Įkraunama...
Įkraunama...

Išlaidos maistui

QUOTE(Ntu-Kpi @ 2015 02 03, 09:06)

Tai vat, kad nesinori ginčytis. Aš dirbau žuvų įmonėje ir tilapija nebuvo iš Azijos, įvežta iš ES ūkių. Jūs man siūlot nueit į parduotuvę ir pažiūrėt, o aš jums dabar galiu pasakyti kiniška bus šaldyta ir arba prekybininkų monais - atšildyta. Nenoriu rašyti įmonėm, kam reikia, tas tegu žiūri. Aš kalbu apie šviežią ir atvėsintą. Aš neįperku dažnai, kaip ir šviežiai pagautų auksinių doradų ar šviežio tuno.
Ir tema ne apie tai kodėl ir kaip atskirti. Nevesiu aš tų paskaitų čia. Nes tada reik mokyt kaip atskirti kur lenkiška kiauliena turguje ar liaudžiai aiškinti kaip vyksta žuvies filetavimas, glazūravimas, kam reikalingos fosfatų vonios ir t.t
Jetus, nu nevalgykit jūs tilapijų, valgykit menkę, kuo aš čoa dėta? Man gerai ir skanu, tik žiauriai brangu. Užklausė mane moteris, kas sudaro tas mano išlaidas ir kas mano kriterijais, man yra gerai. Neklausė gi žmogus, ką valgyt jiems, visai Lietuvai ir t.t. Aš ir parašiau tik apie save ir šeimą.
Vyras Baltijoj tas menkes žvejot plaukdavo, tai buvo gyrusių kepenėlių troškinį. Aš sakiau atiduok kepenėles ir pačią menkę, nes baisiau nėra.Kepenys išvis įsakymu uždraustos ir tiekt, ir vartot maistui. Pagamino pagal geriausio draugo receptą ir išvertė viską spjaudydamasis biggrin.gif Kiti suvalgė viską, su visom kepenėlėm ir irgi gyrė. Ir valio, man netrukdo ax.gif
Esat specas (-ė), tai puikiai žinot, kad vien kilmės šalis dar nėra viskas, žuviai labai svarbu ir kokiam žvejybos kvadrate ji sugauta. Ir čia labai plati tema, o aš ir taip per daug rašau (nemoku trumpai).

Geriau pereisiu prie išlaidų temos ir raginu kitus tęsti ta linkme. Man buvo įdomu palyginti kiek buvo 2014 m. sausį, 2014 m gruodį kol buvo litas ir 2015 m sausį - tai išlaidų eilutės l.pasikeitė beveik nepasikeitus pirkimo įpročiais. Šį mėnesį turiu tikslą sutaupyt bent 60 eur maistui, žiūrėsiu kaip seksis smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Rasma: 03 vasario 2015 - 10:23
QUOTE(Vitulka @ 2015 02 02, 14:58)
Tokių kaip jogurtų mažai labai suvalgom, perkam pagrinde tik vaikui Dobilo. Patys atsisakom, tuščias maistas

Kodėl tuščias maistas g.gif tai vienas iš naudingiausių pieno produktų, bifido ir kitos bakterijos žarnynui, stiprinamas imunitetas, kas labai svarbu šiais chemiškai apdorojamo maisto laikais.
Atsakyti
QUOTE(ogista @ 2015 02 03, 09:56)
Kodėl tuščias maistas g.gif tai vienas iš naudingiausių pieno produktų, bifido ir kitos bakterijos žarnynui, stiprinamas imunitetas, kas labai svarbu šiais chemiškai apdorojamo maisto laikais.

Aš tai supratau ne dėl sveikumo, o kad nepasisotini g.gif Pavalgai ir greit išalksti arba reikia labai daug suvalgyti, kad būtum sotus.
Atsakyti
QUOTE(Rasma @ 2015 02 02, 16:57)
Jūs jogurtą gaminot turbūt iš pirktinio jogurto, kad toks rezultatas. Nors toks receptas sklando internete, bet turėkit galvoje, kad pramonė nėra durna. Ir ji apsisaugo, kad jums nesigautų skanus jogurtas namie. Jei gamintumėt jogurtą, varškę, grietinę iš tam skirtų gyvų ar liofilizuotų kultūrų, tai pajustumėt didelį skirtumą (netgi lyginant su pirktiniais). Ir tokį jogurtą galima 'persėti' tik iki trijų kartų. Natūraliai 'saldus' ir tokiam jogurte šaukštas stovi mirksiukas.gif
Bet svarbu neperkaitinti pieno.


