Įkraunama...
Įkraunama...

Sausumos vėžliai

Tęsiame diskusijas apie vėžliukų auginimą, maitinimą ir kitus rūpestėlius 4u.gif


user posted image
Laukiamos senbuvės ir naujokės 4u.gif

Šiek tiek informacijos apie sausumos vėžliukus:

***Vėžlys - ne žaisliukas, tai – roplys, mėgstantis pastovumą, ramybę, šilumą, kurios gali gauti tik gyvendamas erdviame terariume, kuriame būtų įtaisyta normali kryptinė šildymo lemputė arba, dar geriau, speciali terariumo lempa, skleidžianti UV spindulių kiekį, tinkamą ropliams. Laikydami vėžlį laisvą kambaryje, rizikuojame jo gyvybe ir sveikata, rizikuojame greit jo netekti.

***Daug vėžlių, laikomų atvirose patalpose, nukenčia nuo skersvėjų - peršąla, suserga konjuktyvitu, nuo kurio gali prarasti regėjimą. Daugelis veterinarijos gydytojų yra matę ir šunų sužalotus, apgraužtus vėžlius. Neretas atvejis, kai ant vėžlių (ypač ant jaunų vėžliukų) užlipa ir patys neatsargūs šeimininkai. Tad jei jau imamės laikyti šiuos puikius gyvūnus, laikykime juos civilizuotai.

***Vėžliai daugiausiai vartoja augalinį maistą: daržoves, vaisius, kai kurias žolines kultūras, pavyzdžiui, žliūgę, kiaulpienių lapus ir žiedus, dobiliukus. Daržovės turi būti susmulkintos, sutarkuotos. Nors daugelis laikančiųjų vėžlius giriasi, kad vėžliai godžiai ryja varškę, tačiau jos duoti nerekomenduojama, mat vėžliukas gali užspringti. Daugelis vėžlių įpranta prie specialaus granuliuoto maisto: į tokias granules žinomos firmos deda ir vitaminus, mineralus, biologines medžiagas. Nors galima vitaminų ir užberti ar užpilti ant sutarkuotų daržovių.

***Reikia skirti daug dėmesio ir vėžliuko šarvo priežiūrai, kad jis nesilupinėtų, visad būtų žvilgantis. Vėžlio šarvas, kaip ir mūsų plaukai ar nagai, turi gauti vitaminų ir mineralų. Pagrindinis yra vitaminas D3. Kartą per mėnesį reikia kruopščiai įtrinti tiek apatinę, tiek viršutinę šarvo dalį su D3 vitamino aliejiniame tirpale pamirkytu skudurėliu. Prieš tai būtina nuplauti dulkes nuo šarvo.

***Patinėlį nuo patelės galima lengvai atskirti pagal uodegos ilgį. Patinėliai turi gerokai ilgesnę ir storesnę uodegą nei patelės. Be to patinėlis už patelę būna žymiai mažesnis. Jei stepinių vėžliukų patelės būna iki 20cm. ilgio, tai patinai tik apie 16cm

***Poravimasis. Vėžliukai ima poruotis tuoj pat po žiemos miego. Patinėliai yra labai aktyvūs ir ieško sau patelės. Išsirinkęs patelę, šis įkanda jai į užpakalinę koją, tuo parodydamas, kad ji jam priklauso. Patelė gali perėti sulaukusi 8-10 metų. Ji deda kiaušinius gegužės arba birželio mėnesiais. Dažniausiai padeda 2-6 kiaušinius. Kiaušiniai yra užkasami 2-5cm. gylyje po žeme. Kiaušiniai yra pailgi, maždaug 46mm. ilgio ir 28mm. storio. Kiaušinis sveria apie 19g. Kiaušinių inkubacija trunka 84-102 dienas esant 24 - 32°C bei 70 ir 95% santykinei oro drėgmei. Jaunikliai auga labai lėtai. Trijų metų vėžliukai sveria apie 63g, o penkių-šešių metų vėžliukai sveria nuo77 iki 180 g. Vėžliukai suauga tik sulaukus 20-30 metų.

