Įkraunama...
Įkraunama...

Santechniko patarimai - II

QUOTE(Diukas66 @ 2020 12 30, 17:13)
<p>Patariu statyti nakalkinimo filtrą su druska prieš karšto vandens boilerį. Nukalkinti tik karštą vandenį. Tokiu būdu apsaugosite boilerį nuo kalkių. Visi praustuvai ir dušo kabina bus švarūs,  kadangi pagrinde naudosite 80proc karsta vandenį pamaišant 20proc šalto. Netgi patariu pajungti karštą vandenį indaplovei ir skalbimo mašinai. As net mašiną plaunu aukštu slėgiu su karštu vandeniu, kad nereiktu sluostyti nuo kalkių. Siūlau šitą variantą tik tuo atveju, jeigu karsta vandenį šildom mazatemperaturinem sistemom. 55c ir mažiau. Kaip supratot, šaltas vanduo lieka maisto gaminimui, tualeto bakeliams,  daržų laistymui.</p>


dar tokio absurdo negirdejau, bent jau nepatarinekit kitiems tokiu nesamoniu, jei jau sau taip pasidaret. isskalbkit vilnonius rubus kad ir 50 laipsniu temp. paziurekit kas bus
Atsakyti

Mano skalbimo mašinoje pasijungia šaltas ir karštas vanduo atskirai. Pamiršau paminėti. Jeigu pajungimas tik vienas, tada vienareikšmiškai tik šaltą vandenį jungiam. 

Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2020 12 30, 14:05)
Ar jūs kaip nors kovojate su kalkėmis? Jei taip, kokius prietaisus saugote ir kokiu būdu? Bendra nukalkinimo sistema mažai domina.


Saugoti reikia visus prietaisus ir ne tik prietaisus, bet ir dušinės plyteles, stiklus, taip kad be centralizuotos apsaugos statant vieną nukalkinimo filtrą neišsiversi. Neprisižaisi su taškuose sustatytais filtriukais.

Tik aš į virtuvę atvedęs atšaką prieš filtrą, kad ten, kur vanduo vartojamas maistui, kad jis nebūtų praėjęs per nukalkinimo filtrą, nes tuomet jis neturės žmogui naudingų mikroelementų, elektrolitų (kalkių) ir bus prisotintas iki higienos normas viršijančių Na kiekių.
Papildyta:
QUOTE(Verteris @ 2020 12 30, 14:38)
Gal iš gręžinio vartodamas kitaip galvočiau.


Iš gręžinio skiriasi tik geležies kiekiu, dažnas atvejas, be nugeležinimo filtro neišsiversi, o kas liečia kalkes, tai kaip man sakė filtrus pardavęs specialistas, kalkių lygis visoje Lietuvoje daug maž vienodas.
Papildyta:
QUOTE(Diukas66 @ 2020 12 30, 18:13)
Nukalkinti tik karštą vandenį.


Šeip tai užknisa lipti į pirmą aukštą, kai noriu vandens atsigerti įsipilti, bet jei reikėtų daryti dar kartą, nukalkinimą jungčiau lygiai taip pat, kaip ir dabar pasijungęs. Nesąmonė mašiną plauti su brangiai pašildytu vandeniu.

Tarp kitko, net mašiną kai plauni su nenukalkintu vandeniu, paskui išdžiuvus lieka baltos dėmės.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 01 sausio 2021 - 00:32

Mašiną plaunu dažniausiai kartą per savaitę, todėl dėl papildomų sąnaudų net nesuku galvos. Turbūt prilyginčiau vienu kartu daugiau pasinaudojimu dušu per savaitę. Pas mane juoda mašina, todėl skirtumas akivaizdus plaunant nukalkintu vandeniu. Šilto vandens privalumų net nelyginu plaunant mašiną, ypač žiemą. 

Ne visi aukšto slėgio plovimo  įrenginiai gali naudoti šiltą vandenį.

Atsakyti

Gal galite patarti kas yra kai užsukant šaltą vandenį sudunksi ir tartum vibracija nueina per vamzdyną? Sistema - vanduo iš gręžinio, geležies filtras ir kaip ir viskas.

Atsakyti

Gal galite patarti kas yra kai užsukant šaltą vandenį sudunksi ir tartum vibracija nueina per vamzdyną? Sistema - vanduo iš gręžinio, geležies filtras ir kaip ir viskas.

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo grasas: 04 liepos 2021 - 18:40

Isipletimo indo slegi pasitikrinkit.

