QUOTE(Rasma @ 2015 02 02, 16:57)
Šiuo metu importo pikas (t.y.sezonas įv.pasaulio valstybėse):
mandarinai ('clementine' rūšies), pomelo ir greipfrutai, apelsinai, citrinos, avokadai, kivi.
Bananai bet kokiu atveju (net ir palankiausio sezono) metu į visas valstybes importuojami pusžaliai ar žali, tad baigiami nokinti etileno dujose.
Iš daržovių dabar pats importo pikas (sezonas): šparagai, brokoliai, kalafiorai, briuselio kopūstai, cikorija, žirnių ankštys, špinatai, svogūnų laiškai, ridikai, įv.salotos.
Žuvis: iš geriausių - šamas, bet kadangi l.brangus (o aš žuvį l.mėgstu), tai dažniau perku vaiv. upėtakį, sterką, tilapiją ir jūros ešerį (retai, nes jūrines žuvis, ypač riebias reikia valgyt l.su saiku). Sezono metu mėgstu stintą. Perku ir akcijinę lašišą, bet ji mažiausiai vertinga kokybės prasme.
Jūs jogurtą gaminot turbūt iš pirktinio jogurto, kad toks rezultatas. Nors toks receptas sklando internete, bet turėkit galvoje, kad pramonė nėra durna. Ir ji apsisaugo, kad jums nesigautų skanus jogurtas namie. Jei gamintumėt jogurtą, varškę, grietinę iš tam skirtų gyvų ar liofilizuotų kultūrų, tai pajustumėt didelį skirtumą (netgi lyginant su pirktiniais). Ir tokį jogurtą galima 'persėti' tik iki trijų kartų. Natūraliai 'saldus' ir tokiam jogurte šaukštas stovi
labai aciu uz issamu ir idomu komentara

retai kas gali pateikti tiek informacijos.
vaisius perkam tuos pacius- apelsinus, mandarinus, citrinas, kivius, bananus, avokadus, kartais pamelus. obuoliu ir kriausiu yra savu.
darzoviu ziema nei vienu is minimu neperkam. perkam tipines lietuviskas- bulves, morkas, burokelius, kopustus, saliero saknis, svogunus, cesnakus, kartais pora. seima valgo savus konservuotus- raug agurkus, kopustus, kitas darzoves. perkam saldytas darzoves.
perkam daugiau pagal sezona. pavasari prasides sparagai(labai megstam), zalumynai. vasara paprastai buna savu- zalumynai, ridikeliai, burokeliai, visokie lapai, agurkai, pomidorai. pb- rudens pradzioje ziediniai kopustai, briuselio kopustai, porai, moliugai, cukinijos/agurociai.
na, mazdaug taip. tu importuojamu visai beveik neperkam, o ir kaina ju visai nedraugiska.
zuvis perkam panasias. samo ne, man jis turi specifini kvapa/prieskoni, kuri jauciu bet kuriame jo pavidale. starkiu mb prigaudo(nufiliuoja ir saldom. labai labai skani zuvis. pirkti, nepirkciau del prasto vaizdo ir kainos), taippat pagauna lasisas(si rudeni buvo bent 3 didziules, virs 3kg), upetakiu. visa ziema turejom lydeku, pagautu netoli namu
tilapija irgi buvau tyliai priskyrusi prie pangasiju(sios neperkame visai), tik nesupratau kodel toks kainu skirtumas

