Įkraunama...
Įkraunama...

Kamieninių ląstelių išsaugojimas

2004 rugpjucio 10 d. "Lietuvos ryto" priede "Sveikatos gidas" rasoma apie tai, kad Lietuvoje jau galima issaugoti naujagimio kamienines lasteles - tam naudojamas kraujas, susikaupes virksteleje ir placentoje. Sios kamienines lasteles galetu buti saugomos iki vaikui sukaks 18 metu ar ilgiau ir butu pritaikomos, jei vaikas netycia susirgtu kokia sunkiai pagydoma liga (pvz. leukemija). Tiketina, kad sias lasteles butu galima panaudoti ir vaiko artimiems giminaiciams, jei jiems nutiktu kokia nelaime, nes tiketina, kad tokios lasteles labiau atitiktu nei svetimo zmogaus.

Kaip supratau, sis kamieniniu lasteliu issaugojimas daug kainuoja, taciau bet kokiu atveju galima buti tikram, kad bus kuom gydyti, jei netycia prireiks... Ka manote apie tai?
Atsakyti
Labai slidus dalykas - gi dabar visu lupose Algiuko atvejis- kai sergantis genetine liga berniukas neturi sansu gydytis, oficiali medicina bejege. Tevai renka pinigus kelionei i Novosibirska, kur jam bus atlikta kamieniniu lasteliu transplantacija. Musu medikai sako, kad tokios operacijos iki siol atliktos tik su gyvunais ir neturi medicininio pagrindo, taciau rusai sako, kad sios operacijos padeda vos ne nuo visu ligu.. Manau, kad reikia bandyti viska, kas ymanoma. O juk kadaise niekas netikejo, kad zeme apvali. Gal tai ir busimoji medicina
Atsakyti
QUOTE (Nedurna @ 2004 08 10, 19:11)
Labai slidus dalykas - gi dabar visu lupose Algiuko atvejis- kai sergantis genetine liga berniukas neturi sansu gydytis, oficiali medicina bejege. Tevai renka pinigus kelionei i Novosibirska, kur jam bus atlikta kamieniniu lasteliu transplantacija.

nesu tikra, bet man atrodo, kad rusai naudoja kamienines lasteles is embrionu. tad tokiu kamieniniu lasteliu "gaminimas" kiek kertasi su etika, morale ir pan. tuo tarpu kamieniniu lasteliu paemimas is virksteles ir placentos, kurios po vaiko gimimo praranda savo funkcija ir neretai yra ismetamas, su morales nuostatom nesikera. yra tik kitas klausimas - kaina. straipsnyje uzsimenama, kad tokiu lasteliu saugojimas dienai kainuoja apie 1 lt (tai pateikiama kaip labai maza kaina). bet atsizvelgiant i tai, kad metuose 365 dienos, suma susidaro nemenka...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo zuike: 10 rugpjūčio 2004 - 21:32
Šiaip kamienines ląsteles gali paimti ir iš suaugusio žmogaus wink.gif
Kadangi pati esu biologė, manau, kad bet koks progresas medicinoje yra labai svarbus. Ir manau, kad dėl savo vaikų galima sumokėti kad ir tuos 400 lt per metus.
Atsakyti
O ar Lietuvoje laikyti kamienines lasteles nėra galimybių?Kodėl jas reik vežt net į Lenkiją?Gal galėtų pvz Vaisingumo klinikoj,juk ten irgi turi tuos šaldymo termosus.O šiaip,tai manau labai geras dalykas.
Atsakyti
Dieve, Lieuvoje net spermos banką išnaikino, o ką jau čia bemanyti apie kamienines ląsteles, kurių poveikis neištirtas ir dar tik vyksta ekperimentai ant žmonių. Sergančiųjų gimines, pasinaudojusius šia naujove suprantu - net ir skęstantis griebiasi šiaudo. Atokius rezultatus pamatysim, tik kaži ar spauda apie tai trimituos.
Atsakyti
Manau tai labai naudinga, aš pats esu gydytojas, teko skaityti keletą straipsnių šia tema. Jei kaina tokia kaip nurodote, tai automobilio draudimas kainuoja panašiai, o vaiko sveikata žymiai brangesnė... Pagalvokite- jau šiandien klonuojami žinduoliai, visai realu, kad ateityje iš kamieninių ląstelių bus galima išauginti reikiamą audinį ar organą...
Atsakyti
As pasisakau tik teigiamai uz tokias naujoves ir tobulejima, nes nezinai kas laukia ateiti, o uz tokia suma tai net juokingai atrodo, bet tik sveikintina, atsiras daugiau isgalinciu tokia paslauga pasinaudoti.
Zinau, kad tai gal kirsis su katalikybe, bet tada kodel atsirado medikai, reiskia taip turejo buti... smile.gif
Atsakyti
Nemanau, kad tai kirsis su katalikybe, nes tos ląstelės nebus naudojamos pardavimui, žmonių klonavimui, ar dar kam kitam. Jos gi palengvintų vaikelio gydymą. Negi katalikų bažnyčia tam prieštarautų?
Atsakyti
Zinai kartais susidaro ispudis, kad kataliku baznycia priestarauja vien tik tam, kad priestarauti... wink.gif
Atsakyti
negi mezinote kad klonuotas zmogus jau yra, tik niekas apie tai nesneka
Atsakyti
QUOTE (babarskas @ 2004 11 09, 14:22)
negi mezinote kad klonuotas zmogus jau yra, tik niekas apie tai nesneka

Faktas, kad yra ir aisku, kodel niekas nesnekes wink.gif Tik idomu ar tai labai jau gerai... wink.gif
Atsakyti