambiais gabaliukais. Na, kaip šašlykui, taip 3x2 cm.
https://lh3.googleus...426-no/Mesa.JPG
Likęs kaulas – šventė mano augintiniui....
https://lh4.googleus...h426-no/Suo.JPG

Supjaustome puslankiais svogūnus, bulgariškus pipirus bei morkas. Pasiruošiam reikiamą kiekį aliejaus:
https://lh6.googleus...-no/Aliejus.JPG
https://lh6.googleus...tines dalys.JPG






Papildyta:
Paruošiamieji darbai baigti. Liko viską „nugabenti“ arčiau kazano ir.... pirmyn. Nuo šios akimirkos aš nuo gamybos puodo atsitraukiu ne ilgiau, kaip minutei. Reikalas tame, kad beveik visas procesas (išskyrus baigiamąjį etapą) gaminamas esant aukštai temperatūrai. Ir koks ilgesnis „pasvajojimas“ gali pagadinti galutinį rezultatą. Taigi, Startinė pozicija:
https://lh6.googleus...to pozicija.JPG
Ir Startas. Važiuojam....
Pradžioje įkaitiname kazaną, tada supilame aliejų.

https://lh5.googleus...-no/Kazanas.JPG
Įkaitiname aliejų. Kaip sužinoti, kad aliejus įkaito yra daug būdų – kas lašina vandens lašiuką, kas ką įmeta. Aš darau paprasčiau: pradeda kilti dūmelis nuo aliejaus paviršiaus – reikiama temperatūra pasiekta.
Kadangi kepame „ant aliejaus“, aliejų reikia „išvalyti“. Nežinau kiek tai efektyvu, bet man tai padaryti visai nesunku. O jei literatūroje rašo, kad nuo to gerėja skonis, tai kodėl nepadarius....
Daroma tai taip: Į įkaitintą aliejų įdedama svogūno galvutė ir kepama kol pajuoduoja. Tikinama, kad į šią galvutę sueina „negerosios“ aliejaus medžiagos. Gal ir teisybė... Vėliau tą pajuodusį tvarinį tiesiog išmetam.
https://lh4.googleus...no/Svogunas.JPG
Dedame mėsą. Oi, kaip ji smagiai čirškinasi.... Kepame pamaišydami, kol mėsa pasidengia apkepta plutele. Pasikartosiu – visas procesas vyksta aukštoje kepimo temperatūroje. Ir einamu momentu reikia, kad mėsa ne iškeptų, bet apkeptų.
https://lh6.googleus...Mesa apkepe.JPG

Kai mėsa apkepė, sudedame svogūnus. Pradžioje, na, taip kelias minutes nemaišome – leidžiame kiek svogūnams suminkštėti.
https://lh3.googleus...unai kazane.JPG
Vėliau kepame pastoviai pamaišydami. Kepame, kol svogūnai tampa „gražios gintarinės“ spalvos....
https://lh6.googleus... jau iskepe.JPG

Žinoma, nepamirštame ir ugnelę prižiūrėti....

Kai svogūnai apkepė, kraunam morkas. Morkas kepame taip 5-7 minutes. Jos turi „sukristi“ bet dar šiek tiek būti kietokos.
Dabar aš sudedu prieskonius. Kiekvienas deda pagal savo išmanymą, o aš parašysiu savas proporcijas:
- Zyra - 2 valomieji šaukštai;
- Aštrioji paprika – 1 arbatinis šaukštas;
- Kalendra - 1 arbatinis šaukštas;
- Žiupsnelis juodų kvapniųjų pipirų;
- Stambiai pjaustyta česnako galvutė;
- Druska
- Lauro lapai;
https://lh3.googleus...prieskonius.JPG

Sudedame bulgariškus pipirus, pomidorus.
https://lh4.googleus...ski pipirai.JPG
Ir vėl ta pati istorija: kiek palaikom nemaišydami, o vėliau kartas nuo karto pamaišome.
Dabar sumažiname ugnies intensyvumą (iš pozicijos „labai karšta“ į poziciją „karšta“ smile.gif smile.gif smile.gif ), ir troškiname turinį. Kada baigti? Man, tai tiesiog pati širdis pasako – „jau viskas paruošta“. Jei rimtai, tai procesas vyksta taip 25 -30 minučių. Jei trūksta, įpilame vandens. Nedaug – taip iki stiklinės.
https://lh6.googleus...no/DSC_0066.JPG
Kai troškinimas eina į pabaigą sukrauname bulves.
https://lh6.googleus...no/DSC_0069.JPG


