Įkraunama...
Įkraunama...

Fotografijos pradžiamokslis

FOTOGRAFIJOS PRADŽIAMOKSLIS

Prisijungti prie mūsų flickr.com grupės galite čia, paspausdami "Join this group" mygtuką. Prisijungę rasite naudingą literatūrą, nuorodas.


SVARBI INFORMACIJA

Kaip įkelti nuotrauką iš
Flickr.com:
Pirmiausia prisijungiame prie Flickr. Įkeliame ten savo nuotrauką. Atsidarome tą nuotrauką. Spaudžiame dešinį pelės klavišą ant nuotraukos ir išsirenkame dydį (mėlynai būna parašyta). Kai atsidaro nuotrauka, spaudžiame dešinį pelės klavišą ir renkamės Copy image location. Ir kopijuojame čia į IMG lauką. Filmukas, kuriame parodoma kaip tai padaryti.

Žinutes cituoti su fotografijomis draudžia forumo taisyklės. Ši tema ne išimtis. Taupykime forumo serverio resursus.

Kritika, komentarai
Mes išsakom tik savo nuomonę. Jei nuotrauka įdomi, verta nors menkiausio dėmesio, bet trūksta menko pakadravimo, sulauksite tokios ar panašios kritikos: nukirpčiau tą pusę arba, pvz., pašviesinčiau, padidinčiau kontrastą, pastumdyčiau levelius (techninė pusė, kurią mes čia ir bandom kuo labiau įvaldyt ir turėti omenyje kitą kartą fotografuojant). O jei nuotrauka yra tiesiog nuotrauka, kuriai joks techninis pataisymas nepadės nei apkarpius, nei pakontrastinus (pvz., nuobodus siužetas nepasikeis), tą irgi, deja, išgirsite.
Kaip padaryti, kad nuotrauka būtų įdomi - asmeninės išmonės, noro išmokti ir pajautimo dalykas... Niekas Jums nepasakys "pasilenk, palįsk po medžiu, apsisuk apie savo ašį, o dabar spausk". Juk geri kūriniai atsiranda, kai sugalvoji, kaip fotografuojamus objektus parodyt kitaip, įdomiai, kad visi pasakytų "tu matai, kaip galima, nepagalvojau". Mes galime padėti vieni kitiems ir pasiūlyti, ką daryt techniškai kitaip, bet ką daryt siužetiškai kitaip - tai turi pajusti pats fotografuojantysis.

Apie klausimus.
Temon ateinančius naujus žmones ypatingai skatiname pačius ieškoti informacijos, šviestis, domėtis, skaityti, googlinti. Ypač - pasiskaityti flickr temą, ten rasite nemažai atsakymų bei googlinti baziniais klausimais (kas yra išlaikymas, kas yra diafragma, koks jų tarpusavio ryšys, kas yra fokusas, kas yra bokeh, kas yra WB ir pan. ) smile.gif Ir tik tuomet, jei kūliais verčiatės ir vis tiek nerandate atsakymo į Jums rūpimą klausimą arba atsakymo nesuprantate, klauskite apie tuos bazinius dalykus temoje. Supraskite mus, mes tuos klausimus girdime šimtus kartų, o atsakymai yra pasiekiami labai lengvai. Be to, savarankiška informacijos paieška ir jos studijavimas, manome, padeda geriau įsisavinti informaciją. O pirminis informacijos šaltinis yra JŪSŲ FOTOAPARATO INSTRUKCIJA. Perskaitykite ją kelis kartus, tai puikus literatūros kūrinys besimokantiems fotografuoti smile.gif

