Įkraunama...
Įkraunama...

Ar kas tikrinote nitratų kiekį savo piene?

Nesuprantu ar tai gali buti kad mano piene nitratu net 52ml/kg? kai leistina norma kudikiams 10ml/kg per para. Ar kas matavote? jei taip paskelbkite resultatus nes labai jaudinuosi kad apnuodysiu savo mazyli!
Atsakyti
Netikrinau, nėra reikalo. Ir nesuprantu kaip jums tokia nesąmonė galvon atėjo patikrint...čia jūs savo iniciatyva sumąstėt? Kokia lab-ja tyrė tokį rodiklį? Liek patikimas metodas, koks leistinas nuokrypis?
Ar čia jūs kokiom indikatorinėm juostelėm pažaidėt?

Galit maitint drąsiai.
Nitratai ml/kg neskaičiuojami, nežinau kur tas dozes radote..gal būtų panašu į kažkokias šulinio vandens nitratų normas, jei būtų ml/l, bet šiaip kūdikiams normos yra mg/l ir mg/kg vandenyje ir maiste; piene turbūt norma būtų mg/kg, nes pienas - maistas, o pas jus ml/kg? (vėlgi ar teisingi vnt?).

Mėnesio kūdikis vid.suvalgo 180 ml/ kg kūno svoriui pieno per parą (ir ne daugiau kaip 900 ml pieno per parą nepriklausomai nuo svorio), tai apie 700 ml gaunasi pvz. 4 kg vaikui.

Jau tikrai motinos pienu nenusinuodys schmoll.gif

Tik vandens ml lygus gramui, nes vandens tankis artimas vienetui, kitų skysčių tankis gali būti kitoks ir 700 ml nebūtinai bus 700 g. Motinos pieno tankio nežinau ir tingiu domėtis, bet gyvūno pieno tankis yra didesnis, tad pienas yra sunkesnis už vandenį, pagal fizikos dėsnius...
Leistinų 700 ml svertų 0.72 kg ir nitratų tame kiekyje gali būti..skaičiuokit pačios kiek.
Tuščia jų ..nelabai aiškios šioje temoje parašytos normos neviršys.

Neteko girdėt apsinuodijimo nitratais per motinos pieną atvejų, literatūroje minima kaip labai mažai tikėtina rizika..

Be to kūdikių maiste nitratų norma yra 200 mg/kg mirksiukas.gif O skaičiuokit patys kiek mg nitratų pagal tyrimo rezultatus yra kilograme motinos pieno...tik įvertinkit, kad tai yra skirtingi vnt (normos mg ir rezultato ml, o masė su tūriu nelyginama tiesiogiai).

Gal valgot daug produktų su nitritine druska, pvz.rūkyta dešra ir pan. Mitybą koreguoti tikrai galite, jei jau baisiai neramu. Bus tik į sveikatą nevalgyt rūkytų mėsų..
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Rasma: 26 lapkričio 2013 - 21:17
Labas Rasma,