Nors tema apie išlaidas, labai rūpi sužinoti skanaus jogurto receptą.
Atsakyti
QUOTE(Rasma @ 2015 02 03, 10:20)
Aš tai supratau ne dėl sveikumo, o kad nepasisotini g.gif Pavalgai ir greit išalksti arba reikia labai daug suvalgyti, kad būtum sotus.

Na nereikia prisivalgyti smile.gif taigi vaisių desertą pasidarykit, užpilsit jį jogurtu ir bus patiekalas bigsmile.gif
Atsakyti
QUOTE(Rasma @ 2015 02 02, 16:07)
Netikiu, kad tokios nuomonės galėjot prieiti dėl džiovintų vaisių/daržovių, ir mechaniškai spaustų (pvz.akmenimis) nerafinuotų aliejų. Riešutai irgi turi pranašumo.

Aš turėjau mintį apie būtent etiketinius burbulus 4u.gif Tikrai ne ant visų geros kokybės aliejų, džiovintų vaisių ir pan. pūpso etiketė ekologiškas. Jūs dirbot vienoj pusėj, aš dirbu kitoj (žemės ūkis, pirminė gamyba), matau kaip žmonės augina, kiek visko supila, kaip kone 95 proc. ekologinių ūkių šalia turi tradicinius ūkius, dėl visiems savaime suprantamų priežasčių. Tikrai nuoširdžiai tikiu, kad smulkus ūkis yra pajėgus užauginti gerą produktą, bet tikrai ne masinės gamybos visokie "etiketiniai" eko/bio ir pan.
Buvo etapas, kai viskuo šventai tikėjau, pirkau vien eko, maistą/kosmetiką/valymo priemones, absoliučiai viską. Bet būtent "iš vidaus" viską pamačius suvokiau, kokia beviltiška situacija, ypač Lietuvoje.
Atsakyti
QUOTE(Rasma @ 2015 02 02, 16:57)
Šiuo metu importo pikas (t.y.sezonas įv.pasaulio valstybėse):
mandarinai ('clementine' rūšies), pomelo ir greipfrutai, apelsinai, citrinos, avokadai, kivi.
Bananai bet kokiu atveju (net ir palankiausio sezono) metu į visas valstybes importuojami pusžaliai ar žali, tad baigiami nokinti etileno dujose.

Iš daržovių dabar pats importo pikas (sezonas): šparagai, brokoliai, kalafiorai, briuselio kopūstai, cikorija, žirnių ankštys, špinatai, svogūnų laiškai, ridikai, įv.salotos.

Žuvis: iš geriausių - šamas, bet kadangi l.brangus (o aš žuvį l.mėgstu), tai dažniau perku vaiv. upėtakį, sterką, tilapiją ir jūros ešerį (retai, nes jūrines žuvis, ypač riebias reikia valgyt l.su saiku). Sezono metu mėgstu stintą. Perku ir akcijinę lašišą, bet ji mažiausiai vertinga kokybės prasme.

Jūs jogurtą gaminot turbūt iš pirktinio jogurto, kad toks rezultatas. Nors toks receptas sklando internete, bet turėkit galvoje, kad pramonė nėra durna. Ir ji apsisaugo, kad jums nesigautų skanus jogurtas namie. Jei gamintumėt jogurtą, varškę, grietinę iš tam skirtų gyvų ar liofilizuotų kultūrų, tai pajustumėt didelį skirtumą (netgi lyginant su pirktiniais). Ir tokį jogurtą galima 'persėti' tik iki trijų kartų. Natūraliai 'saldus' ir tokiam jogurte šaukštas stovi


labai aciu uz issamu ir idomu komentara 4u.gif retai kas gali pateikti tiek informacijos.
vaisius perkam tuos pacius- apelsinus, mandarinus, citrinas, kivius, bananus, avokadus, kartais pamelus. obuoliu ir kriausiu yra savu.
darzoviu ziema nei vienu is minimu neperkam. perkam tipines lietuviskas- bulves, morkas, burokelius, kopustus, saliero saknis, svogunus, cesnakus, kartais pora. seima valgo savus konservuotus- raug agurkus, kopustus, kitas darzoves. perkam saldytas darzoves.
perkam daugiau pagal sezona. pavasari prasides sparagai(labai megstam), zalumynai. vasara paprastai buna savu- zalumynai, ridikeliai, burokeliai, visokie lapai, agurkai, pomidorai. pb- rudens pradzioje ziediniai kopustai, briuselio kopustai, porai, moliugai, cukinijos/agurociai.
na, mazdaug taip. tu importuojamu visai beveik neperkam, o ir kaina ju visai nedraugiska.