tai atvesinta file esu pirkusi, skani. esu pirkusi ir neisdorota, tai tokia tik nuskutam, zoliu i pilva ir i garpuodi. taippat ir doradas gaminam. lasisa gaminam irgi garpuodyje arba orkaiteje folijoje. is norvegijos ar svedijos mb parveza tik sudytas lasisas(pagauna upese), nes kitaip nera galimybes atsivezti. tunas mums yra per brangus, o ir bijom susigadinti jo prisiminimus, kai valgeme tik pagauta ir kepta ant groteliu.
taip, jogurta gaminom is pirktinio tiek jogurto, tiek pieno. apie 3* zinojau, tai mazdauk tokiu daznumu ir pikdavau nauja induka gamybai. ar paprastiems mirtingiems yra galimybe kazkur gauti tu kulturu? jus pati is ju gaminat? gal galite placiau? jogurta seima valgytu, bet nerandam skaniu, be krakmolu, visi dobilai ir co jiems nevalgomi
QUOTE(dominica @ 2015 02 02, 17:43)
As asmeniskai is darzoviu skyriaus dabar perku bulves, morkas, kopustus retkarciais, burokelius, cesnakus, kartais pora, saliera, jei uzsinoriu salotu- paprika, icebergas, pomidorai agurkai. Kalafiorus brokolius moliugus ir pan perku turbut tik rudeni, kai zemos kainos ir daugiau vietine produkcija. Tas pats ir ridikeliam, salotom, svogunu laiskam, baklazanam, paprikom- tiesiog pritaikau meniu prie vietines produkcijos
QUOTE(Rasma @ 2015 02 03, 01:31)
Brudo menkės nė už ką nevalgyčiau. Šlykštesnės žuvies man nėra

Su visais polichlorintais bifenilais ir dioksinais paliksiu tiems, kam ji skani...man ji l.neskani, dvokianti...brrr

as kai pirmasyki paragavau mb prigaudytu menkiu, sakiau kokia skani zuvis(pirktine neskani!). kas su ja ne taip, isskyrus, kad jums neskani/smirda(kaip man samai)?
QUOTE(Rasma @ 2015 02 03, 10:36)
Ir tema ne apie tai kodėl ir kaip atskirti. Nevesiu aš tų paskaitų čia. Nes tada reik mokyt kaip atskirti kur lenkiška kiauliena turguje ar liaudžiai aiškinti kaip vyksta žuvies filetavimas, glazūravimas, kam reikalingos fosfatų vonios ir t.t
Vyras Baltijoj tas menkes žvejot plaukdavo...
Geriau pereisiu prie išlaidų temos ir raginu kitus tęsti ta linkme. Man buvo įdomu palyginti kiek buvo 2014 m. sausį, 2014 m gruodį kol buvo litas ir 2015 m sausį - tai išlaidų eilutės l.pasikeitė beveik nepasikeitus pirkimo įpročiais. Šį mėnesį turiu tikslą sutaupyt bent 60 eur maistui, žiūrėsiu kaip seksis
o gaila, nes butu idomu
o jus istiesu manote, kad lt produkcija geresne uz pl? kitaip auginta, ne panasiai serta?
man tos menkes labai skanios buvo
na, jeigu palyginti
pas mus gruodi islaidos visada didesnes, nes sventes, amzinai sveciu turim.
2014-01 1223.89lt
2014-12 1332.32lt
2015-01 332.26eur
QUOTE(ogista @ 2015 02 03, 10:56)
...tai vienas iš naudingiausių pieno produktų, bifido ir kitos bakterijos žarnynui,
jus manot, kad jogurtas iki zarnyno(kur visos tos b-jos ir gyvena) nukeliauja neapdorotas?
QUOTE(Rasma @ 2015 02 03, 11:20)
Aš tai supratau ne dėl sveikumo, o kad nepasisotini

Pavalgai ir greit išalksti arba reikia labai daug suvalgyti, kad būtum sotus.
bet tai, kad ir su sienu panasiai
buvom sveciuose, ten seima zoliaede(gal tik ne zaliavalgiai), vaisino salotom. kai jau liko bliudas ir niekas nebevalge, seimos paauglys suvalge tuos visus sieno likucius, ir matesi, kad butu norejes/valges dar. kazkaip gaila vaiko buvo, kad del tevu poziurio ''nedavalges''. gal taip ir nera, bet ispudis liko butent toks.
QUOTE(Medinė @ 2015 02 03, 11:30)
Nors tema apie išlaidas, labai rūpi sužinoti skanaus jogurto receptą.