***Sveikas vėžliukas. Norint sužinoti, ar Jūsų augintinis yra sveikas:
•Patikrinkite šarvą. Jis turi būti tvirtas ir nesužalotas.
•Akys visuomet turi būti atmerktos, blizgančios ir be traiškanų.
•Nosis ir burna privalo būti sausos ir nesulipusios.
•Išeinamoji anga turi būti švari, išmatos kietos, neaštriu kvapu.
•Oda turi būti elastinga.
•Keliant vėžliuką jis turi išsigąsti. Stepiniai vėžliukai yra labai stresui jautrūs gyvūnėliai.
•Perspėkite vaikus, ar svečius, kad jie vėžliuko neimtų į rankas ir nekeltų aukštai nuo žemės. Tai jiems sukelia labai didelę baimę, nes gamtoje vėžliukas pakeliamas tik tada, kada jis tampa grobiu.
•Sveikas vėžliukas nesislėps nuolat savo slėptuvėje, bet ropinės pirmyn ir atgal, kad iššniukštinėtų savo vietovę, nes šie ropliai iš prigimties yra smalsūs.
Prižiūrint vėžliukus teisingai, jie bus stiprūs ir tvirti.

***Labai išsamus augalų, tinkamų sausumos vėžliukų maitinimui, šaltinis su nuotraukomis čia: http://www.thetortoi..._19.asp?mode=az

***Dėl klausimo ar reikia migdyti sausumos vėžlius, ar ne yra daug prieštaringų nuomonių, tačiau tiems, kurie nori ir ruošiasi migdyti vėžliuką, būtina žinoti, jog tai labai atsakingas darbas, reikalaujantis daug išmanymo ir specialių sąlygų.
Citata iš narės Klaipedeles posto:
"Mano vėžliai nemiega žiemos miegu. Migdyčiau, jei ruoščiausi veisti, kitaip - tai labai atsakingas darbas. Nors paprastai jie išmiega ir pabunda, tačiau ne visada pabunda net gamtoje. Turi būti pastovi temperatūra, rūsys pavojingas dėl per didelės drėgmės bei žiurkių (ne visi žinom, ar pas mus jų tikrai nėra). Miegantį vėžliuką reikia sverti, žymėti svorio kritimą diagramoje ir t.t. Mano vėžliukės nemiega (graikinei ir nepriklauso miegot), auga puikiai, stiprios, žvalios. Kai turėsiu sąlygas, gal ir migdysiu stepinukę, bet tik tuo atveju, jei gausiu patiną ir įsigysiu gerą inkubatorių, be to, kai užaugs didelė. Kaip jau sakiau, dėl žiemos miego nesutaria net mokslininkai."

