Įkraunama...
Įkraunama...

Kamieninių ląstelių išsaugojimas

QUOTE (Medikas @ 2004 11 08, 13:22)
Manau tai labai naudinga, aš pats esu gydytojas, teko skaityti keletą straipsnių šia tema. Jei kaina tokia kaip nurodote, tai automobilio draudimas kainuoja panašiai, o vaiko sveikata žymiai brangesnė...  Pagalvokite- jau šiandien klonuojami žinduoliai, visai realu, kad ateityje iš kamieninių ląstelių bus galima išauginti reikiamą audinį ar organą...

Aš veterinarė tokių dalykų neteigčiau laugh.gif

Gal tada, kaip medikas, pradėkite ir mamoms paaiškinkite kas yra kamieninė ląstelė? Ir papasakokite kuo viskas baigėsi klonuotiems žinduoliams, koks nepageidaujamų rezultatų procentas eksperimentų metu. Kalbame apie pliusus ir kalbame apie minusus, sutinkate?

Avytė Doli buvo paskersta, kodėl? Kas buvo pamatyta iš begalės žinduolių klonavimo atvejų? Su kokia problema mokslininkai negali susidoroti?
Kokios ląstelės gali išsivystyti iš kamieninių, kaip organizuoti teisingą jų vystymąsi įterpus į žmogaus organizmą ir kokios gali būti sutinkamos problemos?

Va, kai bus viskas gražiai išdėstyta, tai pačios mamos ir nuspręs ar joms geriau automobilį drausti ar "vaiko sveikatos" draudimui pinigus išleisti wink.gif

Sutinku su Lauma ir Migluže, kol kas jų pasisakymai labai blaivūs.
Jei sirgtų nepagydoma liga mano vaikas ir medicina nieko nebežadėtų, tada aš galbūt moralinių pagirių kankinama ryžčiausi eksperimentams. Čia ir būtų tas griebimąsis šiaudo rolleyes.gif
O antra, nuvertinti medicinos progreso nereikia, bet nereikia pulti stačia galva ir būti lengvatikiu. Apie viską reikia galvoti blaiviai..pastebint ne tik gerus dalykus, bet ir kylančias problemas, negeroves.
Atsakyti
dovanokit uz pasakyma, bet as susiduriau su tuo, kad gydytojai nezino is vis kas yra tas klonavimas ir kuo tos kamien. lasteles naudingos, nu aisku tai priklauso nuo specializacijos. savo patirties neabsoliutinu, t.y gal tik man tokie medikai papuole cool.gif
beje, avyte doli lojo kaio suo laugh.gif tas faktas ipila zibalo tiems kas yra klonavimo salininkai
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo babarskas: 09 lapkričio 2004 - 14:52
Manau, nereikėtų painioti žmonių klonavimo ir gydymo kamieninėmis ląstelėmis. Žmonių klonavimas nėra įteisintas nei vienoje valstybėje, nes tai sukelia daugybę medicininių ir taip pat etikos problemų. Visiškai sutinku, kad tai yra eksperimentai ir čia apie kažkokį gydymą negali būti ir kalbos.
Visiškai kitokia situacija yra su virkštelės kraujo kamieninėmis ląstelėmis. Kamieninė ląstelė- tai nebrandi ląstelė, sugebanti daugintis ir diferencijuotis į specializuotas ląsteles. Šiandien yra beveik 100 skirtingų ligų, kurios gydomos kamieninėmis ląstelėmis (tai daugiausia onkohematologinės ligos, o kamieninės ląstelės naudojamos kaip pakaitalas donoriniams kaulų čiulpams). Tai nėra eksperimentai, bandymai su žmonėmis. Tai yra įrodymais pagrįsta medicina, tai yra standartinės gydymo schemos. Į klonavimą tai net nepanašu.
Siūlyčiau apsilankyti vaikų onkohematologiniuose skyriuose ir pasikalbėti su gydytojais. Jie tas bėdas mato kasdien.
O ką darytumėte, jei Jūsų vaikui nerastų kaulų čiulpų donoro? Didžiausiam priešui to nelinkėčiau...
Atsakyti
Nu, tai ką dabar pasakysit, kai jau ir Lietuvoje tai galima padaryti?
Atsakyti
Panasu kad galima, zr. reklama apie Kamieniniu lasteliu banka. Maciau jau ir bukletus. Is tiesu gal ir reiketu daugiau tuo pasidomet.
Atsakyti
karta i menesi tenka veziot savo lialiu i onkohematologini. Aciu Dievui ne del baisiausiu ligu. kiekviena karta nusiurpstu nuo tu vaizdu, kuriuos ten pamatau. labai gaila tu lialiuku.
negaliu nieko pasakyti apie kamienines lasteles, nzn, kiek tai gerai, kiek tai blogai. taciau manau, kad daugelis zmoniu jas uzaldytu ir rupintusi ateitimi, taciau man kad daugeliui tai per brangu.
Papildyta @ [mergetime]1100789959[/mergetime]
beje, tikrai mamytes ir visi kiti, kas galite paaukoti kraujo , tikrai tai padarykite. tai, ka matai onkohematologiniame privercia susimastyti.
Atsakyti
QUOTE (Medikas @ 2004 11 10, 12:51)