zuvis perkam panasias. samo ne, man jis turi specifini kvapa/prieskoni, kuri jauciu bet kuriame jo pavidale. starkiu mb prigaudo(nufiliuoja ir saldom. labai labai skani zuvis. pirkti, nepirkciau del prasto vaizdo ir kainos), taippat pagauna lasisas(si rudeni buvo bent 3 didziules, virs 3kg), upetakiu. visa ziema turejom lydeku, pagautu netoli namu biggrin.gif
tilapija irgi buvau tyliai priskyrusi prie pangasiju(sios neperkame visai), tik nesupratau kodel toks kainu skirtumas g.gif tai atvesinta file esu pirkusi, skani. esu pirkusi ir neisdorota, tai tokia tik nuskutam, zoliu i pilva ir i garpuodi. taippat ir doradas gaminam. lasisa gaminam irgi garpuodyje arba orkaiteje folijoje. is norvegijos ar svedijos mb parveza tik sudytas lasisas(pagauna upese), nes kitaip nera galimybes atsivezti. tunas mums yra per brangus, o ir bijom susigadinti jo prisiminimus, kai valgeme tik pagauta ir kepta ant groteliu.

taip, jogurta gaminom is pirktinio tiek jogurto, tiek pieno. apie 3* zinojau, tai mazdauk tokiu daznumu ir pikdavau nauja induka gamybai. ar paprastiems mirtingiems yra galimybe kazkur gauti tu kulturu? jus pati is ju gaminat? gal galite placiau? jogurta seima valgytu, bet nerandam skaniu, be krakmolu, visi dobilai ir co jiems nevalgomi doh.gif

QUOTE(dominica @ 2015 02 02, 17:43)
As asmeniskai is darzoviu skyriaus dabar perku bulves, morkas, kopustus retkarciais, burokelius, cesnakus, kartais pora, saliera, jei uzsinoriu salotu- paprika, icebergas, pomidorai agurkai. Kalafiorus brokolius moliugus ir pan perku turbut tik rudeni, kai zemos kainos ir daugiau vietine produkcija. Tas pats ir ridikeliam, salotom, svogunu laiskam, baklazanam, paprikom- tiesiog pritaikau meniu prie vietines produkcijos


drinks_cheers.gif

QUOTE(Rasma @ 2015 02 03, 01:31)
Brudo menkės nė už ką nevalgyčiau. Šlykštesnės žuvies man nėra blush2.gif Su visais polichlorintais bifenilais ir dioksinais paliksiu tiems, kam ji skani...man ji l.neskani, dvokianti...brrr blush2.gif


blink.gif as kai pirmasyki paragavau mb prigaudytu menkiu, sakiau kokia skani zuvis(pirktine neskani!). kas su ja ne taip, isskyrus, kad jums neskani/smirda(kaip man samai)?

QUOTE(Rasma @ 2015 02 03, 10:36)
Ir tema ne apie tai kodėl ir kaip atskirti. Nevesiu aš tų paskaitų čia. Nes tada reik mokyt kaip atskirti kur lenkiška kiauliena turguje ar liaudžiai aiškinti kaip vyksta žuvies filetavimas, glazūravimas, kam reikalingos fosfatų vonios ir t.t

Vyras Baltijoj tas menkes žvejot plaukdavo...

Geriau pereisiu prie išlaidų temos ir raginu kitus tęsti ta linkme. Man buvo įdomu palyginti kiek buvo 2014 m. sausį, 2014 m gruodį kol buvo litas ir 2015 m sausį - tai išlaidų eilutės l.pasikeitė beveik nepasikeitus pirkimo įpročiais. Šį mėnesį turiu tikslą sutaupyt bent 60 eur maistui, žiūrėsiu kaip seksis smile.gif


o gaila, nes butu idomu 4u.gif
o jus istiesu manote, kad lt produkcija geresne uz pl? kitaip auginta, ne panasiai serta?

man tos menkes labai skanios buvo blink.gif

na, jeigu palyginti bigsmile.gif
pas mus gruodi islaidos visada didesnes, nes sventes, amzinai sveciu turim.
2014-01 1223.89lt
2014-12 1332.32lt
2015-01 332.26eur 4u.gif

QUOTE(ogista @ 2015 02 03, 10:56)
...tai vienas iš naudingiausių pieno produktų, bifido ir kitos bakterijos žarnynui,


jus manot, kad jogurtas iki zarnyno(kur visos tos b-jos ir gyvena) nukeliauja neapdorotas?

