Įkraunama...
Įkraunama...

Kaip užsiauginti GERĄ katę? III tema

Pirmoji tema yra va čia >>spausti>>

Antroji tema yra va cia >> spausti>>

Atpažįstate save????
user posted image
user posted image
user posted image

Atpažįstate savo katės snukio/akių/ausų išraišką???
user posted image
user posted image
user posted image
user posted image
user posted image

TADA ŠI TEMA TIKRAI JUMS !!!!!!!!
Tačiau didelis prašymas- PERSKAITYKITE SENĄJĄ TEMĄ, beveik esu garantuota, kad atsakymą savo ten rasite.


Na o dabar perkopijuoju svarbesnius momentus iš senos temos.

_________________________________________________

Sveiki,

Aš beveik 10 metų veisiu kates, tame laikotarpyje porą metų auginau tikrą laukinį, visiškai neprijaukintą katiną, kurio rūšis vadinasi “felis bengalensis euptailura”. Jis, būdamas 6 metų amžiaus, pateko pas mus iš vienos gamtininkų stoties. Iki tol gyveno tik keletoje zoologijos sodų, taigi buvo visiškai neprijaukintas. Per porą metų pas mus priprato ėsti iš rankų ir nebebijoti žmonių. Žinoma, 100proc mes jo neprijaukinome- vistik ir amžius jo buvo nebe tas ir “bloga patirtis” davė savo. Istorijas apie jį galima rasti SM platybėse tai nesikartosiu mane šitas katinas išmokė daugybę gudrybių kaip auklėti kates smile.gif

Nusprendžiau užvesti šią temą, kad išvengti daug naujų, pastoviai kuriamų temų “gelbėkite, katė/katinas agresyvus, puola mus” ir tt ir pan.
O labiausiai gaila, todėl, kad šitos temos būna pradedamos kurti tada kai gyvūnai jau būna suauge, susiformavusio charakterio ir juos perauklėti būna be galo sunku.

Tai ką parašysiu yra mano asmeninė nuomonė ir patirtis. Tai nėra "stebuklingi" būdai padedantys 100proc kiekvienai katei - atsiminkite, kad kiekviena katė yra skirtinga ir tai kas tinka vienai nebūtinai tiks kitai

Susitarkime dėl savokų:

- Katė/katinas – jei nėra atskirai išskirta aš kalbu apie abi lytis, nes pagrindinės taisyklės galioja abejoms lytims vienodai
- mes kalbame apie namines, namuose augančias į lauką nevaikščiojančias kates. Kaime gyvenančios katės gyvena kitokį gyvenimą, todėl mes apie tai nediskutuosime.

Daugelis sentencijų tokių kaip : “katė vaikšto kur nori ir daro ką nori” arba “ šuns ir katės psichologijos palyginimas. Šuns- žmogus mane maitina, glosto, myli, prižiūri vadinasi jis Dievas. Katės- žmogus mane maitina, glosto, myli, prižiūri vadinasi AŠ Dievas’ YRA NETEISINGOS !!!!!! Katė kaip ir šuo vienodai pripažįsta žmogų, tik kitaip išreiškia savo meilę. (na kad ir uodegos vizginimas katė vizgina uodegą tada kai pyksta, o ne tada kai džiaugiasi )

Dažniausiai pasitaikanti kačių agresija yra susijusi su hierarchijos problemomis namuose, taigi aš perfrazavau vieną straipsnį apie šunų hierarchija išrinkdama tai, kas tinka kačių augintojams. Bei pridėdama savo patirtį straipsnio originalas štai čia >>>>spausti>>>

HIERARCHIJA

Dauguma gyvūnų augintojų puikiai žino, kad gyvūnui (šuniui, katei) šeima atstoja gaują ir kad tarpusavio santykiai tokioje gaujoje paklūsta griežtiems hierarchijos dėsniams. Tačiau pasitaiko žmonių, kurie apie tai beveik nieko nenutuokia. Arba nutuokia per mažai ir paskui niekaip negali atsistebėti, kodėl jų augintinis yra neklusnus arba pasidaro agresyvus.
Aišku, ne visos katės-lyderiai būna piktos, agresyvios ar visiškai nesileidžiančios būti glostomos. Tačiau vis tik dėl šeimininkų nesugebėjimo pastatyti katės į jos vietą dažnai nukenčia ne tik jie patys, bet ir aplinkiniai. Dėl tos pačios priežasties nemažai šeimų gyvena terorizuojamos nuosavos katės. Gana daug augintinių būna užmigdomi arba atiduodami į prieglaudas. Dar blogiau, kartais jie yra paprasčiausiai išmetami į gatvę ar išvežami kur į mišką.
Tad, manau, daugeliui turėtų būti aišku, kaip svarbu dar jaunam augintiniui suprantamai parodyti, kad šeimoje (gaujoje) jis stovi ant paskutiniojo hierarchijos laiptelio. Tai dažniausiai garantuoja šeimininkams ir jų augintiniams malonų gyvenimą drauge, kai katė yra meili, prieraiši, murkianti, o ne namų “teroristas”.

Pasitaiko, kad žmonės susidaro visiškai neteisingą nuomonę apie gaujos hierarchiją. Kai kurie mano, kad augintinio “nusodinimas” yra traktuotinas kaip “žiaurus elgesys su augintiniu”. Tai yra visiška nesąmonė, kadangi gaujos vadas – tai ne toks padaras, kuris visus be tikslo muša ar kaip nors kitaip engia. Nuo jo priklauso visos gaujos išlikimas, taigi, augintinis juo pasitiki ir visada jam paklūsta.
Taigi, jis – tikrai ne tironas, o ant žemesnių pakopų stovintys augintiniai – ne nuskriaustieji, kankinami vado.
Pagrindinis gaujos įstatymas – “kiekvienas privalo žinoti savo vietą ir elgtis taip, kaip jam pagal rangą ir būtina”. Kai visi tai žino ir tos taisyklės laikosi, gyvena darniai, gaujoje būna žymiai mažiau nesusipratimų ir šiai lieka daugiau šansų sėkmingai išgyventi.
Poreikis užimti kurią nors vietą savo “gaujoje” (šeimoje) gyvūnui yra įgimtas, ir visai natūralu, kad dažniausiai ta vieta, kurios jis siekia, - aukščiausia. Vis dėlto šeimininkas turi pasirūpinti, kad katė/katinas tos vietos taip ir nepasiektų, o visą gyvenimą liktų ant paskutiniojo laiptelio. Katei tokia padėtis nėra kančia (nebent šeimininkas pasirūpina, kad būtų kitaip) – tai jam lygiai taip pat natūralu, kaip ir buvimas vado vietoje. Tiesiog augintinis supranta, kad tai jo vieta, ir jis ja paprastai būna patenkintas. Aišku, jam kartas nuo karto (ypač kol kačiukas dar jaunas) kyla noras patikrinti, ar socialinis rangas šeimoje nepasikeitė, ir tokiais atvejais jam visada turi būti aiškiai parodoma, kad niekas nesikeičia ir kad jis – vis dar ant paskutiniojo laiptelio.

KAS LYDERIS?

Pasižiūrėkime, kokiomis teisėmis ir privilegijomis naudojasi gaujos vadas.

1. Jis miega ten, kur tik užsimano, tačiau niekas negali kėsintis į jo poilsio vietą.
2. Jis išsirenka geriausius maisto kąsnius, o kiti gaujos nariai turi tenkintis tuo, kas lieka po jo.
3. Jis visada laimi, ypač žaidimus, kur reikia panaudoti fizinę jėgą – jis pakankamai stiprus, be to, žemesnio rango gaujos nariai privalo jam galiausiai nusileisti.
4. Kai jis ilsisi, niekas neturi teisės jam trukdyti, kad ir kur jis gulėtų.
5. Jis bet kada panorėjęs gali pareikalauti sau dėmesio iš kitų gaujos narių – pats nusprendžia, iš ko, kada, kiek laiko ir kaip tą dėmesį jam turi rodyti.
6. Jis gali atkeršyti tam kas jį “nuskriaudė”.

Dabar gerai pagalvokite, kieno vardą – savo ar savo augintinio – galite įstatyti vietoj žodelių “jis” šiuose teiginiuose. Jei savąjį – puiku, jūsų augintinis tikriausiai nekelia jums jokių didesnių problemų. Bet jei augintinio – derėtų smarkiai susirūpinti.
Būna, kad šeimininkai, patys to nežinodami, katėms suteikia vado statusą. Pažiūrėkite, kaip tai atsitinka.

1. Katei besiilsint, žmogus stengiasi jos nepastumti, o atsisėsti šalia, nes “juk taip gražiai kačiukas miega”. Vėliau- katė į bandymą ją pastumti reaguoja žaibišku drykstelėjimu nagais.
2. Žaisdami su jaunu kačiuku, savininkai leidžia jam žaisti su jo rankomis, kandžioti pirštus, galinėmis kojomis drąskyti ranką kai ji uždėta jam ant pilvo ar gaudyti judinamus savo kojų pirštus. Vėliau – katė jau būna suvokusi, kad savininko kūno dalys yra tai ką galima drąskyti ar kandžioti.
3. Kačiukas netikėtai iš už kampo užkluptas reguoja pasišiaušdamas. Žmogus juokiasi kai linksmai tas mažas kamuoliukas atrodo ir dar paerzina jį. Reziumė- katė pradeda puldinėti iš už kampo.
4. Mažas kačiukas gaudo Jūsų kojas, bando jomis užlipti ar pasinaudoja Jūsų koja kaip drąskykle. “kaip juokingai jis žaidžia”. Ateityje- katė užšoka žmogui ant pečių visų kojų nagais kabindamąsi į Jūsų kūną. Arba dar blogiau užpuola tiesiog nušokdama nuo šaldytuvo ar aukštesnės spintelės
6. Jeigu, šeimininkui ką nors veikiant, katė ateina ir pradeda prašyti dėmesio ar kad ją paglostytų, šeimininkas dažniausiai neatsako “ne” augintiniui – juk nenori, kad ši pamanytų, jog jos nemyli. Kai katei atsibosta, kad ją glosto ji netikėtai trenkia nagais Jums į ranką ir pabėga.Nepatyręs savininkas pagalvoja ”katytei tiesiog nusibodo”.

Štai kaip, visai to nenorėdami, kai kurie šeimininkai savo gyvūnams suteikia gaujos vado rangą. Tad nebėra ko stebėtis, kad katė laiko savaime suprantamais tokius dalykus, kaip nepaklusimas namiškiams kai reikia nukarpyti nagus (kur girdėta, kad vadas leistųsi būti taip “menkinamas” savo pavaldinių?) ar agresyvus reagavimas į kai kuriuos šeimynykščių veiksmus.
Kad viso to nebūtų, šeimininkas turi pasistengti elgtis taip, kaip elgiasi gaujos vadas katės akimis.


