Įkraunama...
Įkraunama...

Portugalų vandens šunys

Sveiki,

Nusprendžiau sukurti temą savajai veislei. Dar prieš mėnesį būčiau sakiusi, kad mano šunys yra patys pirmieji Lietuvoje, bet štai prieš kelias savaites suradau portugalų vandens šunų kalytę Google iš Vilniaus. Taigi suaugusių portugalų Lietuvoje, mano žiniomis, šiuo momentu yra trys šunys - vilniečių kalytė ir mano porelė Baika ir Aramis.
user posted image

Portugalų istorija:
user posted image
Portugalų vandens šunų egzistavimas prie Algarės krantų menamas nuo labai senų laikų Pirmieji šunų egzistavimo įrodymai nusikelia į laikus prieš Kristaus gimimą. „Vandens šuo“ buvo labai vertinamas – nuskriaudusiems šunis grėsė rimtos bausmės. Yra daug teorijų dėl vandens šunų atsiradimo prie Portugalijos krantų, jų čia nedėstysiu, bet visi kinologijos istorikai sutinka, kad šie šunys yra viena iš išlikusių senovinių šunų veislių. Pirmą kartą Portugalų vandens šuo aprašytas 1297 metais. Teksto autorius vienuolis pranešė apie mirštantį jūreivį, kuris buvo išvilktas į krantą šuns „su banguotu juodu kailiu, apkirptu iki pirmųjų šonkaulių ir su kuokštu plaukų ant uodegos“. Dėl šio vis dar naudojamo istorinio kirpimo šie šunys dažnai vadinami „Šunimis liūtais“. Manoma, kad ir dabartiniai Kerry Blue Terjerai, pudeliai, Airių vandens spanieliai kilo iš šių šunų.
Ne tokioje tolimoje praeityje šios veislės šunys buvo plačiai paplitę prie Portugalijos pakrančių. Gerai subalansuoto sudėjimo, puikiai dirbantys šunys buvo labai vertinami žvejų, kaip kompanjonai ir kaip sarginiai šunys. Portugalų vandens šuo gyveno laivuose, jis buvo apmokytas nukreipti žuvis į tinklus, partempti į laivą pamestą žvejybos reikmenį ar suplyšusį tinklą, o taip pat tarnauti kaip kurjeris iš laivo į laivą ar iš laivo į krantą. Tokios užduotys reikalavo, kad šunys būtų puikūs plaukikai ir jūrininkai. Portugalai netgi nerdavo paskui pamestus instrumentus po vandeniu. Toks nuolatinis sunkus darbas užgrūdino šunis – žvejai linijos pratesimui naudojo tik puikius darbininkus, užtat susiformavo labai tvirti, atsparūs dideliam krūviui ir ypatingai stipriu raumenynu portugalų vandens šunys. Be abejo, kad šuo būtų puikus pagalbininkas, jis privalėjo būti ypatingai protingas, bendraujantis ir noriai paklūstantis savo šeimininkui. Toks buvo portugalų vandens šuo, toks jis yra ir šiandien.
Portugalas paklusnus, noriai besimokantis, greitai perprantantis naujus triukus, dabartiniame pasaulyje jam nebereikia plukdyti plūduro ar perduoti svarbią žinią į krantą, užtat jis yra puikus kompanjonas, dažna šeima šiuos šunis laiko po kelis, nes įsigijus vieną portugalą norisi ir antro. Taip atsitiko ir su Obamų šeimyna: įsigyję BO portugalų vandens šunį, po kelerių metų jie įsigyjo ir antrą – Sunny kalytę. Pirmoji JAV šeima pasirinko portugalus dėl dar vieno jiems aktualaus akcento – Obamų dukra Malia alergiška šunims, o portugalo hipoalerginis nesišeriantis kailis buvo puikus išsigelbėjimas norint namie keturkojo draugo.
Pirmieji JAV šunys patinas Bo ir kalytė Sunny
user posted image

Tęsinys (portugalų standartas, priežiūra, mažyliai) artimiausiu metu 4u.gif
Atsakyti
Labas vakaras, geros savaitės pradžios visiems 4u.gif
Manau, retas, kuris susižavės smulkiu standarto aprašinėjimu, tad tiesiog svarbiausi išskirtiniai veislei akcentai:

Portugalų vandens šunys priskiriami 8-tai FCI grupei kartu su retriveriais, spanieliais ir kitais vandens šunimis.
Šie šunys yra ūgio maždaug iki kelių (ties ketera), bet dėl gausaus banguoto kailio atrodo gerokai didesni. Svoris apie 20-25kg. Taigi vidutinio dydžio, nei didelis nei mažas šuo.
Portugalai turi viengubą plauką be povilnės, užtat nesišeria ir tinka daugumai alergiškų žmonių. Kailis būna dviejų tipų:
1. banguotas kailis (wavy) - ilgo švelnaus banguoto plauko,
2. garbanotas kailis (curly) - plaukas labai susisukęs, glaudžiai prigludęs prie kūno, šiurkštokas.
Labiausiai paplitę ir populiariausi yra banguoto kailio portugalai.
Kūno sudėjimas turi būti labai tvirtas, raumeningas. Svarbios proporcijos: beveik kvadratiškas kūno sudėjimas.
user posted image
Portugalai draugiški visiems gyvūnams ir vaikams. Juos labai lengva dresuoti, lengvai paklūsta, noriai mokosi naujų triukų. Štai mano Baikos tai iliustruojantis filmukas - ji be galo nori įsiteikti, tiesiog trykšta entuziazmu žaidimams.
Youtube BAIKA
Iki sekančio karto
Atsakyti
Sveiki,
Pristatau savo ūgtelėjusią šeimynėlę wub.gif
Jų turime net dvylika: 5 mergaitės ir 7 berniukai. Kad juos visus išmaudytume, išdžiovintume ir nufotografuotume užtrukome dvi dienas:
user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

