Įkraunama...
Įkraunama...

Fotografijos pradžiamokslis

FOTOGRAFIJOS PRADŽIAMOKSLIS

Prisijungti prie mūsų flickr.com grupės galite čia, paspausdami "Join this group" mygtuką. Prisijungę rasite naudingą literatūrą, nuorodas.


SVARBI INFORMACIJA

Kaip įkelti nuotrauką iš
Flickr.com:
Pirmiausia prisijungiame prie Flickr. Įkeliame ten savo nuotrauką. Atsidarome tą nuotrauką. Spaudžiame dešinį pelės klavišą ant nuotraukos ir išsirenkame dydį (mėlynai būna parašyta). Kai atsidaro nuotrauka, spaudžiame dešinį pelės klavišą ir renkamės Copy image location. Ir kopijuojame čia į IMG lauką. Filmukas, kuriame parodoma kaip tai padaryti.

Žinutes cituoti su fotografijomis draudžia moderatorės. Ši tema ne išimtis.

Kritika, komentarai
Mes išsakome tik savo nuomonę. Jei nuotrauka įdomi, verta nors menkiausio dėmesio, bet trūksta menko pakadravimo, sulauksite tokios ar panašios kritikos: nukirpčiau tą pusę arba, pvz., pašviesinčiau, padidinčiau kontrastą, pastumdyčiau levelius (techninė pusė, kurią mes čia ir bandom kuo labiau įvaldyt ir turėti omenyje kitą kartą fotografuojant). O jei nuotrauka yra tiesiog nuotrauka, kuriai joks techninis pataisymas nepadės nei apkarpius, nei pakontrastinus (pvz., nuobodus siužetas nepasikeis), tą irgi, deja, išgirsite.
Kaip padaryti, kad nuotrauka būtų įdomi - asmeninės išmonės, noro išmokti ir pajautimo dalykas... Niekas Jums nepasakys "pasilenk, palįsk po medžiu, apsisuk apie savo ašį, o dabar spausk". Juk geri kūriniai atsiranda, kai sugalvoji, kaip fotografuojamus objektus parodyt kitaip, įdomiai, kad visi pasakytų "tu matai, kaip galima, nepagalvojau". Mes galime padėti vieni kitiems ir pasiūlyti, ką daryti techniškai kitaip, bet ką daryt siužetiškai kitaip - tai turi pajusti pats fotografuojantysis.

Apie klausimus.
Temon ateinančius naujus žmones ypatingai skatiname pačius ieškoti informacijos, šviestis, domėtis, skaityti, googlinti. Ypač - pasiskaityti flickr temą, ten rasite nemažai atsakymų bei googlinti baziniais klausimais (kas yra išlaikymas, kas yra diafragma, koks jų tarpusavio ryšys, kas yra fokusas, kas yra bokeh, kas yra WB ir pan. ) smile.gif Ir tik tuomet, jei kūliais verčiatės ir vis tiek nerandate atsakymo į Jums rūpimą klausimą arba atsakymo nesuprantate, klauskite apie tuos bazinius dalykus temoje. Supraskite mus, mes tuos klausimus girdime šimtus kartų, o atsakymai yra pasiekiami labai lengvai. Be to, savarankiška informacijos paieška ir jos studijavimas, manome, padeda geriau įsisavinti informaciją. O pirminis informacijos šaltinis yra JŪSŲ FOTOAPARATO INSTRUKCIJA. Perskaitykite ją kelis kartus, tai puikus literatūros kūrinys besimokantiems fotografuoti smile.gif

Ankstesnės temos:
100 tema 101 tema 102 tema 103 tema104 tema 105 tema 106 tema 107 tema 108 tema 109 tema110 tema 111 tema 112 tema 113 tema114 tema 115 tema 116 tema 117 tema 118 tema 119 tema 120 tema 121 tema 122 tema 123 tema 124 tema 125 tema 126 tema127 tema 128 tema 129 tema 130 tema 131 tema 132 tema 133 tema 134 Tema 135 tema 136 tema 137 tema 138 tema 139 tema 140 tema 141 tema 142 tema 143 tema 144 Tema 145 Tema 146 Tema 147 tema 148 tema 149 tema 150 tema 151 tema 152 tema 153 tema 154 tema 155 tema 156 tema 157 tema 158 tema 159 tema 160 tema 161 tema 162 tema 163 tema 164 tema 165 tema 166 tema 167 tema

