{mosimage}Mažiems vaikams sunku suprasti, kad tėvai myli visus vaikus vienodai. Kuo vaikas mažesnis, tuo daugiau išskirtinio dėmesio jis reikalauja iš tėvų. Dažniausiai pirmaisiais mažylių draugais tampa ne sesės ir broliai, o bendraamžiai pažįstami. Jei tarp vaikų šeimoje yra nedidelis amžiaus skirtumas, jų tarpusavio draugystei vis tiek maišo pavydas. Jei amžiaus skirtumas didelis, jų išsivystymo lygis, interesai labai skirtingi, paprastai vaikystėje jie neranda bendros kalbos.

Vaikų santykiai šeimoje priklauso nuo to, kaip tarpusavy bendrauja tėvai, kaip tėvai bendrauja su kiekvienu iš vaikų. Svarbiausia – kaip tėvai sugeba padėti vaikui tvarkytis su savo teigiamomis ir neigiamomis emocijomis. Jei mažyliui trūksta tėvų dėmesio, jaučiasi nesuprastas, šiuos jausmus jis perkels į bendravimą su sesėmis ir broliais. Štai kodėl naujo žmogučio atsiradimas šeimoje dažnai vyresniesiems sukelia problemų. Tėvams būna sunku patikėti, kad jie tapo vaiko problemų priežastimi. O vaikams lengviausia perkelti savo nemalonius išgyvenimus ant brolių ar seserų: juk jie vaikui mažiau svarbūs, nei mama ir tėtis, be kurių tiesiog negali gyventi.

Jei jūsų vaikai  nesutaria, neieškokite priežasčių jų charakteriuose ar individualiose savybėse. Pirmiausiai paanalizuokite savo santykius su kiekvienu iš jų atskirai ir kartu paėmus. Kuo anksčiau imsite taisyti padėtį, tuo didesnė tikimybė, kad vaikai susidraugaus. Visiškai išvengti pavydo nepavyks. Galbūt, sušvelninti situaciją. Vienas žymus vaikų psichologas D. Vuds Vinnokott yra pasakęs: „Vaikiškas pavydas – normalus ir sveikas reiškinys. Pavydas kyla iš meilės. Jei vaikas jūsų nemylėtų – nepavydėtų.“

Neapsimeskite, kad nepastebite kas vyksta, geriau pasikalbėkite apie tai. Paaiškinkite, kad Jūs suprantate, ką jaučia vyresnis vaikas, kad nebarsite jo už pavydą, nes tai praeis. Geriau dažniau pagirkite jį „į kreditą“. Jei matys, kad pasitikite, jam norėsis pateisinti jūsų lūkesčius! Bėgant laikui, aštrūs kampai, jums padedant, bus nugludinti ir vyresnysis susidraugaus su jaunesniuoju broliuku ar sesute.

Šaltinis: detochka.ru