Išsamiai apie veislę ir šuniukus mūsų interneto svetainėje
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Dienera: 14 vasario 2015 - 20:46
Čia video nuoroda, kaip tėtis Aramis tvarkosi su savo mažyliais wub.gif

http://youtu.be/GJKcDDbqtaQ
Atsakyti
Mažyliams 6 savaitės, nauja fotosesija... šuniukai auga taip greitai wub.gif
user posted image
user posted image
user posted image
user posted image
user posted image
user posted image
Atsakyti
Beige girl ieško aktyvių šeimininkų, dar geriau mėgstančių agility!
blush2.gif
Atsakyti
Dienera, labai įdomios išvaizdos šunys. smile.gif
Iš smalsumo paklausiu dėl jų kailio. Plaukas atrodo toks švelnutis, minkštutis, kaip Bobteilo veislės šunų. Tačiau tarkim Bobteilo plaukui reikia skirti labai daug laiko, jis greitai veliasi ir pan. Ar Jūsų auginamai veislei taip pat? Ar aš čia maišau du skirtingus kailio tipus? blush2.gif
Esu mačiusi šios veislės šunį Kroatijoje (tik rudos spalvos), iš tolėliau žiūrint, paliko tikrai labai gerą įspūdį. Labai elegantiškos eisenos ir toks viskuom užtikrintas pasirodė. smile.gif
Taip pat ar nors vienas šuniukas lieka Lietuvoje? Kogero daugeliui mūsų šalyje šie šunys neįprasti ir užsieniečiai labiau domisi mažyliais. rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(Cinela @ 2015 02 23, 19:41)
Dienera, labai įdomios išvaizdos šunys. smile.gif


Cinela, dėkui už klausimus. Kad, galėčiau atsakyti teko kažkiek pasiskaityti apie Bobteilus. Kiek supratau, tai visiškai kitas kailio tipas. Portugalai yra be povilnės, jų kailio minkštumas svyruoja nuo kailio banguotumo lygio. Mano Baika yra standesnių bangų ir jos kailis šiek tiek šiurkštesnis nei Aramio, bet abudu jie yra švelniakailiai. Laikant tokią ilgą parodinę šukuoseną juos reikia kas kelias dienas pašukuoti, kad neatsirastų sąvėlų, bet iš esmės tai daug darbo nesudaro, visgi ir šukuoti reikia tik pusę šuns drinks_cheers.gif . Didelis pliusas, kad šie šunyčiai nesišeria ir neturi povilnės, kas kiek suprantu yra Bobteilo kailio dalis. Minusas, šito šuns į voljerą neįgrūsi, jis yra kambarinis šeimos narys ax.gif
Dar kol kas turiu šuniukų ieškančių namų, bet keletas tikrai lieka Lietuvoje. Kol kas niekas iš Lietuvos nesikreipė dėl parodų, o gaila, taip norėčiau matyti savo mažylius parodose.
Kuo labai džiaugiuosi, kad visi pirkėjai Lietuvoje renkasi mano šuniukus dėl jų veislės išskirtinių charakterio savybių. Taip pat niekam nerūpi liūtiška šukuosena - ketina palaikyti trumpą kailį per visą kūną, tada ir priežiūros mažai reikės.
Atsakyti
Tai Jums ačiū už atsakymus ir dar už tai, kad priverčiau pasiskaityti. rolleyes.gif
Kogero Lietuvos organizuojamose parodose mažai konkurentų turite... biggrin.gif
Atsakyti
Tikrai taip, dažnai konkuruoju pati su savimi smile.gif. Ir ne tik čia, bet ir Estijoje, Latvijoje. Estijoje teko skubiai ieškoti hendlerio, kad man antrą šunį išvestų sulyginimui - teisėja būtinai norėjo juos pamatyti bėgančius kartu, nors jau sakiau duokit BOB'ą bet kuriam biggrin.gif.
Bet neretai pas mus atvyksta skandinavų šunys, teko matyti daug suomių, keletą švedų ir netgi vienas veislynas lenkų buvo kartą užsukęs iš pietinio Lenkijos pakraščio. Labai smagu būna su tais veisėjais pabendrauti, ypač kai veislė retesnė, daugiau norinčių susipažinti yra.

Bet tokia situacija su laiku tikrai pasikeis, šunys pagal FCI pilnai pripažįstami tik 6 metus, tai nenuostabu, kad jie dar nespėjo labai išplisti Europoje, o amerikiečiai šią veislę puoselėja jau daugybę metu.
Atsakyti
Mažyliams jau 8 savaitės, šiandien juos skiepysime ir čipuosime. Dar savaitėlė ir šuniukai jau galės vykti pas naujuosius šeimininkus.
8 savaičių proga, žinoma, privaloma fotosesija, tik jau laisva forma smile.gif
user posted image
user posted image
user posted image
user posted image
user posted image
user posted image
user posted image
daugiau info apie vadą www.portugalai.eu
Atsakyti
Šuniukai suskiepyti ir jau eina į lauką!
Aramis padeda prižiūrėti šuniukus - vedžioja visą didelę kompaniją su savimi...
http://youtu.be/Qrdn0Y1C6FY
Atsakyti