Štai ką radau pasidomėjus apie STEVIĄ:
Steviozidas
Steviozidas natūralus, nemaistingas saldiklis, išskiriamas iš Pietų Amerikoje augančių žolių stevijų (Stevia rebaudiana Bertoni). Manoma, kad ateityje jis bus vartojamas kaip naujo tipo saldiklis ne pavojingas, bet naudingas organizmui. Stevijos lapuose daugiausiai steviozido būna, kai stevijos pražysta.
1931 m. du prancūzų chemikai Bridedas ir Lavelis iš stevijos lapų ekstrakto išskyrė baltą kristalinę medžiagą, kurią pavadino steviozidu. Tai sudėtinė medžiaga, kurios sudėtyje yra gliukozės, sacharozės, steviolo ir kitų medžiagų. Stevijos savybes tyrinėja visame pasaulyje. Vien tik Japonijoje tuo užsiima 60 laboratorijų.
Grynas steviozidas yra pati saldžiausia natūrali medžiaga, iki šiol dar nerasta saldesnio gamtinio produkto už šį.
Jis 300 kartų saldesnis už cukrų, tačiau, skirtingai nei šis,
turi labai nedaug kalorijų, nedidina gliukozės kiekio kraujyje, turi antibakterinių savybių, todėl yra laikomas idealiu cukraus pakaitalu tiek sveikiems žmonėms, tiek ir sergantiems diabetu, nutukimu, širdies ir kraujagyslių sutrikimais, ateroskleroze ir kitomis medžiagų apykaitos ligomis.
Mokslininkai, atlikdami bandymus su gyvūnais, nepastebėjo jokio steviozido šalutinio poveikio, net jei dozę padidindavo 50 kartų. Nerasta jokių vėžį sukeliančių medžiagų. Jie ištyrė, kad nuolat vartojant ne cukrų, o iš stevijos išgaunamą steviozidą, organizme sumažėja cukraus, radionuklidų, cholesterino kiekis, pagerėja ląstelių regeneracija, sutvirtėja kraujagyslės.
Vartojant steviją ir jos pagrindu paruoštą steviozidą nėra antsvorio pavojaus, nekenkia dantims.
Turi uždegimą slopinančių, imuninę sistemą stiprinančių, antistresinių, antianeminių savybių, apsaugo nuo hepatito (kepenų uždegimo), neutralizuoja ir šalina toksinus, normalizuoja kraujo mikrocirkuliaciją, stabilizuoja arterinį kraujo spaudimą, stimuliuoja virškinimo organų ir šlapimo bei šalinimo sistemų darbą, normalizuoja angliavandenių, baltymų ir lipidų apykaitą, mažina MTL (blogojo cholesterolio) kiekį kraujyje. Turi net naviką stabdančių savybių, dėl to tinka vėžio profilaktikai. Gerai veikia inkstus. Yra nuomonė, kad steviozidas mažina potraukį nikotinui ir alkoholiui.
QUOTE(Radmile @ 2014 03 12, 10:45)
Laba ,
keiskit lęšiais , pupelėm

Jie baltymo turi kaip ir mėsa, tik baltymas juose jau kitoks-augalinis

Gal tai ir ne palei paleo, bet manau svaikata svarbiau nei laikytis įsikibus mitybos rėmų
O seborėjai man įtakos neturi nei lęšiai nei pupelės
Mėsą pakeisim ankštiniais, kiaušinius bulvėm, sočiuosius kokoso, ghi riebalus grūdais ir ką, liks tik cukrų pradėt vartot, kad pereit į kitas dietų temas

Aš hiperbolizuoju, žinoma, juokaudama, bet tikrai negalit teigti, kad ankštiniai ir/ar grūdai nepadarys negrįžtamų destrukcijų mūsų organizme. Paleo jie ne šiaip sau nerekomenduojami. Jūs, kaip suprantu, nesimaitinat Paleo, ne dietologe dirbat?
QUOTE(Vai2lka @ 2014 03 12, 11:10)
Kepiau duona vakar: migdolu miltai, kiausiniai, tirpintas kokosu aliejus, saukstelis maple sirupo, kepimo milteliai, linu semenys, gavos puikiai tik truputi padauginau kepimo milteliu, tai jaucias kartumas, kitakart desiu maziau ir bus puiki sveika duona pusryciams
Jei sėmenis galime eliminuot, tai gal galėtumėt pasidalinti tikslesniu receptu?