Net nebuciau pagalvojus kad mano pienas gali tureti nitratu. Pries nestuma maitinausi labai sveikai (bent taip isivaizdavau, nes netikrinau nitratu kiekio darzovese kurias pirkome is vietinio ukininko), o taip pat kiekviena diena gerdavom sviezias darzoviu sultys. Gerdavau drasiai nes sulciu spaudykle kuria naudojam reklamavo kad isfiltruoja ar labai sumazina nitratu kieki, taigi darzoves spausdavom net su zievelem. Mesos valgydavau nedaug ir taip pat tik sviezia is vietiniu ukininku.
Kol nepaziurejau sekmadienines laidos mamyciu klubas! kurioje pamatavo nitratu kieki darzovese atsiveztose is laidos dalyves tevu ukio ir aparatas parode 0 ir 1 nitratu. Buvau suintriguota ismatuoti musu darzoves, ir ta pacia diena radau panasu aparata o gal ir toki pati kuri naudojo toje laidoje. Ir ka gi? visos darzoves rode labai didelius kiekius nitratu, tai mano vyras bande nuraminti kad laidos vadove turbut nemokejo naudotis aparatu tai pas ja rode nuli ar 1, o pas mus kai kurios darzoves net simtais. Tada aisku pradejom viska matuoti ka valgome.
Iskarto kilo mintis pamatuoti savo piena (iskart pagalvoaju apie blue baby syndrom). Mano mazylis isgeria par para apie 1300 ml pieno (teko nutraukineti pradzioje) kuris maziausiai svertu 1kg. Leistina norma vaikams 10-50mg per kg, o kudikiam tik 10 mg/kg. (jeigu turite kitos informacijos apie leistinas normas, prasau ideti nuoroda, tai nuramintu!)
Pirminis sokas jau praejo, bandau gerti kuo daugiau vandens (vanduo is butelio turi tik 3mg/kg) ir ziuresiu ar sumazes nitratai mano piene. Taip pat nebegeriu burokeliu ir morku sulciu kurios irgi turi talai auksta nitratu koncentracija.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo irutect: 27 lapkričio 2013 - 19:43
QUOTE(irutect @ 2013 11 27, 19:41)
Pries nestuma maitinausi labai sveikai (bent taip isivaizdavau, nes netikrinau nitratu kiekio darzovese kurias pirkome is vietinio ukininko
Gerdavau drasiai nes sulciu spaudykle kuria naudojam reklamavo kad isfiltruoja ar labai sumazina nitratu kieki
Mesos valgydavau nedaug ir taip pat tik sviezia is vietiniu ukininku.
Kol nepaziurejau sekmadienines laidos mamyciu klubas! kurioje pamatavo nitratu kieki darzovese atsiveztose is laidos dalyves tevu ukio ir
Tada aisku pradejom viska matuoti.

Leistina norma vaikams 10-50mg per kg, o kudikiam tik 10 mg/kg. (jeigu turite kitos informacijos apie leistinas normas, prasau ideti nuoroda, tai nuramintu!)

Oi mamyt..jūs lengvatikiai..nitratų niekas neišfiltruoja (joks buitinis filtras, nejuokaukit), o virinimas (pvz vandens), net pakelt koncentraciją gali.
Su maistu (daržovėm) jūs tiek nitratų negalit gaut, kiek bevalgytumėt - užtikrinu. Valgykit daug daržovių, gerkit sultys - jos ne kaltininkės. Fiziškai neįmanoma suvalgyti tokio daržovių ar vaisių kiekio per parą, kad susidarytų jūsų sveikatai kenksminga nitratų koncentracija.

Methemoglobino mamos org-me, nėštumo pabaigoje labai padaugėja fiziologiškai (net iki 10 proc gali užkilti), tai absoliučiai normalu (gal žinot, kad methemoglobinas susidaro nitritams jungiantis su hemoglobinu..o nitritai org-me susidaro iš nitratų). Kiekvieno sveiko žmogaus org-me to gėrio yra iki 2 proc., nesvarbu ką jis valgo!

Oi kokias nesąmones darot laidų prisižiūrėję, baisu..man net skaityt kraujas verda cool.gif

Jūs įdėkit pagrįstą nuorodą, kur rašo, kad kūdikių maiste norma 10 mg/kg g.gif
Nitratai manęs negąsdina ir normos yra reglamentuojamos kitokios ir visai pagrįstai.

Konkrečiai - Komisijos reglamentas (EB) Nr. 1881/2006, nitratų normos: špinatams (2500-3000 mg/kg), šviežioms salotoms (2500-4500 mg/kg), gūžinėms salotoms (2000-2500 mg/kg), kūdikių maistui bei kūdikių ir mažų vaikų maistui skirtiems perdirbtiems grūdiniams maisto produktams (200 mg/kg).
Nuoroda: http://eur-lex.europ...0005:01:LT:HTML

Leistina paros norma žmogui yra 3,65 mg/kg kūno svorio. Tai Maisto produktų mokslinio komiteto (SCF) nuomonė, kurią patvirtino Jungtinių tautų (FAO) maisto ir žemės ūkio organizacijos ir Pasaulio sveikatos organizacijos (WHO) ekspertų taryba.