QUOTE(Rasma @ 2015 02 03, 11:20)
Aš tai supratau ne dėl sveikumo, o kad nepasisotini g.gif Pavalgai ir greit išalksti arba reikia labai daug suvalgyti, kad būtum sotus.


drinks_cheers.gif
bet tai, kad ir su sienu panasiai g.gif
buvom sveciuose, ten seima zoliaede(gal tik ne zaliavalgiai), vaisino salotom. kai jau liko bliudas ir niekas nebevalge, seimos paauglys suvalge tuos visus sieno likucius, ir matesi, kad butu norejes/valges dar. kazkaip gaila vaiko buvo, kad del tevu poziurio ''nedavalges''. gal taip ir nera, bet ispudis liko butent toks. unsure.gif

QUOTE(Medinė @ 2015 02 03, 11:30)
Nors tema apie išlaidas, labai rūpi sužinoti skanaus jogurto receptą.


drinks_cheers.gif
Atsakyti
QUOTE(ogista @ 2015 02 03, 10:38)
Na nereikia prisivalgyti smile.gif taigi vaisių desertą pasidarykit, užpilsit jį jogurtu ir bus patiekalas bigsmile.gif

Mūsų šeima jogurtą valgo. Aš pati raugiu iš litro pieno ir reik suvalgyt per 72 val. max. Tai aš vaikams duodu su trintom uogom ir pati taip valgau.

Bet aš bent taip suprantu, kai sako "tuščias maistas".
Šiaip, bus patiekalas jei užpilsit ant vaisių, bet po to patiekalo vis vien labai greit išalksta žmogus. Kraujas greit bus "alkanas" , dideli insulino šuoliai, didelis glikeminis indeksas (priklauso nuo vaisų), greitas virškinimas ir greitas alkis.

QUOTE(Tikrė @ 2015 02 03, 11:30)
Aš turėjau mintį apie būtent etiketinius burbulus

Ai, aš apie LT ekologiją išvis nešneku. Per mažas kraštas (plotu) grynam ekologiškumui ar geram biodinaminiam ūkiui gyvuoti. Ir žmonės dažnai dar iš spekuliantų laikų neišlipę, l.daug būtent žmonių nesąžiningumo.

QUOTE(milaaa @ 2015 02 03, 12:00)
apie 3* zinojau, tai mazdauk tokiu daznumu ir pikdavau nauja induka gamybai. ar paprastiems mirtingiems yra galimybe kazkur gauti tu kulturu? jus pati is ju gaminat? gal galite placiau?

Pirktiniam jogurtui negalioja, užtai ir nesigauna 4u.gif Nes 3 k. persėjimai priklauso tik startinei kultūrai. Pagamintas jogurtas jau nutolęs.

Pirkti kultūrų yra tiek internete, tiek parduotuvėse (Vilniuje galim pasiimti atstovų biure, yra "Assorti" Šiaurės miestelyje).

http://www.raugai.lt/?p=buy
http://www.probiotik...jogurto-gamybai (čia painus tinklapis, reik panaršyt, nes jie turi ir kitų kultūrų raugus, ne tik "Narine")
Man šitie patinka: http://zakvaski.com/...production.html (tik ypatumas, jie gyvi ir flakonus reik laikyt šaldytuve!!! Pvz. E.Vogel raugui nesvarbi laikymo t-ra, galima ir stalčiuj)

Aš pati dabar turiu ir naudoju vokiškąjį E.Vogel raugą: http://www.violey.co...rt_p_19945.html (iš 3 pakelių, gaunasi 12 litrų jogurto, jei įdomu paskaičiuot savikainą. Maždaug 1 l jogurto reikia 0.53 Eur kultūros ir tarkim 0.9 Eur pieno litras, parduotuvėje jogurto kg 3-4 eur (ne geriamo, geriami pigiau). namie gaminto jogurto konsistencija pan. į graikiško , "grietininio". Jis klampus, tirštas)

Bet kai jo neturiu, tada Vivo dažniausiai. Be to Vivo leidžia ir nuosavą grietinę ir varškę gamint. Nors vaikams (ypač tokiems kaip mažoji) aš mėgstu iš kalcio chlorido tirpalo varškę gamint. Labai skani ir saldi gaunasi biggrin.gif

O gamyba paprasta, niekad nereikia kultūros pilti į karštesnį nei +42 laipsniai pien1 (matuoju termoemtru). Jei pienas pasterizuotas - pakanka jį tik vos pakaitinti, jei žalias - prieš tai reik atvirinti ir atvėsinti iki priimtinos t-ros.
Vogel 'is jogurtą sutraukia jau per 4 val, o po 6-8 val. jau reik stabdyt kultūrą ir dėt šaldytuvan. Vivo, priklauso nuo kultūros: ilgiausiai brandinamas Acidolakt'as, trumpiausiai - vivo, bifovit'as ir simbilakt'as.