Truputėlį paaiškinsiu kaip jaučiasi katė būdama gaujos vado pozicijoje. Pirma jai tai yra didžiulė atsakomybė ir didžiulis, be to pastovus, stresas. Katė - gaujos vadas bando diktuoti savo gaujai kaip jiems reikia elgtis, tačiau šitie dvikojai pavaldiniai NESUPRANTA ir jos NEKLAUSO. Katė aiškina visais jai įmanomais būdais : kandžiojasi ir draskosi, sysioja į lovą ar ant rūbų ir kadangi mes nesuprantame “jos paliepimų” ji pastoviai stresuoja. Na, o stresas gali lemti ir sveikatos problemas. O tada bus labai sudėtinga, nes nuvesti katę-gaujos vadą yra didžiulis išbandymas tiek Jums tiek veterinarui bandančiam suteikti jai pagalbą. Juk “žmogus-pavaldinys” neturi teisės “katei-gaujos vadui” suteikti nepatogumą ar skausmą (pvz suleist vaistus), katė į tai reaguos laaaaabai piktai.


TAIGI:

Nuo pat pirmos dienos kačiukui atsiradus Jūsų namuose Jūs privalote suvokti savo pareigas ir aiškinti kačiukui jo pareigas.
taigi, Jūsų pareigos:


- MYLĖTI- dažnai girti, glostyti, kalbėti švelniu tonu, kreiptis į jį vardu
- RŪPINTIS- kasdien keisti vandenį, maitinti, kasdien valyti kraiko dėžutę. Valyti ausytes, karpyti nagučius, paskiepyti, paduoti vaistus nuo kirminų, sterilizuoti/kastruoti (kuo anksčiau tai bus padaryta tuo daugiau problemų išvengstite ateityje. Rekomenduojama sterilizuot/kastruot iki brandos, taigi iki 8-9mėn).
- PASIRŪPINTI SAUGUMU – neleisti į lauką, ant langų ar balkono uždėti tinklelį, kad kačiukas neiškristų, jei namie yra vaikų pasirūpinti, kad jie nesužalotų kačiuko.
- PASIRŪPINTI KATEI BŪTINAIS DAIKTAIS – maisto indeliais (geriau metaliniai arba moliniai), kraiko dėžute, tinkamu kraiku, drąskykle, guoliuku, kuriame katė galėtų pailsėti/pasislėpti nuo visų (geriau jis būtų padėtas kur nors aukščiau- katėms tai patinka-pvz ant spintelės, šaldytuvo, palangės), žaisliukais, kuriais ji galėtų žaisti.

Katės pareigos:
- Atlikinėti gamtinius reikalus tik kraiko dežutėje.
- Nesikandžioti
- Nesidrąskyti
- Nedrąskyti baldų, užuolaidų, nekapstyti gėlių (beje, šeimininkui reikėtų pasidomėti ar jo turimos gėlės nėra nuodingos)
- Leistis karpyti nagus, valyti ausis/akis
- Jokiais atvejais nerodyti agresijos.
- Teikti žmogui džiaugsmą


KAIP ELGIASI GAUJOS VADAS:

· Vienas iš paprasčiausių būdų nuo pirmos dienos rodyti savo “viršumą” yra kačiuko kėlimas už kupros (SVARBU : negalima už kupros kelti tų veislių kačiukų, kurie turi labai trumpą snukį- persų, egzotų ir jų mišrūnų, bei sunkių veislių atstovų tokių kaip meino meškėnai). Norite kačiuką paimti kačiuką į rankas? Pilna ranka paimate kuo daugiau odos ties mentimis ir pakeliate jį, taip kaip kačiukus nešioja jų mamos. Kačiukai tuo metu dažniausiai priima “kačiuko pozą” ty pakimba kaip maišiukai, uodegą palenkę po savimi. Panešiojote, norite paleisti ant žemės- vėlgi pakeliate už kupros ir padedate ant žemės.

· Gaujos vadas bet kokį bendravimą užbaigia pirmasis.
- Jei Jums glostant matote, kad kačiukui jau nusibodo ir jis ruošiasi pabėgti, tiesiog keletą sekundžių išlaikykite jį sau ant kelių viena ranka prilaikant už kupros kita gana stipriai paglostant ir po to pakėlus už kupros atsargiai numesti J ant žemės. Ty JUMS nusibodo jį glostyti o ne atvirkščiai.
- Kai Jums nusibosta žaisti su mažuoju nenuorama, jūs tiesiog trumpam pakeliate kačiuką už kupros ir lengvai papurčius paleidžiate, bei atsikeliate ir nueinate. Jei kačiukas įsisiautėjo/įsižaidė galima jį pakėlus sau prieš akis, lengvai pūstelėti jam į nosį arba padaryti tokį judesį tarsi Jums ant liežuvio galo prilipo plaukas- įsivaizduojate tokį tarsi spjaudymą, bet be seilių. Šitas “spjaudymas” katei į snukį jas labai trikdo.

· Kačiukas turi puikiai suvokti VEIKSMAS= ATOVEIKSMIS. Blogas veiksmas =blogas atoveiksmis/bausmė, geras veiksmas =geras atoveiksmis/gyrimas, gyrimas ir dar kartą gyrimas. Negalima už nieką bausti “post factum”, kačiukai neturi tokios ilgos atminties ir dažniausiai supras neteisingai.

· Neleidžiate kačiukui žaidimo metu kandžioti Jūsų kūno dalių. Kol kačiukas dar jaunas atpratinti yra labai lengva, tiesiog pakiškite kandžioti pirštą ir kai kačiukas apžios jį, kiškite pirštą kuo giliau į gerklę (žinoma, Jūsų pirštai negali būti su ilgais nagais), taip tarsi norėtumėte sukelti vėmimą. Kačiukas supras taip:” chmm aš kandu o mane pykina” . Po keleto tokių bandymų kačiukui nebekils noro tai kartoti

· Jei kačiukas mėgsta šokinėti ant Jūsų ar Jūsų kojų tada paimkite į rankas vandens purkštuką, ar puodelį su vandeniu ir jį tiesiog apipurškite ar apipilkite. Jei šokinėja ant Jūsų Jums sėdint ant sofos, prisisemkite į burną vandens ir apipurškite jį- pagarba Jūsų atžvilgiu garantuota Jis juk taip nemoka.

· Vandens purkštukas su nustatyta ilga srove puikus pagalbininkas –tarsi “dievo bausmės” kai kačiukas lenda prie gėlių , lipa užuolaidomis ar drasko baldus. Jei po ranka nėra purkštuko tinka paleista į jį šlepetė ar kas nors nesunkaus esantis po ranka (ir negalintis sužaloti gyvūno). Jei šitas bausmes kačiukas “suves” su Jumis, jis tiesiog pradės nedaryti kažko kol Jūs esate šalia, todėl “dievo bausmės” variantas yra tinkamesnis.

· Į kiekvieną agresyvų veiksmą prieš šeimininką iš katės pusės privaloma reaguoti greitai ir piktai, taip katei parodant, kad bet koks išpuolis prieš jį, kaip prieš gaujos vadą, yra neabejotinai smerkiamas ir skaudžiai baudžiamas – kaip ir liūtų, tigrų ar laukinių kačių gaujoje;
- katė Jums įkando/įdrėskė -reakcija gali būti antausis per snukį (nestiprus, bet griežtas), jei po to katė dar kartą kanda, antausis turėtų būti stipresnis. (čia jau kalbame apie vyresnio amžiaus katę, o ne mažą kačiuką, jam užtektų sprigto į ausį)

Na ir pati baisiausia bausmė tačiau patikėkit nerealiai efektinga. Aš kai pirmą kartą perskaičiau šį būdą labai juokiausi, bet kai mano katinas pradėjo žymėti teritoriją juokai išgaravo ir aš išbandžiau šį metodą

· Pagavote katę/katiną sysiojantį ten kur negalima. Kai katės/katinai sysioja ant lovos, batų, rūbų, dažniausiai taip jos žymi teritoriją, todėl šiuo atveju yra ITIN svarbu parodyti, kad tik gaujos vadas turi teisę “žymėti teritoriją”. Taigi, pagaunate katę, pakeliate už kupros prieš save, žiūrite jai į akis (labai svarbu nenuleisti žvilgsnio), ir… pradedate šnypšti ant jos (svarbu savo vidumi “pykti”, sakyti”čia aš esu gaujos vadas ir tik aš turiu teisę žymėti teritoriją). Šnypštimas turi būti rodant dantis ir tariant tokį garsą tarsi KCHHH. Tada dviem pirštais staigiu judesiu (imituojant kates) trinktelėti jai per snukį, apšnypštimas, trinktelėjimas, “apspjaudymas”(aukščiau aprašytu būdu), šnypštimas, trinktelėjimas. Taip besielgiant nueinate iki savo kvepalų, dezodoranto ar blogiausiu atveju nusimaunate savo kojines ir grįžtate iki tos vietos kur katė sysiojo ir demonstratyviai “PERŽYMITE teritoriją”. Tada paleidžiate katę ir jai pabėgant dar kartą ją apšnypškite. (po to išplaukite tą vietą ir vėl “pažymėkite” savo kvapu)
Čia yra svarbu keli momentai:
-Jei katė ją apšnypštus reaguoja labai agresyviai- pradeda draskytis, šnypšti atgal, Jums jokiu būdu negalima jos paleisti ty pralaimėti šito “mūšio”. Jaučiate, kad nebeišlaikote, prispaudžiate katę prie žemės patogiau ją paimate vėl pakeliate ir vėl viskas iš pradžių. Tol kol katė NUSILEIS ty nusuks žvilgsnį ir/ar uodegą pabruks po savimi
- po to ignoruokite katę tol kol ji pati neateis pas Jus. Jei ji neatėjo iki to momento kada laikas ją maitinti tai tą vakarą jos nemaitinate, po nakties maistą padėkite, tačiau nekalbinkite katės. Katė/katinas turi padaryti pirmąjį žingsnį.
- kitą kartą kai matysite, kad katė daro kažką kas Jums nepatinka tiesiog piktai šnypštelėkite žiūrėdamas jai į akis. Katė turėtų iš karto nustoti tai daryti ir, dažniausiai, atbėgti pas Jus su tokia išraiška tipo “ej šefas, nepyk, aš ten šiaip netyčia, pro šalį ėjau”
- šitą metodą būtų gerai padaryti kai gyvūnas dar yra jaunas, maždaug apie 6-9mėnesius, tada kai pas kačiukus įsibėgėja paauglystė. Metodas tinkamas jei kačiukas Jums įkando (ne žaisdamas), tokiu atveju nereikia “žymėjimų” užtenka apšnypštimo, apspjaudymo ir antausių per snukį apdalinimo. Šiaip dažniausiai užtenka 2 maximum 3 kartų per gyvenimą tokio “susirėmimo ragais”, kad kačiukas suvoktų galutinai, jog deja, bet jis nėra ir niekada nebus gaujos vadas. NENAUDOTI JAUNESNIEMS NEI 6MENESIU KACIUKAMS !!!

