Ar nėštumas ir vairavimas suderinami? Vieni medikai sako, kad tai suderinama, ir jei negresia persileidimas, priešlaikinis gimdymas, nėra kitų komplikacijų, nėščioji automobilį vairuoti gali. Žinoma, nereikia pamiršti, kad už vairo ji turi jaustis ramiai ir laikytis saugumo reikalavimų. Kiti mano, kad nėštukėms geriau visai atsisakyti vairavimo, nes tai gali sukelti persileidimą. Spaudžiant pedalus sustiprėja kraujotaka mažajame dubenyje, todėl gimda įsitempia. Be to, nėščiosios reakcijos greitis lėtesnis. O kur dar už vairo patiriamas stresas... Tai dvi prieštaringos specialistų nuomonės, o jūs spręskite pati – ar jūsų nėštumas suderinamas su automobilio vairavimu?

Jei vis dėlto neketinate atsisakyti malonumo vairuoti ir blaiviai įvertinote savo vairavimo įgūdžius, laikykitės keleto taisyklių:

- Įsitaisykite už vairo patogiai. Galite pasirūpinti pagalvėlėmis bei specialiu saugos diržu nėštukėms.

- Ilgoje kelionėje kas 20-30 minučių stabtelėkite ir išlipkite iš automobilio pasivaikščioti, pamankštinti kojas ir rankas.

Vairuoti nerekomenduojama, jei akušeris ginekologas nustatė, jog placentos lokalizacija žema, arba sergate diabetu, hipertonija. Nevairuokite, kol jus kamuoja stipri toksikozė, kol erzina benzino, išmetamųjų medžiagų kvapai.


Aišku viena, kad nėščioji, kaip ir visos kitos vairuotojos, privalo prisisegti saugos diržu. Be abejo, tai nelabai patogu, ypač antroje nėštumo pusėje, ir nepakankamai efektyvu, nes jis stipriai spaudžia pilvą, o smūgio metu vaisiaus vandenys negali kompensuoti didžiulio krūvio ir vaisius gali būti sužeistas. 

Šiais laikais galima įsigyti specialių saugos diržų, skirtų nėščiosioms. Jie padeda patraukti automobilio saugos diržą nuo klubų žemyn, link dubens srities ir nelaimingo atsitikimo atveju apsaugo būsimą mamą bei jos vaisių nuo smūgio į vairą bei kitų sužeidimų. Tokius diržus galima naudoti ir pačioje nėštumo pradžioje.

Jie tvirtinami ant vairuotojos sėdynės, atsisėdama, po to prisisegama automobilio saugos diržu, kuris perkišamas pro specialią kišenėlę, kuri užsegama spaustukais. Nuo kitų saugos diržų jie skiriasi tuo, kad yra elastingesni, turi daugiau tvirtinimo taškų, suteikia komforto. 


Laimingo kelio!