Aš būsiu įkyri..Kur įteisintas gydymas kamieninėmis ląstelėmis???
Tame pačiame garsiajame Novosibirske gydymas - eksperimentinis.

QUOTE
Kamieninė ląstelė- tai nebrandi ląstelė, sugebanti daugintis ir diferencijuotis į specializuotas ląsteles.

Pirmoji kamineinių ląstelių naudojimo gydymui problema -KAIP KONTROLIUOTI LĄSTELIŲ DIFERENCIJACIJĄ ir ji toli gražu neišspręsta. Aš asmeniškai dar nesu mačiusi ir nesu girdėjusi jokios mokslinės medžiagos, kurioje būtų pateikta kaip kontroliuoti kad iš kamieninės ląstelės išsivystytų būtent ta ląstelė, kurios reikia, o ne tarkim navikinė ląstelė. Žinoma tiktai kas įtakoja ląstelių diferencijaciją..t.y. paprastai tariant kamieninių ląstelių paviršiaus savybės. o va kaip suvaldyti patį procesą, dar toli gražu neaišku..

QUOTE
Šiandien yra beveik 100 skirtingų ligų, kurios gydomos kamieninėmis ląstelėmis (tai daugiausia onkohematologinės ligos, o kamieninės ląstelės naudojamos kaip pakaitalas donoriniams kaulų čiulpams).

DEZINFORMACIJA TOTALI..nėra jokios ligos ir jokios oficialios ligų gydymo kamieninių ląstelių įterpimu schemos. Nei LT, nei kitose Europos valstybėse, nei Rusijoje.

QUOTE
Tai nėra eksperimentai, bandymai su žmonėmis
Būtent, kol kas viskas vyksta tik eksperimentų lygmenyje.
Aišku, kad į klonavimą nepanašu, bet nereikia taip mulkinti žmonių. Jau buvo LT uždrausta klaidinanti žmones UAB "Embriotechnologijų centras" reklama. Joje net buvo teigiama, kad kamieninių ląstelių įterpimu galima veikti žmogaus imunitetą. nenustebsiu, jei šioje temoje dar tokiųš marazmų perskaitysiu.
Atsakyti
QUOTE (Rasma @ 2004 11 18, 17:22)
nėra jokios ligos ir jokios oficialios ligų gydymo kamieninių ląstelių įterpimu schemos. Nei  LT, nei kitose Europos valstybėse, nei Rusijoje.

O kaip kaulų čiulpų transplantacija? Tiek autologinė, tiek alogeninė?
Atsakyti
Jau viena karta buvo tokia tema.

Rasma, siek tiek negraziai atrodo, kai pati nesidomejusi uzsipuoli zmogu, kuris suteikia bent kruopele informacijos ta tema. Juolab, kai pati sustatai klonavima i viena eile su kamieniniu lasteliu panaudojimu medicinoje.