Ankstesnės temos:
100 tema 101 tema 102 tema 103 tema104 tema 105 tema 106 tema 107 tema 108 tema 109 tema110 tema 111 tema 112 tema 113 tema114 tema 115 tema 116 tema 117 tema 118 tema 119 tema 120 tema 121 tema 122 tema 123 tema 124 tema 125 tema 126 tema127 tema 128 tema 129 tema 130 tema 131 tema 132 tema 133 tema 134 Tema 135 tema 136 tema 137 tema 138 tema 139 tema 140 tema 141 tema 142 tema 143 tema 144 Tema 145 Tema 146 Tema 147 tema 148 tema 149 tema 150 tema 151 tema 152 tema 153 tema 154 tema 155 tema 156 tema 157 tema 158 tema 159 tema 160 tema 161 tema 162 tema 163 tema 164 tema 165 tema 166 tema

Kaip įsilieti į fotografų pradžiamokslių (ir ne tik) gretas

Norintiems prisijungti prie mūsų, rekomenduojama paskaitinėti dvi tris ankstesnes temas bei atlikti techninius namų darbus. Taip pat į namų darbus žvelgti atsakingai. Juos darote ne mums, o sau.

Jie turi būti pateikti tvarkingai, objektas sufokusuotas. Atidžiai, kūrybingai rinkitės fotografuojamus objektus namų darbams, sužiūrėkite aplinką. Nefotografuokite vaikų žaislų, čiulptukų, trupinių, kosmetikos, buitinių valymo priemonių, higienos reikmenų, skulptūrėlių ir pan. Estetikos elementas - privalomas. Pagalvokite apie tvarkingumą, derančias spalvas, foną ir kt. dalykus. Horizontas privalo būti tiesus.

Nebūtina per vieną dieną atlikti ir priduoti namų darbus. Įsiskaitykit į užduotį, apgalvokit, kokį daiktą imsit, kur jį dėsit ir prie kokio fono, kokia bus šviesa, kokie reikalingi nustatymai. Sulaukit tinkamo paros meto ir tada darykite namų darbus.

Atlikit VISUS namų darbus paeiliui. Jie buvo parinkti tikslingai ir tikrai palengvins, o gal ir pagreitins mokymosi procesą. Namų darbus galit sukelti visus kartu arba po vieną. Užskaityti namų darbai, kai gaunate tris Taip. Jei Jūsų namų darbai pasimeta tarp diskusijų, po kelių psl. pacituokite savo žinutę ir paprašykite komentarų namų darbams. Taip priminsite mums apie save.

*Kelkite sumažintas foto, kad neištampytų psl., ir, kad būtų aiškiai matomas skirtumas;
*Nekarpykite namų darbų foto. Sužiūrėkite viską taip, kad nereiktų karpyti;
*Visose foto turi būti aiškus fokusas, be jo toli nevažiuosim;
*Nekelkite nuorodų, įkelkite foto. Sutaupysite tų, kurie užskaitys, laiką;
* Į skyrelį galima patekti ir neatlikus namų darbų, bet pateikus tris kokybiškas foto, kurios patvirtintų, kad jums tų ND atlikti nereikia. Norint priimti be ND būtina pasitarti bent keliems senbuviams, o ne tik ką ND atsiskaičiusiems.



Namų darbų užduotys


1. Trys objektai. Fotografuojame tris priešais fotoaparatą esančius objektus, paeiliui fokusuodami į pirmą, antrą, ir trečią. Geriausia, kad objektai būtų vienas už kito, bet ne vienoje linijoje, o kiek pastumti į šoną, kaip parodyta pvz . Viso turi būti trys nuotraukos. Šio namų darbo tikslas išmokti fokusuoti objektus ne tik kadro centre. Pasirinkite lygų pagrindą bei foną. Stenkitės, kad fono linija nebūtų kreiva, kad jūsų pasirinkti daiktai negriūtų į vieną ar kitą pusę.
Pavyzdys:
user posted image
2. Fotografuojame pasirinktą objektą nekeisdami atstumo, nezūmindami, tik kaitaliodami diafragmą: didžiausia, mažesnė, dar mažesnė. Pvz., f/2, f/11 ir f/20. Mažindami diafragmą reguliuokite išlaikymą ir ISO. Surašykite prie kiekvienos fotografijos nustatymus. Palikite atstumus tarp objekto ir fono.
Pavyzdys:
user posted image
Nuotraukų autorė St. Sofi

