kiek kaloriju turi rukyta vistos krutinele be odeles? itariu, kad nelabai daug taciau, kazkur esu skaicius, jog rukyti produktai nera dietiniai. tai vat dabar ir galvoju rukyta vistos krutinele ir pvz. neriebios taciau rukytos zuvys dietiniai produktai ar ne? aciu uz atsakyma
Aha įdomu ir man kiek maždaug turi kcal rūkyta lydeka O atėjau čia tai dėl sushiu, ar nepasikeitė sushi kaloražas, skaičiau kad jie nuo 30 iki 80, bet viduriuka maždaug duoda merginos apie 55kcal. Kaži tiek ir duot?
1.Aha įdomu ir man kiek maždaug turi kcal rūkyta lydeka
2. O atėjau čia tai dėl sushiu, ar nepasikeitė sushi kaloražas, skaičiau kad jie nuo 30 iki 80, bet viduriuka maždaug duoda merginos apie 55kcal. Kaži tiek ir duot?
Kaip suskaičiuoti kalorijas? www.DELFI.lt 2010 kovo mėn. 25 d. 12:58
Skaičiuoti kalorijas verta ne tik tuomet, kai laikomasi dietos ir norima numesti svorio. Tai, kaip maitiniesi, ir kiek kalorijų gauna organizmas, daro didelę įtaką savijautai. Kiekvienam pravartu žinoti, kiek energijos per dieną žmogus suvartoja.
Žmogaus energijos poreikį apskaičiuoti gana sudėtinga. Jis priklauso nuo amžiaus, lyties, kūno masės, ūgio, kūno sudėjimo, dirbamo darbo. Daugiausiai energijos reikia sulaukus maždaug 18 metų, vėliau senstant jos reikia mažiau. Taip yra dėl kūno sudėjimo pasikeitimo bei sumažėjusio fizinio aktyvumo.
Kalorija - labai mažas vienetas, taigi maisto energetinė vertė dažniausiai nurodoma kilokalorijomis (kcal). Viena kilokalorija lygi 1 tūkst. kalorijų. Kalorijos teikia energiją, kurios reikia mūsų gyvybei palaikyti. Kiek kalorijų mums reikia per dieną, priklauso nuo to, kiek vidutiniškai energijos išeikvojame. Ramybės būsenoje suaugusiai moteriai reikia maždaug 1,3 tūkst. kilokalorijų, o vyrui - apie 1,6 tūkst. Judant didėja ir kalorijų poreikis.
Vidutinis rekomenduojamas kalorijų kiekis, kurio reikia vidutiniškai fiziškai aktyviam žmogui - 2 tūkst. moterims ir 2,5 tūkst. vyrams. Bet netgi laikantis dietų negalima drastiškai sumažinti kalorijų kiekio, nes pakenksime savo sveikatai. Moterims minimalus kilokalorijų kiekis per dieną neturėtų būti mažesnis nei 1,2 tūkst., jei nori išlikti sveika.
Reikėtų nepamiršti, jog net ir kruopščiai skaičiuojant kalorijas, organizme gali pasireikšti kai kurių medžiagų trūkumas. Be to, maisto kaloringumas labai priklauso nuo maisto produkto kilmės, paruošimo, laikymo, kokybės ir kitų dalykų. Riebalai tukina labiau: 1 gramas riebalų turi 9 kilokalorijas, o 1 gramas angliavandenių arba 1 gramas baltymų - tik 4 kilokalorijas. Jie greičiau virsta riebalais ant kūno.
Svarbu žinoti
Lietuvoje ant maisto produktų etikečių nurodomos kalorijos gali klaidinti. Dažniausiai nurodoma, kiek kalorijų, baltymų, angliavandenių ir riebalų yra 100 gramų, nors viename įpakavime dažniausiai būna daugiau nei 100 gramų.
Taip pat labai nesunku suklysti, skaičiuojant kalorijas. Koją pakiša įvairūs mitai, pavyzdžiui, džiūvėsėliai. Atrodo, jog tai sveikas ir dietinis produktas. Bet pastudijavę etiketę, įsitikinsite, jog 100 gramų džiūvėsėlių yra nuo 350 iki 450 kilokalorijų. Maišelyje yra 200 gramų, taigi suvalgę juos visus, gauname beveik pusę dienos kalorijų normos.
Štai trumpas sąrašas, kuriame nurodoma, kiek kai kurie produktai turi kalorijų: Stiklinė arbatos be cukraus - 0 kcal Arbatinis šaukštelis medaus - 40kcal Arbatinis šaukštelis sviesto - 30 kcal Duoninė bandelė - 228 kcal Vidutinio riebumo pieno stiklinė - 96 kcal Obuolys - 50 kcal Bananas - 140 kcal Morka - 25 kcal Agurkas - 15 kcal Kepta bulvė - 161 kcal Keptas vištos sparnelis - 230 kcal Bulvių traškučių maišelis - 554 kcal Šokoladinis batonėlis - 235 kcal Riekelė sūrio - 90 kcal Gabalėlis dešros - 50 kcal Kiaušinis 130 kcal Alus 300ml - 120kcal Konjakas 100g - 180 kcal Sausas vynas 150ml - 75kcal