Teisingai elgiantis pirmuosius keleto kačiuko mėnesių (na maždaug iki jam sueina 8-9mėn), ty nepamiršti pagirti už gerą elgesį ir parodyti kada elgesys nėra tinkamas, mylėti ir glostyti, bet būti griežtam kai "vaikas" dar kažką negera, neturėsite jokių problemų kai reikės nukarpyti nagus, suleisti/sugirdyt katei vaistus - katė tiesiog neleis sau rodyti savo nepasitenkimo šeimininko elgesiu. Na o jei Jūsų namuose atsiras kūdikis taip pat bus gerokai paprasčiau, nes tiesiog užteks paaiškintis, kad tai "gaujos vado jauniklis" su kuriuo reikia elgtis taip pat pagarbiai .

Su pagarba

Indrė
veislynas "Ideal cat"
www.peterbald.lt

P.S. JEI KAS NORS TURITE KOKIŲ PATARIMŲ SUSIJUSIŲ SU ŠIA TEMA AR GALIMOMIS PASEKMĖMIS TOKIOMIS KAIP AGRESYVIOS KATĖS AR PAN(tai gali būti ir seni mano postai ) BŪTŲ PUIKU JEI NUKOPIJUOTUMĖTE ČIA, KAD VISKAS BŪTŲ VIENOJE VIETOJE.

P.P.S. jei norėtumėte šitą mano postą patalpinti kokiame nors kitame interneto puslapyje prašau mane informuoti peterbald@gmail.com ir pabaigoje prirašyti mano vardą/pavardę bei veislyną ir nuorodą į jį.



Papildyta:
JAUNOMS ŠEIMOMS turintiems namuose „gaujos vadą“ katę ir galvojantiems kad tai yra FUN, siūlau pasižiūrėti šias nuotraukas ir pagalvoti kaip Jūs jausitės, jei šių vaikų vietoje bus JŪSŲ VAIKAS?
Kur atsiras jūsų dabar labai „mylima katė“?

Nuotraukų nekeliu viešam matymui, suprasit kodėl.
1 nuotrauka
2 nuotrauka


Papildyta:
-Mano patarimai renkantis ir auklejant kaciuka:

1. atidziai stebekite kate-mama. Stabilios psichikos kates NEGINA kaciuku nuo zmoniu (jos gali ginti nuo kitu kaciu, sunu, bet ne nuo zmogaus)- TAI YRA MITAS !!! taigi, jei jums atejus apziureti kaciuka, mama kate elgiasi agresyviai, apsisukite ir eikite lauk, nes shansu kad jusu kaciukas bus agresyvus yra labai daug! (agresija taip pat persiduoda genetiskai)

2. jei yra galimybe pasistenkite pamatyti teva. Jei kate susikerge su gatviniu-konteineriniu katinu, tai velgi yra pavojus. Kadangi "laukiniai" (is tiesu juos galima pavadinti laukiniais, nes gatvine kaciu populiacija jau yra sulaukejusi ir cia buna tas pats kaip su laukiniais gyvunais- nepasitikejimas zmogumi yra perduodamas savo kartoms, kaip ir "kova uz buvi"- gatveje nugali stipriausias, taip pat gatveje kergia kates tik "gaujos vadai" t.y. tie kuie sugebejo nurungti konkurentus. Bele kuris gatvinis katinas nekergia. Be to daugelis ligu tarp kaciu persiduoda lytiniu keliu. Ir grazi namine katyte pabegusi pasilakstyti gali pagimdyti sergancius katinelius, nuo kuriu JUS (ar jusu seima) gali uzsikresti ne tik kirminais bet ir visa puokste ligu (chlamidijos, toksoplazmoze ir tt) ZMones nuo kaciu uzsikrecia per glostyma, lietima, jei kate palaizo jus rankas, veida ar jusu maista.

3. Neimkite gatveje rasto kaciuko. be 2 punkte isvardintu dalyku jus dar galite ir blusu namo parsinesti (o jos skaudziai kanda zmonems ir jas tikrai sunku isnaikinti)

4. Nebijokite imti vyresnio kaciuko. Niekada neimkite menesio- pusantro menesio mazylio (prasykite kad seimininkai palaikytu bent iki 2-2.5men ir jei yra galimybe-uz tai galite patys sumoketi- paparasykite, kad 2 men ji paskiepytu (pries tai isvare kirminus) ir po skiepu kad palaikytu dar bent 1 savaite. Tada kaciukui pilnai susiformuos imunitetas ir turesite TIKRAI maziau problemu. Taip pat kuo ilgiau kaciukai buna su broliais i seserimis tuo labiau jie socializuojasi zmogaus atzvilgiu. Bezaisdama jie susivokia kiek galima kasti (nes tiek pat jam kas atgal), kad "mustis" galima tik neisleidziant naguciu, be to tvirtai isitvirtins gamtiniu reikalu darymas tualete.
nebijokite imti kaciuko iki 7-8 menesiu. Tai dar nera "suauges gyvunas" kaip gali atrodyti. kates pilnai subresta iki 2-2.5 metu. Taigi jus visishkai nerizikuojate imdami kate iki sito amziaus. Bet turite pliusu ant jo jau pilnai matosi koki charakteri tures uzauges.

5. 6-7 menesiu kaciukas pirmuosius kartus pradeda galvoti apie savo poziciju hierarchijoje susitiprinima. Siuo periodu turite buti gana griezti su juo. Kategoriskai negalima leisti kasti (puikus budas atpratinti: jam kandant jums i pirsta reikia ta pirsta kisti jam i gerkle, tarsi norint sukelti vemima.Pora kartu ir mazasis lusiukas isikerta, kad kandimas jam paciam yra nemalonus), jokiu draskymu(jei kaciukas bando jums idreskti, jus riktelejus trinktelite jam sprigta per ausi ar pora pirstu per nosyte, tada paimate ji uz kupros ir papurcius numetate-persistengti nereikia poto atsistojate ir nueinate ignoruodami ji. Kaciukas turi suprasti, kad jei jis zais "skaudziai" tai niekas su juo nezais.Net kaciu gaujoje jei vienas kaciukas bando pastoviai kitus kandzioti, jie tiesiog paskelbia jam boikota o kates mamos labai aiskiai duoda suprasti, kad mazas persistenge-ima ji uz kaklo, prispaudzia prie zemes, palaiko kol aprimsta (arba galima pakelti uz kupros ir lengvai papurtyti) o poto nueina)

6. jusu rankos-kojos nera zaislai kaciukui nesvarbu kokio amziaus jis butu. as tikiu kad labai linksma, kai maziukas keleto menesiu kaciukas zaidzia su jusu kojos pirstu ar kandzioja jums ranka, bet patikekit kaciukas uzaugs, jo dantukai ir naguciai pasidarys astresni, jegos padauges o jusu rankos ar kojos ir toliau liks "judanciu grobiu" o tada jau nieko gero )))


QUOTE
Labai aktualu man dabar, nes turiu 4 mėn katinuką ir va sėdžiu apdraskytom rankom.. Nu šakės. Kanda tai nuo dušios.
Reiks užsiimt auklėjimu, nes tik mėnuo kaip pas mane ir tą mėnesį nesinorėjo jo vaikyti-tiesiog prižiūrėjau, šėriau ir leidau adaptuotis.
Šiandien norėjau ausis apžiūrėt kaip valyt-tai kanda ir brėžia.. ot taip..


jei kanda kišk pirštą į gerklę arba i burną ir spausk pirštu jo liežuvį žemyn. Po keleto tokių kandžiojimų nebebandys.

Pūsk į nosį, apspjaudyk

jei nesileidžia ausų valyt, tai pakelk ir lengvai papurtyk už kupros (nešnypšk ant jo- dar per mažas. Pradės gintis iš baimės) ir vėl valyk.
Beje, jei nėra rimtų problemų tai ausis valyti geriausia tiesiog drėgnomis vaikškomis servetėlėmis. Ant piršto pasimauni ir valai. NEREIKIA ten į ausies gilumas lysti su ausų pagaliukais.

4 mėnesių kačiuką dar turėtų būti labai paprasta suvaldyt. Ir drąskymąsis ir kandžiojimąsis turėtų būti tik iš draugiško žaidimo g.gif
pas mane dabar yra būrys keturmėnesinių bamblių... nu neturi dar jie to tikro "piktumo", neturi... nemoka dar jie supykti ax.gif

Del nosies kišimo i ismatas.
Labai svarbu suvokti KAIP gyvunai traktuoja savo slapima/ismatas - TAI YRA TARSI ZINUTES PARASYMAS KITAM GYVUNUI
Pažiūrėkit kaip šunys/katinai lauke sysioja? ant šunų labiau matosi, bet katinai elgiasi taip pat. Vienas pasisiojo, kitas ant viršaus. Pakeitus kraiko dėžutę aš dešimt minučių palaukdavau kol beveik visos katės iš naujo paliks ten savo kvapą ty pasysios ir vėl išvalydavau biggrin.gif

Taigi, jei iki šiol sėkmingai besinaudojęs dėžute gyvūnas STAIGA pradeda dergti matomiausiose vietose (arba labiausiai mumis kvepančioje vietoje ty lovoje) reikia suvokti, kad jis palieka žinutę šiuo atveju kitam SAVO GAUJOS NARIUI- ŽMOGUI. Jie gi nesupranta, kad žmogus šiuo atveju yra tūpas gyvūnas, neturintis visai jokios uoslės biggrin.gif ir nemokantis skaityti biggrin.gif

Atsimenat ežio reklama. VA JI: yra cia youtube >>
Is tiesu tai visiška tiesa, gyvūnai ypač katės "perskaito" tokiose žinutės be proto daug informacijos. Aš dabar greit nesurandu straipsnio, kuriame buvo aprašyta moksliniai tyrimai bet kiek atsimenu pradedant ligomis baigiant vos ne genetiniais dalykais.
taigi, Jūs sukišdami katino snukį į išmatas pasiekiate visai ne to, ko siekėte.


Vienžo mano įsitikinimu ir patirtimi katinas jums siunčia žinutę. Taigi, atmeskite sveikatos problemas, kirminus, paskui žiūrėkite hierarchinius dalykus ir "gamtos šauksmą" (kastracijos reikalai) taip pat gal kas pasikeitė- gal kaimynai daro remontą, atsirado naujų gėlių ar kokių nors įrenginių kas gąsdina ar nuodija, gal naujas namų ploviklis, naujas kraikas, naujas maistas ir tt.