Kaip įsilieti į fotografų pradžiamokslių (ir ne tik) gretas

Norintiems prisijungti prie mūsų, rekomenduojama paskaitinėti dvi tris ankstesnes temas bei atlikti techninius namų darbus. Taip pat į namų darbus žvelgti atsakingai. Juos darote ne mums, o sau.

Jie turi būti pateikti tvarkingai, objektas sufokusuotas. Atidžiai, kūrybingai rinkitės fotografuojamus objektus namų darbams, sužiūrėkite aplinką. Nefotografuokite vaikų žaislų, čiulptukų, trupinių, kosmetikos, buitinių valymo priemonių, higienos reikmenų, skulptūrėlių ir pan. Estetikos elementas - privalomas. Pagalvokite apie tvarkingumą, derančias spalvas, foną ir kt. dalykus. Horizontas privalo būti tiesus.

Nebūtina per vieną dieną atlikti ir priduoti namų darbus. Įsiskaitykite į užduotį, apgalvokite, kokį daiktą imsite, kur jį dėsite ir prie kokio fono, kokia bus šviesa, kokie reikalingi nustatymai. Sulaukite tinkamo paros meto ir tada darykite namų darbus.

Atlikite VISUS namų darbus paeiliui. Jie buvo parinkti tikslingai ir tikrai palengvins, o gal ir pagreitins mokymosi procesą. Namų darbus galite sukelti visus kartu arba po vieną. Užskaityti namų darbai, kuomet gaunate tris Taip. Jei Jūsų namų darbai pasimeta tarp diskusijų, po kelių psl. pacituokite savo žinutę ir paprašykite komentarų namų darbams. Taip priminsite mums apie save.

•Kelkite sumažintas fotografijas, kad neištampytų puslapis, ir, kad būtų aiškiai matomas skirtumas;
• Nekarpykite namų darbų foto. Sužiūrėkite viską taip, kad nereiktų karpyti;
• Visose fotografijose turi būti aiškus fokusas, be jo toli nevažiuosim;
• Išjungiame ir pamirštame blykstę!
• Nekelkite nuorodų, įkelkite fotografijas. Sutaupysite tų, kurie užskaitys, laiką;
• Į skyrelį galima patekti ir neatlikus namų darbų, bet pateikus tris kokybiškas foto, kurios patvirtintų, kad jums tų ND atlikti nereikia. Norint priimti be ND būtina pasitarti bent keliems senbuviams, o ne tik ką ND atsiskaičiusiems.



Namų darbų užduotys


1. Trys objektai. Šio namų darbo tikslas išmokti fokusuoti objektus ne tik kadro centre. Pasirinkite lygų pagrindą bei foną. Stenkitės, kad fono linija nebūtų kreiva, nedominuotų, kad jūsų pasirinkti daiktai negriūtų į vieną ar kitą pusę. Fotografuojame tris priešais fotoaparatą esančius objektus, paeiliui fokusuodami į pirmą, antrą, ir trečią. Geriausia, kad objektai būtų vienas už kito, bet ne vienoje linijoje, o kiek pastumti į šoną, tačiau jei pavyks, gali būti kaip parodyta pavyzdyje. Viso turi būti trys nuotraukos. Pavyzdys:
user posted image
2. Fotografuojame pasirinktą objektą nekeisdami atstumo, nezūmindami, tik kaitaliodami diafragmą: didžiausia, mažesnė, dar mažesnė. Pvz., f/2, f/5 ir f/11. Mažindami diafragmą reguliuokite išlaikymą ir ISO. Surašykite prie kiekvienos fotografijos nustatymus. Palikite atstumus tarp objekto ir fono. Pavyzdys:
user posted image
Nuotraukų autorė St. Sofi

