Įkraunama...
Įkraunama...

Santechniko patarimai - II

QUOTE(mintas @ 2021 07 07, 21:34)
Norisi tikėtis, kad brangesnieji variantai pasileidžia lengviau, bet dabar aš tuo jau nesu toks tikras.
Pas mus stovi Invertek (gręžinys trims sklypams). Pirmus kelis mėnesius siurblys įsijunginėdavo po kelis kartus per minutę. Kvietėmės įrengusius gręžinį - kankinosi kelias valandas, kol tinkamai (tikiuosi) nustatymus padarė.
Atsakyti
QUOTE(Giords @ 2021 07 07, 23:21)
Pas mus stovi Invertek (gręžinys trims sklypams). Pirmus kelis mėnesius siurblys įsijunginėdavo po kelis kartus per minutę. Kvietėmės įrengusius gręžinį - kankinosi kelias valandas, kol tinkamai (tikiuosi) nustatymus padarė.


Kol nesusiduri su inverteriu, tai manai, kad pajungsi ir turės veikti, bet kai susiduri ir pamatai, kaip menkiausias siurblio darbo sąlygų pasikeitimas įtakoja inverterio nustatymų keitimo poreikį optimaliam darbui, pradedi suprast, kad šiam, pakankamai kvailam įrenginiui tiek proto vargiai kad pavyks įkrėsti, kad žmogui nereikėtų nustatymų kaitalioti, norint kad įrenginių tandemas (siurblio ir inverterio) dirbtų optimaliai.

O pas patį, panašu kad prireikė pakoreguoti inverterio PID nustatymus, kurie atsako už pastovaus slėgio palaikymą. Kiek susipažinau su šiuo reikalu, tai yra trys parametrai, kuriuos koreguojant pasiekiamas idealus slėgio palaikymas. Ir manasis inverteris, tik jį pajungus stipriai taktavo. Iš pradžių taktavimą bandžiau gydyti parametrais kurie mačiau kad įtakoja taktavimą, t.y. koregavau darbinį slėgį kurį mato inverteris. Bet kai pasijungiau prie rusų forumo, ten buvo parašyta, kad pakeitus P114 parametrą iš 5000 į 500, pasiekiama, kad PID pradeda lėčiau reaguoti į daviklio parodymų pasikeitimą, ir slėgio netolygumai atstatomas šiek tiek lėčiau. Na mano supratimu, tai vis tiek labai greitai palaikomas slėgis. Bet ten jau aukštasis inverterių reguliavimo pilotažas, ten nelindau. Kaip forume rašė, optimaliausių nustatymų suradimas trunka ne vieną valandą. Apsidžiaugiau, kad forume pateiktas vieno iš PID nustatymų pakeitimas išsprendė problemą.

O ir aš saviškį programavau ne vieną valandą (nežaisdamas su optimalių PID nustatymų paieška, mano supratimu ir taip PID dirba idealai smile.gif ), nors daugiausiai laiko sugaišau ne programuodamas, o instrukciją kaip programuoti ar forumą skaitydamas.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 08 liepos 2021 - 19:27
Tiesa, parašiau, kad nežaidžiau su PID nustatymais, nes slėgis pas mane labai stabilus ir taip. Vis tik derėtų paminėti, jog pas mane 80l hidroforas, tad stabilus slėgis gali būti jo nuopelnas. Gali būti, jog su mažesniu hidroforu ir aš norėčiau pažaisti su PID nustatymais.

Tiesa, dar vienas niuansas, kai inverteris naudojamas su didesnės talpos hidroforu. Paprastai inverteris palaiko pastovų slėgį, tad tokiu atveju gali užsistovėti ten vanduo ir tai priežastis, kodėl daugelis įsigiję inverterį perkasi ir mažesnį hidroforą.

Mano supratimu, didesnės talpos hidroforas tai privalumas. Aš nustačiau, kad inverteris įsijungtu tik stipriai nukritus slėgiui. Taip sumažinamas inverterio įsijunginėjimas, ir taipogi, tai neleidžia užsistovėti vandeniui hidrofore. Aišku jis nesikeičia taip dažnai, kaip eksploatuojant siurblį su mechanine slėgio rele, bet esu įsitikinęs, kad ir to vandens iš hidroforo nuleidimo dažnio per akis užtenka.