*****************************

radau labai nebloga Agnes ("Agnus" veislynas) straipsni, rekomenduoju susipazinti, kad siek tiek susivokti KAS PER VELNIAS TIE VEISEJAI YRA, ir kodel gi jie "sadistai" kartais iesko namu savo suaugusioms katems, kad Jums nekiltu baisiai megstamas klausimas "O kas su ja negerai?" doh.gif

Nuoroda >> spausti>>

QUOTE
Šiek tiek apie veislynus
Šiandienos pirmas sniegas, bjaurus oras ankstų rytą ir nuostabi saulė popiet įkvėpė rašyti.
Su viena kolege, tokia panašiai pamišusia dėl kačių ir turinčia savo veislyną miela moterimi, nesenai diskutavome apie žmonių požiūrį į veislynų atiduodamus suaugusius gyvūnus. Sutarėm, kad būtinai apie tai reiktų parašyti ir paviešinti mūsų požiūrį. Nesitikiu, kad tuo nutrauksiu diskusijas, nepasitenkinimą ar sulauksiu daugiau pritariančių veisėjams. Tiesiog noriu, kad mano nuomonė būtų išdėstyta baltai ant juodo (toks jau tas dizainas čia smile.gif ).
Taigi, nuo pradžių. Pirmiausia noriu jums pristatyti, ką veikia kačių veislynai ir veisėjai apskritai. Visų pirma, jie turi nuolat ir intensyviai domėtis savo pasirinkta veisti kačių veisle - fiziologija, ypatybėmis, gal būt būdingomis ligomis ir t.t., ir pan. Be abejo, jie turi būti gerai susipažinę su veisimo taisyklėmis ir etika - kokį gyvūną galima veisti, kiek kartų, kas kiek laiko, kokias sąlygas reikia išpildyti, kad būtų galima užsiimti veisiamuoju darbu  ir vėl t.t., ir pan. Tam, kad pradėti veisti, reikia išsirinkti pirmuosius savo veislyno gyvūnus. Tad, be abejo, reikia ilgai ir nuodugniai tyrinėti kitų, seniau veikiančių, veislynų darbą, turimus katinus, kraujo linijas ir t.t., ir pan. Tikiuosi, jūs jau supratote, kad tai yra sudėtinga. Norėčiau, kad apie tai galvotumėte, kaip apie labai atsakingą, sudėtingą ir daug laiko atimantį užsiėmimą. Nes, po galais, taip ir yra! Jei yra kitaip - kažką darai netinkamai.
Tai štai ateina tas išganingasis, ilgai lauktas laikas - pirmasis veislyno gyvūnas! Tuomet kiekvienas pradedantysis puola į euforiją, džiaugiasi taip, lyg jam būtų gimęs vaikas. Aš pati puikiai atsimenu pirmąjį, iš svetur atsivežtą, katiną, kuris tuomet atrodė tobulumo viršūnė. Šiuo atveju aš nekalbu apie meilę gyvūnui (maniškis šiuo atžvilgiu dar iki šiol tobulas). Tai yra tik viena pusė. Be abejo, ji yra ir turi būti visa ko pagrindas. Tačiau veisėjas turi žiūrėti į gyvūnus ne tik kaip į gražius padarėlius. Jis turi mokėti atsirinkti tai, ko jam labiausiai reikia siekiant savo tikslų veisime. Kokie gali būti tikslai? Patys įvairiausi. Tarkim, išveisti patį idealiausią savo veislės atstovą (visiškai nerealus noras, kuris būdingas kiekvienam pradedančiajam), dirbti tik su tam tikrų kraujo linijų gyvūnais, tobulinti tam tikras veislės ypatybes ir t.t., ir pan. Sakysite, kam to reikia? Hm... Tai yra hobis. Žiūrėkite į tai, kaip į bet kokį kitą užsidegimą, aistrą ar siekį. Priimkite tai natūraliai ir nesistenkite paaiškinti smile.gif
Tai štai, mes jau turime pirmąjį veislyno gyvūną! Pagaliau!
Tačiau... nuo čia tik prasideda vargai vargeliai... Reikia jį parodyti parodose, tinkamai auginti, toliau intensyviai (gal net dar intensyviau) domėtis veisle, parinkti jam ar jai partnerį ir t.t., ir pan. O tai yra ne tik finansiškai nuostolinga, bet ir verčia susidurti su neviltimi - parodose suvoki, kad tavo išskirtinis, tobulasis katinas yra ne visai jau toks tobulas, partnerio jam ar jai tau niekas nenori patikėti, nes esi žalias ir niekas tavo "veislynėlio" nėra nei girdėjęs, nei regėjęs... ir t.t. ... ir pan. ... kartais atrodo, kad eini, griūni, keliesi, vėl gauni kirtį, vėl keliesi... kartais atrodo, kad nebenori nieko... "meti" viską... susikaupi ir vėl eini... O kur dar intrigos? Apkalbos. Neapykanta. Nepasitenkinimas. Iš tiesų, niekas man nesakė, kai aš "užsimaniau" veislyno, kad katininkų pasaulis yra pakankamai žiaurus. O čia niekas nesiskiria nuo politikos! Bet jums šito nereikia žinoti detaliai - tai niuansai, kurių galėtumėm išvengti, jei būtumėm ne žmonės smile.gif O žmonių tarpe visose srityse atsiranda nesutarimų.
Žodžiu, ateina diena, kai supranti, kad tau reikia dar vieno gyvūno. Ir jis tiesiog privalo būti geresnis už turimą! O gal net geriausias. Labai norėčiau tikėti, kad visi veislynai kitą gyvūną renkasi dar atsakingiau ir labiau įsigilinę, pasidomėję, būdami protingesni. Tačiau... visko būna. Todėl šis ratas linkęs kartotis... Nenoriu jums pateikti veisėjo, kaip nuolat ieškančio naujų gyvūnų ir nuolat jaučiančio nepasitenkinimą tuo, ką turi. Tačiau, iš dalies, visa tai motyvuoja eiti į priekį, tobulėti. Ir tik tuomet, kai protingai žiūrima į tai, kas daroma, veislyne įsivyrauja harmonija ir būna nustatomas vienas ir pagrindinis tikslas. Tuomet nurimstama ir tendencingai einama link jo.
Tikiuosi, jūs supratote tai, ką norėjau perteikti savo ilga kalba. Nes ji galėtų būti dar kelis kartus ilgesnė. Mano pačios patirtį verta būtų surašyti į knygą. Tikiu, kad tai pasitarnautų naujokams pradėti savo darbą ir suteiktų vilčių išgyventi smile.gif
Kaip turėjote suprasti, vieno ar dviejų gyvūnų veislynui negali ir neturi pakakti, kad tęstų savo veiklą ir siektų užsibrėžtų tikslų. Ir, patikėkit, tikslo parduoti palikuonis ir pasipelnyti aš neturėjau omenyje. Išveisti nuostabaus charakterio, kuo arčiau idealios veislei išvaizdos, sveiką gyvūną - štai koks tikslas gali būti kiekvieno veisėjo mintyse. Perduoti savo įdirbį kitiems veislynams, kartu eiti koja kojon, vieningai laikytis etikos principų veisime ir t.t. - štai tokiu siekiu tampa susilieję viso pasaulio katininkų tikslai smile.gif Idealizuoju. Žinau tai. Bet man niekas nesutrukdys galvoti pozityviai.
Taip, laikui bėgant, namuose atsiranda du, trys, keturi gyvūnai. Tuomet imi suvokti, kad negalėsi toliau dirbti, nes nebegali sau leisti turėti daugiau gyvūnų. Klausiate kodėl? Yra net kelios priežastys. Kuo daugiau kačių namuose, tuo didesnis ligų (ypač užkrečiamų) pavojus. Tikriausiai suprantate, kad veislynas negali laikyti kačių ir katinų vienuose namuose. O ypač kelių katinų krūvoje... Kartu gyvenantys gyvūnai "dėliojasi" į hierarchiją. Tai normalu - taip vyksta ir gamtoje. Yra dominuojantys ir žemiau hierarchijos piramidėje esantys. Jei kačių skaičius labai didelis, dažnai kintantis ar yra vienas ryškus vadas gaujoje, gali kilti problemų tiek su žemiau hierarchijoje esančiais, tiek su vadu. Tiek vieni, tiek kitas gali pradėti žymėti teritoriją (net katės!), kad užsitikrintų savo valdų ribas, jausti didelį stresą (silpnėja imunitetas), jaustis nekomfortabiliai. Ir dar daug dalykų galėčiau paminėti, kas įrodytų, kad namuose negali ir neturi būti daug gyvūnų. Kas tas daug? Priklauso ir nuo gyvenimo sąlygų, aplinkos, žmogaus-šeimininko namie praleidžiamo laiko, gyvūno vidinių savybių (ar jis iš principo jautriau linkęs reaguoti į aplinką ar ramesnis, stabilesnis, mažiau jautrus) ir t.t. mano nuomone, daugiausiai namie gali būti trys keturios veisiamos katės arba vienas veisiamas katinas, kuris gyvena su dviem trim kastruotais gyvūnais. Literatūroje rašoma, kad vienuose namuose rekomenduojama laikyti ne daugiau trijų gyvūnų. Vėl gi, priklauso nuo namų dydžio.
Dar viena priežastis, kodėl veislyne vyksta gyvūnų rotacija - noras tobulėti, matymas turimuose gyvūnuose trūkumų, siekimas geriausio rezultato. Tuomet kai kurie veisime dalyvavę gyvūnai kastruojami. 
Dabar tikriausiai suprantate, kodėl veislynai turi nuolat ieškoti namų savo gyvūnams - jei ne veisime dalyvausiantiems, tai tiems, kurie jau baigė veisiamąjį darbą ir yra kastruoti. Sakysite, kad tai savanaudiškumas. Tačiau, nei vienas save gerbiantis ir mylintis savo gyvūnus veisėjas neatiduos katės ar katino pirmam pasitaikiusiam. O tai reiškia, kad ieškomi patys geriausi namai ir kiekvieną kartą atsižvelgiama į tas sąlygas, kurios konkrečiam gyvūnui būtų kuo idealiausios. Tai puiki proga neturinčiam pinigų, bet svajojančiam apie konkrečios veislės gyvūną, žmogui įsigyti augintinį nemokamai. Tai puiki proga išmėginti veisiamąjį darbą su nuolat stebinčiu ir visą atsakomybę prisiimančiu kuratoriumi (veisėju), tuo atveju, jei jums būtų patikėtas gyvūnas, dalyvaujantis veisimo programoje.
Taigi, būkime pakantesni, atviresni, empatiškesni jus supantiems žmonėms. Ir visada išdrįskite daug klausinėti veisėjo, jei ketinate iš jo įsigyti gyvūną. O gal jam reikia jūsų pagalbos?


Nuo saves noriu prideti:
Susidraugaukite su veisėjais smile.gif nepatikėsit, tai tokie pat žmonės kaip ir Jūs, normalūs ir "nepasikėlę" biggrin.gif Su savo rūpesčiais, problemomis, džiugesiais ir skaudančiomis galvomis (ne jei netyčia Jūsų požiūriu nelabai maloniai kažkur kalbėjo, pagalvokite ar Jūs VISADA maloniai su visais bendraujate??? smile.gif )
Taigi, apie ką aš čia? Ogi apie tai, kad jei Jūs svajojate apie kažkokią veislę, bet turite gana ribotus finansus, bet nebijote atsakomybės smile.gif
Nepabijokite "lysti į akis" ir susipažinti su veisėju. Nesitikėkite, kad po Jūsų laiško "gal turite kokį kačiuką ar suaugusią katę nemokamai? tai mes paimtumėm" veisėjas tiesiog suplos rankomis ir pasiūlys Jums keletą Pasaulio čempionų lotuliukas.gif
Tikrai taip nebus. Tačiau jei įsiprašysite į svečius, atsinešite sausainių prie kavos (tada bus proga jos gauti biggrin.gif), papasakosite apie save, PATIKSITE VEISĖJUI, tapsite rimtu pretendentu gauti katę ar katiną labai pigiai arba net nemokamai, taciau su tam tikrais isipareigojimais.

