Įkraunama...
Įkraunama...

Streptokarpai (20)

Pradedame 20 temą apie streptokarpus, siningijas, chiritas, achimenes, kolerijas, aiškenius, ritlenius ir kitas gesnerijinių šeimos gėles.

Sanpaulijų ir gloksinijų gerbėjos turi atskiras temas.

Informacinis blokas - streptokarpų priežiūros gairės, dalinamės patirtimi, kviečiame diskutuoti, bet nepretenduojame į vienintelę tiesą.
Streptokarpų, gesnerijinių šeimos augalų, giminingų sanpaulijoms, gamtoje randama apie 130 rūšių. Dažniausiai aptinkami miškinguose pietų Afrikos kalnuose, yra vienmečių ir šalčiui neatsparių daugiamečių, dauguma lengvai kryžminasi tarpusavyje. Tai, ką auginame mes – žmogaus kūriniai, hibridai. Veislių įvairovė – milžiniška. Vienos veislės nuo kitų skiriasi žiedų spalvomis, forma, skrotelės ir žiedų dydžiu, ir gali įtikti pačiam išrankiausiam skoniui.

Agrotechnika šiek tiek panaši į sanpaulijų, tačiau yra keletas esminių skirtumų. Streptokarpams geriausiai tinka pakankamai vėsi patalpa, tinkama normaliam augimui oro temperatūra 15-24 laipsniai (optimali 18-21) augimo periodu, žiemą geriausia 15-17. Oras turėtų būti kiek įmanoma drėgnesnis, galima drėkinti orą statant padėklus su vandeniu. Ar galima/reikia apipurškinėti lapus vieningos nuomonės nėra – kai kurie gėlininkai rekomenduoja lapų nepurkšti, kadangi jie šiek tiek plaukuoti, apsivels dulkėmis, taps nedekoratyvūs, kiti – apipurškia. Svarbiausia jeigu ryšitės apipurškinėti – nepalikite augalo saulėkaitoje, kad nenudegtų. Šiltuoju metu galima laikyti įstiklintame balkone, net lauke, pavėsyje. Ne tokie jautrūs skersvėjams ir žemoms temperatūroms kaip sanpaulijos. Streptokarpams daug pavojingesnė per aukšta (virš 27), nei žemesnė temperatūra, svarbu, tik, kad ji nebūtų neigiama. Dienos/nakties temperatūrų svyravimai, ypač karštuoju vasaros periodu streptokarpams naudingi.

Tiesioginių saulės spindulių nemėgsta, gali nudegti, tačiau reikalauja daug išsklaidytos šviesos. Tinkamiausiomis laikomos rytinės ir vakarinės palangės, forumiečių praktika rodo, kad puikiai auga ir šiaurinėje pusėje. Žiemos metu tiks ir pietinė palangė. Vasarą pietinėje pusėje arba oranžerijoje auginamus streptokarpus rekomenduojama pridengti nuo vidurdienio saulės. Streptokarpų žydėjimas tęsiasi kol dienos ilgumas 12-14 val. Gali augti dirbtinio apšvietimo sąlygomis, tačiau patyrę augintojai nurodo, kad žydėjimas nebūna toks gausus, kaip esant natūraliam apšvietimui.

Dauguma veislių auga greitai, gali prireikti persodinti daugiau nei vieną kartą per metus. Šaknų sistema sekli. Dėl tinkamiausių vazonų augintojai nesutaria. Vieni rekomenduoja seklius, plačius vazonus (tokius, kaip azalijų, vazono plotis didesnis už aukštį), kiti sako, kad tinka paprasti. Aišku tik viena – vazonai turi būti ne per dideli, kad nesusidarytų galimybė žemei juose užmirkti (reikia atminti, kad gamtoje šie augalai gali augti tarp akmenų, kur dirvožemio yra labai labai nedaug).