Ta norma kur rašot - šulinio vandeniui ir rodiklis yra mg/l. Jūs negalit jos taikyt niekam daugiau! Nei daržovėms, nei sultims, nei pienui, nei bet kokiam maistui.

Jūs painiojat begales dalykų: rodiklius, normas, kiekius ir įsigąsdinate..
Meskit savamokslius eksperimantus ir suvokite kokias spekuliacijas daro TV neišmanydama..ką reklamavo? Ūkininko daržoves ar aparatą?
Pikta iki negaliu, ką daro su žmonėm tokių laidų kūrėjai..

Nieko vaikiukui jūs nepakenksite - maitinkite krūtimi kiek jis nori ir pamatysit kokie sveiki ir žvalūs augsite wub.gif Sėkmės 4u.gif
Atsakyti
Prasau patikslinkite: jus rasote kad zmogui leidziama norma yra 3.65 mg per viena kg kuno mases, taigi jei kudikis sveria 5kg, jis gali suvartoti 18.25 mg nitratu per para?
Arba kad neisiveltu matematine klaida, imam apvalesnius skaicius:
Jeigu kudikis sveria 10kg - jis gali suvartoti 36.5 mg nitratu per para? Ar as gerai suprantu?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo irutect: 27 lapkričio 2013 - 23:52
QUOTE(irutect @ 2013 11 27, 23:50)
Prasau patikslinkite: jus rasote kad zmogui leidziama norma yra 3.65 mg per viena kg kuno mases, taigi jei kudikis sveria 5kg, jis gali suvartoti 18.25 mg nitratu per para?
Arba kad neisiveltu matematine klaida, imam apvalesnius skaicius:
Jeigu kudikis sveria 10kg - jis gali suvartoti 36.5 mg nitratu per para? Ar as gerai suprantu?

Jūs inf-ją vėl verčiat savaip.
Neteisingai, ne taip suprantat. Nieko neparašiau apie paros normą kūdikiams, kiek gali suvartot, kad pasiskaičiuotumėt.
Tikslinu, kad ši norma nelabai taikoma jaunesniems kaip 3 mėn amžiaus kūdikiams, tad taip skaičiuot negalima, kaip jūs paskaičiavot):
"The WHO has derived an acceptable daily intake (ADI) for nitrate of 3.7 mg/kg body weight, but this does not apply to infants aged less than 3 months. "
Šaltinis: http://www.bfr.bund....ml#topic_187217

Ką jūsų kūdikis suvartos valgydamas vėliau bet kokias daržovienes, neviršys 20 proc. leistinos nitratų normos..kiek tyrimų bedaryta, kiek esu susipažinusi - mediana 13-18 proc. nitratų per parą...kažkurioj vienoj šaly max. siekė 35 proc.
Vid. Europoje žmogus nitratų per dieną gauna "The mean intake of nitrate per person (in Europe) it is about 50–140 mg/day", bet tai reik suvalgyt atitinkamą kiekį rekomenduojamų produktų.

Kiek tyrimų matyta, kiek skaičiuota, tai pasikartosiu - galit būt rami, jei nedarot mišinėlių su netirtu šulinio vandeniu. Ir galit būt rami, kai primaitinsit košėm.

Aparatu tik bereikalingai nervus gadinatės. Jei savo matavimus palygintumėt su patvirtintais metodais ištiriant tą patį produktą - nustebtumėt dėl l.skirtingų rezultatų..
Atsakyti
QUOTE(irutect @ 2013 11 26, 02:25)
Nesuprantu ar tai gali buti kad mano piene nitratu net 52ml/kg? kai leistina norma kudikiams 10ml/kg per para. Ar kas matavote? jei taip paskelbkite resultatus nes labai jaudinuosi kad apnuodysiu savo mazyli!