Tai, apie ka jus kalbat, jau ko gero desimtmeti atliekama Anglijoje ir USA. Sraipsniu sia tema - begales. Kam idomu, paieskokit pacios naudodamos key words "umbilical cord stem cells". Manau uzteks perskaityti pirmus 10 ismestu nuorodu, kad susidaryti daug maz civilizuota nuomone apie tai... ;-)))

Is virksteles kraujo gautos kamienines lasteles turi du pranasumus: cia ju koncentracija zymiai didesne plius jos yra jusu vaiko, taigi naudojant (nors geriau jau tegu niekada neprireikia) nereiktu imuniteta slopinanciu vaistu, kadangi nera atmetimo rizikos.

Brangi ne tik pati procedura nuo virksteles kraujo paemimo iki kamieniniu lasteliu isskyrimo ir paruosimo uzsaldymui. Brangus ir saugojimas. Netikiu, kad ateityje jis pigtu, nes isskirtos lasteles yra padalinamos i kelis megintuvelius ir saugomos skirtinguose konteineriuose. Taip yra todel, kad ilgalaikiam saugojimui labai svarbu, jog nebutu temperaturu fluktaciju, o technikos gedimu galimybes atmesti negalima. Taigi net ir avarijos atveju nezutu visos jusu saugomos lasteles. Be to lasteles laikomos skysto azoto temperaturoj, kas irgi ne pigus malonumas. Taigi, jei butu pasiulyta galimybe vienu dideliu mokesciu is karto apmoketi 10 ar 15 m saugojima - labai apsimoka, nes kainos saugojimo kainos kyla mazdaug kas 5 metai ir bent jau USA dabar irgi kazkur mokam po $100 per metus uz saugojima.

Ar yra tikslinga jas saldyti Lietuvoje - atskiras klausimas. Jei yra mediku nezinanciu nei kas yra ta kamienine lastele, nei su kuo ji "valgoma", kur garantija, kad susirgus atitinkama liga jums pasakys, kad yra alternatyva gydyti jas panaudojant???
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Foxenas: 18 lapkričio 2004 - 18:44
Foxenas, Medikas aciu uz blaivia nuomone sia tema.
Klonavimas ir virksteles kraujo kamieniniu lasteliu issaugojimas yra du skirtingi dalykai!
Mes ka tik pasinaudojome sia paslauga ir issaugojome savo kudikio virksteles krauja. Siuo metu gyvename JAV ir cia apie tai yra daug informacijos sia tema ir niekas jau senai nelygina su klonavimu. Niekada nekilo abejones, kad tai yra pozityvus dalykas. I tai ziuriu kaip i gyvybes draudima - geriau, kad niekada neprireiktu. Tikiuosi, medicinai judant i prieki, kamienines lasteles bus galima panaudoti dar placiau nei siuo metu.
Nezinau kokia situacija Lietuvoje del gydytoju zinojimo ka su tomis lastelemis daryti?! Bet tai ateities dalykas.
Tokia paslauga JAV kainuoja apie $1000 -pradinis mokestis, plius $100 kasmetinis mokestis.
Atsakyti
QUOTE (Medikas @ 2004 11 08, 13:22)
Manau tai labai naudinga, aš pats esu gydytojas, teko skaityti keletą straipsnių šia tema. Jei kaina tokia kaip nurodote, tai automobilio draudimas kainuoja panašiai, o vaiko sveikata žymiai brangesnė...  Pagalvokite- jau šiandien klonuojami žinduoliai, visai realu, kad ateityje iš kamieninių ląstelių bus galima išauginti reikiamą audinį ar organą...

Pati pirma žinutė, kur minimas klonavimas..Prie ko čia??
Prašau nekabinti visko man.Aš klonavimo su kamieninėmis ląstelėmis nelyginu ir nelyginau.Bet jei jis minimas, tai galiu ir kalbėt.
Norėjau tik pateikt kaip priešpriešą. Klonavimas, nors ir didelė mokslo pažanga, bet dar yra daug keblumų, daug neišprendžiamų ir nekontroliuojamų padarinių. Tas pats ir su kamieninėm ląstelėm. Pasiekta pažanga, bet deja, irgi ne viskas tobula.

