Įkraunama...
Įkraunama...

Išlaidos maistui

sveiki visi, noriu pasigirti, kad spalio mėn. maistas - 500 Lt. (šeimoje 4 asmenys - 3 suaugę ir vienas vaikas) thumbup.gif . na obettačiau turiu dar tokią grafą "laisvalaikis/kavinės/alkoholis/dovanos/rinkliavos" -spalio mėn. -350Lt. į šią išlaidų grupę įeina ne tik kavinės ir pica, alus blush2.gif bet ir bilietai į teatrą ir kiną bei gi taksi paslaugos. labai didelę paramą gaunam iš tėvų ir uošvių. neperku bulvių, konservuotų rudens gėrybių, beveik neperku burokėlių morkų, svogūnų, pupelių ir česnakų, kartais lauktuvių atveža mėsos, grybų ir pieno (bet l. retai). uošviai kai atvažiuoja į svečius ir pamato, kad pas mane šaldytuve nėra bent trijų rūšių dešrų ir rūkytų mėsos gaminių "gelbėja" blush2.gif nuo bado. Neperku rūkytų ar vytintų dešrų, kartais rūkytų ar sūdytų lašinių gabaliuką nusiperku, visada mėgstamos šlapenkos turi būti. beveik neperku dešrelių, sūrelių ir pusfabrikačių. nesame labai ėdrūs ar išrankūs. šiaip tai gaminu paprastai, kad kas dienai būtų vienas pagrindinis patiekalas, ir dar vienas vegetariškas, kuriuos pagaminu bent dviem dienom, arba vienai vakarienei ir vieniems pietums į darbą. sriubos didelį puodą verdu kokioms trims dienoms. skaičiuoju ir planuoju meniu. meniu planavimą derinu taip: galvoju kokius produktus turiu ir apsipirkinėdama stebiu akcijas. meniu planavimą suprantu ne kaip "trčiadienį - balandėliai, ketvirtadienį - plovas", o taip, kad turiu du gabalus kumpio, vadinasi kažkurį kartą, priklausomai nuo įkvėpimo, bus vienas gabalas iškeptas rankovėje su daržovėm, o iš kito kitą sykį bus pagamintas didelis puodas tirštos guliašo sriubos. dar turiu pakelį blauzdelių, turbūt taip pat bus pagaminta su bulvėmis rankovėje. šiandien pavz. padariau keturias dideles čenachines kugelio su sparneliais ir vieną su šaldytais žirneliais ir brokoliais (dukrai vegetarei) vėl gi ne vienai dienai. kažkuri diena ar dvi tikrai bus be mėsos- gal makaronai su šampinjonais, gal bulviniai blynai su varškės padažu. (čia tokius produktus šią savaitę turiu). bet vėlgi kas nors gali ir pasikeisti. bet tikrai žinau, kad maisto produktai nupirkti, todėl nenukrypsiu ir nebėgsiu pirkti kokio kalakuto, nes kažkas jo labai nori. balandėlius ar cepelinus darau didesniais kiekiais savaitgaliais, kai turiu tam laiko. didesniais kiekiais (bent dviem dienom) pasigaminu mišrainę ar salotas į kurias iš karto nededu greitai rūgstančių ingredientų. vaikai iš mokyklos kažką pasišildo ar šiaip ko susiranda ar pasigamina, vėlyvai vakarienei valgom - kruopų košės, ryte kas kaip spėja: sumuštiniai, varškė, kiaušai, košė ir t.t. neturim griežto maitinimosi režimo. apsipirkinėju daugiau vieną kartą savaitėje griežtai pagal atsakingai sudarytą sąrašą, o po to tik pienas, duona, grietinė. saldumynams esame abejingi. daug ką užsišaldau, net gi kai kepa vištiena rankovėje, aš po to tuos drebučius su keptų daržovių likučiais susidedu į indelį ir užšaldau, o po to sunaudoju sriubai. maisto beveik neišmetu, dažnai darau reviziją spintelėse, šaldytuve ir kameroje, stengiuosi viską sunaudoti. turiu kameroje tokį "tuziko indelį" dedu tokius jau likučius, kurių tikrai neperdirbsi, po to šį gėrį atiduodu į kaimą šunims. thumbup.gif.
Atsakyti
QUOTE(Alexandra.R. @ 2013 11 03, 18:31)
gimus leliui vyras turetu daugiau padet, jei ne su vaiku, tai prie namu ruosos, tai nereikes pries gimdyhma moteriai papildomai gamint.

na ne visu vyrai ant pasalpu namie sedi tongue.gif kai duonyte stengiasi uzdirbt abu,mamai iskritus is zaidimo tetis paprastai kone antra darba susiranda tongue.gif ir ne pas mus nera jokiu tevystes atostogu ir vaiku auginimo atostogos tetrunka vos 5,5 menesio tongue.gif
Atsakyti
QUOTE(Karusia @ 2013 11 03, 15:28)
kodėl?

