Daugelis europiečių bei amerikiečių spalio 31-osios naktį švęs Vaiduoklių šventę - Heloviną (angl. Halloween), arba visų šventųjų išvakares.
Helovinas – tai išdaigos, vakarėliai, persirengėliai  ir būtiniausias šventės atributas – moliūgas!
Iš moliūgo pagaminti patiekalai ne tik labai gardūs, bet ir naudingi. Dietologai moliūgą tituluoja daržovių karalium ir vadina delikatesu. Šiame produkte gausu vitaminų: A, C, D, PP, taip pat B grupės vitaminų ir tokio reto vitamino T!
Supermamoms siūlome  Helovino šventiniam stalui  pagaminti gardžių ir sveikų patiekalų iš moliūgo:

 

 

Įdarytas moliūgas

Sudėtis:


1 nedidelis moliūgas;
500 g maltos mėsos;
1 svogūnas (susmulkintas);
1 šaukštas sojos padažo;
1 šaukštas krakmolo;
1 šaukštelis sezamų aliejaus;
2 žiupsneliai imbiero;
Pipirų, druskos.



Gaminame:


Nulupkite nedidelio moliūgo odelę, gražiai nupjaukite moliūgo „kepurėlę“ ir išvalykite sėklas. Maltą mėsą sumaišykite su sojos padažu, krakmolu (ištirpinkit šaltam vandeny), svogūnu, imbieru, aliejumi ir prieskoniais. Užpildykite mėsa moliūgo vidų, uždenkite „kepurėlę“ ir gaminkite garuose!

 

Daugiaryžis su moliūgu


Sudėtis:


Vienas vidutinio dydžio moliūgas;
2 šaukštai aliejaus;
1 kubelis daržovių sultinio;
Smulkiai pjaustytas svogūnas;
250 g rizoto ryžių (it. risotto);
taurė balto vyno;
3 šaukštai sutrinto parmezano sūrio;
šviežių petražolių puokštelė.



Dvi šio patiekalo porcijas pagaminsite per maždaug 25 minutes.

Įkaitinkite orkaitę iki 200º C. Nulupkite ir išvalykite moliūgą, supjaustykite kubeliais. Į kepimo indą pilkite aliejaus, sudėkite moliūgo kubelius, pagardinkite juos prieskoniais ir kepkite 20 minučių. Per tą laiką užvirkite daržovių sultinio.  Atskirai keptuvėje pakaitinkite šaukštą alyvuogių aliejaus, apkepkite smulkintą svogūną (5 min). Supilkite stiklinę ryžių ir pamaišykite. Po truputį vis įpilkite išvirto daržovių sultinio ir vėl pamaišykite, kol sultinys pamažu susigers. Taip kepkite daugiaryžį apie 15 minučių. Įpilkite taurę balto vyno ir išmaišykite. Ryžiai turi suminkštėti iš vidaus, tačiau iš išorės turi būti šiek tiek kietoki. Įmaišykite į ryžius orkaitėje apkeptą moliūgą ir apibarstykite parmezano sūriu bei petražolėmis.

 

Moliūgo pyragas


Sudėtis:

250  g moliūgo;
2 šaukštai cukraus;
3 šaukšteliai cukraus pudros;
2 kiaušinių baltymai;
vanilės, aliejaus, džiūvėsėlių.


Moliūgą iškepkite (arba pavirkite šlakelyje  pieno) ir atvėsinkite. Susmulkinkite trintuve arba mėsmale. Įberkite cukraus ir išmaišykite. Kiaušinio baltymus išplakite su cukraus pudra iki putų. Vis po truputį pilkite plakinio į moliūgų tyrę ir pamažu išmaišykite. Gautą masę supilkite į aliejumi pateptą ir džiūvėsėliais pabarstytą kepimo formą. Iš viršaus peiliu padarykite „tinklelį“ – įpjovas. Apibarstykite masę cukrumi, vanile, cinamonu ar kt. Kepkite gerai įkaitintoje orkaitėje.

 

Moliūgo sriuba su krevetėmis

Sudėtis:


500 g moliūgo minkštimo;
500 ml vandens;
stiklinė pieno/grietinėlės;
1 šaukštas sviesto;
2-3 didesnės krevetės 1 porcijai;
Šaukštas sauso daržovių sultinio;
krapų, petražolių, druskos, pipirų.



Gaminame:


Susmulkinkite moliūgą, įberkite šaukštą sauso daržovių sultinio, žiupsnelį pipirų ir 10 minučių virkite vandenyje. Per tą laiką pasmulkinkite žalumynų (petražolių, krapų),   paruoškite krevetes (išvirkite, išlukštenkite). Išvirtą moliūgą sutrinkite trintuve  kartu su žalumynais. Į pertrintą moliūgo tyrę įpilkite virinto pieno ir leiskite tyrei užvirti dar kartą, po to iškart nukelkite sriubą nuo ugnies. Prieš pat patiekdami sriubą, pagardinkite ją sviestu, krevetėmis ir papuoškite žalumynais.

 

Linksmos ir gardžios šventės!