Papildyta:
Užpilame vandeniu. Kiek jo – tiksliai nepasakysiu. Pilu tiek, kad viskas būtų apsemta. Vandenį pilu jau užvirintą.
https://lh6.googleus...no/DSC_0073.JPG
Palaukiame kol viskas pradės smagiai burbuliuoti....
Kai vanduo užvirė, mažiname krosnelės kaitrą iki „mažos“, uždengiame dangčiu (aš uždengiu paprasčiausiu „bliūdu“). Paliekame taip minučių 30-45 troškinimuisi.

Po 30-45 minučių nukeliam dangtį, patikriname, ar išvirė bulvės.
user posted image


Kaip ir viskas.... Dedam į lėkšte ir valgom...
Pabaigai:
Labai tinka į lėkštę ant patiekalo uždėti smulkiai pjaustyto svogūno ir petražolių mišinį.

Liko visiems palinkėti SKANAUS
JAUGARO (LY5RJ)
Rolandas
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo irmulia: 12 rugpjūčio 2013 - 09:01
Kavurma - Šurpa

Sveiki Visiems,
Jau ne pirmi metai, kai kazane gaminu plovą. Nors ir labai skanus patiekalas, tačiau šiame puode galima pagaminti dar daug skanių patiekalų. Šiandien Jūsų kritikai siūlau patiekalą Kavurma-Šurpa.
Taigi, pradedam.

Naudojami ingredientai:
- Avienos mentė – apie 1kg;
- Morkos - 1kg;
- Svogūnai - 1kg;
- Bulvės – apie 1kg;
- Marinuoti savo sultyse pomidorai – 800 g indelis
- Aliejus - 300g;
- Bulgariški pipirai - 2 vnt;
- 1 česnako galvutė.
- Zyra (dar vadinama Kuminas). Jo galima nusipirkti Vilniuje, Basanavičiaus 18 esančioje prieskonių parduotuvėje „Skonio studija“);
- Aitrioji paprika, druska, kvapnieji pipirai, kalendra, ir kiti prieskoniai...
https://lh6.googleus...ys detaliau.JPG
Pradedame paruošiamuosius darbus:
Supjaustome avies mentį postambiais gabaliukais. Na, kaip šašlykui, taip 3x2 cm.
https://lh3.googleus...426-no/Mesa.JPG
Likęs kaulas – šventė mano augintiniui....

https://lh4.googleus...h426-no/Suo.JPG
Supjaustome puslankiais svogūnus, bulgariškus pipirus bei morkas. Pasiruošiam reikiamą kiekį aliejaus:
https://lh6.googleus...-no/Aliejus.JPG

https://lh6.googleus...tines dalys.JPG




Papildyta:
Paruošiamieji darbai baigti. Liko viską „nugabenti“ arčiau kazano ir.... pirmyn. Nuo šios akimirkos aš nuo gamybos puodo atsitraukiu ne ilgiau, kaip minutei. Reikalas tame, kad beveik visas procesas (išskyrus baigiamąjį etapą) gaminamas esant aukštai temperatūrai. Ir koks ilgesnis „pasvajojimas“ gali pagadinti galutinį rezultatą. Taigi, Startinė pozicija:
https://lh6.googleus...to pozicija.JPG
Ir Startas. Važiuojam....
Pradžioje įkaitiname kazaną, tada supilame aliejų.
https://lh5.googleus...-no/Kazanas.JPG
Įkaitiname aliejų. Kaip sužinoti, kad aliejus įkaito yra daug būdų – kas lašina vandens lašiuką, kas ką įmeta. Aš darau paprasčiau: pradeda kilti dūmelis nuo aliejaus paviršiaus – reikiama temperatūra pasiekta.
Kadangi kepame „ant aliejaus“, aliejų reikia „išvalyti“. Nežinau kiek tai efektyvu, bet man tai padaryti visai nesunku. O jei literatūroje rašo, kad nuo to gerėja skonis, tai kodėl nepadarius....
Daroma tai taip: Į įkaitintą aliejų įdedama svogūno galvutė ir kepama kol pajuoduoja. Tikinama, kad į šią galvutę sueina „negerosios“ aliejaus medžiagos. Gal ir teisybė... Vėliau tą pajuodusį tvarinį tiesiog išmetam.
user posted image
Dedame mėsą. Oi, kaip ji smagiai čirškinasi.... Kepame pamaišydami, kol mėsa pasidengia apkepta plutele. Pasikartosiu – visas procesas vyksta aukštoje kepimo temperatūroje. Ir einamu momentu reikia, kad mėsa ne iškeptų, bet apkeptų.
user posted image