šiaip  ilgiau gaminamus  valgius irgi stengiuosi daryti ne vienam kartui. lietiniai blynai, virtiniai, žemaičių blynai, kugelis, balandėliai. tas pat troškinys - jis puikiai sulaukia valgymo šaldiklyje. paprastai naudoju  ledų dėžutes.
p.s. labai mėgstu užšaldyti tirštą sultinį. reikia - viens du ir sriuba.


Ne į temą gaunasi. Labai sudominot.
Kaip jums pavyksta užšaldyti kugelį, lietinius, žem.blynus, virtinius?
Dar ir sriubas kažkas šaldo. rolleyes.gif
Mestelkit kokią nuorodą į savo receptus arba pasidalinkit čia... blush2.gif
Man pavyksta tik balandėlius užšaldyti. Bet norėčiau išmokti kitus patiekalus pasigaminti iš anksto ir užšaldyt. cool.gif
Atsakyti
QUOTE(Ntu-Kpi @ 2013 11 03, 19:57)
Kaip jums pavyksta užšaldyti kugelį, lietinius, žem.blynus, virtinius?
Dar ir sriubas kažkas šaldo.  rolleyes.gif
Mestelkit kokią nuorodą į savo receptus arba pasidalinkit čia...  blush2.gif
Man pavyksta tik balandėlius užšaldyti. Bet norėčiau išmokti kitus patiekalus pasigaminti iš anksto ir užšaldyt. cool.gif

ne man klausimas buvo, bet pasidalinsiu ir aš.
dėl šaldymo blynelių pvz. kaip tik šiandien šaldžiau, išsikepiau na kaip įprastai, pasidariau jau su varškės įdaru, tik nebeapkepinau o į šaldiklį susuktus. kai jau norėsiu, išsiimsiu, ir tada pakepsiu.
su virtiniais tai tas pats, koldūnus pvz. tai visada šaldau, kai jau užeina įkvėpimas pasidarau kokias 3 porcijas,na tešla, įdaras, beriu šiek tiek miltų tada sunormuoju į maišelius, ir sušaldau.kai sušala, sukratau kad būtų atkibę ir viskas. idealu būna paskiau. neperku tokių niekada.

kugelio neteko šalddyti, bet tai ir nieko naujo, iškeptą sušaldai kai reikia atsišildai.
sriubas išvirtas šaldau plastikiniuose indeliuose ar maišeliuose, kai reikia išimu ir atsišildau ir valgom. tik darau viską porcijom, kad daugiau nebereiktų vėl atšilus dėt atgal.
Atsakyti
QUOTE(giedruse @ 2013 11 03, 21:27)
sveiki visi, noriu pasigirti


as tai nesupratau, kuo cia giriates? jei sitokia parama gaunat, tai ir likusio maisto islaidos normalios, ar net didokos g.gif ar giriates tuo, kad tevu/uosviu saskaita sutaupot?

Donstop, labai smalsu ar isaugo tavo seimos islaidos maistui pastaraisiais metais? tu cia buvai taupiausia bene(nekalbesim apie tas, kurios 2-3 prasimaitina uz 200lt ir dar valgo viska, ka nori ir kiek nori biggrin.gif ), bet ar neberasai, ar nepastebejau 4u.gif dar noriu paklausti, kokia tau atrodo gera krutineliu/file kaina, kai jau perki daug? ar nebandai prekintis pl? 4u.gif

Ntu-Kpi, as saldau vistienos sultini, vienu kartu isverdu daug, tokio koncentruoto, mesa isimu ir tam kartui sunaudoju ar blyneliams, ar zemaiciams, ar dar kam. saldau 400-500g plastikiniuose indeliuose(a'la misrainiu), kai reikia isverdu kokia norim sriuba(isvirtu sriubu nesaldau). dar saldau zuvies sultini, is kurio paskui verdam zuvies sriuba, bet ten jau sutrupinu zuvies gabaliukus.
zemaicius susaldau ant lenteles, kai susala, sudedu i maisiukus. lietinius blynelius neapkeptus saldau plastikinej dezutej 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(grange @ 2013 11 03, 21:13)
ne man klausimas buvo, bet pasidalinsiu ir aš.
dėl šaldymo blynelių pvz. kaip tik šiandien šaldžiau, išsikepiau na kaip įprastai, pasidariau jau su varškės įdaru, tik nebeapkepinau o į šaldiklį susuktus. kai jau norėsiu, išsiimsiu, ir tada pakepsiu.
su virtiniais tai tas pats, koldūnus pvz. tai visada šaldau, kai jau užeina įkvėpimas pasidarau kokias 3 porcijas,na tešla, įdaras, beriu šiek tiek miltų tada sunormuoju į maišelius, ir sušaldau.kai sušala, sukratau kad būtų atkibę ir viskas.  idealu būna paskiau. neperku tokių niekada.