Dėl tinkamiausio auginimui substrato taip pat nėra vieningos nuomonės. Aišku, tik kad substratas turi būti purus, lengvas, nesukrentantis ir pralaidus vandeniui. Vieni augina durpiniuose substratuose (tinkamiausiu laikomi šviesių durpių substratai), kiti - sanpaulijų žemėje, treti – lapinės žemės ir durpių mišinyje ir pan. Dėl priemonių suteikiančių purumą, kiekvienas augintojas ieško sau tinkamiausio varianto – dedama vermikulito, perlito, kiminų, smulkių medienos gabalėlių, pušies žievės ir pan. Po persodinimo jokiu būdu nepalikti augalo saulėje. Jeigu lapai po persodinimo apvysta, geriausias būdas augalui gaivinti kuriam laikui įdėti į šiltnamiuką ar polietileno maišelį. Jeigu lapų apvytimas tęsiasi ilgiau nei pora parų, reikėtų patrumpinti pusiau didžiausius lapus.
Streptokarpai palyginus su kitais kambariniais augalais retokai užsikrečia ligomis ir kenkėjais. Dvi dažnesnės ligos - botrytis grybelio sukeliami puviniai ir miltligė (kuria užsikrečia tik nuo kitų rūšių augalų, pvz. jeigu šalia yra daug jautresnių šiai ligai sanpaulijų). Ligų ir kenkėjų prevencijai reikėtų vėdinti patalpą, sudaryti oro cirkuliaciją ir būtinai laikytis higienos reikalavimų – žydėjimo metu bent kartą per savaitę surinkti nužydėjusius žiedus, išskinti peržydėjusių žiedynų kotus, pažeistus lapus ir lapus, iš kurių augantys žiedynai jau nužydėjo, pašalinti. Dažniau pasitaikantys kenkėjai – miltuotieji skydamariai, kurių gali būti tiek lapų, tiek šaknų zonoje (panašūs į vatos gumulėlius balti pūkai – jų požymis), erkės ir tripsai. Smarkiai erkių pažeisti lapai atrodo taip (nesiėmus priemonių augalai sunyks).
user posted imageuser posted image

Erkes ir tripsus aptikti gali pavykti tik žiūrint per mikroskopą (didinti reikia bent 15-30 kartų). Jeigu jų yra mikroskopo pagalba tikrai pamatysite – erkės juda, laipioja, su mikro šapeliais ar dulkelėm tikrai nesupainiosite. Naikinama purškiant Vertimec (mūsų parduotuvėse šiuo metu jau nebėra (gal kur mažose krautuvėlėse užsilikę), greičiausiai bėdai ištikus tektų ieškoti rusiškų preparatų Fitoverm.

Daug daugiau problemų sukelia netinkamų auginimo sąlygų įtakotos neinfekcinės ligos - dėl mitybos sutrikimų, saulės nudeginimų, sauso oro atsiranda dėmės ir margumai ant lapų, nuo perlaistymo supūna šaknys, per stiprios koncentracijos trąšos nudegina šaknis ir pan. Kad augalai būtų sveiki ir gražūs reikia stengtis užtikrinti jiems optimalias auginimo sąlygas – laikytis tinkamo drėgmės, temperatūros režimo ir subalansuoti tręšimą.

Streptokarpai nepakenčia perlaistymo. Visi žinome, kad žemei vazone išdžiūvus dauguma augalų apvysta, suglemba. Streptokarpams net ir neišdžiūvus žemei vazonėlyje apvysta žiedai ir lapai aplinkos oro temperatūrai pakilus iki maždaug 24-27 laipsnių. Šis apgaulingas požymis skatina palieti. Lieti reikėtų labai atsargiai, tik pakilnojus vazonėlį ir įsitikinus, kad augalas tikrai sausas. Jeigu kyla abejonė nuo ko apvyto (žemė atrodo drėgnoka), geriau neskubėti laistyti, o palaukti kol šiek tiek atvės (pvz. per naktį) ir galbūt augalas vėl taps standus ir neliejus. Būtina įsidėmėti, kad perlaistymas – pagrindinė streptokarpų netekties priežastis. Nupūna šaknų sistema, skrotelę vėliau taip pat apima puviniai ir augalo jau beveik nebeįmanoma išgelbėti. Kartais pavyksta įšaknydinti sveikesnį lapą, bet kaip taisyklė mirštančių augalų lapai jau būna apsikrėtę patogeniniais grybais, šaknijasi prastai ir dažniausiai supūna. Todėl, jei pamatėte, kad perliejote, o veislė itin vertinga, atsargumo dėlei verta nieko nelaukus nuskinti lapą dauginimui.
Kuo didesnis oro drėgnumas, tuo lengviau pakelia aukštesnę temperatūrą. Ir dar - gali ji būti ir aukštesnė, jei po karštos būna gerokai vėsesnė naktis. Temperatūros rėžimo nesilaikymas sutrikdo mitybą, gebėjimus įsisavinti maisto medžiagas, o tai pasireiškia geltonumu (azoto trūkumo požymiu) ir sausomis dėmėmis.
Forumietės nesugebėjo rasti vieningos nuomonės, kokiomis trąšomis geriausia tręšti streptokarpus, populiaresni tręšimo variantai – pomidorų trąšos, bet kokios gėlių trąšos su mikroelementais, kur N:P:K santykis panašus arba kalio šiek tiek daugiau (pvz.: 10:10:10), Schultz sanpaulijų trąšos, kaktusų trąšos. Tręšimas vakarų pasaulyje paremtas paprastomis ir ganėtinai vienodomis taisyklėmis - trąšos tinkamiausios pomidorų arba sanpaulijų. Jei renkamasi pagal santykį, jis dažniausiai apyvienodis visiems trims makro elementams. Tik visur pabrėžiama, kad streptokarpai ypatingai jautrūs šaknų nudegimams, todėl tirpalas rekomenduojamas du-keturis kartus silpnesnis, negu gamintojo rekomendacija ant pakuotės, bet tręšiama kaskart laistant nuo kovo iki spalio. Rusų, ukrainiečių augintojai siūlo tręšti ne sanpaulijų trąšomis (mano, kad tokio kiekio fosforo kaip sanpaulijoms, streptokarpams nereikia, nuo per didelio kiekio fosforo streptokarpai greičiau susensta). Reikia atkreipti dėmesį koks trąšose azotas, tinkamiausia amoniakinė azoto forma. Rasta nuomonių, kad tinka organinės trąšos (perpuvęs mėšlas).

