QUOTE(Forgete @ 2014 06 20, 20:22)
MB klausia kaip kalmara ir midijas gamint. Prigrasino man, kad eis i restorana ir uz 200kn valgys :lotuliukas
vienu žodžiu, taip: kalmarą reikia išvalyti (nupjauti galvą su čiuptuvų vainiku, ištraukti vidurius ir nugaroje esantį stuburą - skaidrią "špagą" - apčiuopsite kūne), nulupti violetinę odą - užtenka patrinti pirštais, atsikabina. Tada arba supjaustote žiedais (galima įkišti į vidų peilį ir kitu peiliu įpjauti taip, kad iš kalmaro liktų armonika), arba perpjaunate vieną kraštinę, kad liktų išklotinė, ir vos vos įpjaunate išorę rombais. Pamarinuojate: kilgramui kalmarų kokie keturi šaukštai aliejaus, šaukštas acto arba citrinos sulčių, druskos, maltų pipirų, truputį cukraus ir žolelių, kokios patinka, dar - kelios spaustos česnako skiltelės. Palaikote marinate pusvalandį, tada kepate ant žarijų arba net keptuvėje po kelias min iš abiejų pusių. Jei kepsite ilgiau, sukietės ir bus nevalgomas. Tada nebent užpilkite puse stiklinės balto vyno ir troškinkite valandą - suminkštės, bus skanu.
Midijos gaminasi elementariai: puode svieste arba aliejuje pakepinate smulkiai pjaustytą svogūną ir česnaką, įpilate pusę stiklinės balto vyno ir pusę stiklinės grietinėlės, įmetate aštrų čili pipiriuką. Kai skystis užvirs, verčiate nuplautas ir nuvalytas midijas (iš jų kriauklės šonų reikia ištraukti žolių kuokštelius - ta lengviau padaryti, palaikius midijas valandą šaltame pasūdytame arba tiesiog atšaldytame jūros vandenyje, jos tada ir išsivalo). Uždengiame dangčiu ir užvirus verdame apie 10 min. Duskos dėti nereikia. Išvirusias (kai kriauklės atsiveria) pabarstome petražolėmis. Kriauklės, kurios neatsidarė, išmetamos - jos sugedę ir nuodingos.