Tikrai iveliau klaida. Norejau parasyti "52 miligramai per kg? kai leistina norma kudikiams 10mg per para."
Atsakyti
Mano piene nitratu koncentracija aukstesne 15 kartu lyginant su siais duomenimis:

http://pubmedcentral...les/PMC3228598/

"Table 1 shows the mean concentrations of nitrite and nitrate from human milk samples obtained in our study population. Mean concentrations of nitrite and nitrate are expressed as mg/100 mL. This is a commonly used reference volume based on the average daily intake of infants (750 mL) during the first year of life as expressed by the U.S. Food and Nutrition Board, Institute of Medicine, National Academy of Science.29 Human breastmilk nitrite and nitrate concentrations are expressed by phase of milk production: colostrum (expressed days 1–3 postpartum; n = 12), transition milk (expressed days 3–7 postpartum; n = 17), and mature milk (expressed >7 days postpartum; n = 50). Human milk nitrite and nitrate concentrations were 0.08 mg/100 mL nitrite and 0.19 mg/100 mL nitrate (or 16.8 ± 4.5 μM nitrite and 30 ± 5 μM nitrate) in colostrum, 0.001 mg/100 mL nitrite and 0.52 mg/100 mL nitrate (or 0.3 ± 0.1 μM nitrite and 84.9 ± 16 μM nitrate) in transition milk, and 0.001 mg/100 mL nitrite and 0.31 mg/100 mL nitrate (or 0.3 ± 0.1 μM nitrite and 48.9 ± 4.6 μM nitrate) in mature milk."

Bet Japonijos tirtuose pavyzdziuse nitratu koncentracija yra panasi i mano "Ohta et al.30 found high concentrations of nitrite and nitrate (166–1,246 μM [or 1–7 mg/100 mL]) in the breastmilk of Japanese mothers from days 1 to 8." taigi truputeli ramiau kad bent nevirsyju Japonijos resultatu ax.gif
Atsakyti
QUOTE(irutect @ 2013 11 28, 06:35)
Mano piene nitratu koncentracija aukstesne 15 kartu lyginant su siais duomenimis:

http://pubmedcentral...les/PMC3228598/

"Table 1 shows the mean concentrations of nitrite and nitrate from human milk samples obtained in our study population. Mean concentrations of nitrite and nitrate are expressed as mg/100 mL. This is a commonly used reference volume based on the average daily intake of infants (750 mL) during the first year of life as expressed by the U.S. Food and Nutrition Board, Institute of Medicine, National Academy of Science.29 Human breastmilk nitrite and nitrate concentrations are expressed by phase of milk production: colostrum (expressed days 1–3 postpartum; n = 12), transition milk (expressed days 3–7 postpartum; n = 17), and mature milk (expressed >7 days postpartum; n = 50). Human milk nitrite and nitrate concentrations were 0.08 mg/100 mL nitrite and 0.19 mg/100 mL nitrate (or 16.8 ± 4.5 μM nitrite and 30 ± 5 μM nitrate) in colostrum, 0.001 mg/100 mL nitrite and 0.52 mg/100 mL nitrate (or 0.3 ± 0.1 μM nitrite and 84.9 ± 16 μM nitrate) in transition milk, and 0.001 mg/100 mL nitrite and 0.31 mg/100 mL nitrate (or 0.3 ± 0.1 μM nitrite and 48.9 ± 4.6 μM nitrate) in mature milk."

Bet Japonijos tirtuose pavyzdziuse nitratu koncentracija yra panasi i mano "Ohta et al.30 found high concentrations of nitrite and nitrate (166–1,246 μM [or 1–7 mg/100 mL]) in the breastmilk of Japanese mothers from days 1 to 8." taigi truputeli ramiau kad bent nevirsyju Japonijos resultatu ax.gif

Savo rezultatus prieš lygindama perskaičiuokit į kitus vnt. Jūs rašot savo rezultatą mg/kg, o studija daryta, kai rezultatų išraiška mg/100 ml.
Kur svoris, o kur tūris..ir dar toks skirtingas. Matuota išvis net ne miligramais, o mikrometrais (tai ilgio vienetas!) įvairiam periode po gimdymo ir perskaičiuota į mg/100 ml.

Ir dar didžiulis skirtumas tane, kad kažkoks neaiškus aparatas jums matuoja nitratus, tuo tarpu čia pateikiami laboratoriniai duomenys (nitratų ir nitritų, atitinkamai juos apskaičiavus prieš skelbiant).