Sąrašiukas :
Honey - mot. giminės Testudo horsfieldii, Lilė, išperėjimo data: 2006 m.
Varlytė96 - mot. giminės Testudo horsfieldii, Jonė, išperėjimo data: 1997 m.
Ducky - vyr. giminės Testudo horsfieldii, Princas, išperėjimo data: 1992 m.
Militux - vyr. giminės Testudo horsfieldii, Flintas, išperėjimo data: 1997 m.
Žuvytera - mot. giminės, Testudo horsfieldi, Lėtutė-Fifa, išperėjimo data: 2006 m (Ukraina).
tiacior - mot. giminės, Testudo horsfieldi, Knopke, išperėjimo data: 2006 m (Ukraina) ir Tipsė.
Salza - mot. giminės Testudo horsfieldii, Braškė, numanoma išperėjimo data: 2005 m. ir - mot. giminės Testudo horsfieldii, Paška, numanoma išperėjimo data: 1988 m.
Inneta- vyr. giminės Testudo hermanni boettgeri, Fibis, išperėjimo data: 2008m.
vytenė - mot. giminės Testudo horsfieldii Šmikė, išperėjimo data 2002 m.(kiek ji teisinga - nežinau, nes dokų ji neturi, pirkta 2007 m. zooparduotuvėje Šiauliuose, amžius - pagal pardavėjos pasakymą - 5 metai...) ir mot. giminės Testudo horsfieldii Mikė, išperėjimo data: 2006 m.
Zindre - Vyr. giminė, Testudo horsfieldii, Roplius, išperėjimo data 2011 m.
ingriduska1 - mot. giminės graikinė Meduolė numanoma išperėjimo data 2008 m. (pagal rieveles ant sarvo) ir moter. gim. Vanilė, numanoma išperėjimo data 2007 m. (pagal rieveles ant sarvo), šios rūšies nežinau.
guziukas - Vyr. giminė, Bruolis,Testudo horsfieldii, išperėjimo data 2010 m. (Čekija)
liuka** - Kipis, mot. gimine, stepinis vėžlys, amžius ape 35-40m. gyvena laisvėje
Neduska - mot. giminės Testudo horsfieldii Pupa, numanoma išperėjimo data 2003 m. (pagal rieveles ant sarvo).
dzinamaze - Vyr. giminė Testudo horsfieldii Rėjus, išperėjimo data 2010 m. ir mot. giminė Testudo horsfieldii Šelė, išperėjimo data 2010 m.
Kotytė - Mot. giminė stepinė Čikita (bet vadinam Kęstu), kada tiksliai išperėta nežinau, nes gavau dovanu iš švogerio prieš 3m (bepjaunant žolę apie namus rado), tai dabar jai 10-11m.
inetulka - Mot. giminė, Liza, Testudo hermanni hermanni, išperėjimo data - 2005 m.
2011 m. - Mot.giminė ,Lota,Testudo hermanni .
Atsakyti
Sveiki visi bye1.gif kaip čia tylu ir ramu smile.gif
ar jūsų vėžliukai miega? Mūsiškis tai gyvybingas, šiemet bus be miego.
Mūsų Nukas smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Džilonukė*: 05 gruodžio 2014 - 21:37
Sveika 4u.gif .Mūsiškė nemiega,kaip tik dabar salotą doroja wub.gif .O Jūsų koks gražuolis wub.gif wub.gif wub.gif ,ir apdarėlis nuostabus .
Atsakyti
mums liete siandien kikos pardavejos migdyt smile.gif bet kur ji migdysi kai bute silta smile.gif saltesnes vieteles neturim
Atsakyti
Mūsų tai dar jauna,nerizikuojam schmoll.gif .O kokiu maistuku maitinat saviškę?Mes kaip ir salotomis,bet atsibodo tos salotos,kartais dar varškės liesos gauna.
O sauso maisto dar nebandžiau duot,kažin ar maniškė ės.Parduotuvėj tokių džiovintų krevečių įsiūlė,bet kur tau ės,tik pinigai į balą rolleyes.gif .
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Aira2: 06 gruodžio 2014 - 21:01
Laba diena, turiu klausima, auginu vezliuke jau apie 6 metus, nei vienus metus nemigdziau, budavo zvali, visuomet pavalgius ir laiminga smile.gif bet siemet, jau antra savaite, kai neranda sau vietos, negaliu laikyti narvelyje, nes lipa visais budais is jos, o tada ir apsivercia. Paleidus po namus, laksto kaip uzsukta, knisas po visus kampus, be perstojo. Problema tame, kad visai nenori valgyt... gal susidurete su tokia situacija? ka patartumete ?smile.gif
Atsakyti
Sveika 4u.gif .
Kad laksto ir išdykauja čia nieko bloga.Tiesiog namuose šilta,suaktyvėja medžiagų apykaita ir laksto.O kad apsiverčia - tiesiog žvilgtelikite kas kelias valandas (ar dažniau),nes jei vėžlys prabūna 24 h. apsivertęs -žus. Ta pati problema mus kankina vasarą,kada karšta mirksiukas.gif .Tada tiesiog paleidžiam palakstyti po namus,kartais gauna progą pabūti grynam ore bigsmile.gif .
Kad neėda problema rimtesnė.Jei neėdė tik vakar ir šiandien,gal praeis ryt.Tiesiog pabandykite pasiūlyti kokio kito maisto.Galite iš gyvūlinės kilmės produktų (nedaug) kaip : liesa varškė,natūralus jogurtas,virto kiaušinio baltymas.Jei neės rytoj,geriau paskambinkite pasiklausti pas veterinarus,o dar geriau nuvežkite pas veterinarą (Jei ilgai delsite,gali baigtis liūdnai,kaip kadaise buvo su mano jūros kiaulyte verysad.gif )
Sėkmės .Kviečiu prisijungti prie mūsų temos 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Aira2: 08 gruodžio 2014 - 14:59
Mūsų Lota wub.gif user posted image
Atsakyti
Sveikos,

