Pavasarį daugelis vaikų ima dažniau sirgti. Nenuostabu – šiuo metų laiku vaiko organizmui labai trūksta vitaminų. Kaip to išvengti? Gal nupirkti vaistinėje „kilogramą vitaminų“? Bet dirbtinis vitaminų perdozavimas gali sukelti dar didesnių problemų skrandžiui, inkstams. Išmintingiau būtų įtraukti į vaiko mitybos racioną „gyvų vitaminų“, esančių daržovėse bei vaisiuose. Ypač greipfrutų ir apelsinų – juose daug vitamino C.

Rekomenduojame rytą pradėti nuo šviežių sulčių stiklinės. Išspauskite greipfrutą, truputį atskieskite sultis vandeniu, kad nesuerzintų skrandžio gleivinės, ir duokite gerti vaikui, kol jis dar nevalgęs.  Tai puiki „mankšta“ jo imunitetui. Pirktos parduotuvėje sultys iš pakuotės nesuteiks tokio efekto, kad ir kaip gražiai atrodytų reklama - „100 proc.“. Kuo dažniau duokite vaikui citrinų: prie arbatos, skiestų citrinos sulčių, trintos su cukrumi citrinos. Nulupkite citrinos žievelę, smulkiai supjaustykite vaisių gabaliukais, pabarstykite cukrumi ir duokite mažyliui po kiekvieno valgio. Jei skrandis tuščias, citrinos duoti nereikėtų. 

O ką daryti, jei vaikas alergiškas citrusiniams vaisiams?

Ne problema – pagaminkite jam erškėtuogių užpilo, arba įsigykite vaistinėje jau pagaminto sirupo. Tegu vaikas kiekvieną dieną gauna raugintų kopūstų arba jų sulčių – tai dar didesnis vitamino C šaltinis, nei apelsinai. Dažniau gaminkite salotas iš saldžiųjų paprikų, jose taip pat labai daug askorbino rūgšties. Nors šiuo sezonu pipirai nėra pigūs, tačiau pasirūpinti mažylio sveikata būtina.


Ar verta pirkti polivitaminus?

Jei vaiko pediatras neprieštarauja, galite suvartoti mėnesio kursą. Po jo padarykite mėnesio pertrauką. Parinkite tokį vitaminų kompleksą, kuriame yra mikroelementų, ypač geležies, molibdeno, kobalto ir cinko. Taip pat naudingi preparatai, kuriuose yra bičių produktų.

Ar įmanoma vitaminus pakeisti natūraliomis priemonėmis?

Įmanoma. Pasigaminkite tokio mišinio:

Sumaišykite 1 stiklinę runkelių ir 1 stiklinę morkų sulčių, įpilkite alijošiaus sulčių ir medaus. Duokite vaikui po šaukštą prieš valgį 2-3 kartus per dieną. Šis mišinys pakeis daugelį vitaminų bei mikroelementų. Būtų gerai, kad prieš naktį vaikas iš lėto sučiulptų šaukštelį medaus. Tai ne tik sustiprins imunitetą, bet ir bus gera gerklės susirgimų profilaktika, nuramins ir užmigdys. 

Neretai žiemos pabaigoje – pavasario pradžioje gydytojai diagnozuoja vaikams per mažą hemoglobino kiekį kraujyje. Kuo tai gresia?

Tai pavasarinė anemija. Vaikas tampa suglebęs, mieguistas, greit nuvargsta. Vadinasi, jo organizmui trūksta geležies. Jei anemija stipriai išreikšta, gydytojas skirs geležies preparatų.
Jei ne – turėsite savarankiškai pasirūpinti, kad vaiko organizmas gautų daugiau geležies. Duokite jam šviežių granatų sulčių rytais, kol dar nevalgęs. O prieš naktį tegu suvalgo po keletą graikinių riešutų su medumi. Jei perkate obuolius, rinkitės šių metų derliaus žalius obuolius. Daug geležies yra ikruose, jūros gėrybių produktuose, baklažanuose.  Jūros produktuose gausu ir jodo, kuris būtinas normaliai medžiagų apykaitai. Kai trūksta jodo, sulėtėja ne tik fizinis, bet ir protinis vystymasis.

Kaip dar, be mitybos koregavimo, galima padėti vaikui?

Organizmui labai trūksta saulės šviesos. Tai veikia žmogaus nuotaiką, kaprizingumą, nuovargį. Kuo daugiau būkite su vaiku ore šviesiu paros metu. Ir dar viena svarbi taisyklė – guldykite vaiką miegoti 1 valanda anksčiau, nei įprastai. Vaiko organizmui šiuo laikotarpiu reikia daugiau miego.