Kas dėl tokio slėgio kritimo, tai aš tame nematau jokio diskomforto. Pirmiausiai slėgis kris tik atsukus kraną. Nuolat leidžiant vandenį slėgis bus pastovus. Tik atsukus kraną, kelias sekundes pas mane bėga šaltas vanduo (nėra karšto vandens cirkuliacijos), tad tas slėgio netolygumas lieka nepastebėtas. Pradeda bėgti šiltas vanduo ir slėgis jau palaikomas pastovus.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 08 liepos 2021 - 20:05
Savo laiku, įrenginėjant trobą, buvau paprotintas, kad inverteris pasiteisina tik kai prie 1 siurblio prijungti daugiau nei 2-3 namai (slėgio tolygumo palaikymui ir hidrobakų atsisakymui kiekviename name, nepriklausomai nuo vartojimo įpročių).
Todėl, buvo atsisakyta, nors esam 2 vartotojai, indas 80 ltr.
Atsakyti
QUOTE(arkava @ 2021 07 09, 07:33)
buvau paprotintas, kad inverteris pasiteisina tik kai prie 1 siurblio prijungti daugiau nei 2-3 namai


Kiekvienas turi savo nuomonę, problema, kad tos nuomonės dažniausiai būna labai jau subjektyvios, pacituotas pavyzdys vienas tokių atvejų. Dar niuansas, kad patarimus dalijantis specialistas būtų tikras tos srities specialistas, o ne prieš du mėnesius parduotuvėje pradėjęs dirbti kad ir gėlininkas, kuris tiek naujo sužinojo santechnikos srityje, kad net patarimus kitiems sau leidžia dalinti. Kiek tenka susidurti, gana dažnas atvejis.


Aš kalbėdamas apie inverterį pirmiausiai akcentuočiau tolygų vandens bėgimą, jokių pulsacijų, hidrosmūgių nebuvimą ir todėl ilgesnį santechnikos ir giluminio siurblio tarnavimo laiką, taip pat pastovią, nepulsuojančią bėgančio iš dušo galvutės vandens temperatūrą, galimybę dirbti su mažesniu hidroforu, atitinkamai mažesnio namo ploto užėmimą, taip pat retesnį siurblio įsijungimą/išsijungimą kas taipogi didina siurblio ilgaamžiškumą (nors kai įjungimas ir išjungimas „minkšti“ tai jų poveikis ilgaamžiškumui ir taip stipriai sumažintas) ir kaip vienintelį minusą - didesnę kainą.

Gyvenime nesugalvočiau inverterio pasirinkimą asocijuoti su žmonių skaičiumi. Absoliučiai jokio ryšio tame nematau. Nors ne, šioks toks ryšys vis tik yra - daugiau žmonių dalinasi vieno inverterio kainą ir ji tampa nereikšmingai maža. Bet tai gal geriau tuomet pasiūlyti inverterį iš aliekspreso, kurio kaina ir vienam žmogui lyginant net su mechanine slėgio rele įsigyta Lietuvoje kartu su privalomai didesniu hidroforu - pakankamai maža.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 09 liepos 2021 - 18:39
Na nesimušiu į krūtinę, kad be inverterio geriau, bet tikrai nepasigendam.
Niekas nepulsuoja, nesidaužo, o žmonių skaičius - tai vartojimas.


QUOTE(mintas @ 2021 07 09, 18:04)
Aš kalbėdamas apie inverterį pirmiausiai akcentuočiau tolygų vandens bėgimą, jokių pulsacijų, hidrosmūgių nebuvimą ir todėl ilgesnį santechnikos ir giluminio siurblio tarnavimo laiką, taip pat pastovią, nepulsuojančią bėgančio iš dušo galvutės vandens temperatūrą, galimybę dirbti su mažesniu hidroforu, atitinkamai mažesnio namo ploto užėmimą, taip pat retesnį siurblio įsijungimą/išsijungimą kas taipogi didina siurblio ilgaamžiškumą (nors kai įjungimas ir išjungimas „minkšti“ tai jų poveikis ilgaamžiškumui ir taip stipriai sumažintas) ir kaip vienintelį minusą - didesnę kainą.

Gyvenime nesugalvočiau inverterio pasirinkimą asocijuoti su žmonių skaičiumi.

Atsakyti
QUOTE(arkava @ 2021 07 12, 07:01)
Niekas nepulsuoja, nesidaužo, o žmonių skaičius - tai vartojimas.