Kai mėsa apkepė, sudedame svogūnus. Pradžioje, na, taip kelias minutes nemaišome – leidžiame kiek svogūnams suminkštėti.
user posted image



Papildyta:
Vėliau kepame pastoviai pamaišydami. Kepame, kol svogūnai tampa „gražios gintarinės“ spalvos....
user posted image

Žinoma, nepamirštame ir ugnelę prižiūrėti....

Kai svogūnai apkepė, kraunam morkas. Morkas kepame taip 5-7 minutes. Jos turi „sukristi“ bet dar šiek tiek būti kietokos.

Dabar aš sudedu prieskonius. Kiekvienas deda pagal savo išmanymą, o aš parašysiu savas proporcijas:
- Zyra - 2 valomieji šaukštai;
- Aštrioji paprika – 1 arbatinis šaukštas;
- Kalendra - 1 arbatinis šaukštas;
- Žiupsnelis juodų kvapniųjų pipirų;
- Stambiai pjaustyta česnako galvutė;
- Druska
- Lauro lapai;
user posted image

Sudedame bulgariškus pipirus, pomidorus.
user posted image
Ir vėl ta pati istorija: kiek palaikom nemaišydami, o vėliau kartas nuo karto pamaišome.
Dabar sumažiname ugnies intensyvumą (iš pozicijos „labai karšta“ į poziciją „karšta“ smile.gif smile.gif smile.gif ), ir troškiname turinį. Kada baigti? Man, tai tiesiog pati širdis pasako – „jau viskas paruošta“. Jei rimtai, tai procesas vyksta taip 25 -30 minučių. Jei trūksta, įpilame vandens. Nedaug – taip iki stiklinės.
user posted image



Papildyta:
Kai troškinimas eina į pabaigą sukrauname bulves.
user posted image

Užpilame vandeniu. Kiek jo – tiksliai nepasakysiu. Pilu tiek, kad viskas būtų apsemta. Vandenį pilu jau užvirintą.
user posted image
Palaukiame kol viskas pradės smagiai burbuliuoti....
Kai vanduo užvirė, mažiname krosnelės kaitrą iki „mažos“, uždengiame dangčiu (aš uždengiu paprasčiausiu „bliūdu“). Paliekame taip minučių 30-45 troškinimuisi.

Po 30-45 minučių nukeliam dangtį, patikriname, ar išvirė bulvės.
user posted image


Kaip ir viskas.... Dedam į lėkšte ir valgom...
Pabaigai:
Labai tinka į lėkštę ant patiekalo uždėti smulkiai pjaustyto svogūno ir petražolių mišinį.

Liko visiems palinkėti SKANAUS drinks_cheers.gif
JAUGARO (LY5RJ)
Rolandas
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo irmulia: 12 rugpjūčio 2013 - 09:03
Be priekaištų. Bravo thumbup.gif Smagu žiūrėti ir skaityti.

Tik norėjau paklausti, ar tame kazane labai maistas limpa prie sienelių? Kiek suprantu, jis yra špižinis ir reikia labai gerai įkaitinti iki sudedant produktus kepimui.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo egesichora: 07 rugpjūčio 2013 - 22:11
Kaip ir kiekvienas įrenginys (šiuo atveju puodas) turi savo charakterį smile.gif smile.gif smile.gif . Nusipirkus jį naują, reikia pradžioje atitinkamai paruošti. Jei kam reikės papasakosiu - tai visai nesudėtinga. Vėliau dirba "kaip daina". Jame galima greičiau maistą sudeginti, nei prisvilinti. Jo forma - "perpjautas kamuolys". Nors ir mažiausias skysčio kiekis puode, jis skirstosi "į viršų" labai tolygiai. Todėl visai nesvarbu kokį kiekį jame gaminsi. Esu gamines ir 30 ltr ir 3 ltr. Gaunasi puikiai.
Gamindamas pastebėjau, kad dėl savo formos, kazanas labai tolygiai paskirsto šilumą per visą tūrį. Ten tiesiog nebūna, kad viena vieta kepa, o kita ne....
Kai jo neturėjau, maistą gaminau turistiniame špyžiniame puode. O ten visai kas kita. Ten gaminamą maistą esu ne kartą "prisvilinęs".
Aš tik už kazaną. Patikėkit, maisto gamyba jame - vienas malonumas. Net pyragą esu jame kepęs. Kai kepsiu kitą kartą, reikės aprašymą su foto įdėti. Na, jei nepamiršiu doh.gif