Dirbau tą darbą ir dar neteko taip taip skaičiuot ir vertint.
Jei jūs esat taip keistai užsispyrus, tai gal nuneškit tą pieną į laboratoriją? 30 Lt sumokėsit, bet bent bus rezultatas patikimas ir skaičiavimas normalus.
Jau graudžiai juokinga darosi ši tema..kažkaip nebenormaliai jau iš šono viskas atrodo..
Atsakyti
QUOTE(irutect @ 2013 11 28, 05:35)
Mano piene nitratu koncentracija aukstesne 15 kartu lyginant su siais duomenimis:

http://pubmedcentral...les/PMC3228598/

"Table 1 shows the mean concentrations of nitrite and nitrate from human milk samples obtained in our study population. Mean concentrations of nitrite and nitrate are expressed as mg/100 mL. This is a commonly used reference volume based on the average daily intake of infants (750 mL) during the first year of life as expressed by the U.S. Food and Nutrition Board, Institute of Medicine, National Academy of Science.29 Human breastmilk nitrite and nitrate concentrations are expressed by phase of milk production: colostrum (expressed days 1–3 postpartum; n = 12), transition milk (expressed days 3–7 postpartum; n = 17), and mature milk (expressed >7 days postpartum; n = 50). Human milk nitrite and nitrate concentrations were 0.08 mg/100 mL nitrite and 0.19 mg/100 mL nitrate (or 16.8 ± 4.5 μM nitrite and 30 ± 5 μM nitrate) in colostrum, 0.001 mg/100 mL nitrite and 0.52 mg/100 mL nitrate (or 0.3 ± 0.1 μM nitrite and 84.9 ± 16 μM nitrate) in transition milk, and 0.001 mg/100 mL nitrite and 0.31 mg/100 mL nitrate (or 0.3 ± 0.1 μM nitrite and 48.9 ± 4.6 μM nitrate) in mature milk."

Bet Japonijos tirtuose pavyzdziuse nitratu koncentracija yra panasi i mano "Ohta et al.30 found high concentrations of nitrite and nitrate (166–1,246 μM [or 1–7 mg/100 mL]) in the breastmilk of Japanese mothers from days 1 to 8." taigi truputeli ramiau kad bent nevirsyju Japonijos resultatu ax.gif

mL=millilambertai...
Atsakyti
QUOTE
avo rezultatus prieš lygindama perskaičiuokit į kitus vnt. Jūs rašot savo rezultatą mg/kg, o studija daryta, kai rezultatų išraiška mg/100 ml.
Kur svoris, o kur tūris..ir dar toks skirtingas. Matuota išvis net ne miligramais, o mikrometrais (tai ilgio vienetas!) įvairiam periode po gimdymo ir perskaičiuota į mg/100 ml.

Ir dar didžiulis skirtumas tane, kad kažkoks neaiškus aparatas jums matuoja nitratus, tuo tarpu čia pateikiami laboratoriniai duomenys (nitratų ir nitritų, atitinkamai juos apskaičiavus prieš skelbiant).

drinks_cheers.gif

Atsakyti
QUOTE(rasytekatyte @ 2013 11 28, 12:00)
mL=millilambertai...

Skamba kietai. bigsmile.gif
Angl.
"The lambert (symbol L, la or Lb) is a non-SI unit of luminance named for Johann Heinrich Lambert (1728–1777), a Swiss mathematician, physicist and astronomer. A related unit of luminance, the foot-lambert, is used in the lighting, cinema and flight simulation industries. The SI unit is the candela per square metre (cd/m²)."

Rus.
миллиламберт [мЛб] - внесистемная единица измерения яркости, дольная по отношению к ламберту. По определению, 1 ламберт = 1/π кандел на квадратный сантиметр (0,3183 кд/см²) или 10⁴/π кд/м². В системе СИ яркость измеряют в канделах на квадратный метр (кд/м²). )

mastau.gif :]]
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Fazano plunksna: 28 gruodžio 2013 - 12:51