Kiekviena nėščioji trokšta pagimdyti sveiką ir stiprų kūdikį. Vos tik pastoja, moteris susidomi sveika mityba, pradeda užsiiminėti nėščiųjų mankšta ar joga, dažniau vaikštinėja gryname ore. O ką naudingo jai suteikia kvėpavimo pratimai?
Kai būsima mama išmoksta teisingai kvėpuoti, jos kraujas geriau aprūpinamas deguonimi, padidėja plaučių tūris ir pagerėja jos bei vaisiaus medžiagų apykaita.

Teisingas ir pilnas kvėpavimas nuramina nervus, sureguliuoja širdies veiklą. Moteris mokosi susikoncentruoti ir atsipalaiduoti, o to labai prireiks gimdymo metu. Galbūt verta pasirūpinti, kad gydytojui per gimdymą netektų jums įsakinėti: “Kvėpuokite, mamyte, kvėpuokite!”

- Pirmąjį ir bazinį pilno kvėpavimo pratimą turėtumėte atlikti kiekvieną rytą, dieną ir vakarą, po 3 minutes. Pageidautina – sėdint. Jei tokioje padėtyje labai pavargstate, galite prigulti. Kvėpuokite pro nosį. Įkvėpkite giliai, nuo pilvo – aukštyn, kol oras visiškai užpildys plaučius. Labai  lengvai įkvėpimas turi pereiti į iškvėpimą. Kvėpavimas neturi būti sulaikomas. Iškvėpdama stenkitės, kad oras pasišalintų vientisu srautu. Kad būtų aiškiau, atlikdama šį kvėpavimo pratimą, įsivaizduokite, kad „piešiate ratą/aštuoniukę“ arba jūros bangavimą.

Keletas tokio kvėpavimo ciklų  per dieną „užveda“ visą kvėpavimo sistemą. Krūtinės ląsta atsiveria iki normalaus dydžio, o diafragma švelniai masažuoja vidaus organus ir tai yra puikus biologinis efektas. 

- Antrasis pratimas: visiškai pilnai iškvėpkite ir labai lėtai įkvėpkite, pamažu užpildydama apatinę, vidurinę ir viršutinę plaučių tūrio dalis. Oro srautas turi patekti pro šiek tiek pravertą burną ir girdėtis švokštimas. Įkvėpusi šiek tiek įtempkite pilvo apačią, kad visiškai ištuštėtų apatinė plaučių dalis ir iškvėpkite oro srautą švokšdama atgal.

- Paskutinis šio komplekso pratimas primena bitės dūzgimą. Geriausia būtų šį pratimą atlikti prieš pat miegą, visiškoje tyloje. Atsisėskite patogiai ir atsipalaiduokite. Maždaug saulės rezginio (tarp krūtinkaulio ir bambos) lygyje suglauskite rankų delnus pirštais į viršų, alkūnės – į šalis. Giliai įkvėpkite ir nuleiskite galvą žemyn. Lengvai ir lėtai iškvepiant orą, turi pasigirsti švelnus dūzgimas. Taip pat ir įkvepiant. Pakartokite šį pratimą. Bėgant laikui, šie abu garsai susilies į vientisą, ir primins jums krioklio šniokštimą ar bičių dūzgimą pievoje.


Skirti kvėpavimo pratimams bent keletą minučių per dieną visai nesudėtinga, o rezultatas bus akivaizdus. Taip jūs pasirūpinsite ne tik savo sveikata, bet ir įsčiose augančiu mažyliu. Treniruodama savo plaučius, pagerinsite medžiagų apykaitą ir vaisiui bus lengviau pasisavinti naudingas medžiagas.