QUOTE(Nidulia @ 2014 06 08, 17:44)
Iskilo man tokis klausimelis. O is kuriu maisto produktu mes gauname vit. D ir ar pakankamai jo gauname? Kazkokaip nervai nikciortu, gal kazko man truksta.
Suaugusiam žmogui rekomenduojama vitamino D paros norma yra 5 mikrogramai.
Kada paskutinį syk silkę valgei? Ar saulėj buvai?
1. Ungurys, rūkytas 36.00 μg
2. Ungurys 30.00 μg
3. Upėtakis, vaivorykštinis 13.60 μg
4. Lašiša 12.50 μg
5. Skumbrė, konservuota pomidorų padaže 10.00 μg
6. Upėtakis, margasis 9.00 μg
7. Otas 9.00 μg
8. Ikrai, raudonieji ir juodieji 8.30 μg
9. Silkė, Atlanto, sūdyta 8.30 μg
10. Baravykai 7.53 μg
11. Margarinas "Hushals Eve" 7.50 μg
12. Margarinas "Rama" 7.00 μg
13. Kiaušinių milteliai 5.50 μg
14. Karpis 5.00 μg
15. Silkė, Atlanto, marinuota 5.00 μg
16. Tunas 4.50 μg
17. Kiaušiniai 4.11 μg
18. Nenugriebto pieno milteliai 4.03 μg
19. Kondensuotas pienas be cukraus 4.03 μg
20. Kiaušinių trynys 4.00 μg
Žmogaus organizme susidaro vitaminas D3, augaluose D2, abi šios medžiagos turi tokį patį poveikį. Vitaminas D labai svarbus fosforo ir kalcio, pagrindinių kaulų ir dantų sudedamųjų dalių apykaitai. Vitaminas D taip pat gerina magnio pasisavinimą. Kasdien 10 minučių būnant saulėje vitaminu D visiškai apsirūpinama. Vitamino D preparatus rekomenduojama naudoti saikingai, nes labai pavojingos per didelės dozės.
Greičiausiai esmė ne gavime, o pasisavinime.