Dėl pulsacijos, tai su rele pulsuoja ir gana stipriai, tik ne visur tai lengvai matosi. Pavyzdžiui, jei laistai pievą, pažiūrėk kaip kaitaliojasi aplaistomos pievos plotas minutės ar kelių minučių bėgyje. Aš dar labai gerai jausdavau besiprausdamas po dušu, kada siurblys įsijungė, kada išsijungė tiek pagal vandens srautą iš dušo galvutės, tiek pagal temperatūrų kitimą. Prausiuosi, kaip kiti sako po labai karštu vandeniu, tad temperatūros kitimas jaučiasi geriau, nei tiems kurie mieliau prausiasi po drungnu. Beje, dėl slėgio kitimo prausiantis - srovė vis silpnėja, silpnėja ir staiga stipriai susilpnėja (įsijungė variklis ir nors atrodo keista, bet būtent variklio įsijungimo momentu slėgis staigiai nukrenta didesniu dydžiu, nei tolygiai krito iki tol bet tai trunka mažiau nei sekundę) ir staigiai pradeda stiprėti. Siurblio išsijungimo momentą pastebėti sunkiau, bet po to pamažu vėl pradeda jaustis vandens srovės silpnėjimas. Jei kur sistemoje yra silpniau priveržti vamzdžiai gali juos pastebėti vandeniui bėgant. Hidrosmūgio metu pamatysi kaip jie visi sudreba. Smūgis būna gana stiprus. Būtent todėl ir reikalaujama juos pritvirtinti stacionariai gana tankiai, kad hidrosmūgiai mažiau matytųsi, bet jie vis tiek matosi ypač jei kur vamzdį prie sienos pritvirtinai rečiau, nei reikalaujama. Na jei nepastebėsi, tai ranką uždėk ant vamzdžio, garantuotai pajusi.

O dėl žmonių skaičiaus tai nesupratau, ką norėjai pasakyti. Turėjai omenį, kad intensyviau siurblys turi įsijungti, kai daugiau žmonių vandenį vartoja? Jei taip supratau, tai ne visai teisingai, nes pagal vandens vartojimo intensyvumą parenkama hidroforo talpa ir siurblio įsijunginėjimo dažnumas turėtų būti labai panašus visais atvejais. Bet vat didesnės talpos hidroforų kainos tai tikrai nevaikiškos. Būtent dėl juntamai didesnės talpesnių hidroforų kainos, net ir brangaus inverterio kaina gali būti mažesnė komplekte su mažesnės talpos hidroforu. Bet toks inverterio parinkinėjimas remiasi grynai tik į finansinę įsigyjamos technikos pusę nevertinant ženkliai ilgesnio įrangos tarnavimo laiko bei kitų inverterio suteikiamų privalumų. Kai kam vien didesnis komfortas gali būti inverterio pasirinkimo priežastimi.

Vis tik, pasikartosiu, nebūtina imti žinomos įmonės inverterį, galima ir gerokai pigesnį iš Kinijos atsisiųsti, tuomet ir kainų skirtumas tarp slėgio relės su 80l hidroforu ir inverterio su 10l hidroforu bus minimalus, ir komforto, bei visų kitų privalumų vardan, manau teisingesnis pirkinys bus inverterinio komplekto. Tokiu atveju net ir mažo vandens suvartojimo atveju, finansinis rodiklis bus mažai įtakojantis pasirinkimą. Aišku, jei finansai leidžia, galima ir su brendiniu inverteriu susikomplektuoti. Tokiu atveju, mažesnio vandens suvartojimo atveju kainų skirtumas bus labiau juntamas, bet inverterio privalumai irgi yra juntami.

Aš įsitikinęs, kad jau geriau pigus kinietiškas inverteris, nei bet kokia slėgio relė jei vertinti mažiausios kainos segmentą.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 12 liepos 2021 - 10:45
Ok, veją laistant - sutinku, juntama. Duše - nepastebėjau (gal nejautrus) smile.gif

Peržvelgiau rinką, tinkamą savo Franklinui randu už 150 tarkim. Ką pigiau gali pasiųlyt Ali? Gal pakomentuosi?

QUOTE(mintas @ 2021 07 12, 10:37)
Pavyzdžiui, jei laistai pievą, pažiūrėk kaip kaitaliojasi aplaistomos pievos plotas minutės ar kelių minučių bėgyje.

Vis tik, pasikartosiu, nebūtina imti žinomos įmonės inverterį, galima ir gerokai pigesnį iš Kinijos atsisiųsti

Atsakyti
QUOTE(arkava @ 2021 07 12, 14:35)
tinkamą savo Franklinui randu už 150 tarkim. Ką pigiau gali pasiųlyt Ali? Gal pakomentuosi?