Atsakyti
QUOTE(grasas @ 2021 07 04, 18:39)
<p>Gal galite patarti kas yra kai užsukant šaltą vandenį sudunksi ir tartum vibracija nueina per vamzdyną? Sistema - vanduo iš gręžinio, geležies filtras ir kaip ir viskas.</p>


Tai vadinama hidro smūgiu. Pas jus yra mechaninė slėgio relė kuri prie tam tikrų slėgių arba grubiai įjungia arba grubiai išjungia siurblį. Būtent siurblio įjungimo ir išjungimo metu, pagrinde tas hidrosmūgis ir atakuoja visą vandentiekio santechniką. Nenori hidrosmūgių, teks start soft automatiką įsigyti. Aš nusipirkau dažnių keitiklį išmečiau mechaninę slėgio relę ir dabar turiu minkštą siurblio paleidimą bei išjungimą be hidrosmūgių, tad taip tausojama santechnika, bei prailginamas siurblio darbo laikas. Tikėjausi ir elektros sąnaudas sumažinti, bet panašu, kad mažesnių elektros sąnaudų neturiu.

Galima aišku bandyti didinti hidroforą, tai hidrosmūgį minimaliai sumažins, bet jis vis tiek išliks didelis. Norint išvengt hidrosmūgių būtina soft start automatika. Tiesa, net prie jos išliks hidrosmūgiai užsukant ir paleidžiant ventilius, bet jie kartais mažesni, nei nuo siurblio kai jį junginėja mechaninė slėgio relė.
Atsakyti
Tiesa, dėl dažnių keitiklių (inverterių), tai jie leidžia sumažinti siurblio įsijungimo skaičių.

Kai siurblys dirba su mechanine slėgio rele, tai kad siurblys kartą įsijungtų ir išsijungtų tik tuomet, kai užsukamas kranas, jo galia turi atitikti naudojamą vandens srautą ar būti mažesnė. Esant mažesnei galiai, slėgis nukris iki siurblio palaikomos galios ir siurblys nuolatos dirbs be išsijungimo palaikydamas mažesnį slėgį sistemoje nei uždavėte su slėgio rele.

Jei siurblys galingesnis, nei reikia naudojamam vandens kiekiui, kas ir būna dažniausiai, tai dirbdamas siurblys sukelia slėgį iki maksimalaus nustatyto slėgio relėje ir ji išjungia siurblį - hidrosmūgis. Tada slėgis sistemoje pradeda kristi greičiu priklausančiu nuo hidroforo talpos bei leidžiamo vandens srauto ir nukritus slėgiui iki minimalaus nustatyto slėgio relėje siurblys įjungiamas dirbti iškart maksimaliu galingumu - hidrosmūgis.

Taigi, su slėgio rele, reguliuojančia siurblio darbą, hidrosmūgio ardomąją jėgą visa santechnikos sistema ir pats siurblys, net ir vandenį leidžiant nuolatos, patiria kelis, keliolika ar net keliasdešimt kartų.

Pas mane vieną naktį, jo tuo metu rankomis neliečiant, sulūžo vienas iš ventylių katilinėje ir užpylė visą pirmą aukštą. Užpylimą pastebėjome tik atsikėlę ryte. Savaime suprantama, kad detalė buvo brokuota, bet ji laikė kelis metus iki sulūžimo, o jos sulūžimą pagreitino hidrosmūgiai. Jei hidrosmūgių mano vandens tiekimo sistemoje nebūtų buvę, detalė sulūžus būtų gal ne po kelių, bet po kelių dešimčių metų ar gal iš vis nebūtų sulūžusi. O ir sulūžo ji kada? Vienareikšmiškai, kai antrame aukšte prausėmės prieš einant miegot ir leidžiant vandenį hidrosmūgiai ją pribaigė galutinai. Arba gal naktį vandens filtrai buvo įsijungę prasiplovimui ir tuomet hidrosmūgiai ją pribaigė. Vienareikšmiškai ji negalėjo sulūžti, mechaniškai jos niekam neveikiant, esant pastoviam vandens slėgiui sistemoje.

Tai buvo draudiminis įvykis, tad draudimas padengė didesnę dalį padarytos žalos, bet tikrai ne visą, daug užlietos smulkios technikos dėl nusidėvėjimo liko nekompensuota, be to niekas nekompensuos moralinės žalos.

Dar vienas dalykas. Pažįstamas santechnikas minėjo, kad paskutiniu metu, tokie užliejimai, dėl brokuotų detalių, jo praktikoje labai padažnėjo. Tą patį minėjo ir iš draudimo kompanijos atsiųstas žmogus vertinęs padarytą žalą.

