QUOTE(mamukas71 @ 2014 04 02, 15:51)
Kad vynuogių liga pradėjau sirgti tai tikrai
Neišlendu iš forumo ir internetinių prekiautojų puslapių, jau beveik visą info susisisteminau - bandysiu auginti
Labiausiai baiminuosi dėl uždengimo ir genėjimų

bet gal kaip nors išmoksiu.
Uždengti nieko sudėtingo

idealu durpėmis, bet tinka ir kokiu senu audeklu, ar eglišakiais, kai nieko nėra po ranka ir plėvelės gabalas, ar bulvių maišas senas praverčia

Dėl genėjimo - jauną vynmedį dažniausiai galima prilenkti, o jei prilenkti neįmanoma, tada apsukti kuo nors apatinę dalį ir tiek. Jei nušals iš apačios vėl greitai ataugs (tai galioja tik įšaknydintiems vynmedžiams - kurie skiepyti neataugs). Senesnių vynmedžių dengti nebūtina (atsparių šalčiui). Turiu pavyzdį Palangos vynmedžio - daug metų žiemoja visiškai nedengiamas ir nieko nenutinka.
Papildyta:
QUOTE(saintlina @ 2014 04 02, 19:00)
va tas formavimas mane labiausiai ir gąsdina šiuo metu
O kiek turi per sezoną paaugti vynmedžio sodinukas?
Gal galite dar paaiškinti vištai apie vynuogių veisles. Kuo iš esmės skiriasi desertinės ir vynui skirtos? Ar iš desertinių vynas nesigaus? Ar tiesiog vynui skirtos geriau dera ir skonių puoštė kita?
Iš pradžių formavimo esmę suprasti sudėtinga, o tada jau viskas lengva

Jei trumpai - vynmedis uogas augina ant pirmametės šakos išaugusios iš antrametės šakos. Iš šiemet išaugusios šakos kitais metais išaugs ūgliai o ant jų bus kekės. Todėl formuojant vynmedį (pagrindinis formavimas lapkričio pradžioje) reikia apmąstyti kiek kokių šakų palikti.
Bet jei visa tai pasirodytų sudėtinga - uogų vis tiek greičiausiai bus, tik jų skinti gali tekti lipti ant stogo
Vyninės veislės yra saldesnės. Desertinių skonis labiau pritaikytas valgymui, taip pat svarbu ir odelė, minkštimas ir kt. Yra ir universalių veislių tinkamų ir tam ir tam.
Pas mane darže pirmamečiai sodinukai paauga 2 metrus. Gal ir daugiau augtų, bet aš neleidžiu