Labai dažnai veisėjai norėtų pasidalinti su kuo nors priežiūros "džiaugsmais" (tualetų valymo, teritorijos žymėjimu ir tt) ir tikrai neretai būna linkę susirasti taip vadinamus bendrasavininkus.
Bet apie šituos niuansus nemanau, kad dabar reikėtų pasakoti, kadangi tai yra dviejų žmonių susitarimo reikalas (vistik geriau ant popieriaus, kad nebūtų "tu man šito nesakei, aš ne taip supratau").

esmė, ką norėjau pasakyti:
1. taip, veisėjai dažnai ieško namų suaugusioms katėms katinams. ir tai nereiškia, kad jiems kažkas blogai. ir tai nereiškia, kad jie nepripras prie Jūsų (naminės, veislinės, ne lauke gimusios katės pripranta prie žmogaus, o ne teritorijos. Teritoriniai dalykai aktualūs tik gatvinėms ar kaimo katėms).

2. Nenustebkite jei veisėjas "lys Jums į dūšią" ir klausinės keistų dalykų pvz ar Jūs turėjote katę? o kuo ji buvo maitinama smile.gif
Nenustebkite, jei veisėjas neatrašys į Jūsų laišką su klausimu "o ji gaudo peles?" Aš asmeniškai nepažįstu nei vieno veisėjo, kurio katės eitų gaudyti peles. Pas mus namie taip pat jų nėra.

3. Taip, pas veisėjus galite gauti katę arba katiną nemokamai (arba už simbolinę kainą) su sąlygomis.

4. Aj ir dar labai svarbu. net toje pačioje vadoje gimę kačiukai tikrai kainuoja skirtingai biggrin.gif Jei "veisėjas" pasako berniukai tiek, mergaitės tiek, arba juodi tiek, balti tiek tai jis NE VEISĖJAS o DAUGINTOJAS.
Nes veisėjas dažniausiai nustato kainą pagal TIPĄ ir jo tinkamumą parodoms, veisimui, namams wink.gif
Atsakyti
**********

Beje, nepriimkit už reklamą, nes kol kas šito daikto LT nėra, labai tikiuosi, kad kas nors protingas atsiveš iš Anglijos pardavimui. Taigi, priemonė IŠ TIKRŲJŲ naikinanti katinų šlapimo kvapą. Zoflora
jei turite pažįstamų kas gyvena UK tai paprašykite kad užpirktų, yra labai daug kur. Kvapai teisingi, ty malonūs ir net sakyčiau primenantys brangius namų gaiviklius.
be to tai dezinfektorius (kaip deklaruoja"kills 99.9% of bacteria and viruses") taigi tinka ir šiaip turint mažus vaikus ar virusų puolimo metu.
Mano keturkojų nekastruotų vaikinų kambaryje buvo grindjuostes ar kaip tas š... vadinamas, vienžo supresuoto kažko sluoksnis. Taigi kambarys buvo padalintas į dvi dalis ir atskirtas grotelėmis. Taigi abiejų pusių gyventojai buvo pasiskelbę varžybas "kas toliau pasysios į priešo pusę". biggrin.gif kaip suprantu spec prizą gaudavo tas kuris tai padarydavo pirmas po mano išvalymo. Anyway valymas vykdavo per keletą kartų, keletą kartų į parą biggrin.gif apie aromatą šiame kambaryje subtiliai nutylėsiu, blogiau pasidarė kai po tam tikro laiko grindys iškilo, pastorėjo ... tsakant prisipildė...
Ir , o stebuklai, po stipresnio koncetrato zofloros kambarys pradejo kvepėti narcizais. Na aš nesakau, kad visai visai visai nebesijaute, nes po grindimis papurksti as negalejau, bet taip procentaliai nebesmirdejo kokiais 90proc. biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

Visi kiti paviršiai kurie buvo "neįsisenėję" buvo sėkmingai nukvėpinti.

P.S. kad pagal lietuvių manierą neapkaltintumėte mane savo nekastruotų katinų nesugebėjimu išauklėti tai pasakysiu, kad deja deja deja deja jei pas jus namie yra KELETAS nekastruotų, kergiančių katinų nu niekaip neįmanoma jų "atpratinti" žymėti, nes tai yra "gamtos šauksmas" kaip noras daugintis, noras valgyti ir pan.

taciau dabar pas mane gyvena tik vienas katinas ir šita problema išsisprendė! smile.gif nors zoflora del viso pikto veziausi per Atlanta, rizikuodama tureti problemu muitineje biggrin.gif

SEKMES VISIEMS !
Papildyta:
Per visas tris temas pastoviai pasikartodavo klausimai apie tai kaip kas nors bande pradėti purtyti, apšnypšti ir visaip kaip kitaip PIKTAI bausti vos poros trejeto mėnesių KŪDIKIUS- KAČIUKUS.

nu dar kartą DIDELĖMIS RAIDĖMIS parašysiu:

MAŽŲ KAČIUKŲ N-E-G-A-L-I-M-A BAUSTI PIKTAI , NES JIE JŪSŲ BIJOS IR GINSIS IŠ PASKUTINIŲJŲ !!!!


KAČIUKAS TURI JAUSTIS SAUGUS SU JUMIS,ant jo negalima rėkti, šnypšti, stipriai purtyti. Geriausia kai labai įsižaidžia ir pradeda kandžiotis tiesiog išnešti iš kambario pasakant, kad "nedraugausiu su tavimi jei tu taip elgiesi" smile.gif bet už 5 minučių duris reikia atidaryti ir laukti kada kaciukas PATS ATEIS. ir tada jau elgtis lyg niekur nieko smile.gif

MYLĖKITE JŪS JUOS, JIE JUK TOKIE FAINI !!!

QUOTE
Sakykim šiandien grįžau iš darbo ir jis pradėjo šiaušt nugarą, kai priėjau prie jo švelniai kalbindama, Toliau žaidžia ir LABAI stipriai kanda, ne vaikiškai.


O tau nepavyksta isvengti kandziojimu? Pabandyk ji paimti, nesioti, myluoti, zaisti, lygiagreciai jei bando kasti tu su sypsena trinktelek per nosi ir paskui pakelk ji aukstyn sakydama "nu bandite tu ka darai?" biggrin.gif greit nuleisk ir prisiglausk prie krutines.
jei bando ishsiverzti tada pasidek ant keliu, glostyk, niurkyk, kasyk ausis, vel bandant kasti kisk pirsta i gerkle, bet kai tik ishspjauna vel glostyk (pirsto kisimas i burna turi buti ne bausme, o tiesiog atoveiksmis i jo veiksma. Ale "kandu ir mane pykina" bet tai nera susije su zmonemis)

man labai sunku suformuluoti zodzius, bet esme tokiam mazam padarui parodyti, kad JIS YRA SAUGUS, MYLIMAS ir NIEKAS CIA JO NEBIJO.
Taip pat geriau kuo maziau naudoti fiziniu bausmiu, kad jam nereiketu be reikalo gintis.
Papildyta:
QUOTE
Sveikos,kaciu myletojos.
Noreciau pasidalinti su jumis savo beda,ta beda mano kate,Jai 3m.ji pripratusi tik prie manes ir vyro,dabar pakeitem gyvenamaja vieta,tai nebesusitvarkau...
ji anksciau buvo labai agresyvi,visi sakydavo turit suni o ne kate.. verysad.gif
dabar gyvenam triese su vyro jauneliu broliuku,tai tas vargselis is savo kambario iseit negali,arba mes kate uzdaryt turim.kai as namie bunu tai nieko,bet va jis pasiliko su kate dviese,tai atsigyne tik sepeciu,ji kaip gyvate snypscia,puola kandziotis,soka i akis...man patare ja sterilizuoti,sako kates geresnes palieka,net nezinau ka daryti.vyras jau nebeapsikentes,isgabent ja liepe man is namu,,, o as ja taip myliu,ji man begalo gera,akip dabar as jos atsisakysiu,gal galit kas ka patarti,ar gal esat susidure kas su tokia pat  beda... g.gif
jau nebezianu ka cia sumascius,ka su ta kate daryti...paselo visai.

pirma jei kate sveika ir jai nieko neskauda, vadinasi priezastis kitur.

Is karto tikrai siulyciau ja sterilizuoti, tai siek tiek apramins jos hormonu audras, bet zinoma nepavers jos "minkstu, teigiamu puku kamuoleliu".

O dabar ieskom problemos, kodel kate elgiasi agresyviai:
Kaip minejai ,kad ir anksciau ji buvo agresyvi, bet kaip supratau agresijos jums ji nerode tik svetimiems????
O dabar pasikeite aplinka+pasirode naujas zmogus. Ant kurio kate lieja savo ituzi wink.gif

Greiciausiai problema yra auklejime. KOdel kai eina kalba apie sunis niekam nekyla abejoniu, jog suni reikia aukleti, o kai uzeina kalba apie kates tai visi kaip susitare galvoja, kad kate yra neauklejama. Tai visishka netiesa wink.gif

Taigi, norint kad kates ir zmones idealiai sugyventu vienuose namuose jie turi laikytis tam tikru taisykliu:
zmonems:
myleti, maitinti, rupintis, saugoti, suteikti veterinarine pagalba, isvalyti jos tualeta, priziureti kate
katems:
nesikandzioti, nesidraskyti, leistis glostomai, eiti i savo tualeta, negadinti baldu (uzuolaidu ir pan), TEIKTI zmogui dziaugsma.

Greiciausiai jusu kate yra pasijutusi "gaujos vadu" ir ishsilieja ant silpnesniu (matyt jus ji vistiek siek tiek gerbia, jei nepuola, taciau giminaitis yra zemesnis pagal hierachija ir atkencia uz visus).

O jei turesite noro pakeisti kates elgesi (kaip supratau pasirinkimo jau nebera) tai skaitykite zemiau duotas nuorodas.
Trumpas ir greitas patarimas vyro broliukui. visada su savimi nesiotis vandens pistoleta, geliu purkstuka ar ant keikvieno kampo pasideda po puodeli su trupuciu vandens. kai tik kate bandys ji pulti tegul jis rekdamas purskia (pila)ant jos vandeni. Kate turetu buti sokiruota (ji gavo atkirti is kazkokio maliavkos, kuris ISDRYSO jai -karalienei-pasipriesinti). Greiciausiai savo atpuolius ji bandys pakartoti labai greitai (gal net uz keliu minuciu). Taigi vel vanduo ir...
dar reiketu tureti po ranka tuscia "bambali"(plastmasini 1.5-2 litru buteli nuo limonado ar alaus) .taigi per sekanti puolima jau turetu buti vandens atkirtis ir garsiai rekiant vijimasis su tusciu bambaliu (juo bandyti trinktelti katei- skausmo nebus, bet garsas be proto nemalonus katei). Svarbiausia vaikas turi sukaupti visa drasa ir tuo metu stengtis nebijoti- jis privalo parodyti katei, kad yra stipresnis!!!Beje,nakciai tegul uzsidaro duris, kad kate nesugalvotu jo pulti kai jis miegos.
Beje, jus taip pat turite jam pritarti, t.y. jei kate ateis jums pasiskusti, jus turetumete demonstratyviai atsistoti ir nuejus pradeti glostyti ir visai meiliai snekinti vaika, VISISHAI nereaguojant i kate.Jei kate sugalvos pulti ant jusu, jus taip pat turite ja apipurksti vandeniu.