Dažnių keitiklis leidžia ne tik sušvelninti iki nepastebimo hidrosmūgį siurblio įjungimo ar išjungimo metu, bet ir sumažina siurblio įjungimo skaičių. Leidžiant vandenį, siurblys veiks būtent tokiu galingumu, kokio reikia konkrečiu momentu. Taipogi tai leis nuolatos turėti absoliučiai tą patį slėgį, be jokių vandens pulsacijų, kurios prausiantis nemalonios dar ir tiekiamo vandens temperatūros svyravimais.

Taigi, jei finansai leidžia, labai rekomenduoju siurblių darbo reguliavimui nenaudoti slėgių relių ir įsigyti inverterius - dažnių keitiklius.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 06 liepos 2021 - 12:27

Isipletimo indo slegi pasitikrinkit.

 Pas mane yra hidroforas PWB-60LH, naudojamas pusę metų. Gal žinote ar jie patikimi? Ir gal galite pasakyti ar reikalingas atbulinis vožtuvas už hidroforo prieš valymo įrenginį? 

Atsakyti

Tiesa, dėl dažnių keitiklių (inverterių), tai jie leidžia sumažinti siurblio įsijungimo skaičių.

Kai siurblys dirba su mechanine slėgio rele, tai kad siurblys kartą įsijungtų ir išsijungtų tik tuomet, kai užsukamas kranas, jo galia turi atitikti naudojamą vandens srautą ar būti mažesnė. Esant mažesnei galiai, slėgis nukris iki siurblio palaikomos galios ir siurblys nuolatos dirbs be išsijungimo palaikydamas mažesnį slėgį sistemoje nei uždavėte su slėgio rele.

Perskaičiau info jūsų superiniame bloge, tai atrodo viliojančiai, bet man per daug sudėtinga viskas. Gal domėjotes kokį prieinamesnį variantą su kuo mažaiu DIY. Gal buvote kokį modelį nusižiūrėję Lietuvoje?

Atsakyti
QUOTE(grasas @ 2021 07 07, 09:46)
Gal domėjotes kokį prieinamesnį variantą su kuo mažaiu DIY. Gal buvote kokį modelį nusižiūrėję Lietuvoje?


Taip domėjausi, ir jei ne didelė kaina, jau seniai būčiau šį nusipirkęs. Į jį nuorodą ir savo bloge įkėliau.

Vis tik, dabar kliūna, kad pav. indikacija žiūrisi mažiau informatyviai, nei pigesnio kiniečio, kurį įsigijau. Ir dar, kol nesusidūriau su inverteriu, tai maniau, kad pajungsiu ir viskas veiks, tik kai pajungiau pamačiau, kiek daug reikia nustatymų, pritaikant inverterį konkrečiai saviems poreikiams.

Norisi tikėtis, kad brangesnieji variantai pasileidžia lengviau, bet dabar aš tuo jau nesu toks tikras. Vis tik, labai daug įvairių niuansų, kurie kiekvieno siurblio atveju stipriai skiriasi, ir ne tik, net ir tas pats siurblys, bet nustatytas palaikyti kitą slėgį reikalaus visai kitokių inverterio nustatymų. O inverteris turėtų kažkaip sužinoti, kokie gi nustatymai konkrečiai pas jus, kad galėtų dirbti optimaliai.

Aišku didelis pliusas, kad perkant inverterį Lietuvoje, galima tikėtis ir lietuviškos pagalbos, čia tikrai labai didelis pliusas. Jei nebūčiau radęs rusiško forumo apie savąjį inverterį, tikrai būčiau užstrigęs ties daugeliu probleminių vietų. Paskambinus lietuviškam pardavėjui, su sunkiai išsprendžiamomis problemomis greičiausiai neteks susidurt.
Papildyta:
QUOTE(grasas @ 2021 07 07, 09:31)
Pas mane yra hidroforas PWB-60LH, naudojamas pusę metų. Gal žinote ar jie patikimi? Ir gal galite pasakyti ar reikalingas atbulinis vožtuvas už hidroforo prieš valymo įrenginį? 


Koks ten patikimumas. Pas visus hidroforus metalinis korpusas ir guminė membrana. Nėra ten kam gest, nebent korpusas prarudys, ar membrana supliš, o slėgį kartas nuo karto visuose hidroforuose reikia pasitikrinti. Kaip tai padaryti parašyta čia. Tiesa, parašyta gana glaustai, gali ne viskas iškart būt aišku. Pav. parašyta kad neturi būti vandens. Aš tai darau išjungiu siurblio elektrą atsuku visus kranus namie išleidžiu visą vandenį ir jų neužsukęs einu žiūrėti hidroforo slėgio. Esmė ta, kad kai pučiamas oras į hidroforą vanduo kitoje membranos pusėje neturi sukelt jokio pasipriešinimo. Čia bus galima plačiau pasiskaityti, kaip tai gyvai atlikti.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 07 liepos 2021 - 20:40