3. Fotografuojame objektą nekeisdami diafragmos, nekeisdami atstumo iki objekto, bet zūmindami - t.y. keisdami objektyvo židinio nuotolį (neturintys kintamo židinio nuotolio obejektyvo šį namų darbą praleidžia). Pasirenkamas vienas fotografavimo taškas, tada vis arčiau ir arčiau "pritraukiat" objektyvu objektą. Pasirinkite “margą” foną, kadangi jame geriausiai matysis, kaip keičiasi fonas, keičiant židinio nuotolį. Kuo didesnis židinio nuotolis, tuo labiau išsiliejęs fonas turi gautis. Pavyzdys:
user posted image
Nuotraukų autorė -Tynka-

4. Fotografuojame objektą nekeisdami diafragmos, nezūmindami, bet fiziškai keisdami atstumą iki objekto. Iš toliau, iš arčiau ir iš visai arti. Čia irgi siūlomas kuo margesnis fonas, kad aiškiai matytųsi, kaip jis keičiasi fotografuojant iš skirtingų atstumų. Pavyzdys:
user posted image
Nuotraukų autorė -Tynka-

5. WB nustatymas. Baltą daiktą fotografuojame 2-jose aplinkose: natūraliame ir dirbtiniame apšvietime (kambario šviestuvai, be blico!). Kad geriau matytume skirtumą, darome po 3 foto kiekviename apšvietime - automatiniu wb režimu, pusiau automatiniu (natūraliam – debesėlis, pavėsis, dirbtiniam apšvietimui – lemputė ir kt.) režimu ir rankiniu wb režimu.
WB pavyzdys natūraliame apšvietime:
user posted image
Nuotraukų autorė korete

WB pavyzdys dirbtiniame apšvietime:
user posted image
Nuotraukų autorė korete

Siekite tikslo, nenuleiskite rankų ir tikrai tobulėsite. Štai keli pvz., kaip pasikeitė kelių mūsų narių darbai jiems mokantis temoje. Matosi skirtumas, ar ne? smile.gif

Alabamos darbai pradžioje ir dabar:

user posted image

Vilnis darbai pradžioje ir dabar:

user posted image

Daugiau pvz. kaip mes tobulėjom rasite čia

Projektas: fotografai, kurių darbus vertėtų pamatyti
Desiree Dolron
user posted image

user posted image
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Ka: 25 rugsėjo 2013 - 16:15
QUOTE(Opšra @ 2013 09 27, 21:12)
Ka, o aš vėlgi su nepasitenkinimu išlįsiu biggrin.gif "Į skyrelį galima patekti ir neatlikus namų darbų, bet pateikus tris kokybiškas foto tra ta ta ta" - o kas yra patekimas į skyrelį?.. Ar tai teisė dalinti "TAIP" ir "NE" į kairę ir į dešinę beigi reikalauti, kad į autorinius paveikslėlius būtų kreipiamas dėmesys? Ar apskritai dalyvavimas temoje leistinas tik po namų darbų arba trijų puikių nuotraukų? Gal aš čia pernelyg aktyviai kedenu savo tris pirmųjų ND atlikimo metu užsidirbtas (vieną antrųjų ND metu išrovė geltonasis liūtukas... biggrin.gif) plunksnas ir man derėtų pabrukti uodegą ir eiti namų darbelių ruošti? O jeigu aš neatsiskaičiusi ir nepatekusi[/i, ar aš galiu debiutantams, pavyzdžiui, bakstelti, kad jų vazos iš mano ekrano čiuožia, jei tuo metu nėra akredituotos komisijos, kuri tai pasakytų, o debiutantui rankos niežti atsiskaityti čia ir dabar? O gal kai jau [i]patenki į skyrelį tenka mokėti nario mokestį ir įgyji pareigų, gal aš visiškai nenoriu patekti, tik dar to nežinau?..
Sudėtingos tos taisyklės, kai pradedi į jas gilintis... doh.gif