Kate siaip tai jau suaugusi ir subrendusi, taigi kovoti su jos bjauriais iprociais bus sudetinga, bet nusileisti negalima. negalima nuo jos begti!

Dabar skaitykite duotas nuorodas, tikrai rasite geros informacijos wink.gif

Pradzioje pasiskaityk sita tema:
http://www.biteplius...61-=(2143198685

jei skaitai rusishkai:
http://www.mau.ru/pub/psyho/?p=boss
http://www.mau.ru/pub/psyho/?p=ukroti
http://www.mau.ru/pu...yho/?p=agressia
http://www.mau.ru/pu...ho/?p=agressia2
http://www.mau.ru/pub/psyho/?p=motiv

ziurek ir ieskok daugiau: www.mau.ru taip pat http://forum.mau.ru/

bet nusiteikite, kad bus sudetinga. Suaugusia kate "nuleisti" hierarchijos laipteliais yra sunku, bet kai yra pasirinkimas "uzmigdyti" ar "isaukleti" ...........................


NE VISAI Į TEMĄ, BET LABAI ILGAI IEŠKOJAU ŠITO SETERIŲ_MAMOS POSTO APIE KASTRACIJĄ IR STERILIZACIJĄ thumbup.gif thumbup.gif thumbup.gif

QUOTE
Pasistengsiu būti mandagi.
Pirmiausia, tai neteigsiu, kad kastracija yra gėris. Taip, tai yra chirurginė intervencija į gyvūno organizmą ir ji yra bet kokiu atveju rizikinga. Tačiau..
Kokias mes išeitis turim?
1. Šerti chemija ir smarkiai sutrumpint gyvūnui gyvenimą, pasmerkt jį neišgydomoms ligoms. Deja, daugumos kačių organizmas labai jautriai reaguoja į hormonus.
2. Kastruoti/sterilizuoti
3. Nedaryti nieko ir kentėti morčių.
Pastarasis variantas nepaisant visų jo minusų yra pats natūraliausias. Kodėl Jūs(kreipiuosi į kastracijos priešininkus) nesirenkat šio varianto? Juk deklaruojate didelę meilę ir rūpestį savo gyvūnams?? Neįsižeiskit, bet deja, gyvūno gerovė Jums mažiausiai rūpi. Jums rūpi tik Jūsų asmeninė gerovė ir Jūsų komfortas, o ne gyvūnas. Katės/katino klyksmų ir žymėjimo nenorite kentėti, bet kastruoti nesiruošiate, todėl ieškote forumuose sąžinės nuraminimo?
Aš pasakysiu, kodėl žmonės dažniausiai nenori kastruot savo gyuvūnų. Yra keletas priežasčių:
1. Diletantizmas,  neišmanymas, informacijos trūkumas ir kvaili įsitikinimai paremti vienetine nesėkminga patirtimi.
2. Kaimietiškas klaidingas požiūris, neva kastruotas katinas tai jau nebe katinas
3. "Taupymas" - kam mokėt 100 lt už operaciją, jeigu galima rėkiantį žvėrį laukan išspirt, pasitūsins ir pareis. Tokie deklaruoja save didžiausiais "mylėtojais" ir natūralistais, o iš tikrųjų juos pačius reiktų iškastruot už sąmoningą ir piktybišką benamių gyvūnų populiacijos dauginimą.
Galėčiau dar pavardint tų priežasčių, bet gaila savo brangaus laiko.
Mano pasiūlymas yra toks - vietoj akių drąskymo forumuose, žmonės pasiskaitykit internete apie kastraciją/sterilizaciją, kontraceptikus, morčių, minusus, statistiką, informacijos yra tiek, kad 3 mėnesius neatsitraukdami skaitysit. Domėkitės, tyrinėkit, o ne kvailai laikykitės savo įsitikinimų.
Kastracija/sterilizacija šiuo atveju yra ne gėris ir išsigelbėjimas, o mažiausia blogybė iš visų galimų, leidžianti su mažiausia rizika sveikatai ir gyvybei ir su masimaliu gyvūno ir šeiminiko komfortu jiems kartu gyventi.
Čia ne iš piršto laužta info, sakau, pasidomėkit, paskaitytkit, o paskui jau klauskit, jeigu bus papildomų klausimų. Aišku su sąlyga, jeigu gyvūno gerovė jums rūpi, o ne tik jūsų pačių komfortas ar forumuose pasipliekti. Duoti tablietką ir negalvoti apie pasekmes yra pats paprasčiausias būdas jo šeimininkui. Bet tikrai ne geriausias gyvūnui.

O ČIA SUPERINIS ATSAKYMAS VIENAM VAIKINUI AKTYVIAI GYNUSIAM VISŲ KATINŲ "PASIDIDŽIAVIMUS" IR LABAI SUŽMOGINUSIAM KATINŲ POREIKĮ "TURĖTI KONKOLUS" lotuliukas.gif

QUOTE
O man tai iš viso... (net nežinau, kaip iki šiolei "konkolus" kentėjau; kai tvoja su futbolo kamuoliu,- skauda... AJAJAJ! Geriau išpjautų nuo vaikystės.


QUOTE
Arvydai, apie konkolus gerai, šmaikščiai parašėt, bet ne į temą. Katinai, deja futbolo nežaidžia dažniausiai, taigi jiems tas neaktualu.
Bet dabar įsivaizduokit kitą situaciją. Jūs gražuolis, stiprus, sveikas pilnas jėgų ir pasitikėjimo, valgot geriausią kokybiškiausią maistą, sportuojat , miegat kiek norit, užsiimat tuo kas Jums faina ir įdomu, nepatiriat jokių stresų, tik aplinkinių dėmesį ir rūpestį. Ir vieną dieną staiga pajuntat, kad jūsų gyvenimas nepilnavertis, ir kad Jūs KAŽKO  NORIT. Tas norėjimas pamažu pradeda Jus varginti, vėliau sekina, erzina, pradeda mausti ne tik konkolus, bet ir visą kūną, Jūs rėkiat, lipat sienom, pasidarot ne tik irzlus, bet ir agresyvus, nepasitenkinimą išliejat ant aplinkinių, o jie  mėto į Jus šlepetes neapsikentę, negalit ir nenorit valgyt, sulystat, Jus kamuoja išsekimas. Po savaitės tokios savijautos, kai hormonų audra praeina Jūs tik miegat, po to kelias savaites tik ėdat, o po to vėl viskas kartojasi..Prie visko dar imunitetas nusilpsta ir ligos pradeda pult..
Altternatyvos:
1. Mylinti "mamytė" neapsikentus ištrenkia Jus į..Harlemą. Ten mušatės su negrais kultūristas, kovojat su visokio plauko bandziuganais, Jus vis taikosi mašina numušti, galų gale paršliaužiat namo leisgyvis, su ant siūlo kabančia iš akiduobės iškritusia akim, užpūliavusiom žaizdom, blusuotas , ir pusdienį praleidžiate po narkoze pas vetą, kur Jus sulopo iki sekančio tokio pasiganymo. Pridėsiu dar, kad nuo tos mergaitės, kurią per tokias kančias Jums visgi pavyko paturėti, Jūs pasigaunam puokštelę virusinių ir infekcinių ligų, kurios ilgainiui tampa chroniškomis ir jeigu mamytė Jus myli, tai priedo dar ir antibiotikais nuolatos bado "ramiaisiais" periodais, kai Jūs namie, o ne Harleme.
2. Mamytė gali sušerti Jums tablečikę ir morčius praeis kuriam laikui. Ji gali tikėtis, kad Jūs iš tų vienetų,(vos kelių procentų), kurie ant hormonų išgyvens ilgiau nei 5 metus. Bet jeigu Jūs "užsilenksite" po poros metelių, tai nubrauks ašarą ir įsigys naują "labai mylimą" draugą.
3.Mamytė gali vieną kartą ir visiems laikams nutraukti tas Jūsų hormonų audras ir kančias pas vetą nučikindama "velykas", ar išpjaudama gimdą su visais kitas pričendalais. Rizika aišku yra, pvz. Jūs galite numirti nuo reakcijos į narkozę. Jeigu mamytė pataupys ir nuveš jus pas šarlataną, nes TEN PIGIAU, tai nekokybiškai atlikta operacija gali sugadinti gyvenimą ir pasmerkti kančioms ir nepatogumui, bet tokie atvejai  procentaliai yra gerokai retesni nei vėžys ar piometra nuo tablečių. Be to Jums reikės papildomos priežiūros  po operacijos - pvz. pirkti specialų maistą, reguliuoti viršsvorį, rūpintis, kad gyventumėt aktyvų gyvenimo būdą ir t.t., o tai kur kas sunkiau, negu įkišti gerklėn tablečikę ir garsiai po to "meilę" Jums deklaruoti.
Tačiau šiaip būsite normalus, linksmas aktyvus, toks pats, koks ir buvot, tik niekas Jums galvos nekvaršins, neteks kentėt, rėkt, raitytis, lipt ant langų, ar kariaut Harleme dėl to vieno "užsibraukimo". Netgi atsiras naujų interesų - pvz. labiau ir daugiau su žmonėm bendraut, naujus žaidimus žaist ir t.t.
Patikėkite, jeigu Jums tokioj situacijos leistų pasirinkti, Jūs neabejotinai trečią variantą pasirinktumėt. Bet kadangi dažniausiai tokio pasirinkimo nėra, tenka tikėtis, kad mamytė bus protinga ir ne tik apie save galvos.

Va teip va.. 4u.gif



DEL MAUDYMO.

As kazkada atradau geriausia buda maudyti. pripilu i vonia tiek vandens, kad kate/kaciukas stovetu tarsi ant pirstu galu biggrin.gif ty gana nestabiliai
tam kad ishsoktu jam reikia pritupti, o sito padaryti jis negali, nes pritupus pribegs vandens i ausis.

Taip pat pastatau i vonia taburete.
taigi ikisu kaciuka i vandeni sudrekinu. tada statau ant taburetes ismuilinu, ir vel ikisu i vandeni, isplaunu muila, tuo paciu nuplaunu muiluota taburete ir vel pastatau ant virsaus, ir su ranksluosciu shluostau.


JOKIU DUSU, KRANU ir pan, nes tai didziulis stresas.