kugelio neteko šalddyti, bet tai ir nieko naujo, iškeptą sušaldai kai reikia atsišildai.
sriubas išvirtas šaldau plastikiniuose indeliuose ar maišeliuose, kai reikia išimu ir atsišildau ir valgom. tik darau viską porcijom, kad daugiau nebereiktų vėl atšilus dėt atgal.


Ačiū. mirksiukas.gif
O jums blynai po užšaldymo nebūna pakitusio skonio? blush2.gif
Na su koldūnais ir blynais lyg ir paaiškėjo - juos ne iki galo apdorotus užšaldot.
O kaip su sriubom nelabai įsivaizduoju. Tarkim kokią burokėlių arba kopūstų arba šiaip daržovių (morkos, brokoliai, šparaginės pupelės) išverdu ir kas toliau? g.gif Įpilti į konteinerį ir užšaldyti? Ar jos nedavirti kažkiek reikia? O kaip po to atšildot? Juk šildot kažkaip. Iš konteinerio ledo gabalą metat į puodą ir ant kaitlentės statot? unsure.gif O kaip skonis tos atšilusios būna? blush2.gif Daržovės nebūna daugiau vandeningos? rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(Ntu-Kpi @ 2013 11 03, 20:47)
O jums blynai po užšaldymo nebūna pakitusio skonio?  blush2.gif

Na su koldūnais ir blynais lyg ir paaiškėjo - juos ne iki galo apdorotus užšaldot.
O kaip su sriubom nelabai įsivaizduoju. Tarkim kokią burokėlių arba kopūstų arba šiaip daržovių (morkos, brokoliai, šparaginės pupelės) išverdu ir kas toliau?  g.gif Įpilti į konteinerį ir užšaldyti? Ar jos nedavirti kažkiek reikia? O kaip po to atšildot? Juk šildot kažkaip. Iš konteinerio ledo gabalą metat į puodą ir ant kaitlentės statot?  unsure.gif O kaip skonis tos atšilusios būna? blush2.gif Daržovės nebūna daugiau vandeningos?  rolleyes.gif

na kaip jau minėjau, aš nepastebėjau, gal jei labai pradėčiau gilintis koks čia tas skonis, gal pajusčiau, bet nu jei būtų neskanu gi nevalgytume.

dėl sriubų, na burokėlių tokios neverdu, tai nežinau kaip su ja. mano sriubos paprastai būna tirštos pertrintos jau šaldomos, pomidorų, moliūgų, morkų. tai tiesiog išvirtą i atvėsintą, supilu į induką ir į šaldiklį. tą dieną kai valgysiu, išimu iš ryto, iki vakaro atšyla, nu arba atšildyti mikrobangėj, ir tada jau pašildyti kaip valgymui. tirštose sriiubose skirtumo nepastebiu taip pat, kitų kaip ir nešaldžius, tik sultinius.
bet pvz šaldau troškinius, daržovių su kokiais mėsos gabaliukais ar faršo kamuoliukais, tai daržovės nepavandenyja tikrai.

ai dar patinka man kokį moliūgą šaldyti, pvz daugiau sriubai ar troškiniams. nes viso taip nesuvartoju, ypač dabar kai jo kaina žema,tai labai gerai, nusiperku, susipjaustau kubeliais ir į šaldiklį.
Atsakyti
QUOTE(Ntu-Kpi @ 2013 11 03, 21:47)
Ačiū.  mirksiukas.gif
O jums blynai po užšaldymo nebūna pakitusio skonio?  blush2.gif
Na su koldūnais ir blynais lyg ir paaiškėjo - juos ne iki galo apdorotus užšaldot.
O kaip su sriubom nelabai įsivaizduoju. Tarkim kokią burokėlių arba kopūstų arba šiaip daržovių (morkos, brokoliai, šparaginės pupelės) išverdu ir kas toliau?  g.gif Įpilti į konteinerį ir užšaldyti? Ar jos nedavirti kažkiek reikia? O kaip po to atšildot? Juk šildot kažkaip. Iš konteinerio ledo gabalą metat į puodą ir ant kaitlentės statot?  unsure.gif O kaip skonis tos atšilusios būna? blush2.gif Daržovės nebūna daugiau vandeningos?  rolleyes.gif

žemaičių blynus šaldau iškeptus orkaitėje - dedu ant lentutės, o po to perdedu į maišelį.
Koldūnus - analogiškai ant lentutės, tik apibarstau gausiau miltais. Išverdu atsišildžius.