Tai pakankamai patraukli kaina. Aš savo 0,75kW Franklinui iš Kinijos atsisiunčiau 1,5kW inverterį už (po mokesčių) 145,04€, tad nelabai ką pigiau. Plius dar Kiniečiui būtinai ir slėgio daviklį dasikomplektuoti reikia. Jei tavo rastas su slėgio davikliu, tai net pigiau, nei iš aliekspreso.
Atsakyti
QUOTE(arkava @ 2021 07 12, 14:35)
Duše - nepastebėjau (gal nejautrus) smile.gif


Jei nekreipsi dėmesio, tai ir nepastebėsi. Ankščiau tik pasistatęs, kai žinojau kaip junginėjasi siurblys, pamenu stebėjau ir mačiau pulsaciją, po to nekreipiau dėmesio ir tikrai nekliuvo, ir po kiek laiko kai užkniso temperatūrų šokinėjimas, pradėjau galvoti, kas čia yra, nes kaip ir pastovi t° turi bėgti iš krano, ir tik tada atkreipiau dėmesį, kad tas temperatūrų svyravimas susijęs su slėgio pulsacija nuo siurblio. Boilerio vamzdelių pralaidumas prie skirtingo slėgio skiriasi iš čia ir temperatūrų svyravimas.

Jei slėgių skirtumo tarp relės aukščiausio ir žemiausio slėgių nedarai didelio, tai pulsacija nebaisiai jaučiasi. Dar dušo galvutės, yra ekonomiškos, mažai vandens praleidžiančios, prie tų slėgio svyravimas taipogi jausis mažiau. Yra daug niuansų, bet faktas kaip blynas, pulsacija yra.
Atsakyti

Kilo klausimų dėl pakabinamo WC puodo montavimo. Mano potinkiniai rėmai yra TECE. WC puodo laikymui į rėmus įsisuka 2 M12 sraigtiniai strypai. Mano instrukcijoje tie strypai turi būti stabilūs (1 pav.) Tačiau rėme plokštelė, į kurią strypai įsisuka – laisvai vaikšto, galima su pirštu pajudinti. Pažiūrėjau kitų gamintojų montavimo instrukcijas – jose ant tų strypų iki pat rėmo prisukama M12 veržlė ir ji užveržiama. Mano instrukcijoje ta veržlė pavaizduota sulig plytelių kraštu – t.y. laisva. Kyla minčių priveržti tą veržlę iki rėmo, jei pavyks kokias reples užkišti į tokią siaurą angą. Bet dėl to reikalingumo suabejojau, nes ant strypo uždėjus plastikinę detalę (pav. 8B), o ant galo užsukus metalinį antgalį su žemyn nukreiptu grioveliu ir stipriai prisukus – tas strypas pakankamai įsitvirtina ir nejuda. Sutapimas ar ne - antgalio griovelis gavosi kaip tik žemyn. Kaip ir tenkintų toks sprendimas, bet problema tame, kad antro antgalio niekaip negaliu atitaikyti tuo grioveliu žemyn. Valandą sukiojau tą metalinį strypą, norėdamas atitaikyti kampą, bet griovelis vis į šoną žiūri. Tai iš čia antras klausimas – ar tas antgalis turi prispausti plastikinę detalę prie plytelės? Ar galima palikti tą plastikinę detalę kiek laisvesnę? Ar Įmanoma atitaikyti strypo kampą, kad antgalis pasisuktų? Gal man besukant antgali ir strypas pasisykdavo, nors kiek stengiausi įžiūrėti – lyg tais nejudėjo.
Be to – smarkiai prisukus antgalį, nuo plytelės gaunu 8,0 cm, o ne 8,5cm, kaip rodoma instrukcijoje. Turbūt puodo įtvirtinimo sraigtas (4 pav.) nepataikys į tą griovelį? Taip išeina ta plastikinė detalė irgi gali būti laisva? Antgalį ant strypo galima įsukti ~3cm į gylį.
Čia video, kad aiškiau būtų: https://www.youtube....h?v=JiRei6oHvXM
b3468f908c5b744e92b2661fee57e790339.jpg

Atsakyti
QUOTE(mjjm @ 2021 07 12, 22:20)
Kilo klausimų dėl pakabinamo WC puodo montavimo.


Pradžiai siūlyčiau su pardavėju tais pačiais klausimais pabendraut.
Atsakyti