Opšra, tau tik Seime dirbti ir visaip vilkinti įstatymdavystę biggrin.gif Tų "nuogų karalių", kurių be Opšros niekas nemato, norint galima dar ne vieną surasti. Na, išsičiustysime mundurą, iki blizgesio nugremšim formuluotes, o kas toliau? Aš va labiau dėl temos priepuolinio apspangimo nerimauju, dėl pulso sulėtėjimo. O su patekimais į skyrelį galima ad absurdum prieiti. Iš principo jis 9 spynom neužrakintas, cerberis ant slenksčio nepastatytas, patekti galima ir per duris, ir per langus, galima ir pro kaminą biggrin.gif Kiekvienam triplunksnio krustelėjimui po taisyklę vis tiek nesurašysime. Ir ne pageidavimų koncertas - nori patekti, nenori patekti. Jau patekai. Patekimo būdu. Durys užsidarė. Spąstai lotuliukas.gif

P.S. 3 plunksnos, 2 atvirukai, 1 derybos dėl personalinės parodos. Kitas jau skraidytų hihihi.gif
P.P.S. Čia be sarkazmo - jei ką smile.gif

P.P.P.S. Taigi užeikit kas nors, nepalikt manęs vienos su nedidele Ka klaida smile.gif Nejauku gal man smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Iks: 27 rugsėjo 2013 - 22:04
QUOTE(Iks @ 2013 09 27, 22:44)
P.S. 3 plunksnos, 2 atvirukai, 1 derybos dėl personalinės parodos. Kitas jau skraidytų hihihi.gif
P.P.S. Čia be sarkazmo - jei ką smile.gif

Plunksnos baigia apšepti ir nušiurti nuo lietaus beigi tolesniems namų darbams nepalankių aplinkybių, atvirukas stalčiuje tik vienas, apie antrą jau senokai nebegirdėjau kalbų, vis sutbiliai nutylima, dėl honoraro už parodą irgi negavau jokių gundančių pasiūlymų... nežinau, gal popierinį lėktuvėlį ir pakeltų nuo žemės, bet ne geležinį Opšros ego biggrin.gif

Ir išvis, nešk čia žadėtąją paklodę, savo užpakalio į šiltą kėdę Seime šalia manęs netrynus! biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Opšra @ 2013 09 27, 22:06)
Ir išvis, nešk čia žadėtąją paklodę (...)


Tekstai kuriami. Jie niekada nebus sukurti (tekstai.lt) smile.gif
Bet. Apie 'Trofėjus" pasisakyt norėtųsi. Nesilaikant grynojo fotografinio aspekto, gal ir visai nuo jo atitolus, kaip jau išeis.

user posted image

Pasismeigiau ant šios idėjos. Drįsčiau teigti, kad nėra ji kažkokia baisiai nauja. Esu kažką panašaus regėjusi "Šluotoje", kieno tai buvo pajuokavimas - nepasakysiu, gal Samuko, gal Šiekštelės, gal dar kokio trečio brolio Jono. A.Griškevičių pamačiau ne tik kaip menininką, fotografą, bet ir kaip idėjų generatorių, provokatorių, interpretacijų džiazmeną. Neturiu supratimo, kiek jo sugalvotos, galvoj "užpatentuotos" idėjos arti manųjų "perskaitytų", "perfrazuotų", savavališkai išgliaudytų. Bet gal ne taip jau svarbu, man susidarė įspūdis, kad autorius suteikė žiūrovui absoliučios laisvės regalijas. Ir ta laisve mielai pasinaudojau. Trofėjus būtų galima įvairiai suprasti. Kad ir grynai didaktiškai: žmogau žmogeli, kas tu per žvėris, o jei tave štai taip - pykšt pokšt ajajai ir ant sienos? Smagu, linksma, miela akiai? Neeeeeeee - tipo. Bet man toks ėjimas atrodo pernelyg paprastas, trivialokas, ašaros kaip ir neišspaustų. Kažkodėl nemanau, kad autorius tik tiek minty ir teturėjo. Man va kitas aspektas kur kas labiau intriguotų ir intriguoja. Toks labiau būtiškasis - žmogaus, kuris yra nuolat medžiojamas ir sumedžiotas, užvaikytas laikmečio imperatyvų, visuomeninių duoklių, egzistencijos absurdo, trafaretų, rėmų, TAISYKLIŲ (Opšra! smile.gif), išorinių ir vidinių dirgiklių, baimių, stresų, puponautų, ribotos beribės laisvės, neįsipaišymo į harmoningą vyksmą, nuasmeninimo, nesusikalbėjimo su savimi ir pasauliu. Labai apie tai man galvojosi ir tebesigalvoja, nors visai nesigalvoja, nes galva galutinai parėjo ir jaučiuos panašiai kaip ta↑ homo sapiensė ant sienos smile.gif
(tiesą pasakius, pati foto man mažiau žavi nei idėja)
p.s. Maggie, atleisk man dėl tų puponautų. Nekovoju su jais aktyviai, nežinau, apie kokį ten purvą kalbėjai. Nesigilinau. Bet tam tikrą unifikavimo, įjunkymo, medžiojimo problemą juose matau.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Iks: 27 rugsėjo 2013 - 23:06
QUOTE(Iks @ 2013 09 27, 23:44)
Bet. Apie 'Trofėjus" pasisakyt norėtųsi. Nesilaikant grynojo fotografinio aspekto,