Kai tirpdau sriubą - įpilu vandens (sultinys būna tirštas) ir ant lėtos ugnies (pas mus dujinė viryklė).
Atsakyti
Giedrusia thumbup.gif puikiai verciates mano manymu wink.gif
Kad parama is uosviu/tevu tai tik dziaugtis reikia wink.gif kaip suprantu jie remia jus ne save nuskriausdami, o tiesiog dalindamiesi kaimo gerybemis?

Ntu-kpi - sriuba saldydavau pilnai paruosta, supildavau likui i plastikini sandaru indeli, atsildydavau kambario temp.ir uzvirindavau arba jei labai skubedavau, dedavau ta susalusi ledo gabala i puoda ir lydydavau kol uzvirdavo. Paskutiniu metu nesaldau del vietos trukumo saldiklyje...tai stengiuosi virti maziau, bet na niekaip nemoku mazo kiekio sriubos isvirti...

Na va, nepatingejau ir prikepiau visa kruva lietiniu: dali suvalgem vakarienei su uogom, dali susukau su maltos virtos nuo pietu likusios jautienos ir svogunu idaru ir dar dali su olandisku suriu smile.gif bus ryt pietums sultinys su mesiskais lietiniais ir dar liks vakarienei su suriu thumbup.gif
Beje, taupydama laika lietinius kepu 2-3 keptuvese vienu metu, kol i viena ipilu teslos, kol kita apverciu, trecias iskepa ir taip non-stop greit issikepa wink.gif
Atsakyti
QUOTE(Akela. @ 2013 11 03, 16:59)
man dar labai faina amerikieciu tradicija-likus kokiam menesiui iki gimdymo,moters drauges gamindamos vis uzsaldo po kokia porcija draugei ir sunesa jai i saldikli.skaiciau mamu forumuose atsiliepimus isbandziusiu,sake labai faina,nes ivairaus ivairiausiu skoniu ir skirtingu virimu stiliaus maisto uztenka geram menesiui,per kuri mama speja pailset,atsigaut,isivaziuot i maitinimus ir pan.. smile.gif

nu kaip faina thumbup.gif reikės prie reikalo užsiminti hihihi.gif

QUOTE(grange @ 2013 11 03, 23:18)
dėl sriubų, na burokėlių tokios neverdu, tai nežinau kaip su ja. mano sriubos paprastai būna tirštos pertrintos jau šaldomos, pomidorų, moliūgų, morkų. tai tiesiog išvirtą i atvėsintą, supilu į induką ir į šaldiklį. tą dieną kai valgysiu, išimu iš ryto, iki vakaro atšyla, nu arba atšildyti mikrobangėj, ir tada jau pašildyti kaip valgymui. tirštose sriiubose skirtumo nepastebiu taip pat, kitų kaip ir nešaldžius, tik sultinius.


jergau, kodėl man į galvą neateina tokių minčių.. thumbup.gif valgau tą trintsriubę jau per prievartą, nes mažai išvirt nemoku, o šeimoj ne visi valgo unsure.gif

Mano vyras rado naują parazitą - sūrias lazdeles, perka ir traškina kas vakarą blink.gif aišku geriau, negu prieš tai buvę čipsai ir energetiniai..reiks imti vėl skaičiuoti, kiek išleidžiam maistui cool.gif
Atsakyti
QUOTE(Zhaliaakee @ 2013 11 03, 21:33)
Mano vyras rado naują parazitą - sūrias lazdeles, perka ir traškina kas vakarą blink.gif  aišku geriau, negu prieš tai buvę čipsai ir energetiniai..reiks imti vėl skaičiuoti, kiek išleidžiam maistui cool.gif

http://www_neringa-b...lyvuogemis.html

pabandyk tokias kept pati. paprasta viskas, bet gal pigiau gausis nei pirktinės lazdelės?
ir čia skonius gali pagal pageidavimus, ar su česnaku, ar su alyvuogėm ir pan.
Atsakyti
QUOTE(milaaa @ 2013 11 03, 22:45)


Donstop, labai smalsu ar isaugo tavo seimos islaidos maistui pastaraisiais metais? tu cia buvai taupiausia bene(nekalbesim apie tas, kurios 2-3 prasimaitina uz 200lt ir dar valgo viska, ka nori ir kiek nori  biggrin.gif  ), bet ar neberasai, ar nepastebejau 4u.gif  dar noriu paklausti, kokia tau atrodo gera krutineliu/file kaina, kai jau perki daug? ar nebandai prekintis pl? 4u.gif



Milaaa, ne, neišaugo, dabar išleidžiam +/- 700 lt trims, darželio mokestis į tai neįskaičiuotas. Spalį išlaidos buvo 581, bet buvo mėnesių, kai išlaidos viršijo 700 ir net artėjo prie 800. Vidurkio seniai neskaičiavau, bet primetus iš akies, bus ~ 700.