Reikėtų žinoti, kad skirtingai nei daug kitų gėlių, streptokarpai puikiai kurį laiką žydi ir visai netręšiami. Tik "suvalgo" patys save. Visą energiją išeikvoja žydėjimui lapų, šaknų augimo sąskaita. Pakinta paties augalo spalva ir jis pamažu nunyksta.
Apskritai - streptokarpas nėra ilgaamžė gėlė, dažnai žiemą, o ir šiaip dėl neaiškių priežasčių būna praradimų. Todėl pačių vertingiausių, mylimiausių veislių augalų reikėtų pasidauginti atsargai.

Dauginimas: lapo dalimis, skrotelės padalinimu, sėklomis. Sėklos labai smulkios, dygsta šviesoje (pasėjus nereikia užpilti žemėmis). Tėvinių augalų savybių gali neatkartoti. Veislei išlaikyti dauginami vegetatyviniais būdais, populiariausias - lapo fragmentais.
Daugiau informacijos ir kur galima įsigyti:
http://dimetris.com.ua/forum/
http://senpolia.eu/forum/
http://sanpaulija.lt/
http://rojaussodai.l...16005afbc44a4b7
http://www.sugardas....atalogy_lt.html
http://floralworld.r...board,27.0.html
http://frauflora.ru/...e684abdfe91a474
http://www.dibleys.com/strep.htm
http://www.streptocarpus-info.com/
http://www.streptokarpus.pl/
http://www.fialki.de/
http://www.fuchsia.be/nl
http://www.gesneriads.ca/
http://www.violets4you.com/
http://streptokarpai-lt.blogspot.com/ - lietuviška selekcija

Ieškant, kaip nusipirkti streptokarpų iš kitų šalių, galima internetiniame aukcione ebay.com (galima rašyti ebay.lt, tada bus nurodyti pardavėjai, siunčiantys augalus į Lietuvą), paieškos langelyje įrašyti "streptocarpus" arba "streptocarpus plants" - gausite nuorodų iš ko, ką, už kiek įsigyti.
Atsakyti
Laabutis. Svaikos naujoj temoj. 4u.gif
Ruošiuosi persodinėt strepsus, karsčiai atslūgo, žiedu kaip ir nebėr pats tas laikas ko gero. Ale vis naujienų randu. Radau apie pažastukus streptokarpų..... niekad nebuvau pagalvojusi kad tokių esama.

https://www.youtube....h?v=tSmYwTrk2o0
Atsakyti
rusma, ačiū už naują temą 4u.gif
rimulėėė, pagal nuorodą nematau - irgi neįsivaizduoju, iš kur tie "pažastinukai" gali augti streptokarpams schmoll.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ausrazs: 26 rugpjūčio 2014 - 08:23
Ačiū Rusmai už naujus namelius.Nuorodos nerodo ir man,labai įdomu kokių siurprizų strepsai dar gali pateikti?