"Trofėjai", ar toks šios foto pavadinimas? Man iškart pamačius foto ir perskaičius pavadinimą, pirma mintis kilo, kad čia kokio nors pasipūtėlio vyro trofėjų kolekcija, kuris taip nori pasigirti ne tik sumedžiotais žvėrimis, bet ir "nukabinta" dama... (kuomet moteris laikoma tik daiktu ar trofėjumi pasipuikuoti) smile.gif
Atsakyti
Ei, slėpkitės! biggrin.gif Ateinu su paklode. Nuausta Griškevičiaus parodos motyvais smile.gif
Iksinio sukirpimo žmogui paroda nepatikt negalėjo. Mėgstu ironiją, autoironiją, įv. plauko satyrą, sarkazmą, žodžio, minties ir vaizdo kalambūrus. Ne, man nereikia juokinimo vardan juokinimo, pigių triukų dėl gyvenimo pailginimo penkiomis minutėmis (nors, atsiradus galimybei, papildomų minučių neatsisakyčiau smile.gif). Dažnai pastebiu, kad lieku abejinga akivaizdžiam graudinimui, užtat juokai apie visai nejuokingus dalykus ima ir pasiekia, supurto, priverčia susimąstyti. Nesakau, kad tai vienintelis man priimtinas būties reflektavimo būdas, bet neneigiu, kad jis man labai patrauklus ir artimas.
Nenoromis veikiama Opšros įtakų, irgi trumpai pasikankinau ties Aleksandravičius vs Griškevičius klausimu. Bet lioviausi, rimtai nė nepradėjusi. Labai skirtingos išraiškos/saviraiškos priemonės, žanrai, akcentai, darbo priemonės, darbo metodai. Na, taip, gerai pagalvojus, abudu sieja bendražmogiškos idėjos, apskritai būdingos meninei raiškai, bet man priimtinas kalbėjimas visomis penkiomis meilės (ar nemeilės) kalbomis smile.gif
Griškevičius, akivaizdu, linkęs kalbėti grotesko tarme smile.gif Ne užslėpto, potekstinio, o specialiai intonuoto, sudaiktinto, sudekoratyvinto, hiperbolizuoto. Pasitelkęs gausią butaforiją, gausybę teatro, tapybos, literatūros atributų, drąsiai žaisdamas su mitologiniais, bibliniais motyvais, begėdiškai šaržuodamas herojus, lukštendamas juos iš nūnai įprasto ir per visus galus peršamo glamūrinio įpakavimo. Mano galva, Griškevičiaus fotografija pagrįsta idėjos viršenybiškumu, diktatu. Todėl ir kyla nemenka pagunda jo darbus gvildenti ne tik specifiniais fotografiniais aspektais (šviesa, kompozicija, pamatymų autentika), bet (ir gal net labiau) jungtis į diskusiją, filosofinius samprotavimus, susimąstymus apie mums visiems būdingas mutacijų grėsmes ir apie jų padarinius. Toli gražu ne visi darbai vienodai išjudino sąmonę ir pasąmonę, vienas kitas man pasirodė kiek pritemptas, gal per tiesmukiškas, neužtektinai ezopinis, nuspėjamas. Bet iš esmės man patiko ši mutantų misterija, žmogaus nukarūnavimas, nuleidimas ant žemės ar net po žeme smile.gif, linksmai nelinksmi pamąstymai apie visų mūsų egzistrencijos absurdą, laikinumą ir t.t. Ir taip, negaliu nesutikti su Opšra, man irgi patiko visi tie ne nuo žurnalų viršelių nužengę, fotošopo skalpelio neliesti kūnai, tokie pat netobuli, koks ir esti žmogus, pilnas mutacijos genų ir ambicijų dėtis dievu ar pusdieviu.
Tuo paklodę gal ir baigsiu. Jokia rašliava neatstos gyvai pamatytos parodos. Džiaugiuos paskatinimu, nuoširdžiai smile.gif Šie vyrukai ("Apsišvietę") man tikrai pritartų biggrin.gif :