Nerašiau temoje seniai, bet paskaitydavau, kažkaip išsisėmiau, o ir realiam gyvenime labai smarkiai maisto išlaidų nebeseku, žiūriu puse akies smile.gif Viską ir toliau fiksuojam bei skaičiuojam, vyras Excelyje pridaręs kelioliką kategorijų vien maistui, rūšiuoja ten, lygina, aš tik permetu akimis bendras sumas ir viskas ax.gif

Kaip ir anksčiau, išlieka tas pats santykis: daugiausia pinigų išleidžiam pieno produktams (sūrelius, varškytes ir pan skaičiuojant prie saldumynų), toliau mėsa, toliau vaisiai ir daržovės. Pavyko kiek apmažinti alkoholį (grubiai nuo ~100 iki ~70-80) ir saldumynams išlaidas tiesiog kitaip fiksuojam - mes perkam sūrelius, varškytes ir pan, o vaikas iš kišenpinigių - kinderius, čupačupsus, gumas, snikersus ir pan. Kadangi kišenpinigiai irgi iš mūsų kišenės biggrin.gif , tai tėra kitoks perskirstymas/surašymas, o ne realus išlaidų saldumynams pamažėjimas, deja. Kažkas temoje rekomendavo pradėti kepti sausainius ir pyragus, tai tokių dalykų deja, nevalgom.

Kas dar pasikeitė - nebeseku nuolaidų laikraštukų taip jau labai, apsistojom prie tokio varianto:
pagrindinis apsipirkimas iš turgelio ir mažų parduotuvėlių šalia namų - tauposi ir kuras, ir laikas (nereikia stovėti eilėse), kainos labai palankios;
po kartą per mėn Norfa (kruopos, makaronai, miusliai, sausi pusryčiai, padažai, prieskoniai - prie to pačio ir pieno produktai, kurie mano akimis būtent Norfoje yra pigiausi, paskui dasipirkinėjam kiek brangiau, bet šalia namų) ir Prisma (daržovės, vaisiai, mėsos produktai, akciiniai produktai iš laikraštuko);
Maxima - nebent nuolaida knygoms/žaislams/rūbams, jei važiuojam, prie to pačio galiu pažiūrėti akcijas maistui;
Rimi ir kt PC visai nebežiūriu ir nebesilankau.

Gera krūtinėlių kaina - po 11 lt/kg pastarąjį kartą pirkom (ne file - su oda ir kauliuku), cielas vištas - 5,50, ketvirčius 4,50, mentę - 9, sprandinę 11, žuvies file iki 10 lt visad būna keli variantai žuvies kioske, fermentinis sūris (NE sūrio produktas) mažuose parduotuvėse šalia namų nuo 9 lt/kg, iki 15 lt/kg bus bent 3-4 rūšių.

Dėl apsipirkimo PL - vis neįkandu, ko ten kiti važiuoja unsure.gif Mes būnam PL bent porą kartų per metus (ne spec dėl maisto, bet keliaujant), žinau visus jų prekybcentrius, tai kurie pigesni (Lidlas, Bedronka) tai kainos kaip mūsų Norfos, kurie brangesni (Tesco, Kaufland) tai kainos kaip mūsų Maximos. Galvojau, gal aš kokių spec taškų nežinau, buvau pavasarį ir vasarą, prieš keliones, išstudijavus apsipirkimo Lenkijoje temas SM - na nžn blush2.gif Man susidarė gal klaidingas įspūdis, kad pigiau gali būti mėsa iš skerdyklos, perkant dideliais kiekiais - mums neaktualu, mažai mėsos valgom, rūkyti mėsos gaminiai - visai nevalgom, vaistai - kartą metuose prireikia, kokie tai cukrus/miltai/aliejus - visai minimalūs kiekiai mūsuose sunaudojami unsure.gif Žodžiu, grįždami iš kelionių per Lenkiją jokio maisto neužsiperkam, nes skaitau, kad kainos kaip pas mus unsure.gif

Atsakyti