Grįžo vyras į skyrių chemijai po 3 mėnesių pertraukos. Tiesa dar laukia kaulų čiulpų tyrimai, lumbalinė punkcija, tada jau spręs nuo kurios vietos tęsti chemoterapiją. Kraujo rodikliai dar pakritę, kelias savaites gražiai laikėsi, o dabar rieda žemyn. Sakė neplanuosiu kiek laikys, bet tikisi savaitė. Nors ne visada būna pagal planą.
Sesei buvo MRT atsakymai viskas gerai pooperacijos, švaru. Kitą savaitę važiuoja į Kauną pas operavusį gydytoją pasirodyti.
Ida1, ačiū, pavaduojanti šeimos gydytoja taip pat vakar patarė ieškoti Lenkijoje. Darys tyrimus dėl trombozių žiūrėsim kaip koreguosis dozės.
QUOTE(kastuvas @ 2014 07 22, 19:08)
Man nukrito neutrofilai, iki 0,89. Dabar esu kelioneje, tai filgrastimo neturiu. Kaip saugotis nuo infekciju? Valgyti tam tikra maista, termiskai apdorota, daznai plauti rankas ir ka dar daryt?
Čia rašo žemiau 0,5, bet vyrui liepia laikytis kai žemiau 1, dabar dar pilna burna valgo vaisius daržoves, kol kas 1,24, bando atsivalgyti. Tiesa ir normaliems rodikliams esant nerekomenduoja žalios žuvies, mėsos, pelėsinių sūrių ir tt.
Rekomendacijos neutropenijos metu
Neutropeninė dieta
Neutropeninė dieta skiriama neutropenijos metu (neutrofilų skaičius < 0,5 x 109/l). Ši dieta apsaugo imunosupresuotą ligonį nuo bakterijų ir kitų mikroorganizmų, esančių maisto produktuose ir gėrimuose.
Mitybos principai neutropenijos metu
1.Nevartokite šviežių vaisių ir daržovių, teikite pirmenybę konservuotiems.
2.Vartokite termiškai apdorotą maistą (virtą, keptą, troškintą).
3.Išpakuotą maistą laikykite švariame hermetiškai uždaromame indelyje.
4.Prieš atidarydami indelį nuplaukite tekančiu vandeniu.
5.Prieš gaminant valgį, taip pat prieš ruošiant kitą patiekalą ir prieš valgį būtinai plaukite rankas. Gerai nuplaukite produktus, kuriuos naudosite maisto gamybai (pvz. daržoves), įrankius jų ruošimui. Kiekvienam maisto produktui naudokite atskirą įrankį.
6.Pirmenybę teikite šviežiai paruoštiems patiekalams. Rekomenduojama suvalgyti per valandą po pagaminimo.
7.Paruoštą maistą galima laikyti šaldytuve ne ilgiau negu 2 dienas. Prieš vartojimą porcijos turi būti iki galo sušildomos.
8.Mėsa atšildykite šaldytuvo apatinėje lentynoje, ne kambaryje.
9.Nevartokite nebegaliojančių maisto produktų.
10.Nevalgykite viešojo maitinimo įstaigose.
11.Nevalgykite palėsinio sūrio, jogurtų, kitų produktų, kurių gamybai (fermentavimui) naudojamos bakterijos ar pelėsiniai grybai. Nevalgykite maisto, kuriame yra žalios žuvies ar mėsos.
Lentelė apačioje su rekomendacijomis