user posted image

(o gal tai mes, parodinės/apsišvietusios wink.gif?, iš kairės į dešinę: Veronika~, Opšra, Iks ir ... (?)Maggie(?) biggrin.gif )
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Iks: 28 rugsėjo 2013 - 17:59
QUOTE(Iks @ 2013 09 28, 18:43)
(o gal tai mes, parodinės/apsišvietusios wink.gif?, iš kairės į dešinę: Veronika~, Opšra, Iks ir ... (?)Maggie(?)  biggrin.gif )

Nebūtų Iks, jei sau didžiausios lemputės nepasiskirtų... biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Opšra: 28 rugsėjo 2013 - 18:04
QUOTE(Opšra @ 2013 09 28, 18:04)
Nebūtų Iks, jei sau didžiausios lemputės nepasiskirtų... biggrin.gif


biggrin.gif
Išvardinau pagal apsilankymo parodoje grafiką.
Jei Maggie buvo (kaip kad žadėjo) 14:30, tada didžiausia lemputė jos smile.gif
Papildyta:
QUOTE(Afrė @ 2013 09 26, 19:16)
Pražioplinau savaitgalio temą Laikas, bet idėja gimė, kai šį vakarą perskaičiau, tad jei tik dukra pabus n-ąjį kartą modeliu smile.gif


Faina būtų, jei įgyvendintum. Ir Lunameja nesijaustų vieniša smile.gif
Aš pati visai apsileidau. Net minčių rutuliojimas tiek apie laiką, tiek apie dainą nenueina toliau nulinės stadijos. Bandau kol kas dėl to nepanikuoti. Atnaujinau pyragų kepimą smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Iks: 28 rugsėjo 2013 - 18:10
naktipiečiams

Naujausias National geographic Nr. skirtas kaip tik fotografijai smile.gif Sudomino žinutė, kad tokia "šveicarų menininkė Corinne Vionnet naršo po nuotraukų svetaines ir skaitmeniniu būdu sujungia šimtus turistų dažniausiai iš to paties taško užfiksuotų vaizdų". Susiradau per google jos projektą "Photo Opportunities" , gal ir Jums bus įdomu, o gal atpažinsite savo foto tarp tų šimtų ar tūkstančių smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Iks: 28 rugsėjo 2013 - 21:59
Helnwein
Atsakyti
Labas rytas.

Įdomus pokalbis su Augustinu Našlėnu. Taip pat pirmose eilutėse minima, kad Kauno valstybinėje filharmonijoje vyks jo darbų paroda iki spalio 22 d.
Būtinai apsilankysiu, beabejo siūlau ir jums. smile.gif
Atsakyti
QUOTE(*briedis* @ 2013 09 29, 07:15)
Labas rytas.

Įdomus pokalbis su Augustinu Našlėnu. Taip pat pirmose eilutėse minima, kad Kauno valstybinėje filharmonijoje vyks jo darbų paroda iki spalio 22 d.
Būtinai apsilankysiu, beabejo siūlau ir jums. smile.gif


Pasidalinsi įspūdžiais po apsilankymo?
Atsakyti