3. Fotografuojame objektą nekeisdami diafragmos, nekeisdami atstumo iki objekto, bet zūmindami - t.y. keisdami objektyvo židinio nuotolį. Pasirenkamas vienas fotografavimo taškas, tada vis arčiau ir arčiau "pritraukiat" objektyvu objektą. Pasirinkite “margą” foną, kadangi jame geriausiai matysis, kaip keičiasi fonas, keičiant židinio nuotolį. Kuo didesnis židinio nuotolis, tuo labiau išsiliejęs fonas turi gautis.
Pavyzdys:
user posted image
Nuotraukų autorė -Tynka-

4. Fotografuojame objektą nekeisdami diafragmos, nezūmindami, bet fiziškai keisdami atstumą iki objekto. Iš toliau, iš arčiau ir iš visai arti. Čia irgi siūlomas kuo margesnis fonas, kad aiškiai matytųsi, kaip jis keičiasi fotografuojant iš skirtingų atstumų.
Pavyzdys:
user posted image
Nuotraukų autorė -Tynka-

5. WB nustatymas. Baltą daiktą fotografuojame 2-jose aplinkose: natūraliame ir dirbtiniame apšvietime (kambario šviestuvai, be blico!). Kad geriau matytume skirtumą, darome po 3 foto kiekviename apšvietime - automatiniu wb režimu, pusiau automatiniu (natūraliam – debesėlis, pavėsis, dirbtiniam apšvietimui – lemputė ir kt.) režimu ir rankiniu wb režimu.
WB pavyzdys natūraliame apšvietime:
user posted image
Nuotraukų autorė korete

WB pavyzdys dirbtiniame apšvietime:
user posted image
Nuotraukų autorė korete

Siekite tikslo, nenuleiskit rankų ir tikrai tobulėsit. Štai keli pvz., kaip pasikeitė kelių mūsų narių darbai jiems mokantis temoje. Matosi skirtumas, ar ne? smile.gif

Alabamos darbai pradžioje ir dabar

user posted image

Vilnis darbai pradžioje ir dabar

user posted image

Daugiau pvz. kaip mes tobulėjom rasite čia

Projektas: fotografai, kurių darbus vertėtų pamatyti

Victor Schrager

user posted image
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo sayonara: 05 rugsėjo 2013 - 07:23
labas rytas,

o jetau pagaliau smile.gif Dėkui Say smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Mangute @ 2013 09 05, 08:15)
labas rytas,
o jetau pagaliau smile.gif Dėkui Say smile.gif


Mangute, iš anksto įspėju labai didelėmis labai raudonomis raidėmis - aš nepiktai smile.gif Padiskutuokim wink.gif (labai neįsijausdamos). Niekam nenoriu užmauti nei apynasrio, nei supančioti rankų ar užsiūti burnos (sau - kartais biggrin.gif). Bet. Sakyk, ką duoda temai nevienkartiniai vienažodžiai Tavo pasisakymai: "sveikos", "sveikos ciocios" (čia iš anos temos, kažkaip užstrigo) ir pan.? Dabar įsivaizduok, kas būtų, jei kiekviena gyva ar mirusi siela jaustų pareigą tau atsakyti "Sveika, Mangute" smile.gif Mano galva, taip tik sparčiau užsibaigia tema, o tada tenka nekantriai laukti pateptųjų, kuriems valia atverti naujus vartus. Taip, mušuos į krūtinę, prie spartesnio temos nusibaigimo pati gerokai prisidedu, bet vis tik stengiuos ne tik pasižymėti teritoriją ax.gif Tikiuos, neįsiskaudinsi smile.gif
p.S. Jokiu būdu neteigiu, kad kiekvienas pasisakymas privalo būti aukso vertės (iš kur tiek aukso paimt? biggrin.gif), bet, manau, mintis aiški ax.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Iks: 05 rugsėjo 2013 - 09:54
Tikrai, tik pasisveikinimas šiame skyrelyje yra priskiriamas offtopinimui... Mangute, prašom nesupykti, bet ir tinkamai į tai sureaguoti. mirksiukas.gif
Atsakyti
labas, ciocės lotuliukas.gif kaip gyvenat? cool.gif