Aš jums garantuoju, kad gausit iš kultūros jogurtą tokį (jei viską teisingai padarysite - neperkaitinsite pieno, brandinsite kūno t-ros šilumoje (+37), kad šaukštas jame "stovės" ir nebus per rūgštus. Aš rauginu tokiam "putoplasto" dėkle-termose, be elektros sąnaudų - į jį kaip tik įsideda stiklainis, užsidaro ir thumbup.gif , temperatūra išlaikoma pastoviai.

Bet šakės, kaip nutolom nuo pagrindinės temos. Man tai visai nemoderatoriška ir reik baigt, bei nešdintis.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Rasma: 03 vasario 2015 - 13:29
QUOTE(ogista @ 2015 02 03, 11:56)
Kodėl tuščias maistas g.gif tai vienas iš naudingiausių pieno produktų, bifido ir kitos bakterijos žarnynui, stiprinamas imunitetas, kas labai svarbu šiais chemiškai apdorojamo maisto laikais.

Aš paprastai perku nebent graikišką ar turkišką jogurtą ir naudoju vietoj majonezo ar kitų padažų. Dar būčiau už namie gaminamą kefyrą. Spalvoti jogurtai su įvairiomis uogomis, vaisiais - tikra cukraus/saldiklių bomba, todėl didelio sveikumo nematau. O organizmui naudingų bakterijų galima rasti ir paprasčiausiam kefyre.
Atsakyti
QUOTE(Victorious @ 2015 02 03, 18:23)
Aš paprastai perku nebent graikišką ar turkišką jogurtą ir naudoju vietoj majonezo ar kitų padažų. Dar būčiau už namie gaminamą kefyrą. Spalvoti jogurtai su įvairiomis uogomis, vaisiais - tikra cukraus/saldiklių bomba, todėl didelio sveikumo nematau. O organizmui naudingų bakterijų galima rasti ir paprasčiausiam kefyre.

argi aš siūliau spalvotus?? nereikia skaityti tarp eilučių,
aš siūliau užpilti juo vaisius ir tame gaunasi desertas, yra natūralių ir be jokių priedų, pasirinkti jusų teisė kuris geriau. Žinoma, kefyras irgi gerai, bet jis pigesnis už jogurtą, čia jau priskirkim taupumo išlaidoms
Atsakyti
QUOTE(ogista @ 2015 02 04, 03:06)
argi aš siūliau spalvotus?? nereikia skaityti tarp eilučių,
aš siūliau užpilti juo vaisius ir tame gaunasi desertas,  yra natūralių ir be jokių priedų, pasirinkti jusų teisė kuris geriau. Žinoma, kefyras irgi gerai, bet jis pigesnis už jogurtą, čia jau priskirkim taupumo išlaidoms

"Naudingiausių pieno produktų, bifido ir kitos bakterijos žarnynui, stiprinamas imunitetas" skamba kaip reklaminis šūkis iš "Danone" ar panašių TV reklamų... Mūsų šalyje jogurtas išpopuliarėjo dėl egzistuojančio stereotipo, esą tai vienas sveikiausių rauginto pieno produktų.
Aš labiau mėgstu kefyrą ir, manau, kad jis naudingesnis.
"Taupumo išlaidos?" g.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Victorious: 04 vasario 2015 - 12:24
QUOTE(Malena @ 2015 02 02, 22:53)
Nemanau, kad ekologija yra tik išpūstas burbulas. Taip dažnai sako neįsigilinę eko prekių neįperkantys pirkėjai. Būčiau turtinga, tikrai norėčiau Demeter ženkliuką ir produktus iš biodinaminių ūkių dažniau matyti savo virtuvėje.

Aš manau, kad ekologija - pernelyg išpūstas burbulas, kuris skatina pirkti, vartoti , bet šis „burbulas“ ir pasitarnavo – žmonės pradėjo stebėti, ką valgo, kaip gyvena. O svarbiausia sveikas protas.
Atsakyti