Vidam,labai prašau pristatyti savo naują padėjeją, tiesiog baisiai smalsu blush2.gif
Atsakyti
Nu jo kažko nerodo....
Nukopijavau ir įkėliau ir rodo.
Bandau pakartot..nežinau ar gausis
https://www.youtube....h?v=tSmYwTrk2o0

bandžiau pasižiūrėt savuose strepsuose.. nu panašu kad gal teisybe sako, nes pora suaugėliu taip sužėle, kad nesuprasi........
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo rimulėėė: 26 rugpjūčio 2014 - 09:25
Pas mane irgi būna prižėlusių, bet laikydavau tiesiog papildomomis skrotelėmis.
Atsakyti
user posted image

Ko tai nespalvota mūsų temutė liko.Spalvinu lotuliukas.gif

Žydi DS Sova.Tik nesuprantu ko tokie lapai margi,nejaugi saulės per daug gavo?
Atsakyti
O čia tikrai DS-Sova? Ar realiai yra geltonos spalvos?
Atsakyti
user posted image

Lietuvos orchidėjininkų draugija, sukulentų, vabzdžiaėdžių, bonsai, bei visų kitų egzotinių augalų kolekcionieriai, visus kambarinių augalų mylėtojus kviečia į naują susitikimą!

Šį rudenį vyks tarptautinė egzotinių augalų paroda „Žali horizontai“. Parodos tema „Iš laukinių kraštų į Europą“.
Parodoje bus eksponuojami: orchidėjos, sukulentai, gesnerijiniai, vabzdžiaėdžiai, bonsai ir kiti augalai.

Parodos data: 2014 m. rugsėjo 26–28 d.
Parodos vieta: Raudondvario dvaro menų inkubatorius, Pilies takas 1, Raudondvaris, Kauno r.

Nuoroda žemėlapyje:
https://www.google.l...4.9428782?hl=lt

Į parodą galite atvykti ir visuomeniniu transportu: autobusu Nr. 48 (Kauno pilis–Raudondvaris) ir priemiestiniais autobusais iš Kauno autobusų stoties Nr. 153, 154, 161, 167, 170. Išlipti stotelėje „Raudondvaris“ prie prekybos centro „Express Market“ ir eiti tiesiai Instituto gatve iki Raudondvario dvaro.


Parodos darbo laikas:
26 d., penktadienis, 10–20 val.
27 d., šeštadienis, 10–20 val.
28 d., sekmadienis, 10–17 val.

Bilietų kaina: 7 Lt, moksleiviams, studentams, senjorams ir neįgaliems asmenims 5 Lt.
Bilietus įsigysite prie įėjimo.

Ypatingai laukiami sukulentų, sanpaulijų, vabzdžiaėdžių, orchidėjų kolekcionieriai. Taip pat kviečiame bonsų, lapinių bei kitų augalų augintojus. Parodoje laukiamos įmonės, bei organizacijos savo veiklą susiją su augalais. ( dėl sąlygų klausti atskirai ) Šiais, kaip ir kiekvienais metais ypatingai laukiame savas kompozicijas pristatančių parodos dalyvių. Nesvarbu didelė ji bus ar maža, visoms rasime vietos. Kompozicija gali būti vieno augintojo, gali būti ir bendra - kelių augintojų. Svarbu kad ji būtų estetiškai apipavidalinta. Ir atitiktų parodos moto.

Parodos organizatoriai laukia ir rėmėjų pasiūlymų.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Dalelė: 26 rugpjūčio 2014 - 18:42
Tikrai čia DS Sova,Ausrasz tai jūsų užaugintas vaikutis,tik pas mane pražydo.Žiedeliams jau maždaug 10 dienų,geltona spalva išbluko.Šiek tiek geltonos yra,tik fotikas nepagauna.
Atsakyti
Pagaliau ir aš susikūriau albumą savo strepsiukų. net negalvojau, kad jų jau tiek daug smile.gif http://public.fotki....treptokarpai-1/ Gaila, kad kol kas tik du težydi, bet beveik visi dar kraunas pumpurus, tai žiedų dar bus smile.gif
Atsakyti
zemaiteki smagu, kad ūkelis didėja thumbup.gif o dar smagiau, kad atėjai ir nedingsti iš forumo, rodai savo augintinius, o nesi tik pasyvi skaitytoja 4u.gif Juk kuo daugiau dalyvaujančių, tuo visoms smagiau wub.gif
Pamatysi, kaip gera laukti pavasario, kai būnam pasiilgusios žiedų ir džiūgaujam kaip mažvaikės, dėl kiekvieno pasirodžiusio pumpurėlio hihihi.gif
Atsakyti