p.s. “The camera has always been a guide, and it's allowed me to see things and focus on things that maybe an average person wouldn't even notice.” (Don Chadwick)
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo sayonara: 05 rugsėjo 2013 - 10:29
QUOTE(gotte @ 2013 09 04, 15:24)
Afrė, patiko įdėja, įgyvendinimas, man apskritai paskutiniu metu patinka tavo ieškojimai 4u.gif

Malonu girdėti 4u.gif

QUOTE(Iks @ 2013 09 04, 17:50)
Lauksiu ir šios jau idėjos smile.gif
Apie vabalus: netinkami objektai!, fokusas ne į akis!, ir kur horizontas???, negaliu patikrinti, ar jis tiesus! Iki kulminacijos trūksta lygiai vieno vabalo (tarp kitko - Gregoro Zamzos wink.gif)...

Atvirai pasakius, kairinę foto bandžiau vartyti, bet nusprendžiau,kad visi keliauja vienu takeliu į tą pačią puotą biggrin.gif
Net nepastebėjau,kad ten toks varganas vabalas biggrin.gif

Man jau reikia poilsio, skaičiau Iks komentarą tris kartus kol suvirškinau doh.gif O ten nieko mandro ir blatno tokio nėra, bet vis sakiniai nesiskverbį gilyn į smegeni doh.gif

O parodon norėčiau nukeliauti. Galvoju, kad paskutinę dieną pavyktų vaikus palikti vyrui,o pačiai pailsėti nuo jų ir kartu su fotografija smile.gif
Atsakyti
Say,

nori savaitgalines temos (ta prasme uzduoti)? Siaip visai linksma, kai misriau ax.gif
Atsakyti
QUOTE(Iks @ 2013 09 05, 10:35)
Mangute, iš anksto įspėju labai didelėmis labai raudonomis raidėmis - aš nepiktai smile.gif Padiskutuokim wink.gif (labai neįsijausdamos). Niekam nenoriu užmauti nei apynasrio, nei supančioti rankų ar užsiūti burnos (sau - kartais biggrin.gif). Bet. Sakyk, ką duoda temai nevienkartiniai vienažodžiai Tavo pasisakymai: "sveikos", "sveikos ciocios" (čia iš anos temos, kažkaip užstrigo) ir pan.? Dabar įsivaizduok, kas būtų, jei kiekviena gyva ar mirusi siela jaustų pareigą tau atsakyti "Sveika, Mangute" smile.gif Mano galva, taip tik sparčiau užsibaigia tema, o tada tenka nekantriai laukti pateptųjų, kuriems valia atverti naujus vartus. Taip, mušuos į krūtinę, prie spartesnio temos nusibaigimo pati gerokai prisidedu, bet vis tik stengiuos ne tik pasižymėti teritoriją ax.gif Tikiuos, neįsiskaudinsi smile.gif
p.S. Jokiu būdu neteigiu, kad kiekvienas pasisakymas privalo būti aukso vertės (iš kur tiek aukso paimt? biggrin.gif), bet, manau, mintis aiški ax.gif



QUOTE(Ka @ 2013 09 05, 10:57)
Tikrai, tik pasisveikinimas šiame skyrelyje yra priskiriamas offtopinimui... Mangute, prašom nesupykti, bet ir tinkamai į tai sureaguoti.  mirksiukas.gif



