Apie erkių, bičių ir saulės pavojų žino kiekviena mama. O ar saugote savo vaikus nuo nuodingų augalų?
Lietuvoje jų tikrai yra, todėl supažindinti savo atžalas su nevalgomom uogytėm ir neskinamom gėlytėm reikėtų smile.gif
Štai blogiečių sąrašas. Įsidėmėkite juos, parodykite vaikams, ir stenkitės vengti.

Sosnovskio barštis

Vaikams būtina pasakyti, kad šio įspūdingo „skėčio“ negalima liesti! Nuo ypač stipraus alergeno odoje kyla pūslės, gali atsiverti skausmingų žaizdų. Tai invazinis augalas, atvežtas į Lietuvą iš Kaukazo. Jis labai agresyvus, greitai plinta ir sunkiai išnaikinamas.

user posted image

Žalčialunkis

Tie, kas skaitė Kristinos Sabaliauskaitės „Silva Rerum“, tikrai prisimena kraupią švedų nužudymo žalčialunkiu sceną. Teigiama, kad krimstelėjus šio gražuolio, gali iškristi dantys, o suvalgius daugiau – prasideda viduriavimas, labai skauda pilvą, sunkiais atvejais žmogus praranda sąmonę ir miršta. Tokios pat pavojingos ir gundančios raudonos uogos (jas lengva atskirti pagal ypatingą išsidėstymą – auga prilipusios prie šakelių, kaip kavos pupelės).

user posted image

Dėmėtoji mauda

Šį nemaloniai kvepiantį, sąvartynuose, pakelėse, pakrūmėse ir dykvietėse augantį augalą (skirtingai nuo, galbūt, žalčialunkio) tikrai esate matę. Manoma, kad dėmėtosios maudos tinktūra buvo nunuodytas graikų filosofas Sokratas. Nors didžiausią grėsmę kelia nurijus, geriau tos augančios bombos ir neliesti. Vaikai mėgsta nuskinti gėlytę („Mama, čia tau!!!“), o vėliau ta pačia rankyte akis pasitrinti, žemuogę į burnytę įsidėti…

user posted image

Nuodingoji nuokana

Nežinau, ar čia maudos geriausia draugė, bet bjaurumu nuo jos nesiskiria – mirtinai pavojinga! Ją tikrai esate matę prie ežero ar upės, nes auga pakrantėse. Stiebas raitytas, primena šaknis, o žiedai krapų tipo, tokie skėtukai… Neleiskite vaikams nei uostyti, nei skinti.

user posted image

Durnaropė

Baltas, ilgas, trimitą, garsiakalbį ar nykštuko kepurę primenantis žiedas gali suvilioti ne vieną smalsų vaiką. Labai nuodingas tiek nurijus, tiek prisilietus, todėl geriau grožėtis iš tolo. Galima aptikti ir netoli šiukšlyno, ir močiutės darže. Nėra masiškai paplitęs augalas, bet tai tik didina riziką, kad pamatęs tokią įdomybę vaikas ją pasičiups.

user posted image

Vilkauogė

Jeigu vaikas šaukia: „Žiūrėk, kokia didelė mėlyyynė!!!“, –būtinai pasižiūrėkite, ką jis surado. Vilkauogių miške tikrai netrūksta. Stipriai apsinuodyti galima ir nuo kelių uogų, todėl būtinai parodykite ją atžalai. Beje, pasakymas „suvalgęs apaugsi kailiu kaip vilkas“ veikia efektyviau nei nuobodus „pilvelį skaudės“.

user posted image