Atsakyti
QUOTE (Miglužė @ 2004 11 18, 16:17)
QUOTE (Rasma @ 2004 11 18, 17:22)
nėra jokios ligos ir jokios oficialios ligų gydymo kamieninių ląstelių įterpimu schemos. Nei  LT, nei kitose Europos valstybėse, nei Rusijoje.

O kaip kaulų čiulpų transplantacija? Tiek autologinė, tiek alogeninė?


Aš maniau, kad mes čia kalbame apie kitokius dalykus. Konkrečiai aš kalbu apie pan. atvejį, kaip Algiuko, kuriam gydymo kamieninėmis ląstelėmis kursas buvo atliktas Novosibirske. O tai yra visiškai kas kita nei kaulų čiulpų transplantacija.

Man atrodo, kad pačios suvokiate skirtumus kuo skiriasi kaulų čiulpų transplantacija nuo gydymo kamieninėmis ląstelėmis, o jei ne, tai ne man aiškinti.

Viena labai jau "populistiška" Lietuvos mokslininkų sąjungos psl. pateikta citata:
Vaikams, sergantiems leukemija, kraujo kamieninių ląstelių persodinimas gali padaryti daugiau žalos nei kaulų čiulpų transplantacija. : Neseniai atlikto tyrimo metu pirmą kartą nustatyta, kad periferinių kraujo kamieninių ląstelių (PBSC) transplantacija leukemija sergantiems vaikams gali padaryti daugiau žalos, negu kaulų čiulpų persodinimas. Abiem transplantacijos atvejais leukemija sergančių pacientų kaulų čiulpai sunaikinami didelių chemoterapijos ar radiacijos dozių. Po to pacientui persodinami kaulų čiulpai arba periferinės kraujo kamieninės ląstelės, kurie pakeičia sunaikintus čiulpus. Suaugusiems periferinių kraujo ląstelių persodinimas pastaraisiais metais taikomas vis dažniau, kadangi tuomet donoras gali išvengti sunkumų, susijusių su kaulų čiulpų paėmimu (chirurgija, anestezija). Kadangi periferinių kraujo ląstelių transplantacija pasirodė saugus ir efektyvus būdas, lyginant su kaulų čiulpų persodinimu, kai kurie gydytojai pradėjo rekomenduoti šį būdą ir vaikams. Mokslininkai iš Tarptautinio kaulų čiulpų transplantantų registracijos biuro (IBMTR) nustatė, kad pacientai, kuriems atliekama PBSC transplantacija, dažniau miršta nuo su transplantacija susijusių sutrikimų, lyginant su tais, kuriems persodinami kaulų čiulpai. Tyrimo vadovė, Viskonsino medicinos koledžo profesorė Mary Eapen ir jos kolegos lygino rezultatus, gautus atlikus 143 PBSC ir 630 kaulų čiulpų persodinimo operacijas pacientams, sergantiems ūmia leukemija, nuo 8 iki 20 metų amžiaus. Nežiūrint greitesnio kraujo ląstelių skaičiaus atsigavimo, daugiau pacientų, kuriems atliktas PBSC transplantacija, mirė nuo komplikacijų, susijusių su transplantacija (26%, lyginat su 14% pacientų, kuriems persodinti kaulų čiulpai) – ypač lėtinės transplantato atmetimo reakcijos. Bendras mirtingumas taip pat buvo didesnis po PBSC transplantacijos - 57% (44% po kaulų čiulpų persodinimo). Svarbu pažymėti, kad šio tyrimo metu naudojami persodinimui transplantatai buvo gauti tik iš donorų, o ne iš paties paciento kraujo. Med. dr. Donna A. Wall iš Teksaso transplantacijos instituto akcentavo didėjantį poreikį ateityje vykdyti tyrimus, skirtus įvertinti PBSC ir kaulų čiulpų transplantacijos padėtį pediatrijoje. ???Tai keliantis nerimą atradimas,“ teigia dr. Wall. ???Gali būti, kad periferinės kraujo kamieninės ląstelės neturi didesnės naudos, lyginant su kaulų čiulpų persodinimu vaikams. Būtina, kad šis klausimas būtų kruopščiai ištirtas ateityje.“ 2004/11/14

Atsakyti