QUOTE(sayonara @ 2013 09 05, 11:27)
labas, ciocės  lotuliukas.gif kaip gyvenat? cool.gif

p.s. “The camera has always been a guide, and it's allowed me to see things and focus on things that maybe an average person wouldn't even notice.” (Don Chadwick)


nu tai nors dabar sureagavot į mane biggrin.gif klausiau ir dėl objektyvų - tyla. ir dėl WB to nustatymo - tyla. Ten mano manynu, visai nieko tokie klausimai buvo, ale kai pasakiau nesamonę, tai sureagavot iškart biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Mangute @ 2013 09 05, 13:11)
nu tai nors dabar sureagavot į mane  biggrin.gif klausiau ir dėl objektyvų - tyla. ir dėl WB to nustatymo - tyla. Ten mano manynu, visai nieko tokie klausimai buvo, ale kai pasakiau nesamonę, tai sureagavot iškart  biggrin.gif


lotuliukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Maggie @ 2013 09 05, 11:45)
Say,

nori savaitgalines temos (ta prasme uzduoti)? Siaip visai linksma, kai misriau ax.gif


gerai, sugalvosiu. galiu ir šiandien jau paduoti smile.gif 4u.gif
nebus prieštaraujančių, kad per sunku?


p.s. dėl Aleksandravičiaus parodos. kas dar nebuvot, BŪTINAI nueikit. privaloma. jei vilnietės nenueis, nebedraugausiu. šiaip puiki parodėlė, kiekvienai fotografei privaloma pamatyti. tobulos kompozicijos. pastovėkit prie kiekvieno darbo, kad ir, rodos, neįdomaus, bent po keliolika sekundžių, pabandykit pajusti, kaip tobulai jis sudėlioja kompoziciją, kokia pusiausvyra kadre. ir pabandykit paanalizuoti, ko reikėjo ir kiek laiko jis užtruko, kad tą kadrą padarytų. puiki mokomoji priemonė. marš visos, blin smile.gif

kas eisit, parsineškit po vieną foto iš ten su telefonu ar kitaip nufotkinę, ir kas kartu tą parsineštą foto paanalizuos temoje su kolegėmis, tam atsiųsiu atviruką (gražų) ir pagirsiu biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo sayonara: 05 rugsėjo 2013 - 12:46
QUOTE(sayonara @ 2013 09 05, 13:40)
kas eisit, parsineškit po vieną foto iš ten su telefonu ar kitaip nusifotkinę, ir kas kartu tą parsineštą foto paanalizuos temoje su kolegėmis, tam atsiųsiu atviruką (gražų) ir pagirsiu biggrin.gif

koks paskatinimas biggrin.gif Tik vat, bėda, kad per vėlai pamačiau doh.gif NU bet vis vyliuosi,kad šeštadienį pavyks.
Atsakyti
QUOTE(sayonara @ 2013 09 05, 10:27)
labas, ciocės  lotuliukas.gif kaip gyvenat? cool.gif
p.s. “The camera has always been a guide, and it's allowed me to see things and focus on things that maybe an average person wouldn't even notice.” (Don Chadwick)

Va, ciocė Sayonara aukso kojinėse prikaupusi ir juodai, ir baltai dienai smile.gif Patiko mintis, lyg ir visai paprasta, lyg ir pats esi apie tai ne kartą pagalvojęs, bet gerai, kai kas ima ir sudeda ją į formulę smile.gif
QUOTE(Afrė @ 2013 09 05, 11:27)
Man jau reikia poilsio, skaičiau Iks komentarą tris kartus kol suvirškinau doh.gif O ten nieko mandro ir blatno tokio nėra, bet vis sakiniai nesiskverbį gilyn į smegeni doh.gif

Nu pliampa kaip įsižeidžiau bebe.gif
QUOTE(Maggie @ 2013 09 05, 11:45)
Say,
nori savaitgalines temos (ta prasme uzduoti)? Siaip visai linksma, kai misriau ax.gif

Aš tai noriu, kad Say norėtų rolleyes.gif
Ir noriu tebedraugauti, tai brausiuos į tą parodą ragais ir nagais biggrin.gif
SAY, duok tą temą tučtuojau, nes kitaip inkšiu visą dieną cool.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Iks: 05 rugsėjo 2013 - 12:50