Situo budu greitai, paprastai, be kraujo biggrin.gif ir netgi be dideliu rekimu wink.gif



Papildyta:

ANTRA KATĖ NAMUOSE, KAIP SUPAŽINDINT

Labai labai sena mano zinute (2006 metu biggrin.gif) bet vis dar aktuali :

"Patiunintas" ty pataisytas, papildytas , pilnas variantas "Antra kate namuose, kaip jas supazindint nepraliejant kraujo" yra va čia >> spausti>>

QUOTE
Vienzo. Sudetingiausia yra kai namie viena kate-karaliene smile.gif ypac jei ta kate jau ne jauna ir "valdanti visus namus". Tada tai jooo... Gali net kelias savaites vykti "sudraugavimas".
Kazkada kai visai neturejau patirties (buvo pirma kate mano gyvenime ir pirmi jos kaciukai). Nusipirko viena moteriske is manes katyte kaip "drauge"savo katei. NUvezem kartu supazindint su senaja kate.
Vaizdelis po keleto sekundziu iejus i namus: seimininke su visa maza katyte isleke lauk pro buto duris (su perdreksta ir ziauriai perkasta koja - teko netgi siuti), as uzsidarius ju tualete biggrin.gif  tai vadinasi atvezem "drauge" biggrin.gif nieko po keliu savaiciu miegojo kartu. Ale buvo is tikruju labai sunku. O jei tada butumem zinojusios KAIP reikia "pristatyti" naujaja gyventoja seimininke nebutu turejusi rando ant kojos biggrin.gif Beje senoji kate buvo standartine gana nedidele dvarniaska.

Taigi is eiles:
izanga;)
Nutarete isigyti nauja kate. Geriau pirkti kaciuka. Nes vistik kaciukams ne tokia baisi agresija buna is "senuju"puses. Jei turite namie katina tai geriau antraji imti katyte, arba pirmaji kastruoti ir tik isitikinus, kad jis nera linkes labai dominuoti isigyti antra katineli (berniuka).
Bet kokiu atveju jei neplanuojate veisti tai jei namie bus skirtingos lyties gyvunai vienas ju BUTINAI turi buti kastruotas, nes kitu atveju turesite daug ir neplanuotu kaciuku ir trumpa kates gyvenima (pastoviai kergiama kate numirs nuo organizmo ishsekimo). Jei planuojate veisti turetumet tureti salygas, kad katinas tam tikrais periodais butu kazkur uzdaromas.

1a diena

Parsivezete nauja katyte. Pirma nukarpote nagus ABIEMS !!!!

Senaja uzdarote kitame kambaryje o naujaja paleidziate "apsiprasti"ir palikti savo kvapa. Tuo metu (nors ir labai norisi elgtis atvirksciai) VISA DEMESI skiriate senajai katei. Jokiu budu ji neturi jaustis atstumta.
Kai naujoji katyte mazumele apsipras (pavalgys, pagers, nueis i tualeta). Atsargiai (kad nesusitiktu) apkeiciate kates vietomis. T.y. senoji eina i ta kambari kur ka tik naujoji paliko savo"zymes". (Beje rekomenduojama mazyle "patrinti" i senosios guoli ar kazka ant ko ji pastoviai miega.)Ir vel bendraujate su senaja . ziurite KAIP ji reaguoja i svetima kvapa jos teritorijoje. Jei kate apuoscius namus jauciasi ramiai, atsigula megstamoj vietoj, nesinervuoja tada galima pabandyti kates uzdaryti i skirtingas erdves tipo kambari ir koridoriu,kad jos per duru apacia galetu viena kita uzuosti, bet dar ne matyti. Taip paliekate nakciai.
(jei yra be galo didelis noras- o jis tikrai bus-pabendrauti su mazaja. darykite tai kai nemato senoji. Bet kazkas is namiskiu turetu buti ir su senaja, nes ji girdes kitame kambaryje sklindancius meilius zodzius NE JAI ir mazyles patenkinta murkima)

Jei senoji kate nerodo visiskai jokios agresijos o mazoji snypscia tada galite jas paleisti kartu ir visai nereikia toliau skaityti. Mazoji pamirs apie snypstimus jau po poros valandu smile.gif ir uzmigs ant senosios kates nugaros smile.gif

2diena

VISA TAI TINKA jei senoji kate nerodo agresijos ir per daug nesinervuoja.
uzdarote mazyle i transporteri ir inesate i ta kambari kuriame yra senoji kate. Kai senoji prades shnypsti pabandykite ja sugedinti,jei tai nepades svelniai, bet grieztai sprigtelkite jai per nosi tipo"negalima bartis ant maziuku".
Jei senoji labai nervuojasi mazyle isneskit ir kartokit ta pati kaip pirma diena- keitaliokit jas vietomis po skirtingus kambarius, nakciai uzdarant i patalpas "per duris".
Jei senoji snypscia, bet nepuola :'as ja tuoj uzmusiu' biggrin.gif katyte palikit transporteryje mazdaug 0,5-1 val.
Idealu jei turite 2 transporterius. tada viename pasodinat mazaja, kitame senaja ir pastatot pradzioj skirtinguose kambario krastuose, bet taip, kad viena kita matytu. Kai snypstimai is narvu baigsis atstuma sumazinkit, kai vel nurims dar sumazinkit kol abu narvus sulieskit tarpusavyje. t.y.jos viena kita puikiai matys, uzuos, bet negales suzeisti jei ka. Tada jus sedit salia ir kai snypscia barates jei shnypscia abi reikia barti ABI.
Jei tai uztruks ilgai (kates nenores nusiraminti) elkites vel kaip 1 diena. ir kita diena vel jas suleiskit tik transporteriuose.

3-4 ir tt dienos

Jos jau viena kita pamate, uzuode ir suvoke, kad "ko gero SITA niekur nedings" smile.gif
Dar del tvarkos apsishnypscia, bet jau nebeurzgia. Tada galima paleisti. geriau butu senajai uzdeti koki pavadeli (kad ir vietoj is kokios virveles padaryta). Jei netycia senoji sugalvos pulti pjauti mazaja jus galesite patraukti uz pavadelio nerizikuodami savo rankomis smile.gif Taip pat turekit vandens pistoleta arba geliu purkstuka (ar puodeli su vandeniu) jei ekstra atveju reiktu kazkaip "atvesinti aistras"

Senoji kate turi suvokti, kad jei ji rodys agresija mazajai bus bausme nuo jusu (pavadelis arba vandens pistoletas).

Greiciausiai kates pirmomis "palaidomis" dienomis tiesiog ignoruos viena kita (ale vistiek stebes kur yra kita). Tai yra PUIKU! Stenkite demesi dabar skirti abiems vienodai.  Bet per daug myluoti nereikia, geriau siek tiek abejingumo abiems ir grieztumo jei prasideda kovos pozos.

PO keleto dienu piktumai is abieju pusiu turetu baigtis o kada pilnai susidraugs priklauso nuo kaciu charakterio, bet kad susidraugs TAI FAKTAS, nors pirma diena gali buti ir nepanashu,kad jusu namuose kada nors bus taikair ramybe smile.gif

Esminiai momentai:
1. negalima atnesti senajai katei mazosios is karto tipo:"nu va cia bus tavo drauge" (galimas pasekmes jau parashiau)
2. senoji neturi pasijusti atstumta, bet turi suvokti,kad negalima pulti
3. nieko baisaus neatsitiks jei mazyle pirmomis dienomis gaus maziau demesio. Jos gailus "verkimas" gali labai "sushvelninti" senaja kate ir gal net motinystes instinkta sukelti. Taciau nereikia VISAI uzmirsti mazosios. Jai gi labai baisu naujuose namuose. Idealu jei vienas seimos narys buna su viena, o kitas su kita (pasikeiciant)

Trecia,ketvirta ir tt kates jau beveik be problemu priimamos i buri:) visas "priemimo" ritualas (iki paleidziant vaikscioti laisvai) sutrumpeja iki  1 dienos o kartais jei nauja kate yra mazas kaciukas tai ishvis iki keliu valandu.

Tikiuosi viska parashiau, bo jau naktis ir galejau kazka pamirsti. kas ka dar zinot prashau priminti arba pasidalinti SAVO patirtimi.

Pagarbiai

nereali

Labanaktis
*
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Nereali: 12 vasario 2015 - 08:00
ATVEJAI KADA GERIAU PASITRAUKTI NUO KATĖS, NESIIMANT J-O-K-I-Ų AUKLĖJIMO BŪDŲ.


yra atvejų kai geriau nebandyti "laimėti kovos" ar parodyti savo viršenybę. Kalbu apie momentus, kada katė,katinas, kačiukas SUPSICHAVO ty pasidarė NEADEKVATUS. Aš tai vadinu, kada pas gyvūną atsiranda "baltas lapas prieš akis" ty jis nieko nebesupranta ir nelabai besiorientuoja.Dažniausiai tai gynyba iš baimės , ty pas jį būna arba mirsiu -arba mirsi tu biggrin.gif, tokiu atveju jo jėgos ir reakcija bus ženkliai padidėjusi ir jūs liksite sudrąskytomis rankomis minimum , taip, kad geriau tokiu atveju RAMIAI, LĖTAI išeiti iš kambario uždarant duris, arba jei jau visai blogai, ir matote, kad jus puls, tai tada kuo greičiau mesti ant gyvūno koki rūbą ar šalia jo kokį daiktą, tam kad ATITRAUKTI DĖMESĮ ir nešti muilą smile.gif ir palikti gyvūną ramybėje bent keletui valandų. Joms praėjus (pvz išgirsite gailiai kniaukiantį už durų) tiesiog eidami pro šalį duris atidarykite ir nueikite nereaguodami į katiną
Po to ignoruoti gyvūną bent jau dieną arba iki tol kol jis PATS ATEIS pas jus draugiskai nusiteikes smile.gif

Taigi, kokie požymiai:
- visiškai juodos akys. Ty vyzdžiai tiek išsiplėtę, kad tampa beveik per visą akį.
- prispaustos ausys, kad jų beveik nesimato
- pritūpęs, susikoncentravęs, pasiruošęs šokti
- gali "kaukti" arba "urgzti" ty leisti keistus, neįprastus grėsmingus garsus
- gali sunkiai kvėpuoti
- gali bėgti seilės
- prasižiojęs
- akys dažnai net sužvairėja
-gali būti pasiruošęs leteną trenkimui

Vizualiai atrodo daugmaž taip:
user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

Atsakyti

Gal reiktų kokią maloniau nuteikiančią foto įkelt blink.gif nes tokių vaizdų prisižiūrėję kiti ko gero išvis nenorės su katėm nieko bendro turėt biggrin.gif

Labai geras tas papildymas, kada geriau pasitraukt. Ko gero svarbiausias punktas yra pajaust katę ir kada užsiimt auklėjimu, o kada visiems geriausia išeitis būna palikt katę ramybėj.... Tikrai, ir pačiai draugiškiausiai katei būna blogų dienų ir sunkių momentų drinks_cheers.gif Tas žmogaus - visagalio gamtos valdovo įsitikinimas ir visiškas pagarbos tiek laukianiams, tiek naminiams gyvūnams nebuvimas labai skaudžiai atsiliepia abiems pusėms kartais...
Atsakyti
Nereali, Tu tikrai NEREALI ! ACIU ! 4u.gif
Jau negana mano kleckai i folklora iejo, tai ir siaip mase naudingu dalyku. Netgi jei daug kas jau lyg ir zinoma, bet nenuodeme ir pasitikrint. O geriausia, kad galiu seimai instrukcijas parodyt! Manim gi netiki schmoll.gif Visokiu nesamoniu is neto platybiu prisirankioja... Bet as tik vienas kates "firmoj" virsininkas. Dar maziukei irodziau, kad visu pirma cia as gyvenu, o tik paskui jau jinai ir, regis, patikejo lotuliukas.gif Netgi klauso! Ir pasaukta atbega (zinoma su "gumos tempimu, bet...); ir kai sakau "negalima" reaguoja. Ir siaip dievina ax.gif Zmonai ir dukrai netaip gerai sekasis. Bet, kad jos beaukledamos arba nusileidzia katei, arba taip isdukena, kad paskui jau jokie "vaistai" nebepadeda.
Liepsiu visa pirma puslapi kuo atidziausiai perskaityt drinks_cheers.gif (Tiesa jau liepiau. Neskaite. Dab tos suzalotu vaiku nuotraukos gal ikveps naujiems kurybiniams pamastymams). cool.gif
Atsakyti
QUOTE
atėm nieko bendro turėt  biggrin.gif
(...) Tas žmogaus - visagalio gamtos valdovo įsitikinimas ir visiškas pagarbos tiek laukianiams, tiek naminiams gyvūnams nebuvimas labai skaudžiai atsiliepia abiems pusėms kartais...