noriu pasidalinti, kas buvo nutikę mums, nes informacijos apie tai radau labai mažai. Taigi vieną negražią dieną radom po nakties vėžlį be apatinio žandikaulio. Jis gynai voliojosi ant žemės, matomai nuskilo ar nusikrapštė, nežinia. Žinoma atrodė kraupiai, bet vėžlys lyg nieko buvo žvalus, kaip visada piktas, bet per jėgą įsiūlius salotos, baisiausiai čypdamas sulindo į namą verysad.gif greičiausiai labai skaudėjo. Įdedu iliustracijas. Šiandien nuvežėm pas vetą , ( kam aktualu Žvėryno vet klinika veterinaras Dalius, pagal rekomendaciją iš gydytojo Ramūno) , ir jis sau ramiausiai pasakė, kad čia taip turi būti, žodžiu keičiasi blink.gif . Per kelis mėnesius turi sukietėti. Pasakė, jeigu būtume trumpinę ir apatinį, gal taip ir nebūtų atsitikę. Suleido vitaminų ir išgyręs kad yra sveikas ir stiprus paleido namo thumbup.gif
user posted image
user posted image
P.S. žiūriu čia visi modistai su kostiumais, mano toks biggrin.gif

user posted image
Atsakyti
QUOTE(Ducky @ 2014 12 09, 14:33)
Sveikos,


Ačiū už info 4u.gif Labai džiaugiuosi, kad nieko rimto nenutiko wink.gif Net nežinojau, kad taip būna doh.gif pamačius tokį vaizdelį - šokas gali ištikti doh.gif Bet kaip tada trumpinti tą apatinį snapą??? jau viršutinį trumpinant nelabai duodasi, o kaip prie apatinio 'dasikasti"???
Atsakyti
QUOTE(vytenė @ 2014 12 09, 15:01)
Ačiū už info  4u.gif Labai džiaugiuosi, kad nieko rimto nenutiko wink.gif  Net nežinojau, kad taip būna  doh.gif  pamačius tokį vaizdelį - šokas gali ištikti  doh.gif Bet kaip tada trumpinti tą apatinį snapą??? jau viršutinį trumpinant nelabai duodasi, o kaip prie apatinio 'dasikasti"???


čia man irgi geras klausimas kilo. Šeip dabar irgi patrumpino jam viršutinį tai man patiko kaip tai darė: vėžliui iškišus galvą, veto padėjėja jį suėmė rankom ir prispaudė delnais kojas priekines kad jis negalėtų sutraukti galvos, tas net užsimerkė biggrin.gif ir tada jis patrumpino, gal taip pat gautųsi ir apatinį. Bet antrą sykį norėdamas apžiūrėti ar nelūžo žandikaulis, jau nesidavė daugiau iškišt galvos biggrin.gif Kiek atsimenu man trumpinant, jis kandžiojosi, nepatiko baisiai, apatinio nesigautų manyčiau taip lengvai g.gif
Atsakyti
Mano vėžliukė tai dar jauna,žandikauliai neperaugę,tai trumpinti nereikia.
O kaip ten patrumpina,ta prasme padildina ar "nupjauna" ? blush2.gif
Atsakyti