JAUGARO (LY5RJ)

Rolandas
Atsakyti
Sveiki, jrolis,

noriu paklausti, kiek porciju iseina is recepte nurodytu ingridientu kiekio? Dekui.
Atsakyti
Niekada neskaičiavau. O ir porcijomis niekada ir nedalinau.... Pats smagumas, kai liepi visiems eiti prie puodo ir dėtis.... kiek širdis geidžia. Na , 10 žmonių pavalgo. Čia vėl priklauso kas kiek "kerta". Pavyzdžiui, jei susirinks kompanija paauglių vaikinų, tai ir 5 nepavalgys..... Čia aš pagal savo sūnaus apetitą rašau.... biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
Atsakyti
Ką dar gaminate kazane? Įsigijome ir mes šitą daiktą. Gal savaitgalį reikės šurpa išbandyti. Plovą gaminti bijau, kad nepridegtų ax.gif

Papildyta:
QUOTE(jrolis @ 2013 08 07, 14:25)
Kavurma - Šurpa

Dabar sumažiname ugnies intensyvumą  (iš pozicijos „labai karšta“ į poziciją „karšta“  smile.gif  smile.gif  smile.gif ), ir troškiname turinį.


kaip reikia sumažinti ugnies intensyvumą ax.gif ?
Atsakyti
QUOTE(Trolėmolė @ 2015 06 04, 23:22)
Ką dar gaminate kazane? Įsigijome ir mes šitą daiktą. Gal savaitgalį reikės šurpa išbandyti. Plovą gaminti bijau, kad nepridegtų  ax.gif

Papildyta:
kaip reikia sumažinti ugnies intensyvumą  ax.gif ?


Gaminu labai daug ką. Maistas gaunasi skanus ir kiek kitokio skonio nei įprasta. Receptų daugiau čia nededu, nes likau nesuprastas moderatorių, ir dalis norimos su Jumis pasidalinti informacijos buvo tiesiog išmesta. Turiu savo blogą - pabandykit susirasti.

Kas liečia ugnies intensyvumą - tai reikia tiesiog sumažinti malkų kiekį smile.gif smile.gif smile.gif . Galima dalį ištraukti iš po puodo. Aš darau paprasčiau - tiesiog šliukštelėju vandens į ugnį. Ugnis prislopsta.

Rolandas (JAUGARO)
Atsakyti
QUOTE(jrolis @ 2015 06 05, 08:16)
Gaminu labai daug ką. Maistas gaunasi skanus ir kiek kitokio skonio nei įprasta. Receptų daugiau čia nededu, nes likau nesuprastas moderatorių, ir dalis norimos su Jumis pasidalinti informacijos buvo tiesiog išmesta. Turiu savo blogą - pabandykit susirasti.

Kas liečia ugnies intensyvumą - tai reikia tiesiog sumažinti malkų kiekį  smile.gif  smile.gif  smile.gif . Galima dalį ištraukti iš po puodo. Aš darau paprasčiau - tiesiog šliukštelėju vandens į ugnį. Ugnis prislopsta.

Rolandas (JAUGARO)


Ačiū už atsakymą. Bandysim eksperimentuoti.
Atsakyti
QUOTE(jrolis @ 2015 06 05, 08:16)
...Aš darau paprasčiau - tiesiog šliukštelėju vandens į ugnį. Ugnis prislopsta.

blink.gif Taip ir akis išpilikt galima doh.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo pašnekutė: 04 lapkričio 2015 - 19:02
Aš gi nesakau, kad galvą į krosnį kišti reikia.... Reikia tik puoduko, kito vandens...
Atsakyti