Na, cia ilindes paskaityt zmogus dazniausiai JAU turi kate, o jei neturi ir nuotraukos ji "isgasdino" tai labai super, vadinasi ir nereikia. Nes per kates 10-15 metu gyvenimą visko gali būti ir reikia prisiimt atsakomybe uz tą kurį nori atsivest į namus.
Ir prisimt atsakomybę už žaidimus, kuriuos žaidžia su mažu kačiuku (leidžia kandžiotis, gaudyt iš už kampo, puldinėt kojas ir tt ir tt), net skatina visus tuos plėšrūno instinktus... O paskui stebisi kaip iš tokio nuostabaus kačiuko užaugo toks žvėris.

O dėl pagarbos... Visada svarbu nepamiršti, kad ji turi abipusė. Nes vis dar gajūs mitai, kad kates visais atvejais reikia " palikti ramybėje" ir "normalu" jei jums beglostant kate ji atsisuka ir trenkia iš jėgos jums į ranką. Net surandama milijonai pateisinimu apie tai, kad kažkokią "jautrią vietą paglostei ar esi "blogas žmogus ir katė jaučia" ir pamirštama kad santykiai turi būti adekvatūs. wink.gif))
Atsakyti
QUOTE(arvydas. @ 2015 02 12, 10:41)
Nereali, Tu tikrai NEREALI ! ACIU !  4u.gif
(.....). Bet as tik vienas kates "firmoj" virsininkas. Dar maziukei irodziau, kad visu pirma cia as gyvenu, o tik paskui jau jinai ir, regis, patikejo  lotuliukas.gif  Netgi klauso! Ir pasaukta atbega (zinoma su "gumos tempimu, bet...); ir kai sakau "negalima" reaguoja. Ir siaip dievina  ax.gif 


Aciu Arvydai, labai malonu skaityti !!!
Atsakyti
QUOTE(arvydas. @ 2015 02 12, 12:41)
Nereali, Tu tikrai NEREALI ! ACIU !  4u.gif

Vo čia tai 1000 proc. pritariu 4u.gif
Yra 2 žmonės, kurių parašymus visada skaitau su didžiausiu apsipatenkinimu. Tai Nereali ir ir mano vieno kačiuko šeimininkė. drinks_cheers.gif
O jei grįžtant prie temos, tai išleisdama kačiukus į naujus namus visada šeimininkams pasakau, kad yra tokia laaaabai gera tema SM apie kačių auklėjimą ir ten viską parašė kačių psichologė lotuliukas.gif
Pas sūnų auga egzotukė. Nu buvo zaraza pripratus sysiot ne vietoj. Liepiau jiems paskaityti šitą temą. Na ir ką, auklėjimas katės prasidėjo. Pasirodo ji teroristė. Jei tik neužkelia ant spintelės pas draugą (jos draugas auksinė žuvytė Martynas), tai privaro kur ant lovos ar rūbų. Po žingsnelį ir išsiauklėjo. Pradėjo glostyt ne tada kai ji pati to nori, o kai to nori šeimininkai, pas Martyną taip pat keliaudavo tada kai nori šeimininkai. Na kol kas viskas gerai. Tfu tfu tfu cool.gif
Atsakyti
Ale vis tiek pamirsom pagrindine katino misija! Dar Maironis sakydavo: "Geras katinelis, tik gaila peliu negaudo" biggrin.gif
Bet tai kaip isdresiruot jei tu peliu diena su ziburiu nerasi. unsure.gif Kazi gal ant Dziungalijos ziurkenu (ar kokiu nors kitokiu sinsilu) galetu pasitreniruot? g.gif bigsmile.gif bigsmile.gif
Atsakyti
Aš pradedančioji katinuko augintoja, tai gal mano klausimai Jums ir aiškūs, bet man ne.

Ką daryti kai katinukas naktį kniaukia? Trukdo miegoti. Žinoma, reikia ieškoti priežasties - man rodos, ji tiesiog prabunda, nenori miego, nori kompanijos. Kaip pasakyti katinukui, kad gali ir nemiegoti, bet naktį negalima triukšmauti?
[I]
Katytę turim savaitę. Ji apie 6 mėn. amžiaus. Pradžioje ji naktimis nekniaukė. O dabar pradėjo (nors pati katytė lyg ir adaptavosi, nurimusi - jokių kitų bėdu, konfliktų su ja nėra, nieko per prievartą kačiukui nedarom). Man toks lyg liūdnas tas kniaukimas, gal nelabai suprantu... Gal aš padariau klaidą, kad reguoju į tą kniaukimą, einu raminti, kalbinu, o ji įprato taip mane kviestis? Ji tokia meili, nori būti glostoma...
Gal ji dieną per daug pamiega?


Galvojau gal alkana, palieku nakčiai maisto. Iš viso ar reikia katinukui maisto nakčiai palikti? Gal užtenka vakare ir paskui ryte pašerti?

Gal ką nora man patarsit. 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Alls @ 2015 02 17, 09:26)
Aš pradedančioji katinuko augintoja, tai gal mano klausimai Jums ir aiškūs, bet man ne.

Ką daryti kai katinukas naktį kniaukia? Trukdo miegoti. Žinoma, reikia ieškoti priežasties - man rodos, ji tiesiog prabunda, nenori miego, nori kompanijos. Kaip pasakyti katinukui, kad gali ir nemiegoti, bet naktį negalima triukšmauti?
[I]
Katytę turim savaitę. Ji apie 6 mėn. amžiaus. Pradžioje ji naktimis nekniaukė. O dabar pradėjo (nors pati katytė lyg ir adaptavosi, nurimusi - jokių kitų bėdu, konfliktų su ja nėra, nieko per prievartą kačiukui nedarom). Man toks lyg liūdnas tas kniaukimas, gal nelabai suprantu... Gal aš padariau klaidą, kad reguoju į tą kniaukimą, einu raminti, kalbinu, o ji įprato taip mane kviestis? Ji tokia meili, nori būti glostoma...
Gal ji dieną per daug pamiega?
Galvojau gal alkana, palieku nakčiai maisto. Iš viso ar reikia katinukui maisto nakčiai palikti? Gal užtenka vakare ir paskui ryte pašerti?

Gal ką nora man patarsit. 4u.gif

Tai, kad gal pati ir atsakei i visus klausimus biggrin.gif
Keltis tai jokiu budu nereikia ir net negalima schmoll.gif Kitaip paskui jin ne tik pati lakstys, bet dar ir lips ant galvos zadint. Tipo: "Davai pazaiskim"! bigsmile.gif Tokie jau sutverimai: beveik nepyksta kai jas is miegucio pazadini, tai mano, kad ir kitiems labai smagu; be to uzparpia vos prigulus ir gali ta savo miegeli "atidirbt" gabalais biggrin.gif Miega tai... man atrodo, kad daugiau nieko ir neveikia ax.gif Musiske jau sena ir tai dar kartais nakti siutas uzeina, o Tavo maza tai vobsce!!
Is vakaro galima neleist miegot ir nudukent, bet kazi ar pades g.gif Jei yra galimybe jai kitam kambary kokiu nors netriuksmingu zaisliuku palikit. Gal viena pasibovys?
Ir nakti nevaikykit schmoll.gif Arba jau su tapke ir iki "pergales", arba nieko. Dar labiau dziaugias jei apsimiegojes vaikytis pradedi thumbup.gif As kartais ja pasisaukiu, paglostau... neretai tada uzmurkia ir apsiramina.
Manyciau - isaugs ir Tavo kasaras lotuliukas.gif
P.S. Tokio amziaus jau ir pirmasis morcius gali but; gali ir del to kniaukaliot.
-------------------------------
Del naktinio maisto priklausomai nuo kates: jei neturi polinkio tukti,- tada tegul buna, nes kitaip sersit pries darbus, o savaitgaliais irgi zadins tokiu pat metu. PUSRYCIAI!!!! biggrin.gif Naa, o jei tunka tada jau sudetingiau.
------------------------------------------
Ar pas mane viena antras sitos temos puslapis vis dar neatsivertes??
Atsakyti
NEREALI, esi jūsų gerbėja Nr 1 biggrin.gif Mano juodčkė auklėta pagal jūsų temas, ir yra ideali, tobula katė. Ateinu jūsų patarimo, nes.. į namus atėjo dar vienas kačiukas. Šį karta turim labai judrų bengalą, 5 mėnesių. Abu kačiukai kastruoti/sterilizuoti. Juodčkė beveik 4 metų. Šiandien yra 7 diena. Kačiukai buvo supažindinti kaip ir nurodoma visur: iš pradžių per kvapus, paskui tarpduryje ir pan. Viskas gerai. Pašnypštė, paurzgė vienas ant kito. Agresijos iš tiesų rodė mažai. Dabar abu laisvai vaikšto po namus, ir aš biški pasimečiau. Pvz: mažasis nubėga į viršų, juodčkė eina iš paskos, atsisėda vidurį laiptų ir stebi jį. Matau, kad mažasis tiesiog bijo pro ją praeiti, nors ji nedaro nieko. Tik sėdi ir žiūri. Kartais jis kalbina ją su letena, kartais pats pašnypščia. Bet, veik visada bandydamas pro ją praeiti ar prie jos prieiti nuleidžia ausis. Ką tai reiškia? Jis pasiduoda ar pyksta? Juodčkė ausų nenuleidžia niekada. Dar būna, kad jeigu ji sėdi ir nemato, jis bac prieina iš nugaros ir uosto jos uodegą, ji kai atsisuka šnypščia ir trenkia letena. Jis atgal pabėga. Ir, apskritai tiesioginis snukis į snukį susidurimas baigiasi vieno pabėgimu. Čia reiškia, pabėgęs - pasiduoda?
Žodžiu suabejojau, ar einame gera linkme, ar jie čia vienas kitą erzina ir kažkuriuo metu tikrai draugaus, ar čia beprasidedantis priešiškumas vienas kitam?

Prašom ir kiti savo minčių. Kuo daugiau patirčių, tuo smagiau 4u.gif
Atsakyti